Akustoinnin pienet askeleet -

Mika K

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
14 163
Kaupunki
Olut, eikun Oulu..
Pitkästä aikaa jotain tänne hifiharrastajien blogiin, missä on hiljaista kuin huopatossutehtaalla konsanaan. Aika vähän tulee nykyään palstalla hilluttua, mutta minkäs teet. Näistä tekemistäni elementeistä on kuitenkin tullut privakyselyita jonkin verran täällä ja muualla eli ajattelin kirjoittaa nyt ihan tännä kaikkien silmien alle aiheesta. Minullahan on käytössäni akustisesti aika hyvä puutalossa oleva huone, jossa on ns. perusakustointi hoidettuna ja esim. edellisten kaiuttimien kanssa koko toistokaista oli kevyesti +/-5bd sisällä eli suuria tarpeita muutoksiin ei sinällään ole havaittuna, vaikka jotain sitä kuitenkin aina onkin mielessä.

Menin pari viikkoa sitten valmistumaan uuteen ammattiin ja aloitin työt tutussa harjoitteluaikaisessa paikassa, niin heti oli vapaapäivänä tekemisen puutetta ja piti huvikseen askarrella tuollaisia acoustic lens tapaisia diffuusorivirityksiä, kun on ajatus muhinut ja sopivat putket olleet valmiina varastossa jo ties kuinka pitkään. Ajatuksena oli pikaisesti kokeilla josko tuollaisilla DIY elementeillä olisi setin soundiin kuultavaa muutosta aseteltuna kaiuttimien ulkosyrjälle ja vaikka keskelle, koska kyllähän tuollainen pyöreä muoto ainakin ensiheijastuksille jotain tekee ellei muuta. Noissa alkuperäisissä esikuvissa lienee enemmänkin tiedettä takana esim. resonaattorina toimimisen muodossa, kuin näissä omissa..

http://www.6moons.com/audioreviews/roomlens/roomlens.html

Elementtien materiaalina toimi ystävältäni kangaskaupasta saamat halkaisijaltaan noin 5cm kartonkituubit, joilla pituutta oli noin 160cm. Muihin osiin apu löytyi järeästä kerroksiin liimatusta vanerista. Lyhyesti kerrottuna istutin ja liimasin putket alustaan, jossa oli paikat kolmelle putkelle ja seuraavaksi asetin putkien yläpäähän nuo vaneriset muotoon leikatut tukipalat. Asennusreiät olisivat kyllä saaneet olla 2mm isommat eli ei mennyt ihan niin helposti kuin ajattelin, mutta tällä kertaa näin.

47983922407_46907cffca_c.jpg


Lopuksi hieman pientä viimeistelyä ja koko hoito sai ylleen harmaan pohjamaalin sekä puolihimmeän mustan maalin. Koko projektin kustannukset kolmelle elementille olivat noin 120€. Ei siis mikään hintava kokeilu kyseessä. Huoneessa alustava ajatus oli sijoittaa elementit setissä kaiuttimien ulkosyrjille ja keskelle kuvan osoittamalla tavalla.

48017526612_2ab7112e2d_c.jpg


Tässä reilun viikon kuunteluiden perusteella nuo viritykset päätyivät melko lailla tuollaiseen kuvan asetelmaan. Fiilikset ovat varovaisen positiiviset eli muutosta soundiin tuntui tulevan ja luultavasti suurin osa siitä selittyy ensiheijastusten hajottamisella vrt sivuseinät. Kaiuttimien vieressä olevat tolpat ovat ne soundiin ns. selvemmin vaikuttavat ja keskellä olevasta en ole yhtään varma tekeekö tuo oikein mitään ja olen miettinyt sen siirtämistä tuonne ikkunapuolelle toisen kaveriksi. Tai sitten kuuntelupaikan taakse, missä aukeaa eteinen ja portaat yläkertaan. Lyhyesti kuvailtuna soundi tiivistyi, jäsentyi ja tarkentui jollain mielenkiintoisella tavalla. Kokonaisuus tuntuu samalla jollain tapaa kookkaammalta, yhtenäisemmältä ja ehyemmältä. Keskialueen ja yläpään transientit tuntuvat astetta voimakkaammilta, mikä on mielenkiintoinen havainto, jota en osannut odottaa.

Näillä elementeillä saattaa olla soundiin myös hieman negatiivista vaikutusta eli aivan kuin olisin huomannut lujempaa kuunnellessa jotain pientä ennen poissaollutta kaikua/epämääräisyyttä/honotusta ylemmällä bassolla ja keskialueella. Resonaattorithan nuo putket huoneessa ovat eli onhan tämä mahdollista, mutta en tiedä kuinka todennäköistä eli kuvittelenko vain? En ajatellut kuitenkaan tarkemmin laskea taajuuksia, joilla mahdollisesti vaikuttavat, vaan jossain vaiheessa suoraan kokeilla putkien täyttämistä ja sen lisäksi niiden päätyjen tukkimista jollain tiiviillä vaahtomuovilla tjsp.

Alla vielä salonkikelponen kuva virityksestä setissä.

48059792197_fb5939ef49_c.jpg


Tarkkasilmäiset jo huomasivat, että otsikon mukaan ainakin vol2 on jossain vaiheessa tulollaan eli muun huoneen akustoinnin ja näiden elementtien lisäksi ajatuksissa on vuosia ollut muutaman sopivan akustointielementin tai kokonaisuuden lisääminen kattoon, kuten tein edellisessä asunnossa ja sen olohuoneessa. En tosin kehoita ketään pidättelemään hengitystä asian suhteen eli aika pitkässä kuusessa on nämä pienetkin viilaukset nykyään :)
 
Hyvännäköiset, vielä himmeä 5 voltin valaistus akulla niin ettei johtoja näy niin volà. Akustinen hyöty taitaa olla samankaltainen kuin kananmunakennoilla joita laitoin aikoinaan seinälle kaiuttimen viereen, jonka huomaa vasta sen poistettua.
Ostin aikoinaan ok talomme portaikkoon kolmen sentin kivivillaa kymmenisen neliötä. Jo autossa vaikutus oli melkoinen, pakettien puoleinen korva vaikutti kuurolta. Ihmettelin halpaa hintaa, joka selvisi kotona. Olin tietenkin ostanut päällystämätöntä, no sinne seinään ne kuitenkin liimasin. Tuota vihertävää seinää sitten katselimme vuoden päivät, piti kyllä liimata kangasta päälle vaikka pelkäsin lopputulosta. Vihdoin vaimo hokasi, laitoimme puusälekaihtimet ja tulos oli hieno ja akustisesti erinomainen.
 
Tarkennuksena vielä. Kyseessä oli Akustokarhu niminen tuote ja tarkoitettu akustointiin. Villa oli tiiviimpää kuin eristevilla ja pölyämätöntä.
 
Black Rhodium Rumba tuntui tosi edulliselta ja käytetään näköjään or 280 hi johdotuksess. Kysymys kuuluukin onko järkeä alkaa johdottaan vanhaa pekka tuomelan 80/6 uudelleen vanha johdotus tehty halppis kuparilla. Sitten onko jakosuotimessa komponetteja jotak voisi päivitää uudenksi ettei suotimen arvot muutu?
Onko tässä järkeä, tuo johto esimerkki tuli vain vastaan kun etsin uutta kaiutin, mutta en viitsisi hienoist vintage kajereist luopua vaan laittaa ne tähän päivään.
Myös otan vastaan neuvoja niiltä joilla ns pysyy kolvi hyvin käsissä

terv
Vintage 80/6 Pekka Tuomela fani
 
Back
Ylös