Seuraa alla olevaa videota nähdäksesi, miten asennat sivustomme verkkosovelluksena aloitusnäytöllesi.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Legis sanoi:Yhden 10-tuumaisen SUBwoofer-elementin tulisi painaa jo 8-10 kiloa, joten millaisista peltielementeistä ja puolen kilon vahvistimesta ja koostuupi hän? Subin sähköisten osien tulisi painaa tuon verran mitä koko subi painaa.
Pasi K sanoi:OT/Mikähän subbarissa mahtaa olla tärkeintä? Paino, rakenteen järeys, uskottava ulkonäkö vai äänenlaatu?
Painosta tai muutenkaan rakenteen järeydestä ei voi päätellä subbarin äänenlaatua, kuinka hyvin subbari integroituu pääkaiuttimiin ym. Esimerkkinä toimikoon taannoin Hifimaailmassa ollut DIY-subbaritesti, jossa parhaat kuunteluarviot sai peltirunkoinen Peerless SLS 12".../OT
t: Pasi
Tuuppas tänne säätämään SVS PB 13 Ultra käyttäen subbarin omia jatokosuotimia. Ei tule onnistumaan. Kaiuttimet toistaa 30Hz asti ja SVS:n jakosuodin on -3dB 54Hz, ei siinä paljon osaava säätäjä auta. Meikällä tilanne on onneksi silti hanskassa, koska AV-vahvain hoitaa jaon, mutta vaikka stereointegroidulla olisi tän subbarin kanssa itku simmussa ja pisut housussa.Legis sanoi:Jokainen subbari integroituu jos säätäjä osaa asiansa - mikään subbari ei integroidu, jos ei osaa.
Legis sanoi:Äänenlaatua tässä nimenomaan ajatellaan. Elementti, joka soi vähäsäröisesti 120dB, soi äärettömän vähäsäröisesti 80dB.
Legis sanoi:Suuri ja voimakas magneetti sekä tukeva, värähtelemätön ja kestävä runko ovat aina asioita joista on hyvä lähteä liikkeelle. Voimakkaammalla magneetilla on mahdollista saavuttaa parempi herkkyys ja säröttömämpi toisto kuin heikommalla magneetilla muiden ominaisuuksien pysyessä vakiona. Lisäksi rungon tulee olla jäykkä ja resonoimaton, sillä runko toimii ihan yhtälailla särögerniksenä kuin kartio ja moottori.
Legis sanoi:Hifimaailman subbaritestissä ei taidettu kuunnella pelkkää elementtiä freeairina? Subbarin toteutuksessa kotelointi merkitsee paljon. Mikäli tila on huono, eikä talossa ole eq:ta, jokainen (monopoli-) SUBbari (alle 25Hz asti toistava laatikko) millä tahansa elementillä kuulostaa surkealta.
Legis sanoi:Onhan noista SLS:stä mittauksia - hyviä elementtejä hintaisikseen, mutta rahalla totisesti saa parempaakin, tässä ei sitä kukaan kiistänekkään. Elementin valinta riippuu paljolti siitä kuinka kovaa pitää soida vähäsäröisesti. Hyvä tapa myös on kasvattaa hyviksi tiedettyjen elementtien lukumäärää.
Legis sanoi:Jokainen subbari integroituu jos säätäjä osaa asiansa - mikään subbari ei integroidu, jos ei osaa.
Pasi K sanoi:Särölukemilla on bassoalueella suhteellisen vähän merkitystä. Kunhan pysytään alle 10%.
Yllä mainitut ominaisuudet eivät sinällään ole vielä hyvän äänenlaadun tae. Kuten aiemmin mainitsin niin äänenlaatu ratkaisee.
Pasi K sanoi:Peltirunkoinen elementti voi toimia ihan yhtä hyvin tai paremmin.
Olisikohan freeair-kuuntelulla saatu mitään lisäarvoa ko. testiin, kun 99,5% subielementin ostaneista sen kumminkin laatikkoon laittaa. Ja muuten, ihan yhtä lailla dipolisubbarikin voi kuulostaa surkealta jos tila ei dipolitoteutusta tue.
Tuo väite ei pidä paikkaansa alkuunkaan.
Legis sanoi:* Runko vaikuttaa myös elementin soimiseen (ringing, näkyy CSD:ssä) sekä IM-säröön.
Ihan vain THD:stä puhuttaessa, niin 100-200Hz alue, mikä bassoalueeseen myös kuuluu, on herkempi kuin 10% (eri asia soitteleeko sitä kukaan subbarillaan).
Kaikesta huolimatta vähemmän on silti aina vähemmän, ja vähemmällä voidaan soittaa kovempaa ennen kuin 10% rajat tulee vastaan. Vähemmän ON aina parempi kuin enemmän. Koko posti tulee lähinnä olemaan sen jankaamista että parempi on parempi, mutta menköön.Ehkä tässä molemmat oppivat jotain subbasista.
Legis sanoi:1) Magneetin kasvattaminen kasvattaa fluxia ja BL-kerrointa ja pienentää Qes:ää ja Qts:ää, jos...
Legis sanoi:Ihan vaikka jos tarkastellaan magneetin kokoa ja rungon tyyppiä elementistä irrallisina ominaisuuksina, niin tottakai on selvää, että suurempi magneetti on aina itseisarvoisesti parempi ominaisuus kuin pieni magneetti ja samoin valualu-runko on parempi kuin prässätty. Toki erilaisilla toteutuksilla voi saavuttaa siedettävää soundia, mutta ominaisuuksiltaan laadukkaamman elementin lähtökohdat ovat paremmat.
Voit tuon lauseen todenperäisyyttä tutkia esim. Zaphin testejä katselemalla. Suurella prosenttiosuudella peltirungot sattuvat toimimaan huonommin, eivät suinkaan yhtä hyvin tai paremmin. Erot tulisivat paremmin esiin jos testattu äänenpainetaso olisi korkeampi johtuen valurungon ja peltirungon erilaisista resonointi-thresholdeista.
Legis sanoi:Et voi kuunnella elementin äänenlaatua sinänsä kun se on laitettu boksiin, saatikka sitten vertailla erilaisten elementtien äänenlaatua erilaisissa bokseissa. Mutta tokihan SLS on hyvä elementti, mitä vain olivat nämä muut ehdokkaat? SLS:ssä on luultavasti vähemmän turvonneen kuuloinen basso kuin joissain matalamman Fs:n elementeissä, mutta toki on myös muitakin kuin velttoja low-Fs-elementtejä.
Legis sanoi:Minkä tahansa subbarin saa integroitua varsin helposti aktiivisessa järjestelmässä, mutta niin saa myös passiivisessa - siinä se on vain vaikeampaa. En nyt puhu integroimisesta subbarin omalla 40 -200Hz/off -alipäästöllä ja vaiheenkäännöllä, joilla integrointi voi olla mahdotonta kuten Pibellä. Jokainen subi on kuitenkin lähtökohtaisesti aina integroitavissa jos siihen löytyy taito ja välineet.
Legis sanoi:Ps. enhän ole aistivinani taipumusta ostella yleistyksenä "2ke cd-soittimia" ja sitten taas toisaalta yleistyksenä "peltirunkoisia pienimagneettisia elementtejä"...![]()
Legis sanoi:Jatketaan tukevasti ad hominemin puolella, eli kuinka monesta subista ja subielementistä sulla on kokemusta?
Ihan ilman sarvia kysyn vaan, että riittääkö sinusta suorituskyvyn arviointiin VAIN mittaustulos, jonka yksikkö on KG?Jyrki_H sanoi:Suorituskyky on lähes täysin pääteltävissä mittaustulosten perusteella.
Ehkä siinä tapauksessa, jos haetaan äänenpainevaroja ja alhaista alarajataajuutta mahdollisimman edullisesti. Näillä kriteereillä voinee todeta, että tämä subbari on hintaansa nähden liian kevyt ja parempia vaihtoehtoja on olemassa. Näin itse ymmärsin legiksen kommentin.silmaauki sanoi:Ihan ilman sarvia kysyn vaan, että riittääkö sinusta suorituskyvyn arviointiin VAIN mittaustulos, jonka yksikkö on KG?