Audyssey MultEQ XT:n käyttöönotto MultEQ appsin avulla

Ja tosiaan tuo DynEQ korjaus muuttuu sitä mukaan kun äänenvoimakkuustaso nousee.
Esim. jos DynEQ reference level offset on asetettu -15dB ja nostat äänenvoimakkuuden vaikkapa -10dB:iin, niin silloin basso ja diskantti toistoa vaimennetaan.
Tuo video on kyllä hyvä.
Kiitos videon jakamisesta, mielenkiintoisia havaintoja ja kaveri tehnyt ison työn mittausten kanssa.

Hänen kritiikki balanssin menettämisestä ei ihan kyllä auennut. Oliko niin että kaveri oli säätänyt subwooferin jo valmiiksi hieman ylikorostamaan matalia taajuuksia? Siis joko pitää tuhdista bassosta, tai ikään kuin jo etukäteen korosti bassoja koska ei kuuntele referenssitasolla (joka on sangen kova volyymi).

Jos sitten Dynamic EQ tekee mitää lupaa, eli pyrkii saamaan aikaan refenssitason äänen hiljaisemmilla volyymeillä, huomioiden ihmiskuulon piirteet, niin eikä tämä epäbalanssi ole ns, ihan saletti että niiin käy, eikä se ole Dynamic EQ:n vika, vaan että ei mittaillut perusasetuksilla. Saatoin ymmärtää jotain kyllä väärin.

Sen sijaan havainto, että DEQ ei lopetakaan korjausta asetetulla referenssitasolla, vaan jatkaa yli sen, on kyllä mielenkiintoinen. Audyssey itse tyytyy toteamaan, että equtus loppuu referenssitasolla, joten näin ei sitten olekaan.

Toki eihän kenenkään pitäisi asettaa DEQiä esim +15dB tasolle ja sitten kuunnellakin kovempaa. Mutta yhtäkaikki, jos olettaa että equtus olisi loppunut refetasolla ja niin ei käykään niin tämä on kyllä hyvä tietää.

Itse päädyin pienessä huoneesani siihen, että +5dB tasollakin niistin takakaiuttimista yhden desibelin pois, se toimii minun huoneessa parhaiten. Surround kanavien ylikorostuminen onkin ainoa miinus jota itse olen Dynamic EQ:sta tähän mennessä löytänyt.
 

Mielenkiintoisia kysymyksiä ja vastauksia.

Referenssitasoista:

Movies are mixed in rooms calibrated for film reference. To achieve the same reference level in a home theater system each speaker level must be adjusted so that –30 dBFS band-limited (500 Hz – 2000 Hz) pink noise produces 75 dB sound pressure level at the listening position. A home theater system automatically calibrated by Audyssey MultEQ will play at reference level when the master volume control is set to the 0 dB position. At that level you can hear the mix at the same level the mixers heard it.

Audyssey Dynamic EQ is referenced to the standard film mix level. It makes adjustments to maintain the reference response and surround envelopment when the volume is turned down from 0 dB. However, film reference level is not always used in music or other non-film content. The Dynamic EQ Reference Level Offset provides three offsets from the film level reference (5 dB, 10 dB, and 15 dB) that can be selected when the mix level of the content is not within the standard.

0 dB (Film Ref): This is the default setting and should be used when listening to movies.

15 dB: Select this setting for pop/rock music or other program material that is mixed at very high listening levels and has a compressed dynamic range.

10 dB: Select this setting for jazz or other music that has a wider dynamic range. This setting should also be selected for TV content as that is usually mixed at 10 dB below film reference.

5 dB: Select this setting for content that has a very wide dynamic range, such as classical music.

Yes, they are in logical order. As you go from 0 (default) offset to 15 dB you are telling Dynamic EQ to compensate less. In other words you have to turn the volume down much more before it starts to make the adjustments.

Kompensoiko myös jos volyymi yli referenssitason? Kyllä.

Yes, Dynamic EQ will operate above 0 dB on the master volume to preserve the reference balance.
 
Tuo Home Theatre Gamer sekä monet muut jotka REW:llä mittailevat ja säätelevät yrittävät nimenomaan saada vasteesta mahdollisimman suoran.
Hänen DynEQ mittauksensa oli tarkoituksella tehty huoneessa jota ei ollut tarkkaan kalibroitu, jotta näkee että DynEQ ei tasoita mitään, vaan se korostaa tiettyjä taajuuksia tietyillä asetuksilla. Hänen videonsa selventää tosi hyvin mitä DynEQ tekee, ja se on linjassa tuon Audysseyn kertoman kanssa.

Mitä tulee tuohon 0dB referenssitasoon, se on kyllä niin suuri äänentaso että en itse ikinä kykene kuuntelemaan mitään noin kovalla.
Kuunteleeko joku ihan oikeasti noin suurella volyymilla?
 
  • Tykkää
Reaktiot: phn
Mitä tulee tuohon 0dB referenssitasoon, se on kyllä niin suuri äänentaso että en itse ikinä kykene kuuntelemaan mitään noin kovalla.
Kuunteleeko joku ihan oikeasti noin suurella volyymilla?
En ollut tiennyt, että tällä viitattiin nimenomaan elokuvien referenssitasoon, ja että esim televisio-ohjelmat ja musiikkikin voivat olla / ovat -10 dB tästä.

Sinällään erikoista, että tv-sarjoissa joissa nykyään on monikanavaääni alusta asti mukana se on kuitenkin tehty toisella periaatteella kuin millä elokuvat tehdään.
 
Hei,
Miten saan resetoitua xt:n tekemät muutokset? Pitääkö vahvistin ajaa tehdasasetuksiin? Marantz sr5013
 
Hei,
Miten saan resetoitua xt:n tekemät muutokset? Pitääkö vahvistin ajaa tehdasasetuksiin? Marantz sr5013
Ei siis miten sen saa pois päältä (MultiEQ asetus asentoon Off), vaan miten sen saa resetoitua? Pistit pahan.
 
Hei,
Miten saan resetoitua xt:n tekemät muutokset? Pitääkö vahvistin ajaa tehdasasetuksiin? Marantz sr5013
Virta pois vahvarista, sitten painelet yhtäaikaa TUNER PRESET CH + and TUNER PRESET CH -! Sitten kun“Initialized” ilmestyy ruutuun-sormet pois! Tosin en ole koskaan kokeillut mitä tapahtuu, joten kerro sitten kuinka kävi? :oops: Audysseyn "Audio"-valikoista -parista kohtaa- löytyy myös "Default" josta mm. kajarien tasot nollautuu! Mutta aja Audyssey -kalibrointi uudestaan, sillähän se hoituu? Mikäli edellinen kalibrointi kuulosti paremmalta, niin sitten "Restore" palauttaa sen aikaisemman!
1644501127621.jpg
 
  • Tykkää
Reaktiot: phn
Tuli selailtua netistä Audysseyn MultiQ-X PC-softan kokemuksia, löytyi mm. tämä review, josta nappasin kiinni vinkin hankkia
Secrets of Audyssey -kirjanen Audyssey appsin kaveriksi Näin myös tein, ostin suoraan PDF:n (sivulla olleen 10% alennuskoodin kannsa), hinta 8,60 euroa.

blog-image-designs.003-4265991308-e1675576698833.png


Jos ei mitään aivan vallankumouksellista, niin hyvä kertaus perusteisiin. Aloita huoneen akustoinnilla, sitten Audysseyn mikrofonimittauksiin muutama vinkki, josta seuraavaksi kun aikaa on niin kokeilen kaverin "tiivistä" mittausmallia, jossa muutama mittaus myös eri korkeuksilla. Ja muutakin kivaa pientä eri kirjan luvuissa.

Mukana tuli myös Excel-sovellus Audysseyn mittaustiedostojen manipulointiin, sillä ei niin kiire.

Jos en vielä uskalla aivan ostosuositusta antaa, niin ainakin tämä nosto. Pitää lukea vielä ajatuksella, nyt tuli selattua e-kirja vaan nopeasti kannesta kanteen.

(Ja seuraavaksi voisi kyllä vihdoin hommata sen subbarin 5+0 järjestelmän kaveriksi, tuleehan noita leffoja ja TV-sarjoja melkein enemmän katottua kuin musiikkia kuunneltua. )
 
Viimeksi muokattu:
Nyt ehdin lukea vihkosen (n. 100 sivua) ajatuksella läpi. Mainio muistilista, ja kun näin tarkoituksella täällä Aloittelijat alaforumilla ollaan, niin mainittakoon että todellakin muistilista, ei valtavasti avaa niitä konsepteja joita käy läpi. Eli jos Audyssey appi 20 egen hinnalla saa minulta vahvan peukutuksen, jos vahvarissa audyssey on, niin tämä opas voisi saada miksipä-ei suosituksen. Kaikki tieto löydettävissä muualtakin, mutta tässä näppärästi yhteen koottuna.

Kirjoittaja Roland Jutal jakaa neuvonsa "viiden pilarin" varaan: the 5 pillars of reference playback:
  1. Room setup
  2. Speaker setup
  3. Volume &Amplification
  4. Content mastering
  5. Audyssey calibration

Room setup kertaa lyhyesti mutta kattavasti huoneen akustiikan vaikutuksen ääneen, kehoittaen tekemään mitä tehtävissä ennen seuraavaan pilariin siirtymistä. Käy napakasti läpi taajuudet ja huonemoodit, heijastumat ja heijastuspisteet, kuuntelupisteen valinnan merkityksen, takaseinän lattian huonekalujen seinien ja katon vaikutukset, ja mm. heijastuspisteide etsimisen peilin avulla.

Speaker setupissa keskittyy erityisesti subbariin, korostaa kuitenkin ensin surround kaiuttimien sijoittelua ja että ovat riittävän korkealla, jotta vaikuttavat suoraan kuulijaan, eivätkä vaimennu tuolien tai sohvan taakse. Keskikajari tv-tason/hyllyn aivan etureunaan, etu kajarien sijoittamisen vaikutukset, toe-init. Mutta painotus subbareissa, joita ehdottaa kaksi kappaletta, ja sitten käytännön neuvoja kuten subbari aluksi kuuntelupisteeseen ja sitten kuuntelemaan eri nurkkia ja muita sijainteja missä kuulostaa parhaalta.

Volyymi ja vahvarit kehottaa varmistamaan riittävän tehokkaan vahvarin valinnan, ml. mahdollisuus etuvahvistimiin, kertaa kajareiden impedanssin ja sensitivityn asettamat vaatimukset, ja linkkaa mm. laskimiin joissa voi katsoa miten oma setti toimisi referenssitasoilla. Lyhyt pohdinta limited/full range asetuksista ja miten subbari helpottaa vahvarin pärjäämistä kajarien kanssa.

Loudness ja content mastering kertaa Dynamic EQ:n ja Dynamic Volumen takana olevat fysiikat, kertaa leffojen (85db) ja tv-sarjojen ja pelien (75db) referenssitasot ja miten nämä huomioida audysseyn source asetuksissa.

Viides pilari vihdoin Audyssey itse, tarjoaa paljon ideoita mittaamiseen liittyen, mutta muistuttaa myös rajoitteista kuten että Denon/Marantz maailmassa kaiuttimet eivät voi olla yli 6m etäisyydellä toisistaan, josta ei varoiteta, mittaukset eivät vain huomioi enää tätä pidempiä etäisyyksiä. Vinkkaa myös Audysseyn vanhemmissa (kaikki paitsi aivan uusimmat eli 2023 mallit) versioissa olevan virheen äänen nopeudessä, joka asetettu 300m/s eikä 343m/s mikä pitäisi olla ja miten huomioida tämä. Etenee mittaukseen menon vaihe vaiheelta subbari(t) huomioiden. Mielenkiintoista erilaiset mittausmallit, itse ajattelin kun saan subbarin ostettua niin kokeilla "tiivistä mallia" jonka youtube video on täällä.

Tämä on perusteellisimmin käyty pilari, Audyssey opas kun on. Mutta mainiota että nuo ennen mittaamista vaikuttavat asiat käyty läpi.

Lopuksi sitten joukko huomioita mitä voi vielä kokeilla, jos viisi pilaria ei johtanut toivottuun lopputulemaan, erilaisia säätökikkoja ja vinkkejä.

Mukana tuli tosiaan myös excel jolla viritellä audyssey mittaustiedostoja lisää, mutta enpä itse taida noin syvälle haluta mennä.
 
Vinkkaa myös Audysseyn vanhemmissa (kaikki paitsi aivan uusimmat eli 2023 mallit) versioissa olevan virheen äänen nopeudessä, joka asetettu 300m/s eikä 343m/s mikä pitäisi olla ja miten huomioida tämä.
Tämä huomioidaan kajarien osalta kertomalla Audysseyn mittaama etäisyys luvulla 300/343=0,8746, ja syöttämällä korjattu luku kaiuttimen etäisyydeksi. Jos Audyssey mittasi etäisyydeksi 4.00 metriä, korjattu etäisyys olisi 3,49 metriä.

Mietin vielä päissäni, että jos kaikki etäisyydet ovat pielessä saman verran mikä merkitys tällä on... Ehkäpä keksin. En ole tätä korjausta tehnyt itse ainakaa vielä.

Muoks nyt kun osasin googlettaa aiheesta, niin katos vaan, MultiEQ X pc-sovellus osaa huomoida tämän ja korjaa vahvaripäässä olevan "bugin", appsi ilmeisesti ei, vaan pitää laskea käsin.
 
Viimeksi muokattu:
Katos vaan, kaveri kehoittaa tarkistamaan Midrange compensation asetuksen osalta omien kajarien cross overin, Audyssey tekee sen 2500 Hz kohdalla. Niin vain Proaceissa crossover onkin 5000Hz kohdalla, joten asetus pois päältä ja käsin tekemään pieni 3db dippi tuolle taajuudelle...
 
Tämä huomioidaan kajarien osalta kertomalla Audysseyn mittaama etäisyys luvulla 300/343=0,8746, ja syöttämällä korjattu luku kaiuttimen etäisyydeksi. Jos Audyssey mittasi etäisyydeksi 4.00 metriä, korjattu etäisyys olisi 3,49 metriä.

Mietin vielä päissäni, että jos kaikki etäisyydet ovat pielessä saman verran mikä merkitys tällä on... Ehkäpä keksin. En ole tätä korjausta tehnyt itse ainakaa vielä.

Muoks nyt kun osasin googlettaa aiheesta, niin katos vaan, MultiEQ X pc-sovellus osaa huomoida tämän ja korjaa vahvaripäässä olevan "bugin", appsi ilmeisesti ei, vaan pitää laskea käsin.
Itsekin opin tämän vasta äskettäin vaikka X3500H ollut jo useamman vuoden.. Noh onpahan nyt korjattu kaikki tuolla 0,875 kertoimella. Subin joutui sitten vielä säätämään käsin REWin avulla 4,35m (korjattu) -> 6,65m.
 
  • Tykkää
Reaktiot: phn
Erikoista että sitä puhelimen (maksullista) appsia ei ole saatu korjaamaan tämä automaattisesti :cautious:
 
Kyllä ainakin minulla Audysseyn Multi EQ Editor appi osaa mitata kaiuttimien ja subbareiden etäisyydet melko tarkasti, eikä niitä tarvitse korjata käsin. Käytössä iOS versio ja Denon X4700H. Aluksi eri puolella huonetta olevien subbareiden etäisyydet menivät pieleen, mutta joskus vuosi sitten tuli päivitys, joka korjasi ongelman. Subien vastetta korjattu Minidsp 2x4 HD:llä, jonka aiheuttaman latenssin Audyssey osaa lisätä subbarien etäisyyteen. Omien kokemusten perusteella oikein kätevä appi. Kalibroinnin jälkeen voi tehdä tarvittavat säädöt, pistää leffan pyörimään ja nauttia hyvästä äänentoistosta.
 
Viimeksi muokattu:
  • Tykkää
Reaktiot: phn
Pitääpä tehdä Audyssey mittaus uudestaan, nyt tällä kertaa se mikin paikka merkki lattiaan ja voisin samalla ekan mittauspisteen yhteydessä ottaa ihan mittanauhalla etäisyydet jokaiseen kajariin ylös. Mitä lukuja katon mitä nyt on asetuksissa ja joita en ole muuttanut niin ei ne nyt kovin pielessä voi olla. Muistaakseni olen päivityksen tai kaksi ajanut omaan Denoniin, toinen oston jälkeen asennuksen yhteydessä, ja olisiko tosiaan yksi tullut viime vuonna vielä erikseen.
 
Kyllä ainakin minulla Audysseyn Multi EQ Editor appi osaa mitata kaiuttimien ja subbareiden etäisyydet melko tarkasti, eikä niitä tarvitse korjata käsin. Käytössä iOS versio ja Denon X4700H. Aluksi eri puolella huonetta olevien subbareiden etäisyydet menivät pieleen, mutta joskus vuosi sitten tuli päivitys, joka korjasi ongelman. Subien vastetta korjattu Minidsp 2x4 HD:llä, jonka aiheuttaman latenssin Audyssey osaa lisätä subbarien etäisyyteen. Omien kokemusten perusteella oikein kätevä appi. Kalibroinnin jälkeen voi tehdä tarvittavat säädöt, pistää leffan pyörimään ja nauttia hyvästä äänentoistosta.
Kuinka tarkasti olet tarkastanut tämän?
 
Kun kytkee minidsp:n väliin, Audyssey lisää etäisyyttä n. metrin verran, joka vastaa sen 3.1ms latenssia. Vanhemmalla MultiEQ Editor appilla varsinkin sohvan takana olevan subbari etäisyys oli vähän mitä sattui kalibroinnin jälkeen.
 
Okei. Oman kokemukseni mukaan ne on automaatilla aina pielessä. Mun muistin mukaan MiniDSP lisää enemmän latenssia ku 3.1ms.
 
Audysseyn kanssa pelailu jatkuu nyt kotikuunteluun saadun SVS SB 3000 Micro subbarin kanssa.

Sitä ennen, "Audysseyn Salaisuudet" vihkonen on kyllä 8 euroansa ansainnut, aiemmin tarkistin Proac-kaiuttimien crossover taajuuden joka olikin ihan jotain muuta kuin Audysseyn Midrance compensation 2khz taajuudella. Nyt kun pläräilin Proacin esitteitä ja testejä parin vuosikymmenen takaa, niin niissä oli muistutus kiristää elementtien ruuvit jonkin aikaa kun ovat olleet kotona. Puu elää, ja näin silloin tein. Mutta heräsin tarkistamaan taas, löystyneet olivat, tweeter aavistuksen, mutta woofer jo aikalailla. Kiristys, ja äänikuva kirkastui taas yhden pienen pykälän, toki kohti alkuperäistä.

Mutta Audysseyhyn, kirjanen kehoittaa pitämään silmällä subwooferin korjausta, jos se on -12db niin se on käytännössä maksimi, joten testi pitäisi tehdä uudestaan subbarin volyymiä pienentämällä. SVS aloittaa -10db volyymiasetuksella, ja eka mittaus antaa maksikorjaukset eli sen -12db,

Korjasin pari pykälää pienemmälle, -12db volyymiin, uusi testaus, edelleen menee maksimiin, mutta olkoon nyt koska äitienpäivä ja viitsi enempää niitä pulputuksia kuunnella. SVS tarjoaa loistavan appsin subbarin säätämiseen, joten korvakuulolla pudotin volyymiä audyssey setupin jälkene vielä yhden desibelin, mikä alustavasti riittää. Pitää nyt totutella ensinnäkin siihen, että nämä alaäänet soivat nyt niin nätisti!

IMG_4060.jpeg
 
Back
Ylös