Autenttista ääntä miellyttävämpi laitteisto-ääni

Dambuilder

Käyttäjä
Liittynyt
9.12.2009
Viestejä
974
Tere!

Monet meistä on varmaankin käynyt konserteissa, keskustellut ihmisten kanssa ja kuullut esim. paloauton äänen erilaisissa olosuhteissa. Kysymys kuuluu, onko oikea aito ääni aina parempi, kuin laitteistosi(tai jonkun muun setin) tuottama ääni?

Itse olen törmännyt muutaman kerran ilmiöön, esim. lätkän mm-kisojen kisastudiossa, että keskustelijoiden puheäänet kuulostivat todella miellyttäviltä, selkeiltä ja syviltä. Suorastaan paremmilta kuin aito ihmisääni - ja siinä mielessä tietysti epäaidoilta. (en ole tosin näitä henkilöitä livenä kuullut, mutta tietänette mitä tarkoitan). Paljon on varmasti kysymys äänitekniikasta ja tuotannosta, ja bassoja hieman siellä alkupäässä nostetaan jne. Yleisesti en ole kuitenkaan ns. loudness-tyyppisen soundin ystävä.

Luonnolliseen äänentoistoon pyrittäessä tämä herättää kuitenkin triviaaleja kysymyksiä. Jos kerran settiääni miellyttää joskus enemmän kuin aito ääni, niin eikö silloin pitäisi seurata mieltymyksiään, ja pyrkiä mahdollisimman miellyttävään lopputulokseen aidon sijaan?

Parhaat kiksit äänentoistollisesti olen kuitenkin saanut muutamassa sinfoniakonsertissa(tosin huonojakin on ollut) ja pienimuotoisissa pari kitaraa-pari laulajaa + perkussio -tyyppisissä tilanteissa. Silti, paljon on hyvin äänitettyjä nailonkielikitaralevyjä, joissa kitara kuulostaa miellyttävämmältä kuin omani tai kavereiden kalliitkin akustiset -oltiin sitten studiossa tai puistossa.

Jotain fundamentaalisia ajatuksia asian suhteen olisi kiva kuulla tai ainakin lukea. :)
 
Dambuilder sanoi:
Silti, paljon on hyvin äänitettyjä nailonkielikitaralevyjä, joissa kitara kuulostaa miellyttävämmältä kuin omani tai kavereiden kalliitkin akustiset -oltiin sitten studiossa tai puistossa.
Jaa,olisikohan nyt kuitenkin kysymys soittajista,eikä vain äänestä? Olen kuullut akustista kitaraa ilman mikkejä yms luonnossa,ja siihen saundiin on vaikea päästä levyillä.
 
Kyllä akustinen kitara saadaan equttamalla soimaan huomattavasti miellyttävämmin, jos niin halutaan. Ja vielä sekaan pieni ripaus esim. Lexiconin laatukaikua niin johan lähtee. Vaikea sellaiseen miellyttävyyden asteeseen on luonnossa päästä. Vertailemista tosin sotkee pahasti soittajan fyysinen läsnäolo, lavakarisma, muu yleisö ym. ym.
 
Tämä on hiton hyvä kysymys!

Omalla kohdallani lähdin putkivahvistimien kautta hakemaan sitä "luonnollista" ääntä mitä vinyylilevylle on pistetty,sitä niin kutsuttua hifistelyä(kö?). >:D Mutta kuinka ollakkaan aika pikaisesti lähdin hakemaan välijohtoja,kaiutinjohtoja,virtajohtoja, ja nyt putkia yksi asia kerrallan, hakemaan sitä mieltymystä ääneen mitä olen aina tykännyt kuunnella,joku irvileuka toki polkaisee heti että olisit ostanut paremmat laitteet niin kuulostais hyvältä mut ei asia ole näin mustavalkoista,on käynyt esim Linn:in levaria mutta äänimaailma oli taas sillä erinlainen,parempi? Ehkäpä,ainakin erinlainen! :p

Dambuilder sanoi:
Luonnolliseen äänentoistoon pyrittäessä tämä herättää kuitenkin triviaaleja kysymyksiä. Jos kerran settiääni miellyttää joskus enemmän kuin aito ääni, niin eikö silloin pitäisi seurata mieltymyksiään, ja pyrkiä mahdollisimman miellyttävään lopputulokseen aidon sijaan?

...Mielestäni silloin saat sen musiikilta mitä haet/haluat kun kuuntelee omia mieltymyksiä. Meillä kullakin omat mieltymykset tässä asiassa joku tykkää toisenlaisesta kuin itse,mutta kannattaako silloin niitä tonneja pistää menemään jotta saisi sellaisen soinnin kuin joku toinen haluaa tai kun hakee sitä luonnollistaääntä taikka konserttisali tunnelmaa mikä ei kaikille ole mahdollista rahan taikka asunnon takia.
VARMASTI olisi mukavaa jos olisi mahdollisuus luoda kotiin esim aito konserttisali meininki... Ehkä? 8)

Sori,saattoi osa mennä ohi itse kysymyksen... (toivottavasti ei kaikki :D )
 
Hyvää settiä Luigi!

Nyt olen ottanut pari olutta liikaa, joten yritän osua olennaiseen. Elikkä lähinnä sen enempää kierrellen ja kaarrellen tai mitään jonninjoutavaa ylimääräistä selittäen jne. tuli justiinsa mieleen, että kyllä se vaan tekee suuremman vaikutuksen, kun jokin kuulostaa kaiuttimista(setin viimeinen sana tilaa lukuunottamatta) ihan kuin oikealta ja aidolta. Kuin se, että sama musikaalinen substanssi kuulostaisi vain miellyttävältä. Jälkimmäisessä on aina se pieni epäuskottavuuden häivähdys. Kuten nykyisissä taulutelkkareissa. En menisi kehumaan yhdenkään liiketoistoa, 24 ja 50 pistää vaan kaamean vilkkumisen päälle ja 100 ja 200 vääristää liikkeet, 600 väreilee.

ed. Anteeksi OT. :-X
 
Dambuilder sanoi:
onko oikea aito ääni aina parempi, kuin laitteistosi(tai jonkun muun setin) tuottama ääni?
Settini on silloin hyvässä iskussa kun voin todeta sen tarjoavan oikean ja aidon äänen.
Enempää en pyydä - eikä parempaa ole. ;)
 
Dambuilder sanoi:
Kysymys kuuluu, onko oikea aito ääni aina parempi, kuin laitteistosi(tai jonkun muun setin) tuottama ääni?

Ei voi verrata, koska ovat kaksi täysin eri asiaa. Laitteisto ei toista koskaan aitoa ääntä.
 
Dambuilder sanoi:
Kysymys kuuluu, onko oikea aito ääni aina parempi, kuin laitteistosi(tai jonkun muun setin) tuottama ääni?
Laitteiston tuottama ääni voi olla miellyttävämpi kuin originaali. Trumpettien ja muiden puhaltimien ääni on livenä todella raaka, tyly, anteeksiantamaton ja repivä. Sama pätee myös muihin akustisiin soittimiin: oikean soittimen ääni voi olla paljon rajumpi, raaempi, repivämpi, vihlovampi ja monta muuta luonnollisen määrettä verrattuna setin ääneen. Dixieland jazz tai oikea sinfoniaorkesteri tuottaa ääniä, jotka eivät aina ole kovinkaan miellyttäviä. Repiviä, raastavia, vihlovia, viiltäviä.

Ovatko nuo äänet miellyttävämpiä? Eivät.

Ovatko nuo äänet aina parempia kuin oman settisi tuottamat? Ovat.

Kyllä. Setti on pelkkä korvike. Originaali on aina parempi, vaikkakaan ei aina miellyttävämpi.

t. jjahifi
 
Back
Ylös