Apua, naapurillani on uusi harrastus.

kahvis

Käyttäjä
Liittynyt
6.2.2008
Viestejä
672
Kaupunki
Jyväskylä
En löytänyt ihme kyllä searchilla aiheesta juttua ???

Mutta nyt kun olen asunut uudessa kämpässä puolisen vuotta ja harrastanut ahkerasta kuuloke hifismiä. No nythän sitten laitoin onnellisena kiinni Dynaudion X12 kaiuttimet upouuteen vahvistimeen ja laitoin tietokoneelta 96khzin digisignaalit ilmoille, biisiksi valitsit rauhallisen bassojysähtelevää: Shpongle - Shpongle Falls
Aloittelin rauhassa klo18.30 torstai-iltana, kuuntelupaineet spotissa about 60-75dB (Osaan desibelimittarin omistajana arvioida joten kuten desibelejä). Ensimmäiset 1,5min meni hienosti kunnes seinänaapurilta tuli mielipide hänen osaltaan minulle uuteen harrastukseen: *TUM* *TUM* *TUM*. Mitenkäs tämä menikään, kuka saa päättää kuka harrastaa ja miten kerrostalossa? Luulisi olevan mielissään, etten kummiskaan viulua soita. En nyt ensihätään juossut naapurin ovelle asiasta keskustelemaan ( johon kyllä kynnystä kasvattaa, että asukas asuu eri rapussa ) ja täytyyhän sitten argumentit olla hiottuna valmiiksi :)

PS. Äänieristys voisi olla vähän parempi :-\
 
Niin, meitä on moneksi. Joillekin valitettavasti melua on se, että jotain yleensäkin kuuluu. :( Ja kerrostalossa aina kuuluu, varsinkin kun laittaa kaikki omat äänilähteet kiinni.

Nimimerkillä kokemusta on.
 
^

Mitä oikeuksia minulla on ja mitä hänellä?

Hänellä nyt suojanaan tämä kellonaika rajoite 22.00 - 07.00 pitää olla hiljaista, joita kyllä ilomieli noudatankin. Mutta jos ei saa harrastaa mihinkään vuorokauden aikaan, niin menee vähän vaikeaksi.
 
Paras kuitenkin olisi, oikeuksista riippumatta, että jonkinlainen yhteisymmärrys saavutetaan. Saattaa muuten mennä pihan lumenkolaus- ja saunavuorot vähän hassusti pidemmällä tähtäimellä. Ihmisillä kun on korvat ja suu samassa päässä, niin naapurista aiheutuvaa tuskaa helposti levitetään muillekin kanssa-asujille. Itse yritän välillä kysellä, että miten musiikki kuuluu läpi ja olen naapurikämpissä myös käynyt kuuntelemassa musiikin ollessa aika lujalla.

Mitä tulee äänenvoimakkuuden arviointiin korvin, niin ei se minulla ainakaan toimi ollenkaan. Korvat kun tottuvat äänenvoimakkuuteen. Itselle on aivan välttämätön jonkun sortin äänenvoimakkuuden näyttö vahvistimessa, jotta pystyy määrittelemään millä voimakkuudella musa soi. Kerran ollaan ovella kyllä käyty valittamassa ja silloin pistin merkille paljonko mittarissa oli ja miinustin siitä -6db ja tein siitä arkipäivän hard limitin. Sen jälkeen ei ole kukaan ovella käynyt ja kun asiaa joskus tiedustelen nähdessäni, niin ainakin väittävät, ettei se pieni basso haittaa mitä väistämättä aina läpi tulee.
 
Ulkoistin naapurit sen jälkeen kun olin niistä jokaisessa (4) asumassani kerrostalokämpässä kärsinyt (varmaan kyllä vastavuoroisesti häiritsinkin musiikillani jotain). En ole sekuntiakaan katunut. Nyt saa halutessaan luukuttaa 24/7 niin että ikkunat helisee, toisaalta ei tarvitse kuunnella naapurin biletystä tai ulvovaa rakkia tietäen että 3 tunnin päästä pitäisi herätä duuniin. Mutta aiheeseen: yleensä kerrostalossa saa ennen kymmentä esim. soittaa instrumenttia, kuunnella musaa, katsella leffaa jne. vaikka se kuuluu naapuriin.
 
Tuo Sphongle on ihan ok.

Tuota. Asunto-osakeyhtiöt toimii samoin kuten demokraattinen yhteisö. Näissä tämäntapaisissa systeemeissä kaikki saavat sitä mitä kukaan ei halua ja yleensä ns. yksilöiden persominaisuudet tulevat ennen pitkää pintaan.. :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
 
Jos sinä kuulit oman musiikkisi ylitse naapurin jumputuksen, niin luultavimmin naapurissa soi paljon lujempaa kuin sinulla.

Olisko naapurilla vain ollut huono päivä?
 
Jotkus kerrostalokyttääjät on kyllä ihan sairaalloisen tarkkoja tällaisista asioista. Taloyhtiökohtaisesti asukkaalla saattaa olla hyvin vähän oikeuksi. Tiedän, että joissakin yhtiöissä on saatu keillettyä ihmisten tupakointi omalla parvekkeellaan.

Tietyin vuosiluvun, esim. 70-90 luvun kerrostaloissa on törkeen ohuet seinät, kovempi puhekin kuuluu läpi.

Vaihtoehdot:
1) Vaimenna kämppä
2) Vaimenna naapuri
3) Muuta kivi-jugend taloon tai omakotitaloon
5) Siirry takaisin kuulokekuunteluun
 
^ 4) Kuuntele klassista musiikkia. Keskimääräisen tuulipukukansan henkilöitymä ajattelee kahdesti, ennenkuin kehtaa moisesta valittaa. :p Tai näin olen kuullut kerrottavan...
 
Justiinsa kuului, kun naapurin ukko aivasti viisi kertaa putkeen seinän takana. Talo viisikymmenluvulta. Eivät ole ikinä valittaneet minusta eivätkä minulle, enkä valita minäkään nyt heistä, vaikka taisi tulla aivastuspuuska jo hiljaisuuden aikana. :)

Kyllä sitä saa vaikka paukuttaa pianoa koko päivän, kunhan ei tee sitä enää hiljaisuuden aikana. Eivätkä naapurit mahda periaatteessa mitään. Näin sanoi poliisi yhdelle kaverilleni, joka joutui jossain vaiheessa ottamaan selvää (pianonsoitto)oikeuksistaan. Isännöitsijältä voi vielä varmistaa tarkemmat talokohtaiset säännöt.

Suosittelen kuitenkin naapurisovun vaalimista, se on pitkällä tähtäimellä parasta. Kun tutustuu naapureihinsa (mielellään jo ennen raastupaa), muuttuu asuminenkin mukavammaksi ja helpommaksi.

Oliko tämä nyt Isojussin oneliner: piis änd lav, evribadi!

ps. 6) Kuuntele musiikkia, jossa ei ole vahvoja bassoja. Esim. soolonokkahuilukamaa. :D
 
Kylläpä sitä muulloin kuin hiljaisuuden aikana saa kuunnella sellaista musiikkia kuin haluaa, kunhan pitää äänenvoimakkuuden suht järkevällä tasolla. Itse ainakin ottaisin naapurin valitukset toisella korvalla sisään-, ja toisella ulos. Tietty naapurisopu kannataa säilyttää, mutta jos on vittumainen naapuri, niin harrastus menee edelle.
 
No tuosta musiikkimausta sen verran, että tulee kuunneltua kaikenlaista... Täytyhän se selvittää ensimmäisenä miten ne bassot huoneessa toistuu :)

elviz sanoi:
Paras kuitenkin olisi, oikeuksista riippumatta, että jonkinlainen yhteisymmärrys saavutetaan. Saattaa muuten mennä pihan lumenkolaus- ja saunavuorot vähän hassusti pidemmällä tähtäimellä. Ihmisillä kun on korvat ja suu samassa päässä, niin naapurista aiheutuvaa tuskaa helposti levitetään muillekin kanssa-asujille. Itse yritän välillä kysellä, että miten musiikki kuuluu läpi ja olen naapurikämpissä myös käynyt kuuntelemassa musiikin ollessa aika lujalla.

Tämä naapuri asuu eri rapussa, en toisaalta ole varma onko tämä edes samaa talonyhtiötä. Joka tapauksessa ovelle ei mennä vain koputtelemaan ilman ovipuhelinta tai rapussa moikkailla... Toisaalta omankaan rapun ihmisillä ole aina se tervehtimen helpossa.

elviz sanoi:
Mitä tulee äänenvoimakkuuden arviointiin korvin, niin ei se minulla ainakaan toimi ollenkaan. Korvat kun tottuvat äänenvoimakkuuteen. Itselle on aivan välttämätön jonkun sortin äänenvoimakkuuden näyttö vahvistimessa, jotta pystyy määrittelemään millä voimakkuudella musa soi.

Pointti oli se, etten varmaan ikinä kuuntele niin hiljaa keskittyneesti... ihan siis soft start :)

kre sanoi:
Mutta aiheeseen: yleensä kerrostalossa saa ennen kymmentä esim. soittaa instrumenttia, kuunnella musaa, katsella leffaa jne. vaikka se kuuluu naapuriin.

Kyllähän elämä nyt toiseen asuntoo kuuluu, mutta kyllä minun mielestä pysytään ihan järkevissä ja inhimillissä rajoissa vielä...

silmaauki sanoi:
Jos sinä kuulit oman musiikkisi ylitse naapurin jumputuksen, niin luultavimmin naapurissa soi paljon lujempaa kuin sinulla.

Se oli sitä kuuluisaa nyrkkiä :)
 
Sinulla on vain sattunut huono tuuri ja huono seinänaapuri, tämä on erittäin mahdollista kerrostaloasumisessa, miksei myös rivitalossa.

Kyllähän elämisen ja harrastamisen ääniä saa kuulua normaaliin aikaan. Tietysti varmaan naapuria sieppaa, jos itse ei harrasta mitään tai muuten tykkää valittaa kaikista pienistä narahduksista. Puhuminen voi kummasti puhdistaa ilmaa, mennä hyvässä hengessä kysymään, että onko minun musiikki harrastuksesta miten pahasti harmia. Kasvotusten käyty kommunikointi toimii huomattavasti paremmin, kuin se, että omassa asunnossa kerätään kiukkua ja sitten hakataan nyrkillä seinää.

Kyllä itselläkin joskus hieman ärsyttää, kun naapurin tyttö alkaa rivarissa soittamaan pianoa ysin jälkeen illalla, mutta virallisestihan hiljaisuus alkaa vasta kympiltä vai oliko 22.30. Minä kun satun tarvitsemaan paljon unta ja nousen 5.30, niin nukkumaan tulee monesti mentyä juuri samaan aikaan kuin soitto alkaa. Onneksi omaan (puoliso myös) hyvät unenlahjat, niin häiriö jää lyhytaikaiseksi, mutta kuitenkin tulee välillä mietittyä, että eikö pianoläksyjä voisi tehdä vähän aikaisemmin. Toimii tämä sitten onneksi toiseen suuntaankin. Saa soittaa musiikkia hyvinkin vapaasti ja kovaa, ei kuulemma häiritse/kuulu :) Joskus oli samainen naapurin tyttö kysyny äidiltään, että mikä tuo ääni on, niin äiti oli sanonut, että naapurissa kuunnellaan vähän musiikkia. Ja puhelinnumerot on vaihdettu, joten ilmoittaminen hiljentämisen tarpeesta on mahdollista esimerkiksi tekstiviestin välityksellä. Tämä toimii hyvin vaikka tilanteessa, jos perheestä joku on kipeä ja haluaa nukkua päivällä, niin pitää volumet pienemmällä.
 
tuntuu myös, että yksi syy äänien kuulumiseen on nykytrendi sisustaa kämpät kovilla materiaaleilla, on lasipöytää ym. ja kaikki askeläänet sun muut kuuluvat hyvin naapuriin. jos laittaisivat naapuritkin vähän enemmän vaimentavia materaaleja pintoihin, niin asiat olisi jo huomattavasti paremmin.
 
kahvis sanoi:
Se oli sitä kuuluisaa nyrkkiä :)
Oh, my bad. :D

Eihän tuossa sitten ole mitään epäselvää. Sinä pyrit vain kuuntelemaan sallittuun aikaa musiikkia ja naapuri pyrkii vain häiriköimään muita. Ei nyrkin paukuttaminen seinään ole normaalia elämistä. 8)

Voit tietty varoiksi otta yhteyttä isännöitsijään ja valittaa, että naapurisi hakkaa seiniä. >:D

Kun se nyrkillä hakkaaminen kuuluu sun musiikin yli, niin aika kohtuu voimakkuudella olet kuunnellut.
 
Jokaisella on oikeus normaaliin elämään. Sillä ei pitäisi olla mitään merkitystä lähteekö ääni lapsista, pyykinpesukoneesta, vessan vetämisestä, suihkussa käymisestä vai musiikin kuuntelusta. Jatkuvien valitusten tekeminen on oire jostain sairaudesta, esim. burn-outista, jolloin aistit usein herkistyvät luonnottomasti. Myös aiheettomat tai kohtuuttomat valitukset ovat häiriköintiä, joka pitäisi saada kuriin varoituksilla tai häädöllä siinä missä muukin häiriköinti. Mittailin oman asuntoni äänieristystä (70-luvun puurivitalo). Metallican mustan albumin ekalla kappaleella 82.7db max (ei peak) arvo C-painotuksella kuului naapurissa juuri ja juuri, jos koira ei hengittänyt samassa huoneessa, eli silloin kun oli hiiren hiljaista. Aivaustuksella saan muuten usein 100-104dB:n lukeman. Mittari on puoli metriä pään yläpuolella. Jokatapauksessa mittarin kanssa neuvottelu on varsin helppo keino löytää rajat asialle. Jos raja jää silloin kohtuuttoman alas, niin vika voi olla asunnossa. Esim. on mielestäni jo kohtuutonta, jos 70dB omalla mittaustavallani kuulu naapuriin.
 
Nyt oli 70dB mittarilla A painotus, slow 1m päästä kaiuttimesta ja taas tuli terveiset. :D <3
Musiikkina Tuomo Prättälä...

Edit: kai siellä vois käydä kysyy mikä on homman nimi...
 
Voi jumankauta mikä tyyppi sulla asuu naapurissa. Sen kun soitat vaan, lisää volaa niin ettei paukutus kuulu. Voit ystävällisenä viedä sille kylmähaudepussukan nyrkkisärkyihin tai jos oikin haluat olla luova, niin vasaran, jonka mukana on kirje "olen pannut merkille että olet yrittänyt avuliaasti seinänkoputtelulla tuoda bassotoistooni lisää kaivattua napakkuutta. Tulokset ovat olleet järisyttäviä, mutta nyrkkikoputtelu kuuluu liian hiljaa jos musiikkia aikoo soittaa kovempaa; silloin tarvitaan vasaraa. Testataan vaikka tänään illalla klo 18 miten tämä Fiskars pelittää, vai tarvitaanko lekaa. Ystävällisesti, [...] ".

Noh, ihan aikuisten oikeasti jos koputtelu yltyy hurjaksi eikä puhe auta, niin tee tutkintapyyntö kotirauhan rikkomisesta (RL 24:1 §), sillä tuollainen paukutushan häiritsee sun kuuntelua sekä kantautuu talon rakenteita pitkin myös muiden asukkaiden korviin.

Nämä ovat ihan hauskoja juttuja kyllä. Olen itse saanut kerran elämässäni vihaisen emännän oven taakse musiikin soitolla. Silloin oli uusi vuosi ja kello oli kuusi illalla, edesmennyt Monolithi oli jyrissyt vähän liikaa. Ajankohta oli toki hieman korni valittaa, mutta pienensin volat sillä en jaksanut olla idiootti vaikka olinkin arviolta 19-vuotias ja idiootti. Koputtelua olen saanut kerran valkopippureiden murskaamisesta maustekulhossa klo 23.30, se oli ansaittua. Nykyisessä kämpässä en ole saanut musiikin soitosta mitään, vaikka hyvinkin rankkaa kuuntelua on tullut harrastettua.
 
Back
Ylös