Arkimusiikki biteiksi - systeemin rakentaminen

Mika K

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
14 139
Kaupunki
Olut, eikun Oulu..
Nyt on siis ajatuksissa siirtyä pikkuhiljaa sanoista tekoihin tuon otsikon mukaisen aihees kanssa. Tällä hetkellä varsinainen harrastaminen tapahtuu vinyylien kanssa ja cd_soitinta ei tule käytettyä oikeastaan ollenkaan, kun ns. arkimusasta huolehtii Macbook pro ja Spotify wlanin kautta stereoihi kytketyllä AE:llä.

Nyt haussa siis helpoin tie liittää systeemiin verkkokovo ja keksiä tapa miten sitä käyttää, koska aihepiiri ei ole itselle kovin tuttu. Macbook iTunesin kanssa saa olla mieluiten kaukosäätimenä eli siihen puoleen ei erikseen tarvitse panostaa. Erillinen DAC tulee hankintaan joskus tulevaisuudessa sitten eli AE:n oma DAC kelpaa ainakin sen aikaa, että systeemi on tulilla. Kovolla olisi myös tarkoitus säilyttää valikoidusti sellaisia kuvia, joiden haluaa olla tallessa.

Seuraavia kysymyksiä on pyörinyt mielessä:

1. Mikä verkkokovo esim. 1TB koossa olisi suositeltava? Vai pitääkö lähteä oitis NAS:sin tielle ja käykö se myös kuville?
2. Saako perus verkkokovon liitettyä helpolla wlaniin ja onko systeemi toimiva, jos musa kiertää Macbookin kautta? Tuskin on ongelma.
3. Backupit eli onko noissa verkkokovoissa oma raid tjsp vai tarviiko kaksi erillistä jos haluaa olla "varma" homman toimivuudesta?

Olisiko esim 1TB QNAP oivallinen valinta käyttötarkoitukseeni? Siinäpäs ens alkuun, kiitokset jo vastauksista näin etukäteen.
 
Mika K sanoi:
3. Backupit eli onko noissa verkkokovoissa oma raid tjsp vai tarviiko kaksi erillistä jos haluaa olla "varma" homman toimivuudesta?

Olisiko esim 1TB QNAP oivallinen valinta käyttötarkoitukseeni? Siinäpäs ens alkuun, kiitokset jo vastauksista näin etukäteen.

Raid ei ole backup ja enkä näe edes mitään järkeä siihen musiikkia säilöttäessä kaksi erillistä levyä mihin laittaa ajamaan backupit muuttuvilla tiedostoilla.
 
Mika K sanoi:
1. Mikä verkkokovo esim. 1TB koossa olisi suositeltava? Vai pitääkö lähteä oitis NAS:sin tielle ja käykö se myös kuville?

Verkkokovo = NAS :) Network Attached Storage. Esim Buffalon LinkStationit ovat edullinen ja ok ratkaisu. Qnap on aika järeä laite tuollaiseen käyttöön ja hinta sen mukainen.

2. Saako perus verkkokovon liitettyä helpolla wlaniin ja onko systeemi toimiva, jos musa kiertää Macbookin kautta? Tuskin on ongelma.

Saa. Kytket levyn ethernetillä suoraan wlan reitittimeen. En tiedä onko markkinoilla levyjä omalla wlan interfacella, joten piuhalla todennäköisesti joudut sen kytkemään, mutta sen ei pitäisi olla ongelma jos voit sijoittaa levyn sinne missä sinulla on tukiasema.

3. Backupit eli onko noissa verkkokovoissa oma raid tjsp vai tarviiko kaksi erillistä jos haluaa olla "varma" homman toimivuudesta?

RAID on vain ja ainoastaan järkevä jos on kriittistä, että kiintolevyn vikaantuessa ei toiminto keskeydy. Se ei auta lainkaan jos vahingossa esim poistaa pari albumia tai tagit sattuu editorilla lipsahtamaan pieleen koko kirjastosta. Paras on levy, josta väliajoin (automaattisesti) otetaan kopiot toiselle levylle. Esim linkstationeilla tämän voi ajastaa ja laittaa toisen levyn usb:llä NAS:n perään vain ja ainoastaan esim viikottaiseen backup käyttöön. Oikeaoppisesti tämä levy kannattaisi pitää esim töissä tallessa, ettei ole samassa tilassa (esim tulipalo), mutta harva näin pitkälle asiaa vie kun riski on olematon. RAID:ia ei kannata kotona käyttää.
 
Mahtuuko musat & kuvat nykyiselle MacBookille? Jos mahtuu, niin helppo vaihtoehto olisi hankkia Applen TimeCapsule (verkkolevy, wlan, automaattinen varmuuskopiointi MacBookista). Näin olisi kamat sekä MacBookilla, että TimeCapsulella tallessa. Jos taas MacBookin kovotila ei riitä, niin TimeCapsulea voi käyttää verkkolevynä eli pistää osan tavarasta pelkästään sinne. Sitten jää vain varmuuskopiointiongelma eli pitäisi ottaa TimeCapsulesta erikseen varmuuskopiot jollekin ulkoiselle kovolle.
 
Macbook ei riitä yksin mitenkään, jo kuvia on sen verran notta alkaisi paukkumaan jos kaiken täällä säilöisi ja musallekin pitää sitä tilaa olla varmaan se 300-500GB.

Niin ja mun vanhan käsitykseni mukaan ihan mikä tahansa Buffalo jne kovo ei olisi NAS, vain että NAS:sissa olisi juurikin noita wlan ominaisuuksia jne. Mutta hyvä tietää, siksihän tässä kysellään kun ei itse ole hommaan yhtään tutustunut. Tosiaan olisi suuri plussa jos sen NAS:sin saisi suoraan wlaniin kiinni ilman mitään piuhahärdelliä. Onko moisia järkihintaan sitten olemassa en tiedä. Auttakieauttakie :)
 
Itse laittaisin vähintään N-standardin mukaisen wlan-reittimen erikseen ja siihen verkkopiuhalla NAS kylkeen. G-standardi on sen verran hidas etten rupeais sen kanssa pelaileen musiikinsiirrossakaan. Itsellä on Airport Extreme johon on kytkettynä QNAP TS-110 NAS ja siihen E-sata kehikkoon backup-levy johon kerran vuorokaudessa replikoi(kopioi) tiedot talteen. Tuossa on se hyvä puoli että levyt voi tulevaisuudessa vaihtaa isompiin kun niin haluaa ja vaikka koko NAS hajoaa niin on datat tallessa levyillä lueattavassa formaatissa. Varmuuskopiointiin joi käyttää myös halpaa USB levyä. 1TB levylle mahtuu ihan riittävästi dataa ja levykoot tulevaisuudessa vaan kasvaa. Erillinen NAS on siitä kiva että voi katsoa leffoja vaikka tulevaisuudessa pelkältä töllöltä kun nekin tulee UPNP standardia.

http://www.a-link.com/fi/LD2R.html

Tuommoinen yhdistelmälaite tuli google haulla vastaan mutta tuossakaan ei ole kuin G-standardin wlan eli hidasta on.
 
WD:n My Book World Edition -verkkokovalevy saattaisi olla hyvä ja halvempi vaihtoehto Applen Time Capsulelle. 2TB maksaa noin 200€ ja ainakin WD väittää sivuillaan, että tuolla onnistuu langattomasti musiikin soittaminen, varmuuskopiointi jne.

Minulla on ollut parinkin normaalia WD:n My Book -kovalevyä ja ne on toimineet MacBookilla moitteettomasti.

Edit: Tässä My Bookissa ei olekkaan wlania, kuten Time Capsulessa on, joten tämä tarvisi vielä Airport Extremen toimiakseen langattomasti.
 
Tuo WD voisi olla ihan mielenkiintoinen vaihtoehto, ainakin firman omien kotivujen mukaan olisi juuri sitä mitä tarvisi (paitsi se wlan). Kuitenkin jopa toisen AE:n hankinnan myötä tuon WD:n hinta pysyisi edelleen kilpailukykyisenä. Pitääpäs tuumailla asiaa tässä illalla näin vasta olleen palkkapäivän kunniaksi.. :)
 
T.H sanoi:
Edit: Tässä My Bookissa ei olekkaan wlania, kuten Time Capsulessa on, joten tämä tarvisi vielä Airport Extremen toimiakseen langattomasti.

Teette asiasta turhan monimutkaista. Jos ostaa Airport Extremen niin ei ole mitään järkeä ostaa verkkolevyä kun tuon perään saa suoraan USB-kiintolevyn, jolloin tuosta muodostuu yhdessä NAS-levy eli verkkokiintolevy. Se USB:llä oleva ulkoinen levy on tuolloin jaettu verkkoon. JOS ostaa esim WD:n verkkolevyn niin sen kaveriksi käy ihan perustukiasema (suosittelen lämpimästi Buffalon tuotteita). Airport Extremestä on turha maksaa hunajaa jos sen ominaisuuksille ei ole käyttöä.

Vaihtoehdot
1) tukiasema, johon kiinni NAS
2) tukiasema usb-kiintolevytuella, johon kiinni tyypillinen ~100€ 1T USB-levy
3) järeä NAS, jossa on sisäänrakennettu wlan reititin

Suosittelen näistä ensimmäistä vaihtoehtoa. Jos on pakko kytkeä WLAN:lla niin streamaus kyllä onnistuu, mutta itse tiedonsiirto on järkyttävän hidasta (N-standardi voi auttaa, mutta ei tee ihmeitä sekään).
 
AE:hen ei käsittääkseni saa kiinni USB-kiintolevyä? Ainakin joku sanoi minulle, ettei se AE:n USB-portti toimisi ko. tarkoitukseen. Onko näin vai ei? Jos tuo toimisi, niin ongelmani olisi ratkaistu erittäin helposti eli laittamalla vain moinen kovo tuonne nykyisen AE:n perään..

Wlan on itselle vaatimus systeemin käytettävyyden ja NAS:sin sijoitettavuuden ehdoilla eli siis must. AE on sen puolesta hyvä, että sen hallinta ja konffaus on helppoa Macbookista ja mietin laittavani siihen kiinni esim. verkkoprintterin. Juu, onnistuu kyllä varmasti muillakin tukareilla, mutta arvostan AE:n helppokäyttöisyyttä, pientä kokoa ja toimivuutta. Tämän lisäksi se tarjoaa myös tuon äänen siirtomahdollisuuden yhteen lisähuoneeseen jos sitä mahdollisuutta joskus ajattelee tarvitsevansa eli parin kympin (?) lisähinta normitukariin verraten ei ole kynnyskysymys.

Tiedonsiirtoa minulla tulee luultavasti alkuponnistuksen jälkeen aika vähän kerrallaan suuntaan jos toiseenkin tuon striimauksen lisäksi, lähinnä kuvien talletusta ja musan rippaamista. Ei esim. videostriimiä. En siis usko tuon kanssa ongelmia loppupeleissä olevan.
 
Voi olla, itselle AE = Airport Express ihan siitä syystä, että se extreme on ihan turh kapine, kun siinä ei ole audio outputtia.
 
Näin ajattelinkin, koska Expressiin ei mitän usbi levyjä liitetä (ainakaan ohjeen mukaan). Mulla olis meinaan sellainen siellä, jos liitäntä olisi mahdollinen..
 
Eikö Extremeä ja Expressiä voi käyttää samassa verkossa. Express hoitaa musat ja Extremellä sitten jaetaan kovalevy?

Tietenkin pelkästään kovalevyn jakamiseen Extreme on melko hinnakas, mutta extreme + hyvä usb-kovalevy on silti huomattavasti Time Capsulea halvempi.

Edit: Ennen kuin Gretch ehtii kommentoimaan tätä ( :D) niin tarkennan, että en ole Mikalle suosittelemassa yllä olevaa, koska varmasti halvempiakin vaihtoehtoja löytyy.
 
Voi toki. Mutta jos laittais sen Expressin ihan wlan tukariksi ja siihen perään NAS:sin sillä verkkopiuhalla kiinni? Eikös tämä ole vielä edullisempi ja eritoten monikäyttöisempi ratkaisu?
 
Täällä ei kukaan tunnu huomioivan backuppeja. RAID1 ei ole pomminvarma varsinkaan raudalla tehtynä.
 
Itselläni on Buffalon 1TB Linkstation piuhalla kiinni D-linkin vanhassa wlanilootassa. Hyvin toimii langattomana musiikkitoistimena HP:n roskaläppärin kanssa. Soitto-ohjelmana on foobar2000. Kaverilla oli tuollainen Applen Time Capsule käytössä MacBookin kanssa. Ainoa ongelma oli aikakapselin kiintolevyn hajoaminen ennen aikojaan. Kuulemma tyyppivika.
 
Mitä BMW232 tekee sitten kun Buffalo Terastationista hajoaa emolevy 5-vuoden päästä? Miten kaivat datat esiin?
 
Eiköhän se ole riittävän hyvä varmuuskopiointi, jos ottaa aika-ajoin kopion erilliselle USB-kovolle. Tuon kummempaa ei tarvita. Varsinkin, jos omistaa musiikin myös CD-levyillä.
 
Jos tämä varmuuskopiointi tapahtuu automaattisesti niin sitä tulee tehtyä, mutta jos vaatii jotain manuaalista toimintaa niin aina katoaa dataa jos jotain hajoaa. Kunnon NAS osaa hoitaa tuon replikoinnin miten käyttäjä vaan haluaa.
 
Back
Ylös