Apua RC-filtterin komponenttien valinnassa

kuppikuulokkeet

Hifiharrastaja
Liittynyt
6.8.2009
Viestejä
639
Kaupunki
Hyvinkää
Tarkoitus olis rakentaa ylipäästösuodin(RC-filtteri) esivahvistimen ja päätevahvistimen väliin. Sellanen tupakka-askin kokoinen muoviboxi jossa päädyissä naaras-rca:t.

Mihin hertsiin suodatus olis hyvä laittaa? Tarkoitus olis suodattaa matalimmat pois 4-, 5-, 6-tuumaisilta kaks-tie-pöntöiltä(en vielä omista) ja antaa 12-tuumaisen subwooferin hoitaa mörinät.

Tarvis vähän apuja komponenttien hankinnassa. Käsittääkseni boxiin tulee vain vastus ja konkka. Kun nyt meen ostamaan rca-liittimiä, vastuksia ja konkkian, niin mitä tulee ottaa huomioon hyvän äänentoiston kannalta? Onko jotkut vastukset ja konkat parempi laatuisia. Oma tietämys sähkö-komponenteista on vähäistä, et kertokaa värikoodeja ym. että löydän oikeat palikat.
 
konkat ehdottomasti muovieristeisiä(näissä sitten taasen eri matskut on erilaisia en nyt muista miten materiaalien välillä meni paremmuusjärjestys), ellei kapasitanssit ole hirveitä.
Metallikalvo-vastukset riittänee.

Jotta ko vekottimen saisi toimimaan oikein, sinun pitäisi saada selville etuvahvistimen lähtöimpedanssi, ja päätevahvistimen ottoimpedanssi.

Kotelo ehdottomasti metallia, RCA:t jotain tukevia runkomalleja (neutrik esim), toki RCA:ihin voi laittaa paljonkin rahaa.

Eikö taipuisi aktiivijakarin teko? Saisit säädettävän, jyrkemmän...

switchercad auttaa monessa pikku simulaatiossa (myös tuon passiivikikkareen teossa).

jakotaajuus riippuu huoneesta/kajareista/kuuntelutottumuksista yms.
 
Kotelo metallia, sitte tämä:
http://www.vekoy.com/product_info.php?products_id=10203

onkos nää nyt sitte tarpeeksi hyvät rca:t
http://www.vekoy.com/product_info.php?products_id=745

Mitä palikoita sinne aktiivijakariin tulee vastuksen ja konkan lisäksi? Tarviiko aktiivinen oman virtalähteen?

Jakotaajuus pitäs olla sellanen yleispätevä, että purkki toimis erilaisten kaks-tie pönttöjen kanssa. Kuuntelutottumuksista sen verran, että silloin kun kuuntelen konemusaa on volumea aika paljon, jolloin matalimmat subwooferille kuuluvat äänet häiritsee pääkaiuttimia. Mikä nyt olis se "yleispätevä" jakotaajuus?

Etuvahvistimen lähtöimpedanssi?
Etuvahvariks tulee tämä (kun sen posti tuo): http://www.audio-gd.com/enweb/DAC-Compass.htm

Päätevahvistimen ottoimpedanssi?
En vielä omista. Harkinnassa olis jotkut aktiivikaiuttimet, jos löytäis jotku korvaa miellyttävät

Onko näiden lähtö- ja otto-impedanssin tietäminen tärkeää?

Kumman nyt sitte tekee aktiivisen vai passiivisen. Kummalla saadaan virheetömämpi saundi? Tätä yleispätevyys aspektia ajatellen niin enkä aktiivinen olis parempi, mutta luulisin että sellaisen passiivisen-yleispätevän vois myös rakentaa.

Apuja kaivataan, neuvoja, mielipiteitä ...
 
noi rca:t on joo ihan kohtuulliset(kuvasta katottuna, ei hiplattuna), mutta kuten tiedetään hifin maailmassa on riittävän hyvä toiselle noi, ja toisella pitää olla jotain ihan muuta (esmes jottai wbt:tä yms)

aktiivijakariin tulee operaatiovahvistin(1-monta), ja niitä vastuksia ja konkkia. tarttee sähköä.
jos tekee passiivin, ja ei tiedä otto ja lähtöimpedansseja, ei saa oikeaa tulosta, kun nuo vaikuttavat kytkentään.
Passiivi yleispätevä vois onnistua silleen, että olis kiertokytkimellä/potikalla valittavissa eri jakoja, vois toimia, tai sitten ei. Aktiivilla se on helpompaa.

yleispätevää jakotaajuutta ei ole.

aktiivijakareita saa ihan kaupasta. Lähtee jostain behringerin 2-tiestä alle 100€ (tämä kyl värittää ääntä valitettavasti), modaamalla paranee.
 
Back
Ylös