Akustointiprojekti hallin sisään rakennetussa 40m2 kuunteluhuoneessa

Denali

Hifiharrastaja
Liittynyt
9.5.2009
Viestejä
12 877
Kaupunki
Salo
Päätinpä sittenkin erottaa tämän akustointiprojektin omaksi ketjuksi "mittaustulokset ja kysymykset mahdolliseen parantamiseen" -ketjusta. Kiitokset vinkistä Hoffa. :) Kopioin aluksi aiemmat viestit tähän alkuun ja varustin ne alkuperäisillä viestinumeroilla, jos joku haluaisi vaikkapa katsoa muiden kommentteja. En tiedä oliko tämä nyt paras mahdollinen tapa.

Projektini alkoi maaliskuun alussa 2015, kun eräs minulle aiemmin tuntematon harrastaja otti minuun yhteyttä yksityisviestillä ja pyysi vähän vinkkejä kuunteluhuoneensa rakentamiseen alusta alkaen akustisesti järkeväksi. Lähtökohta, erillinen n. 40m2 kuunteluun pyhitetty huone ison hallin toisessa kerroksessa, kuulosti niin mielenkiintoiselta, että päätin hyökätä mittareineni ihan paikan päälle. :)


1.mittauskerta (3.3.2015)
Viesti #1280 "mittaustulokset ja kysymykset mahdolliseen parantamiseen" -ketjusta.
Mitä voitte päätellä tästä huonevastekuvasta? Kyseessä on passiivi-Revo ja mitattu 3m:n päästä.

paperclip.png
Attached Thumbnails



Viesti #1282.
Oikein. Siitä ei voi päätellä minkään olevan pielessä, tai normaalista poikkeavaa. No entäs tämä lisäkuva samasta tilanteesta?

paperclip.png
Attached Thumbnails




Viesti #1284.
Vastaus: Kävin vain uteliaisuudesta mittaamassa alkutekijöissään olevan aihion eräälle harrastajalle. Kyseessä on rakennuspinta-alaltaan 200m2 tyhjä levytetty halli, johon rajataan yläkertaan seinillä runsaat 40m2 kuunteluhuone. Nyt RT60 on luokkaa 1.6s. Seuraavaksi tarkoitus on mitata seinien kanssa, tyhjänä edelleen.



Viesti #1287.
Käsien taputuksella erottui selvästi erillisiä kaikuja. Sain myös ensimmäisen kerran mitattua kaukaa koaksiaalielementille tyypillisen ilmiön, jossa n.15Hz:n kuopan saa tasoitettua ohisuuntaamalla kaiutinta. Kotona tuo ei ole onnistunut, ilmeisesti koska heijastumia on pienessä tilassa liikaa.
Halusin oikeastaan osoittaa, kuinka vähän yhdestä kulmasta mitattu huonevaste kertoo toiston laadusta. Huonevasteen perusteella olen hiukan huolissani, jääkö alin basso vähän ohueksi. Uskon kuitenkin, että seinistä saa buustia ja tarkoitukselle pyhitetyssä huoneesta löytyy asiallinen sijoitteluvaihtoehto.


2.mittauskerta (15.3.2015)

Viesti #1293.
Nyt tila oli rajattu villoitetuilla seinillä mittoihin 6.74m*5.98m*2.60m (40.3m2, 104.8m3). Lattia oli lastulevytetty (kuten aiemminkin), kolme seinää oli tehty tuulensuojalevyistä ja neljäs (etuseinä) oli Gyprocia. Tila oli edelleen lähes tyhjä. Parhaat mittaustulokset bassoille tuli poikittain. Etuseinään 1.85m, oikeaan sivuseinään 1.92m, mikin takaiseen seinään n.2.3m ja etäisyys n.2.2m. Varsin hyvä tulos onneksi saatiin talteen, mutta sitten mittaussysteemi sekosi tosi oudosti. Basson katosivat jonnekin pahasti, pudotusta oli jopa 20dB. Kone buutattiin useamman kerran, vaihdoimme Revojen yksilöitä ja jopa toisen merkkiseen kaiuttimeeen, josta oli vertailutuloksia. En keksi muuta selitystä, kuin softan rikkoutuminen. Pitää tehdä vertailua myös kotona. Ja tarvittaessa ajaa uusimmat päivitykset. Muutos tapahtui silloin, kun Revon bassot pyöräytettiin ja nupin vaihe käännettiin kerran ja takaisin. Se jälkeen ei tullut enää oikeannäköistä tulosta. Alla oleva tulos on uskottava. RT60 (T30) parani n.1.6s:sta n.0.6s:iin.
smiley.gif
Vielä on tekemistä, mutta lupaavalta näyttää.


paperclip.png
Attached Thumbnails



Viesti #1294.
Oman käsitykseni mukaan bassopää voisi toimia tuollaisenakin. Diskanttia voisi hiukan elävöittääkin ja keskialuetta pitäisi vaimentaa vielä lisää. Huoneessa oli vielä selvä tärykaiku, luultavasti katon ja lattian välillä. Kaveri kyseli esim. diffuusorien laittamisesta seinille. En lähtisi tekemään niitä ihan ensimmäisenä. Enkä alkaisi vielä laittamaan alaslaskettua akustointilevykattoakaan. Seuraava askel on jokatapauksessa korkkilattian asennus, tiheiden paksujen mattojen laittaminen lattialle ja sohvan roudaaminen sisään. Sitten teemme uudet mittaukset ja katsotaan, mitä vielä tarvitsee tehdä ennen varsinaisia akustointirakenteita ja elementtejä.
EDIT:Harrastaja aikoo maalata tuulensuojalevyt, jolloin yläpäähään pitäisi tulla hiukan lisää elävyyttä.


Viesti #1296.
Ryhdyin pyynnöstä auttamaan minulle ennestään tuntematonta ihmistä. Täytyy pitää kielikeskellä suuta ja olla hyvin varovainen vahvojen, peruuttamattomien tai kalliiden ohjeiden suhteen. Lähinnä tavoitteena on välttää pahimmat karikot ja tukea harrastajaa hänen omissa ratkaisuissaan mittausten avulla.
Mitään ammatillista tai koulutuksen kautta saatua muodollista osaamistahan minulla ei akustointiin ole.


Viesti #1299.
denali kirjoitti: "...Varsin hyvä tulos onneksi saatiin talteen, mutta sitten mittaussysteemi sekosi tosi oudosti. Basson katosivat jonnekin pahasti, pudotusta oli jopa 20dB. Kone buutattiin useamman kerran, vaihdoimme Revojen yksilöitä ja jopa toisen merkkiseen kaiuttimeeen, josta oli vertailutuloksia. En keksi muuta selitystä, kuin softan rikkoutuminen. Pitää tehdä vertailua myös kotona. Ja tarvittaessa ajaa uusimmat päivitykset. Muutos tapahtui silloin, kun Revon bassot pyöräytettiin ja nupin vaihe käännettiin kerran ja takaisin. Se jälkeen ei tullut enää oikeannäköistä tulosta..."

Kytkin mittasetin eilen kotona päälle ja kaikki toimi taas normaalisti. Erot ongelmamittaukseen: johdotukset purettu ja kytketty, sekä mikki- että rca-johto ovat eri yksilöitä kuin mittauskeikalla. Täytynee tarkistaa piuhatkin, mutta enemmän epäilen kytkentäpiikkiä, joka olisi hävinnyt koko kytkennän uudelleen pystyttämisellä. Toisaalta, kulkeutuisiko häiriöpiikki kaiutinpiuhaa pitkin päätteen ja etusen läpi äänikortille asti??? Mystistä joka tapauksessa. Näytti niin selkeästi Revon basso-osan kytkentäongelmalta, kun virhe alkoi juuri jakotaajuudelta ja sen yläpuoliset taajuudet näyttivät ihan samoilta kuin ennenkin. Mutta sitten ongelma olisi sama toisellakin Revolla, ja kaiken kukkuraksi vielä Sonyn "remonttikaiuttimellakin". Auringon pilkkujen määrä saattoi välissä vaihtua...
 
Viimeksi muokattu:
2.mittauskerran jälkeen lastulevylattian päälle on asennettu korkkilattia. Isännän mukaan bassot toimivat jo hyvin, mutta keskialue oli meluisa ja diskantti jäi vähän jalkoihin. Olin samaa mieltä. RT60-mittausten keskialueelle painottuva kaiku vastaa hyvin kuultua. Isännän vähemmän hifistyneet vieraat ovat kuitenkin pitäneet ääntä jo hyvänä.

Kuunteluhuoneen sisältö ja rakenne tällä hetkellä:
-Etuvahvistin ja sen erillinen virtalähde
-Päätevahvistin
-Subbareiden vahvistin
-1 pari passiivi-Revoja
-Kaksi Revojen bassojen näköistä suljettua DIY-subbaria kukuin yhdellä 15" elementillä (monokytkentä)
-Ryijy etuseinällä
-kaksi isohkoa, mutta ohutta mattoa päällekkäin kaiuttimien ja kuuntelupaikan välissä
-Muhkea kahden hengen sohva kuuntelutuolina
-Pöytä ja puutarhatuoli mittalaitteille vasemmassa takanurkassa oviaukon vieressä
-Muuten huone oli tyhjä. Esim. valaistus ja pistorasiat puuttuvat vielä.

-Huoneen mitat: 6.74m*5.98m*2.60m (40.3m2, 104.8m3)
-Kaiuttimien sijoittelu: Kaiutinväli n.2.60m, kuunteluetäisyys n.2.80m, 2.05m etuseinään n.1.70m sivuseiniin, n. 1.90m takaseinään.
-Kaiuttimien paikka on alustava hyväksi arvioitu - lähtökohta mittauksille. Muitakin paikkoja ja kaiuttimien sijoittelua pitkälle sivulle on kokeiltu ja harkitaan.
-Huoneessa ei ole ikkunoita - vain yksi oviaukko, josta puuttuu vielä ovi
-Lattia on tehty kantavien palkkien päälle vanerilevyistä (villoitettu), jonka päällä on korkkilevytys pintamateriaalina. Lattian alla on hallin alakerta.
-3 seinää on tehty tuulensuojalevystä ja villoitettu pulleiksi
-1 seinä (etuseinä) on Gyprocia ja villoitettu pulleaksi. Etuseinä on myös ainoa rakennuksen ulkoseinän kanssa yhteinen seinä.
-Katto on Gyprocia

-Viereistä isosta tilasta tulee oviaukon kautta selvä kaiku kuunteluhuoneen puolelle
 
Olemme keskustelleet paljon akustoinnin jatkotoimenpiteistä. Omistaja ei aio täyttää tilaa huonekaluilla, eikä tavaralla. Se edellyttää tavanomaista mittavampaa akustointia. Periaatteessa huoneeseen tulee vain stereot, levyt (~muutama sata LP-levyä ja CD:t) ja sohva. Loppu on akustoinnin vaatimaa lisää. Nojatuoleja ja sohvia voi lisätä, mikäli sellaisia on käytettävissä.
Alustavasti puhuimme, että akustointia kannattasi parantaa vaihe-vaiheelta ensiheijastuspinnoista alkaen. Lähtökohtaisesti itse tekeminen on ostamista mieluisampi vaihtoehto. Huone on siis tarkoitettu pelkästään kaksikanavaisen musiikin kuunteluun. Televisiota ei ole tiettävästi tulossa. Ulkonäkö toive on lähempänä funktionaalista äijätilaa kuin design-olohuonetta. Akustointi saa siis näkyä. Omistaja olisi innokas rakentamaan diffuusoreita tarvittaessa. Hän on myös valmis rakentamaan puusta kehikoita, joiden sisään voisi asentaa kankaalla verhoiltuja villalevyjä. Kehikoita asennettaisiin sitten vaiheittaan keskikatosta alkaen siten, että villalevyjen ja katon väliin jäisi villojen paksuinen ilmarako.
 
3.mittauskerta (5.5.2015)

Mittasimme aluksi huoneen sellaisena kuin se oli edellisellä kuuntelukerralla ollut, eli varsin tyhjänä, mutta korkkilattia asennettuna 2. mittauskerran jälkeen. Huomaa, että nyt mitattiin pitkittäissijoittelulla, kun taas 2.mittaus tehtiin poikittaissijoittelulla!
Korkkilattia ei tuonut merkittävää parannusta jälkikaiunta-aikaan. Ei sitä voi odottaakaan. Kuuntelutuoli siirrettiin mittausten ajaksi takaseinustalle suoraan mikin (spotin) taakse. Siihen oli mikistä etäisyyttä n. 1.70m.
WF-kuvasta näkee, että huone on ylieloisa n. 200-5000Hz:n alueella, mutta bassopää on varsin hyvin hallinnassa. Huone vaikuttaa kehityskelpoiselta ilman tarvetta muutoksille runkorakenteeseen. n.45Hz kuoppa on ollut tasaisempi poikittaissijoituksella, joten luulemme senkin paranevan vielä pienemmilläkin sijoittelumuutoksilla. Seuraava askel on pienentää keskialueen kaikuisuutta. Ajattelemme, että 0.4s olisi isohkolle tilalle sopiva RT60 tavoiteaika. Siihen päästään jo alle 200Hz:llä ja yli 5kHz:llä. Haastavinta on ehkä säilyttää yläpää riittävän eloisana. Kannattaa ainakin aluksi kokeilla käyttää vaimennusmateraalin päällä jotain uhutta kovaa pintaa, esim. maalia tai muovikalvoa.
 

Liitteet

  • prev_oik_korkkihuone_2m50_2m15_2m.png
    prev_oik_korkkihuone_2m50_2m15_2m.png
    18,1 KB · Katsottu: 34
  • prev_oik_korkkihuone_2m50_2m15_2m_wf.jpg
    prev_oik_korkkihuone_2m50_2m15_2m_wf.jpg
    38,7 KB · Katsottu: 27
  • prev_oik_korkkihuone_2m50_2m15_2m_t30.png
    prev_oik_korkkihuone_2m50_2m15_2m_t30.png
    11,3 KB · Katsottu: 35
Viimeksi muokattu:
^Minä lähtisin tuossa tilanteessa harkitsemaan diffuusoria takaseinälle. Vaikea kuvitella miten diffuusori voisi pilata toiston. Ensiheijastuspisteetkin voi dempata huoletta noin suuressa huoneessa, koska yksittäiset vaimenninpaneelit eivät tee kovin paljon jälkikaiunnalle.

"Dromedaari" jälkikaiunta on vaikeampi juttu. Tuossahan voisi kokeilla esim. vahakankaalla päällystettyä vaimenninta tai jonkinlaista reijitettyä kartonkia. Kolmas vaihtoehto on vaimentimen eteen paneelista tehdyt säleet, joita voi käännellä. Niillä voi ohjata heijastuksia tiettyyn suuntaan ja aukkojen suuruutta säätämällä vaikuttaa jälkikaiuntaan. Säleiköt voisi esim. suunnata siten, että kaiuttimista suoraan tuleva ääni menee vaimentimiin, mutta huoneen takaa (diffuusorista) heijastuva ääni heijastuu säleistä kuuntelupaikkaa kohden tuoden ilmavuutta ääneen.
 
Pitäisikö diffuusori olla ei-suorassa kulmassa pään takana? Eikös toiminta vaadi äänen vinoa tulokulmaa "tappeihin"? Vai riittääkö, että enemmistö diffuusorin pinta-alasta täyttää tuon ehdon? Diffuusori voisi olla esim. 1.2m*2.5m*Xm kokoinen keskitettynä "spottipään varjokuvan" kohdan suhteen.
 
Jatkoa 3.mittauskerralle

Kuuntelukolmiota muokattiin hiukan. Punaisessa käyrässä akustointi on sama kuin edellisessä mittauskuvassa. Sinistä käyrää varten akustointia lisättiin:
-Isoja sohvatyynyjä sivuheijastumien kohdille
-Isoja sohvatyynyjä takaheijastuman kohdalle
-Kaksi muhkeaa nojatuolia sivuheijastumien lähelle
-50*70*15cm villalevy etuheijastuman kohdalle
-3 50*120*15cm villalevyä lattiaheijastumien kohdille (kolmas kuvitteellisen keskikaiuttimen heijastuman kohdalle)
-"askelvaimennusmattorullia" huoneen etunurkkiin
-Villapaali tuolille oviaukon löyhäksi tukkeeksi

Kuvatekstin mitat 2m5 (etuseinään), 1m73 (sivuseiniin), 2m77 (mittausetäisyys). Aiempien mittausten kuvatekstit viittaavat samoihin suuntiin.
Akustoinnin vaikutukset keskialueella eivät vaikuta kovin suurilta mittaustuloksissa, mutta kuulovaikulma parani selvästi. Akustointi on vieläkin riittämätöntä, mutta suunta on oikea. Käsillä olleet pehmorojut vaan loppuivat kesken.
 

Liitteet

  • prev_oik_korkkihuone_2m05_1m73_2m77_tyynyja_villaa_nojatuolit.jpg
    prev_oik_korkkihuone_2m05_1m73_2m77_tyynyja_villaa_nojatuolit.jpg
    59 KB · Katsottu: 25
  • prev_oik_korkkihuone_2m05_1m73_2m77_tyynyja_villaa_nojatuolit_t30.jpg
    prev_oik_korkkihuone_2m05_1m73_2m77_tyynyja_villaa_nojatuolit_t30.jpg
    62,4 KB · Katsottu: 25
Viimeksi muokattu:
Pitäisikö diffuusori olla ei-suorassa kulmassa pään takana? Eikös toiminta vaadi äänen vinoa tulokulmaa "tappeihin"? Vai riittääkö, että enemmistö diffuusorin pinta-alasta täyttää tuon ehdon? Diffuusori voisi olla esim. 1.2m*2.5m*Xm kokoinen keskitettynä "spottipään varjokuvan" kohdan suhteen.
Ei vaadi vinoa tulokulmaa.
 
Jatkoa 3.mittauskerralle

Oikea (sininen)/vasen(punainen) symmetria on hyvä.
 

Liitteet

  • prev_oikvas_korkkihuone_2m05_2m08_2m77_tyynyja_villaa_nojatuolit.jpg
    prev_oikvas_korkkihuone_2m05_2m08_2m77_tyynyja_villaa_nojatuolit.jpg
    59,1 KB · Katsottu: 25
Jatkoa 3.mittauskerralle

Siirsimme vielä sohvan takaseinustalta mikin alle omalle paikalleen, nyt subbarien kanssa ja O-V-kanavat yhtäaikaa. Musta on sohva omalla paikallaan ja vihreä sohva takaseinustalla.

Lopuksi kuuntelimme vähän aikaa "akustoituna". Ensimmäisenä minun huomion kiinnitti steoreokuva, joka oli aiemilla kerroilla ollut piilossa. Nyt se oli oikein revomainen, siis syvä, etuseinään ulottuva. Hienoa. Keskialuekin oli rauhoittunut selvästi, minkä isäntäkin vahvisti. Molempien mielestä tekemistä vielä riittää yllinkyllin. Jatkamme kohti 0.4s tavoitetta. :)
 

Liitteet

  • prev_ovsum_2sub_korkkihuone_2m05_2m08_2m77_tyynyja_villaalattialla_nojatuolit_sohva_oikealla_pai.jpg
    prev_ovsum_2sub_korkkihuone_2m05_2m08_2m77_tyynyja_villaalattialla_nojatuolit_sohva_oikealla_pai.jpg
    60,7 KB · Katsottu: 36
  • prev_ovsum_2sub_korkkihuone_2m05_2m08_2m77_tyynyja_villaalattialla_nojatuolit_sohva_oikealla_pai.jpg
    prev_ovsum_2sub_korkkihuone_2m05_2m08_2m77_tyynyja_villaalattialla_nojatuolit_sohva_oikealla_pai.jpg
    62,4 KB · Katsottu: 29
Viimeksi muokattu:
Tämä on ollut erittäin mielenkiintoinen ja palkitsevakin projekti. Oma ymmärrys, teoria, käytäntö, mittaukset ja kuulovaikutelmat ovat osuneet yllättävän hyvin yksiin. Odotin ristiriitaisempaa ja kaoottisempaa väliaikatulosta, jossa oli vaikeasti selitettäviä ja vääränkin suuntaisia muutoksia. Lopussa haasteet saattavat vielä toki kasvaa, mutta eiköhän niistäkin kokeilemalla ja varovasti pala kerrallaan etenemällä selvitä. :)
 
Hyvin paranee näin maallikon silmään mutta mites tuo 80Hz todella raaka kuoppa ja vielä koko bassopääkin 20debbaa vaimentuneena... Equllako hoidetaan vai enemmän raskaita kovia heijastavia kaiuttimien päähän?
 
^Minä lähtisin tuossa tilanteessa harkitsemaan diffuusoria takaseinälle. Vaikea kuvitella miten diffuusori voisi pilata toiston. Ensiheijastuspisteetkin voi dempata huoletta noin suuressa huoneessa, koska yksittäiset vaimenninpaneelit eivät tee kovin paljon jälkikaiunnalle.

Jos haussa on jälkikaiunnan lyhentäminen, diffusointi ei kait siihen auta mitään? Absorboivaa materiaalia tarjoaisin, tuohon keskialueeseen pääsee pureutumaan oikein hyvin perus akustolevyllä.
 
Jos haussa on jälkikaiunnan lyhentäminen, diffusointi ei kait siihen auta mitään? Absorboivaa materiaalia tarjoaisin, tuohon keskialueeseen pääsee pureutumaan oikein hyvin perus akustolevyllä.

Tässä on taustalla se, että olen keskustellut tästä projektista denalin kanssa puhelimessa. Diffusointi lähinnä äänenlaadun näkökulmasta, ei niinkään jälkikaiunnan (tärykaikuun diffusointi tosin puree). Akustointilevy vaimentaa kyllä, mutta tässä tapauksessa haasteena on tuon jälkikaiunnan keskialuepainotteisuus. Vaimennuslevyllä yläpää saattaa mennä liian tumpuksi, joten pitäisi löytää keskialuetta vaimentavaa, mutta diskanttia heijastavaa vaimenninta.
 
Hyvin paranee näin maallikon silmään mutta mites tuo 80Hz todella raaka kuoppa ja vielä koko bassopääkin 20debbaa vaimentuneena... Equllako hoidetaan vai enemmän raskaita kovia heijastavia kaiuttimien päähän?

Kerrotko mitä mittaustulosta tarkoitat? Ketjussa on mittauksia mm. poikittais- ja pitkittäissijoituksilla, jotka käyttäytyvät moodien suhteen eritavoin. Yleisesti: Minä näen subittomassa mittauksessa (viesti #9) 80Hz:llä vain 5dB kuopan toisessa kanavassa, mutta toinen kanava on hyvä. 45Hz:n kuoppa on hankalampi, mutta sitäkin on saatu paremmaksi poikittaiskäännöllä tai muilla siirroksilla. Yleistaso on useimmiten laskeva Revoilla, erityisesti näin isossa huoneessa. Sijoittelulla voi vielä pelata. Subbarit auttavat myös (viesti #11), mutta niitä kannattaa käyttää varoen, välillä kuunnellen, ettei pilaa Revoille ominaista bassoa. Toisaalta jälkikaiunta-ajan lyhentäminen laskee myös yleistasoa keskialueella, jolloin bassot eivät yleistasoltaan näytäkään mittaustuloksissa enää niin vaimentuneilta. Ehkä tässä tilanteessa on parempi verrata bassojen tasoa tuonne yli 5kHz:n tasoon. Puolihuolimattomat kustointikokeilutkin pudottivat REW:n Level-tarkistuksen kertomaa tasoa jo 2dB.
Tässä vaiheessa emme ole lainkaan huolissamme bassoista, koska ne myös kuulostavat hyvälaatuisilta ja täyteläisiltä. Tilan perusrakenne on kunnossa niiden puolesta. Keskitymme nyt kaikuisuuden pienentämiseen. Siihenkin on varsin selvät suunnitelmat. Välillä pitää pitää taukoa ja touhuta muita asioita, esim. piha- ja muita kevättöitä. Voi olla, että taas vierähtää muutama viikko, ennen kuin rakentaminen jatkuu.
 
Viimeksi muokattu:
Projekti sai taas jatkoa. Lainasin omat 9 Ewona-patjaani kokeiltavaksi. Pinta-alaa on yhteensä noin 15m2. Se ei oikein riitä kattaviin kokeiluihin, mutta alkuun päästiin.
Sivuille tuli yksi patja /puoli, lattialle kaiuttimien ja kuuntelupaikan välille yhdet ja etuseinälle 5 patjaa. Vertailu on tehty edellisen mittauskerran tuloksien ja uusimpien välille. Tulokset eivät ole täysin vertailukelpoisia, koska kaiuttimet ovat vaihtuneet välissä.
Ewona-patjojen lisäksi huoneeseen on tehty ja täytetty muutama hylly ja tuotu pari sohvaa.
Selvää tärykaikua on vielä kuultavissa, keskialueella on jonkin verran hälyä ja bassoille asuu ikävä kuoppa 30-50Hz:lle. Sama kuoppa näkyi myös suljetulla subilla.
 

Liitteet

  • prev_tri_oik_ETC_0515_0216.png
    prev_tri_oik_ETC_0515_0216.png
    149,9 KB · Katsottu: 33
  • prev_tri_oik_T30_0515_0216.png
    prev_tri_oik_T30_0515_0216.png
    26,8 KB · Katsottu: 42
Viimeksi muokattu:
EDT-vertailu:
 

Liitteet

  • prev_tri_oik_EDT_0515_0216.png
    prev_tri_oik_EDT_0515_0216.png
    27,8 KB · Katsottu: 40
Projekti on taas edennyt. Kävin tänään kylässä mittasalkun kanssa. Kuulosti sen verran hyvältä, että mittarit unohdettiin ja keskityimme musiikkiin.
Katossa on nyt muistikuvani mukaan 9 ewona-patjaa, lattialla kaksi, seinillä 20 ja etunurkissa katonrajassa 45 asteen kulmissa kaksi. Kattopatjat olivat nyt tilapäiskiinnityksillä suoraan katossa. Lopulliseen versioon tulee 10cm ilmarako. Patjoja on tarvittaessa vielä 15 lisää. Niillä on tarkoitus kokeilla paksuina nurkka-ansapinoina kaikissa neljässä nurkassa. Voi olla, että osa seinäpatjoista joudutaan ottamaan avuksi, mikäli ansat osoittautuvat hyväksi aluksi. Kokonaisuudessaan patjapinta-alaa on käytettävissä 86m2+16m2 lainapatjoja, kaikki 10cm paksuja. Noista on sitten helppo ruveta karsimaan turhia tai muuten liikaa vaimentavia kohtia.
 
Back
Ylös