Apua raspi volumio setin kanssa

Noob

Käyttäjä
Liittynyt
25.11.2019
Viestejä
5
Hei! Olen aloittelemassa harrastusta ja haluaisin vastauksen muutamaan perustavanlaatuiseen kysymykseen. Omistan jo ennestään vita audion r2 ja r4 soittimet sekä raspberry pi tietokoneita useamman kappaleen. Nuo soittimet ovat sen verran vanhoja ettei niissä ole sisäänrakennettuna langatonta toistomahdollisuutta ja siispä päätin väsätä jotain raspista. Ensimmäinen kysymykseni on että tarvitsenko ehdottomasti hifiberryn tai vastaavan da-muuntimen vai voiko soittimessa mahdollisesti olla da-muunnin sisään rakennettuna, ja jos on, mistä laitteet tietävät käyttääkö vita audion muunninta vai raspberryn omaa muunninta? Toinen kysymys on tollasen hifiberry vita audio setin äänen laatu. Onko tuossa jo mahdollisuuksia päästä laadukkaaseen musiikin kuunteluun käsiksi? Kolmantena, latailin tuon volumion raspilleni vaikken vielä da-muunninta omistakkaan mutta törmäsin heti ongelmiin spotify connect lisäosan kanssa. Vain ensimmäisellä kerralla volumio ilmestyi puhelimen spotifyhyn ja toisto onnistui mutkattomasti, mutta uudelleenkäynnistyksen jälkeen en ole saanut volumiota näkymään puhelimen spotifyssä. Olen koittanut poistaa, asentaa uusiksi ja uudelleen käynnistää, mutta ongelma ei korjaannu.
 
"Isoissa" Raspeissa on sisäänrakennettu da-muunnin, se on siinä 3,5 mm "kuulokereiän" yhteydessä, jota voi käyttää RCA-johdon kanssa syöttämään ääni esim tuollaiseen radioon.

Erillinen da-muunnin on tietysti parempi äänenlaadultaan, mutta kokeilisin ensin ilman. Se raspin da-muunnin ei välttämättä ole pullonkaula :) En nähnyt mainituissa Vita Audion tuotteissa digitaalista sisäänmenoa, joten niiden da-muunninta tuskin voi käyttää. Digi-signaalia raspi käsittelee ja lähettää ihan pätevästi ja sen usb-väylään saa näppärästi usb-dacin.

Testasin Volumiota omalla raspilla vain vähän, joten en ehtinyt törmätä myöskään ongelmiin. :)
 
Joo, mitä nyt tuota olen kerennyt väsäilemään niin nyt kaikki toimii hienosti. Spotify connect, volumion oma spotify, sekä jopa monihuonejärjestelmä kahdella volumiolla ja vita audiolla. Nyt kiinnostaisi että mikä järjestelmässä voisi olla se pullonkaula. Tuleeko siis tarvetta ostaa raspeihin dacit vai onko siitä mitään hyötyä. Mielestäni tuo vita audio on ihan nätin kuuloinen laite, enkä usko että se ainakaan olisi pullonkaula, vai?
 
Todennäköisesti kaiuttimet. Niistä ei ollut vielä mitään puhetta. Nykyiset integroidut äänipiirit ovat hämmentävän hyvälaatuisia. Niin kauan kuin setin jatkeena on muutaman satasen peruspurkit, en alkupään pullonkauloista olisi huolissani.
 
Ah siellähän se oli jo ketjun aloituksessa. Ajattelin että tuo on pelkkä CD-soitin/streamer. Tuosta lähtisin liikkeelle. Ensin kunnollinen kuuntelukolmio ja kuuntelupaikka, niin sitten alkaa nyanssitkin kuulumaan. Jos laitteen on tarkoitus tuottaa pelkkää yleismölinää tilaan, niin sitten jos laitteen yleinen soundi miellyttää, niin parannusta pienellä dollaritukulla tulee lähinnä äänen voimakkuuteen ( loppuuko volumesäätökesken ) ja bassojen määrään. Jälkimmäiseen tosin ei välttämättä laatuun...

Käy vaikka verkkokauppa.comin ( jos sellainen sattuu lähellä olemaan ), kuunteluhuoneessa kuuntelemassa eri hintaluokan kaiuttimia. Kuuntelutilana se on kaikkea muuta kuin optimi, mutta antaa jo selkeää fiilistä siihen miten eri hintaluokan kaiuttimet soivat. Hinnat alkaen vahvistajallakin pääsee sitten erilliskaiuttimien kanssa alkuun. Tai sitten voi mietiskellä aktiivisia kaiuttimia, jolloin erillistä vahvistinta ei tarvitse.
 
Niin ai lähtisit kaiuttimien vaihdosta. Tuon monihuonejärjestelmän takia tuon vita audion koko miellyttää itseäni. Kaksi eri vita audion laitetta on jo ennestään. Voluumin säätö ei lopu kyllä tuossa kesken ainakaan omasta mielestäni. Mielestäni kuitenkin kuulen merkittävän eron cdn kuuntelussa versus raspin tai chromecastin kautta streamatessa. Erityisesti chromecast ja spotify connect ei miellytä korvaa. Voiko tuossa cd vs aux oikeasti olla merkittäviä eroja, ja jos voi, auttaisiko dac asiaa?
 
Sokkokuuntele. Tee CD:stä jostain kappaleesta FLAC ja pyydät jotakuta soittamaan järjestelmän läpi joko FLACin tai sitten CD:n. Pelkän spotifyn ja CD:n vertaaminen on vähän omenoiden ja appelsiinien vertailua. Jos osaat erottaa soundin tuon perusteella, niin sitten Raspin perus DAC on huono. Silloin tosiaan ulkoinen USB-porttiin liitettävä äänikortti korjaa asian. Tai sitten vaikka hifiberry. Kyllä sekin voi olla oikeasti pullonkaula. Kyse on kuitenkin muutaman kympin hintainen elektroninen laite, joten ihan kaikkea ei tuolta voi kuitenkaan odottaa. Mä en hifistelymielessä ole Raspin audiooutputtia sokkoillut, niin vaikea tohon on mitään definitiivistä sanoa. Lisäksi noita raspin reviisioita on semmonen määrä, että vaikeaa on myöskään sanoa onko laadussa esimerkiksi heittoa, eri varianttien välillä.
 
Nyt kun taas hetkeksi olen kerennyt istumaan niin huomasin että volumion nettiradioista laatu on erinomaista mutta spotify lisäosn kautta laatu on järkyttävä ja äänenvoimakkuuden taso hyvin alhainen suhteessa nettiradioon. Molemmat näyttää laaduksi 320kbps 16bit
 
Kuulostaa vähän siltä, että ongelma saattaisi olla softalla toteutetussa volume-controllissa. Volumio ei itselle ole kovinkaan tuttu, mutta siellä muistaakseni oli kolme asetusta volume controllille. Hardware, software ja none. ( Playback Options -> Volume Settings ). Kannattaa kokeilla laittaa volume control none -tllaan, koska mielestäni tossa raspin DACissa ei ole hardissupporttia volumelle. Testaa josko tuo vaikuttaisi johonkin. Joka tapauksessa nettiradio kuulostaa hyvältä ja spottari huonolta, niin jossain softa/ajuripuolen asetuksissa on jotain pielessä. Seuraava paikka alkaa käymään läpi asioita on sitten ALSA/Jack, mutta tuo vaatii sitten jo vähän syvällisempää sukellusta linuxin maailmaan.

[Rant]
En taas muistanut, että volumion kehitystiimi on ottanut pohjaksi Jackin, ja tuo sitten saattaa itseasiassa rajoittaa kaikkein simppeleimpien äänikorttien käyttöä. Ei siksi, että ne kuulostaisivat jotenkin huonolta, vaan siksi että volumio käyttää audiointerfacea, joka on suunniteltu matalalatenssiseen ammattiympäristöön, jonka pääpaino on äänen yhtäaikaisessa nauhoittamisissa ja toistossa hyvin pienillä latensseilla. Ominaisuus, josta ei ole volumiossa varsinaisesti mitään hyötyä... No toivottavasti tuon päätöksen takana on joku muukin asia kuin hifiharrastajien kummallinen perversio matalan latenssin tavoitteluun musiikin kuuntelussa, koska jos ei, softan käytetävyyttä on huononnettu pelkästään valitsemalla tarkoitukseen sopimaton softakomponentti...
[/Rant]

Mutta nyt meni jo harhateille tämä. Kokeile tuota volumesäätöä, josko se ratkoisi ongelman. Jos tuo auttaa, niin jos volumion volumesäädön haluaa toimimaan, ei ole juuri muita vaihtoehtoja kuin hankkia parempaa äänikorttia, joka tukee hardispohjaista volumesäätöä. Tämä vaikka DACin äänenlaatu muuten riittäisikin omaan kuunteluun.
 
Mulla ainakin kolmos raspin äänilähtö on suht kehno, mut en muista oliko alhaisempi äänenvoimakkuus.
 
Volumiota vakituiseen käyttävänä ja useita erillisdacceja omistavana ei digiout ole koskaan tuottanut ongelmia aina löytynyt toimiva ulostulo käytettävälle ulkoiselle Dacille . Spottarin connect ongelmat on tuttuja .Niihin ratkaisu on löytynyt aina uudella ulos/sisään kirjautumisella kummassakin laitteessa ja tarvittaessa yhdistettynä boottiin . Volumio on ihan huippustreameri soundillisesti mutta aika kökkö varsinkin sen omasta liittymästä ja Tidalin käytössä . Youtubekin oli siinä appina mut jostain syystä hävis ? Jotku koodaajat saa varmaan sen skulaamaan ? Spottarin käyttö on mutkatonta vaikka yhteys välillä ei toimi ja vaatii säätämistä . Jos unohtaa monipuolisuuden ja käytttömukavuuden ,on Rasp/volumio soundillisesti ihan huippua .


pappa
 
Back
Ylös