Aloitteleva vinyyli harrastaja kyselee tyhmiä?

Wile E. Coyote

Käyttäjä
Liittynyt
16.11.2008
Viestejä
81
Kaupunki
Suomi
Tervehdys kaikille vinyyli harrastajille!

Löysin isän vintistä dual 1226 (lukee myos salora 2000 tjsp) levarin joka kaipaa hellää hoivaa. Olen sen kuulemma itse kirpputorilta ostanut, mutta en muista kyllä asiaa. Puhdistin soittimen ulkoisesti ja osin sisältäkin kun rasvat oli aika jäykkää tavaraa. Puinen ulkokuori on lähes virheetön joten laitoin vain vähän öljyä pintaan. Rasia on alkuperäinen tai ainakin sama kuin alunperin eli (ulkomuistista) dms 200? Saundi ei juuri imartele vinyyliä mutta pyörittää tasaisesti ja oletan rasahdus ja hyppimis/jumittamis herkkyyden johtuvan neulasta/rasiasta. Neulapaino oli asetettu kohtaan "jyrsin", ei siis ihme jos neula on entinen. Nyt pitäisi olla oikein, samoin antiskating.Tiedän ettei soitin ole rahallisesti arvokas, mutta kun tuo tuntuu kuitenkin toimivan niin ajattelin kokeilla tulisiko minusta vielä vinylisti näinkin myöhäisessä vaiheessa :)

Ohjeen mukaan rasiakiinnitys 1/2" -> Suosituksia ja ehdotuksia otetaan vastaan. Ymmärrettävistä syistä en ajatellut kovin suurta budjettia uhrata eli kaksi numeroisia vaihtoehtoja kiitos. Toki jos nurkissa pyörii yksilö jossa on käyttötunteja niin harkitaan käytettyä.

Automatiikan "stop" toiminto joskus toimii, joskus ei. -> Kannattaisikohan tuo vielä avata uudemman kerran ja herkistellä. Vai antaako olla puoliautomaattisena.

Kannessa halkeamia ja hankaumia. -> Saako noita jotenkin/jossain kuntoon.

Laitteessa ei ole maadoitusta. -> Kannattaisiko soittimen peltirunkoon ruuvata maa ja viedä vahvistimen maaruuviin?

Kyselen lisää samalla kun tulee mieleen. Kiitos jo etukäteen kaikille jotka jaksavat vastailla tai vinkata aloittelijalle sopivia viestiketjuja.
 
Kansia voit katsoa saksan ebaysta.

Rasian valintaan tarttis tietää mihin vahvariin se kytketään, ottaako RIAA sisään MM- vai MC-rasioita.
 
Kah Kojootti, tervetuloa! ;)

Automaattistoppaus on yleensä toteutettu siten että kun äänivarsi saavuttaa tietyn asennon, niin varsi nostetaan pois. Kun levyjen kohdalla on vähän variaatioita, siitä missä kohtaa musiikki loppuu ja mihin raidalle se neula jää tyhjää pyörimään, niin loppukatkaisun toimiminen voi olla säädöistä ja/tai levystä kiinni. Luultavimmin se säätö löytyy sieltä alta jostain.

Tuohon maadoitukseen sanoisin, että jos se ei ole rikki, niin älä korjaa. Maadoituksesta löytyy juttua myös Thorens ketjusta.
 
Mulla on Dual 1225:ssä Audio-Technica AT95E. Ei ole hirveän kallis, mutta ihan pätevä hintaluokassaan. Automatiikkakoneiston poistin omastani, kun se tosiaan toimi milloin sattui. Vaan että oli siinä ihan kätevä replay-toiminto, kun levyn loputtua soittimen piti palauttaa varsi tuelleen, ni se palauttikin sen levyn alkuun, ei ihan jaksanut viedä tuelle asti, joten sama puoli soitettiin sitten automaattisesti uudelleen :D
 
Täällä on AT95E käytössä samanlaisessa Salorassa ja mielestäni se hoitaa homman kunnialla. Minulla automatiikka kiukutteli enemmänkin eli varsi ei jaksanut kääntyä levylle asti automaattikäynnistyksessä ja levyn lopussa palautus toimi miten sattuu. Löysin muutaman linkin jossa kerrottiin tuosta mekaniikasta lisää:

http://members.home.nl/fmunniksma/Dual1226.htm
http://www.audiokarma.org/forums/showthread.php?p=7609
http://www.audiokarma.org/forums/showthread.php?t=172446
http://www.audiokarma.org/forums/showthread.php?t=137716&highlight=dual+clutch+pad

Korjasin tuon "clutch padin" laittamalla sen paljaan metallitapin ympärille sopivan pätkän kutistesukkaa ja lämmitin sen tiukaksi. Toimii mainiosti. Soitin hoitaa kakkossoittimen virkaa ihan mallikkaasti.
 
Tomsku sanoi:
Mulla on Dual 1225:ssä Audio-Technica AT95E. Ei ole hirveän kallis, mutta ihan pätevä hintaluokassaan. Automatiikkakoneiston poistin omastani, kun se tosiaan toimi milloin sattui. Vaan että oli siinä ihan kätevä replay-toiminto, kun levyn loputtua soittimen piti palauttaa varsi tuelleen, ni se palauttikin sen levyn alkuun, ei ihan jaksanut viedä tuelle asti, joten sama puoli soitettiin sitten automaattisesti uudelleen :D

Itsellä on tuo samainen soitin kakkosvehkeenä (nyt käytössä, Rega on matkoilla) ja alkuunsa pelasi ihan hyvin tuo automatiikka. Sitten alkoi temppuilemaan ja teki juuri tuota että ei vetänyt sitä vartta sinne tuelle asti, vaan sinneppäin. Noh, sitä piti käsipelillä autellä sinne tuelle sitten. Sitten tuli tuo Rega ja iskin Dualin kaappiin ja nyt kun Rega lähti maalimalle niin Dualin kaivoin esille ja automatiikka pelas justiin. Outoa menoa kyllä viimesen päälle, liekkö rasitusvamma. ;)

Mulla on tuossa Dualissa ihan orginelliaski (pirun huonossa kunnossa) , mietin että vaihtaisiko pois tuon joskus kun on rahoissaan ja laittais vaikka ysivitosen tilalle. Kehtaisi silläkin kuunnella joskus. :)
 
Kiitos paljon vastauksista ja linkeistä. Kaikesta on apua. Terveellä järjellä pääsee vain tiettyyn pisteeseen, tai ainakin perille on monesti lyhyempi reitti.

Sen verran tarkennusta tuohon stop toimintoon että se automaattinen palautus itseasiassa toimii ihan oikein, mutta stop vipu toimii miten sattuu. Joskus ei tee mitään ja joskus nostaa varren ylös ja laskee sitten sen takaisin alas. Myöskään saman vivun start toiminto ei aina toimi, vaan ääni varsi ei siirry levylle ja lautanen pysähtyy. Eipä tuo suuri murhe ole, manuaalisena toimii. Tärkeintä on saada uusi rasia, sitä ennen ei oikeastaan viitsi jyrsiä noita levyjä. Hinta/laatu suhteeltaan hyviä rasioita saa vieläkin ehdottaa. Tässä menee kuitenkin hetki ennen kuin ehdin kotiin ja hankkimaan. Vahvistimena on Yamahan RX-V3800. MM/MC asia ei minulle googlettamalla selvinnyt. Phono tulo löytyy joten oletan että koneen sisuksista RIAA löytyy? Kuuleeko sen ihan itsestään selvästi ??? Täytyy tarkistaa manuaalista jahka pääsen kotiin.

LP-levy kokoelmani on nyt huimat 6kpl :D
 
Kyllä tuossa vaffissa on MM/High Output MC sopiva levarivahvistin. Itselläni 1800 malli ja tuli kokeiltua mielenkiinnosta CA640P levarivahvistinta tuon yammun oman sijaan ja tuohon väliinhän se jäi. Aika selkeä ero CA:n hyväksi mutta minulta on turha odottaa sen kummempia diagnooseja niiden eroista. En omaa pahemmin kokemusta eri laitteista saatika soundillisten erojen kuvaamisesta sanoin.

Edit: Niin olis kaiketi voinut mainita että levarina käytössä Rega P3-24, AT95SA rasialla.
 
Mitä meinaa promolevy? ts sellanen mainoslevyhän se on, mutta onko soundissa eroa? whatever
 
Kutvonen sanoi:
Mitä meinaa promo lp? ts sellanen mainoslevyhän se on, mutta onko soundissa eroa?

No semmonen ei-kaupallinen levy. Levyarvostelijoille annettu tms.
 
no nii just sellanen mitä ei myydä mutta millä mainostetaan itseä :D
 
On päässy vinyylikärpänen puraisemaan niin ajattelin että kannattaisikohan päivittää vanha sorvi uudempaan?
Nyt soittelen Technics SL-BD20 soittimella ja mietityttää kuinka paljon ääni paranisi jos ostaisi uuden soittimen.
Hintakipuraja on siinä parin kolmensadan kieppeillä.
Jotain PRO-JECT Debut III tai Nadin C-552 soittimia olen harkinnut.
Joku käytetty Dual ei taida tilannetta juurikaan parantaa vai miten on?
Regat menee uutena yli budjetin ja käytettynä niitä liikkuu aika harvoin.
Jotta mitähän sitä kannattaisi tehrä? ???
 
Mites olisi tuollainen? Tosin tuon slipmatin voisi heivata helevataan ja hankkia jostain tavallisen SL-1200:n kumimaton, sillä ilman sitä ainakin orkkis teknarien lautanen soi kuin kirkonkello. Tuohan on periaatteessa Technics SL-1200 mutta muovisella rungolla. Ilmeisesti jos puheet pitävät paikkansa on suoraveto ja vipunen ihan Technicsin tuotantoa. Huopamatto kumimatoksi ja ensiasennusrasialla vesilintua ja sitten vain musiikkia.
 
montako uraa on vinyylilevyssä?
 
2 - molemmilla puolin tuo 1, ellei levyssä ole syviä naarmuja.
 
Tawe sanoi:
montako uraa on vinyylilevyssä?
Aloitteleva vinyyliharrastaja :D

Tawe sanoi:
En ole laskenut aikoihin... kun sais tehtyä sam otherit ja ostettua uudet hyllyt (kylläkin Lundiaa), niin vois siinä samalla laskusessiotkin pitää. Arvelisin LP:tä olevan 1300 ja hopiaisia ehkä... puolet vähemmän.
 
Back
Ylös