Alesis monitor one mk2

premier

Käyttäjä
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
365
Noniin, sen verran paljon hypetettiin näitä kaiuttimia eräiden henkilöiden toimesta, että päätin pistää itsekin tilaukseen. Saahan ne aina myytyä pois, jos osottautuu sopimattomiksi.

Minkälaisia kokemuksilla porukalla kyseisistä kaiuttimista on?

Ainoa varaus noita kaiuttimia kohtaan tällä hetkellä on niiden ulkonäkö. Oikeesti rumempia kaiuttimia saa jo hakemalla hakea. Pystyisköhän noita stailata jotenkin vähän hovikelposimmiksi äänenlaadun kärsimättä?

Minkähänlaiset kaiuttimen hinnan kanssa hinnaltaan linjassa olevat kaiutinkaapelit noiden kanssa kannattais parittaa? Tuntuu vähän typerältä ajatus kaiuttimen hintasista kaiutinkaapeleista :D
 
premier sanoi:
Ainoa varaus noita kaiuttimia kohtaan tällä hetkellä on niiden ulkonäkö. Oikeesti rumempia kaiuttimia saa jo hakemalla hakea. Pystyisköhän noita stailata jotenkin vähän hovikelposimmiksi äänenlaadun kärsimättä?

Tuskinpa nuo huonommaksi muuttuu jos vaikka suihkautat uutta maalia pintaan. Hellasärön valitsemaa väriä, tietenkin. ;)

t: Pasi
 
premier sanoi:
Minkähänlaiset kaiuttimen hinnan kanssa hinnaltaan linjassa olevat kaiutinkaapelit noiden kanssa kannattais parittaa? Tuntuu vähän typerältä ajatus kaiuttimen hintasista kaiutinkaapeleista :D

Schulz BX 4 kävisi mainiosti, ei sille "parempia" kannata vetää :D. Kaapelissa on "riitävän hyvät arvot" ja hyvä suojaus. Riittää varmaan hyvin alle 10m vetohin, mutta uskoakseni pidempiinkin, onhan heillä 4 neliönkin kaapelia, mutta ei saa Jyväskylästä-2.5 neliötä riittä ihan hyvin. Ko. kaapelia löytyy soitin- ja joistakin elektroniikkatarvikeliikkeistä.

http://www.schulz-kabel.de/shop/product_info.php/info/p1670_BX-4.html

Alesiksen monitori kannattaa sijoittaa vapaasti, noin 70 cm takaseinästä, tai hieman enemmänkin. Kaiuttimen pitäisi riittää hyvin 5x6m huoneisiin, isompiinkin läheltä kuunneltuna (normaali kuuntelukolmio). Diskanttien väliin kannattaa jättää tilaa yli 2m.
Noin saadaan avoin ja erittäin "hifistynyt" ääni. Toki vahvistimeen ja cd- soittimeen kannattaa panostaa, mutta soi melko hienosti jo edullisemmillakin.
Minun vanha Yamahan teatterihärpäke ei jaksanut puskea bassoja Trinec TR 200 kaiuttimiin, mutta nyt kaverin luona jo vuosia lainassa ollut Ymaha heitti patarummunkin tosta vaan, ihme juttuja-jopa paremmin kuin minun Denon PMA 2000IVR. Denonin bassopää on hieman kiinteämpi, mutta myös karvan verran runsaampi näillä kaiuttimilla kuin Ymahan.

Toivottavasti et pety Alesis Monitor One II kaiuttimiin.

Yst terv
S Kaksonen
 
Tulipa tilattua itsellekin tuollaiset ja olisivat jo postissa odottamassa. Olivat ilmeisesti käyneet ovelle yrittämässä tuoda noita perjantaina, mutta tulin eilen vasta reissusta. Jalustat pitäisi jostain hommata noille. Oisko hyviä ehdotuksia edullisimmasta päästä? Simexitkin taitaa maksaa sen 100€, millä tulisi aika kohtuuton hintasuhde jaloille kaiuttimiin nähden :p. Minkä hintaisia nuo kukkatelineet on? :)

Myin Dynaudio Audience 42:t pois vuosi sitten, kun muutin ulkomaille talveksi. Jää nähtäväksi miten Alesis pärjää Dynis-muistoille.
 
Pahus, jalusta asia onkin vasta mielenkiintoinen. Olen lähestynyt ajatusta jo DIY- tapaisten jalustojen välityksellä. Tein jalustat vanerista, ajatuksena kevyt-resonoimaton..., mutta jalusta osoittautui "heppoiseksi" (helposti kaadettavaksi) myös rakenteeltaan ilman tapituksia. Jotenkin heikosti kuunteluun houkutteleva tapaus, vaikkakin avoin ja puhdas ääni. Bassotoisto ehkä paras keveydessään, mutta ei niin dynaaminen esitys kuin referenssi kukka.
index.php


Sain tuttavalta edullisesti metalliset/kivilaatalla tukevasti istuvat jalat. Ulkonäkö on todella hyvää tasoa, mutta bassoa oli kohtuu runsaasti ja se oli sävyiltään pyöreää. Jäsentyvyys poikittaisakselilla oli hyvää tasoa, mutta tila ei toistunut pienemmillä voimakkuuksilla juurikaan. Voimakkuutta tuli siis nostaa huomattavasti referensseihin nähden.
Vinyylitoistossa ääni oli näillä jalustoilla hieman enempi kuunteluun houkutteleva, mutta ei tälläkään saralla niin avoin kuin puiset.
index.php


Tein myös yhdet sellaiset joissa on jalat metallia (Eco Raksalta ostetut [kierrätyskeskus]) ja alempana kovempaa filmivaneria ja ylempänä kakkos/kolmosluokkaista filmivaneria. Alempaan vaneriin on kierretty kierteet kuuden millin kaiutinpiikeille.
Näillä keskiäänialueen toisto on todella hyvää tasoa, mutta esim kaikkein alimmat jäävät toistumatta lähes tyystin. Tuntuu myös siltä, että keskiäänialue on enempi pinnassa. Tämä alin on lähempänä referenssiä käytettäessä kumia kaiuttimien alla.
Tuosta huolimatta transintit eivät toistu millään niin hyvin kuin kukkatelineillä, on tämä nyt ihme. Kaikki hehkutukseni perustuu siis osaltaan oheiskalustoon, sekä noihin puisiin jalustoihin jotka tulivat minulle vahingossa.
index.php


Ostin kaiuttimet eräänä lauantaina ja heti piti päästä kokeilemaan. Hanski kauppaili aiempia kaiutintelineitään kympillä ja kaupat tuli, pääsimpähän edes kokeilemaan-Pojallehan nämä piti tulla.
Hanski lähti mukaan ja mittasimme hyvän pituuden kukkatasoille ja sahasimme turhat pois. Näin diskantti osuu hieman korvan yläpuolelle/-reunaan, kuuntelukorkeus on tärkeä juttu.
Heti eka tahdeista tuntui omilta, mutta mielessä oli muuttaa jalustat mahdollisimman pian. Muutosta parempaan ei näillä kolmella ole saatu. Simexit voisi kokeilla 99€ ja löytyy 60cm. Audiocenterissä on myös eräät toiset alle satasen telineet jotka ei soi, niitä voisin myös kokeilla. Kerro Taala mitä kokemuksia sinulla on Simexien vaikutuksesta saundiin ja muista, että bassoa tulee aluksi aika suurella kauhalla ja keskiäänialue on kova, paranee huimasti soittotuntien kertyessä. Kukkatelineet löytyy varmaan huonekalu/Anttila... liikkeistä, nämä on Maskusta.
 

Liitteet

 • Jalusta vaneri.jpg
  Jalusta vaneri.jpg
  39,1 KB · Katsottu: 1 363
 • Jalusta insinööri.jpg
  Jalusta insinööri.jpg
  56,7 KB · Katsottu: 1 099
 • Jalustat kukka ja putki.jpg
  Jalustat kukka ja putki.jpg
  38,9 KB · Katsottu: 1 356
Noi kukkatelineet on varmaan kevyet ja jäykät, tuommoisen kehärakenteen ansiosta. Voisko tuollainen epos-linn tyylin jalusta olla katu-uskottavampi versio samasta aiheesta?

epos_stand.jpg
 
Jalustoiksi voi käydä myös sopivan matala CD-torni.

Itselläni ovat juurikin tuollaiset kerettiläiset Bilteman CD-tornit jalustoina. Normikaiuttimille missä diskantti on erikseen ja ylhäällä, ne olivat hieman liian korkeat, mutta Forvoicella tulevat juuri oikealle korkeudelle. Ikävä kyllä nuo jalustat ovat ilmeisesti poistuneet Bilteman valikoimasta. Hintaa niillä oli jonkin verran alle 20€/kpl.

index.php
 

Liitteet

 • hifisetti.JPG
  hifisetti.JPG
  90,2 KB · Katsottu: 862
Antti Seppälä sanoi:
Noi kukkatelineet on varmaan kevyet ja jäykät, tuommoisen kehärakenteen ansiosta. Voisko tuollainen epos-linn tyylin jalusta olla katu-uskottavampi versio samasta aiheesta?

epos_stand.jpg

Hyvä Antti, ajatuksena oli kevyt ja jäykkä-resonoimaton. Tuollaisia häkkyröitä voisi itsekin tehdä.
 
Mä harkitsen vakavasti rakentavani tälläset nelijalkasena. Kyiset jalat maksaa 10e/kpl, joten valmiille jalustoille tulisi noin 100e hintaa.. Siihen hintaan tietenkin saa jonkin laiset valmiitkin jalustat kyllä, joten pitää miettiä onko noi rakententeeltaan merkittävästi paremmat. Valmiina ne olis 72,5cm korkeet +-1cm riippuen millasta levyä käyttää. Tuo alkaa olla ihan siinä rajoilla, että meneekö liian korkeelle. Todennäköisesti meneekin, vai kuinka?

http://www.6moons.com/audioreviews/myoss/myoss.html

edit: nyt kun kattelin tota tarkemmin niin tosta kyllä saa rälläköityä melkeen kymmenisen senttiä pois jalkojen alapäästä, jos tarpeen...
 
Kun Ikea on nykyään hifin parissa niin muodikasta, niin laitetaan tähän lisää jalustaehdotuksia. Tuommoiseen pukkijalkaan vain tasolevy kiinni, niin siitä saa jonkunlaisen kötöstyksen. http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/10141151

Aika syvähän tuo on, joten takana tulisi sitten olla jonkin verran tilaa.
 
Nytpä on Alesis ollut sisäänajossa jonkin aikaa. Vertailin myös vähän vahvareita ja kyllähän noissa selvä ero kuului, vaikkei silti mitään maailmaa mullistavaa. En suoraan osaa sanoa kumpi kuullosti paremmalta. Cambridge Audio A500 ja Arcam Alpha 8R olivat vahvistimina ja soittimina CA d500se ja Marantzin cd5400. Suht halppiskamaa siis. Marantzilla+Arcamilla soittelin myös aiempia Dynaudio Audience 42:siani.

Ei ole tosiaan kunnon jalustoja vielä, joten soittelin noita keittiön tuolien päällä ja kuuntelin istumalla patjalla lattialla, jotta korva tuli oikealle korkeudelle. Paljon optimoitavaa siis, mutta tässä ensifiilikset sisäänajamattomilla dynismuistoihin verrattuna:

Basso menee selvästi matalammalle kuin dyniksissä, mutta on aika paljon löysempi. Jotenkin särmä puuttuu. Myös Dynaudion eturivin fiilis ja tarkkuus puuttuu; Alesiksista ei kuulu laulajien sivuäänet, kitaran näppäilyäänet yms. läheskään yhtä selvästi. Äänikuva on vähän suttuinen mutta suunnilleen samaa tasoa Dyniksien kanssa (eli ihan ok mutta Tangbandin w3-871s laajakaista pahvilaatikossa tarjoili parempaa). Diskantista en osaa paljoa sanoa, mutta se vaikutti ainakin rasittamattomalta.

Ei sentään dynisten tappajaa näistä taida saada viritettyä, mutta ei silti niin hirveän kauaksi jää. Jospa tuo basson kontrolli paranisi sisäänajon myötä ja äänikuva tarkentuisi jalustoilla ja sijoittelulla, niin olisin todella tyytyväinen. Seuraavaksi voisi suunnitella päivitystä Linn Kataniin, jotenkin se vaan vakuutti niin hyvin messuilla :).
 
Ei kannata vielä kiirehtiä Kataneita ostamaan. Kunhan nyt saat kunnon jalustat. Olihan diskantin väli yli kaksi metriä ja kaiuttimet suunnattuna raskaasti. Voit laittaa esimerkiksi toisen kaiuttimen 70cm/80cm takaseinästä suunnattuna kohti kuuntelutuolia (lattiaa) tasaisella kolmiolla, toisen "monitorin" voit laittaa 1cm lähemmäs seinää. Eli kun katsot monitoreja, katsot etulevyjä-Kurkistamalla näet ulkosivut. Minulla on diskanttien väli noin 2m25cm.
Keittiöjakkarat saattavat aiheuttaa heijastuksia, mutta basso on aluksi mielestäni rajoilla ja sitä on. Kovahko keskiäänialue aukeaa ja muuttuu hyvinkin luonnolliseksi jo 50-70h jälkeen.
Tilatoisto niin tilana kuin äänenvärein paranee myös todella paljon. Vaikka ääni aukeaa kaikkiin kolmeen suuntaan jo uutena mukavasti, niin tuntui kuin jotain olisi silti jäänyt kaiuttimiin, tuo ominaisuus poistuu myös.
Pistä vaan Arcam/Marantz, kyllä se sillä soi jos on soidakseen. CA voi olla liian pyöreä ääneltään, mutta kuulematta on vaikea kertoa lisää, mikä kaapelointi?
Periaatteessa laku RCA/tuplasuojattu 2.5 neliön kuparikaapeli kaiutinkaapeliksi pitäisi riittää.
 
Asustelen tämmöisessä kohtuullisen kokoisessa 35,5 neliön yksiössä, niin mahtuu asetteleen monella lailla noita. Alussa oli kaiuttimet aika lähellä toisiaan ja silloin ääni ei meinannut irrota kaiuttimista kunnolla. Leveämmällä lähes 3m tasakylkisellä kolmiolla toimii paremmin. Ja on suunnattu siten, että vain etulevyt näkyy. Välissä tosiaan silti tuntuu, että jotkin soittimet jäävät kaiuttimeen; toivottavasti tuo todella poistuu sisäänajon myötä. Pitänee vielä kokeilla noita laitteita ristiin d500se+arcam jne. Välikaapelina on Qed Qunex2 ja kaiutinkaapeli 2x5neliömillistä Kärkkäiseltä joskus aikoinaan ostettua.

Äsken juuri kuuntelin King's Singersiä ja irtosi kyllä tosi hienosti äänikuva vaihteeksi. Tuo on kyllä aika helppoa materiaalia toistimille, mutta kuitenkin.

Edit. niin ja molempiin seiniin on n. 1m tuossa nykyisessä lähes 3m kolmiossa
 
Kyllä siellä yritystä on, hyvä. Voi, voi, kyllähän ne soimaan pitäisi saada kun minä sanon niin :)
 
Seppo, paljon kiiitoksia vain vinkeistä. En minä kyllä missään nimessä pettynyt näihin nykyiselläkään ole, vaikkeivat ihan dynisten muistolle (vielä) pärjääkkään.. Hintaa dyniksillä on kuitenkin se neljä kertaa enemmän :). Pitänee käydä ne jalat hakemassa jostain pian ja jatkaa sisäänajoa, kyllä noista vielä hyvät tulee.
 
Jahas. Nyt jänskättää.. mullakin edelliset kaiuttimet audience 42:t ja oheislaitteisto pykälää heikompaa ku sulla :-O Noh, katotaan mitä tulee.
 
Uskomatonta kyllä miten tuo ääni muuttuu kokoajan sisäänajon myötä. Nyt äänikuva on jo paljon kolmiulotteisempi kuin dyniksissä ikinä ja muutenkin sointi on parempi kuin aiemmin. En tiennytkään, että äänitteissä voi olla syvyyttäkin näin paljoa. Saattoi tosin vaikuttaa tuokin kun vaihdoin jalustoiksi jotkut vanhat philipsin kirpparikajarit, jotka vinottain laitettuna oli just sopivan kokoiset (joskin edelleen liian matalat). Eipähän tule tuolista heijastuksia enää.

Dynisten napakkuutteen noilla ei kyllä taida koskaan päästä, mutta ehkä sen voi antaa anteeksi kun äänikuvassa voittaa niin paljon. Matalat murinat ja "narinat" on aika paljon pehmeämpiä näillä Alesiksilla.
 
premier sanoi:
Jahas. Nyt jänskättää.. mullakin edelliset kaiuttimet audience 42:t ja oheislaitteisto pykälää heikompaa ku sulla :-O Noh, katotaan mitä tulee.

Ei kannata liikaa jännittää... Pitää muistaa se, että haet laitteiden reservin ajaa ääntä. Haet siis diskanttien väliä (poikittaisakseli) niin, että stereokuva kuroutuu umpeen ja esim. levy missä laulajan tjms tiedät olevan keskellä-Se siinä on ja muut jutut napsahtaa sitten siitä molemille sivuille.
Haet myös laitteiden kykyä pitää kontrollia hakemalla takaseinästä tukea. Mikäli kaiutin on liian lähellä takaseinää niin tilatoisto, se sointujen nouseminen yms. pystyakselin informaatio ei tapahdu. Mikäli Alesikset on liian kaukana takaseinästä niin bassot "höttööntyvät" ja ääni hajautuu hieman pystyakselilla.
Sijoittamalla saat nämä soimaan, ne soi niinkuin soi. Ohjekirjassa on asiallisia vinkkejä kuinka ääni käyttäytyy. He ovat hakeneet sointia vapaassa tilassa, mutta vähintään kuusi tuumaa takaseinästä, reflexiputkea ei saa tulpata, tai elementtien näkemä ja toistokäyrä ei todennu. Nämä on monitorit ja pääset tarkkailemaan ja läpivalaisemaan äänitteitä, mutta nämä ovat anteeksiantavat.
Mikäli heität kaiuttimet kyljelleen diskantit ulospäin, saat "livempää" ääntä, näiden suuntakuviot on harkiten tehty-En minä osaa tällaisia rakentaa-Kivat laatikot.

Sonti tiukkenee ja ilmaa tulee huomattavasti lisää soittotuntien kertyessä, tiettyä fokustoitumista tapahtuu kaiken aikaa. Laulajan ääni ja vibrat kuulet selvästi hetken päästä ja tunnetta on huomattavasti enempi kuin monissa halvoissa.
 
Tuolla sijoittelulla on kyllä paljon vaikutusta noiden sointiin. Dyniksillä ei tullut niin hirveästi sijoittelun kanssa pelattua, kun soivat kivasti parilla yrityksellä. Aika erihenkinen toistin tämä Alesis on kyllä kuin dynikset, jollain musiikilla toimii paremmin toisilla huonommin. Tää Alesis on vähän tylsän pehmeä joillain levyillä missä tarvisi räväkkyyttä, mutta vähän pehmeämmällä materiaalilla tää on just omillaan.

Teinpä tuossa sellaisen huomion, että tuo muodostuva äänikuva on aika kolmiomainen syvyyssuunnassa. Lähellä kaiuttimia syvyyttä ei juuri ole, mutta keskellä paljonkin. Voisikohan tuohon yrittää vaikuttaa jotenkin vai onko tuo vain stereoäänen rajoituksia? Pystysuunnassa on myös pientä vaeltamista havaittavissa edelleen, mutta ei niin paljoa kuin dyniksillä. Pitänee vielä kokeilla hakea tuota optimaalista etäisyytä takaseinästä.
 
Omissa kokeiluissani huomasin kaiuttimen toistavan levyt ääniteuskollisesti, eli hyvät "hifiäänitykset" soivat vertaansa vailla. Olen hieman eri mieltä tuosta räväkkyyden puuttuvuudesta, minusta näissä on munaa enemmän kuin monissa maineensa mukaan särmikkäämmissä. Etenkin transienttien toisto vastaa huippukaiuttimia, eli se kuinka musiikkia kuljetetaan.
Kokeileppa sinfoniaa, aivan uskomaton elämys. Nämä on helppo saada soimaan laitteistolla kuin laitteistolla. Uutena keskiäänialue on kovempaa soitettaessa pakottunut ja kova, silloin hiljempaa soitettaessa ääni avautuu mukavasti, mutta kunhan polypropeeni keskiäänisbasso hakee paikkansa ja hieman pehmenee myös reunoiltaan niin pakottuneisuus kaikkoaa.
 
Back
Ylös