Akustiikkapaneelit, sijoitus ja vaikutus ääneen

Knight Rider

Käyttäjä
Liittynyt
27.8.2006
Viestejä
976
Kaupunki
Mikkeli
Kuunteluhuoneessani on kahdenlaista akustiikkalevyä, sileäpintaista ja pyramidikuvioista. Pyramidilevyä käytän sivuseinillä sekä pään takana vaimentamaan ensimmäisiä heijastuksia. Kaiuttimien takana olevalla seinällä olen testaillut eri levyvaihtoehtoja paksumpina nippuina. Tarkoituksena siis vaimentaa sieltä tulevaa heijastusta joka käsitykseni mukaan tekee kuoppaa bassovasteeseen. Testauksessa on parasta aikaa yhdistelmä jossa on pohjalla 80 mm sileää levyä ja sen päällä 70 mm pyramidilevy. Ihmetyksekseni tuo pyramidilevy vaikuttaa myös diskantteihin. Yläpää tulee selvemmin ja kirkkaammin esille. Mistä tuossa ilmiössä nyt oikeastaan on kysymys, osaako joku selittää? Pönttökaiutinhan ei säteile taaksepäin kuin matalia- ja alempia keskitaajuuksia. Vaimeneeko siis keskitaajuuksien heijastukset niin paljon että yläpää tulee paremmin esille? Vastaavaa ilmiötä en ole saanut aikaiseksi sileillä levyillä, vaikka niitä olisi kuinka paksuna nippuna.
 
Toivoin saavani keskustelua aikaiseksi akustointiin liittyen, että millaisia kokemuksia porukoilla on levyjen käytöstä jne... Kai tällä palstalla nyt joku sentään on akustiikkapaneeleita nähnyt?
 
No tuossa yllähän niistä on keskusteltu jo pitkän aikaa. Silmä käteen ;).
 
isojussi sanoi:
No tuossa yllähän niistä on keskusteltu jo pitkän aikaa. Silmä käteen ;).

Olen kyllä tietoinen. Akustiikalle voisi olla vaikka oma osionsa. Yllä olevasta ketjusta ei löydä mitään joten sinne on turha enää kirjoitella. Hukkuu massan sekaan.
 
Harmittelen kanssa harrastuksen vähäistä akustista huomiota... ja jos huomioidaan niin akustointi on tasoa, että tehdään kaksi sisustus taulua 3cm ainevahvuudella kaiuttimien taakse...
 
Kun tässä kysyttiin kokemuksia ja en tuohon akustoinnin teoriaan ole vielä kovin syvälle perehtynyt, mutta ajattelin silti kertoa omista kokeiluista. Etuseinällä on levyjä niin että lattiasta 120 cm korkeuteen saakka koko etuseinän alaosa+nurkat on peitetty levyillä ja etuseinän keskiosassa on monta levyä osittain päällekäin eli ensin levy (4 cm) sitten ilmarako (n. 5-6 cm) ja sitten levy. Ei mielestäni vaikuta liikaa korkeille taajuuksille. Levyt on sileäpintaisia Ecophon Master SQ:ta (1200 x 600 x 40 mm).

Hieman tähän tyyliin:

o <- spotti

o o <- kaiuttimet
\ _-=-_ / <- etuseinä
 
Basso-alueen kuoppaan et taida ämyrin taakse sijoitetulla akustiikkalevyllä juurikaan pystyä vaikuttamaan, ellei sitten käytetä kymmenien senttien paksuuksia.

Itse en ole testaillut akustiikkalevyjä kajarin takana kuin dipoleilla joilla diskanttipäätä saa aika helposti vaimennettua takasäteilyä demppaamalla. Ei hyvä dipoleilla. Ensimmäisen heijastuksen pisteissä sivuseinillä, katossa ja takaseinällä olen käytellyt 60x120cm Echopon masteria tjsp. Sittemmin olen luopunut noista (kattoa lukuunottamatta) koska ensinnäkin vaikutus on ainakin omassa tapauksessa varsin pieni, eikä välttämättä yksiselitteisesti pelkästään positiivinen. Ja hellasärökin on vähäisempää :D
 
PPU sanoi:
Basso-alueen kuoppaan et taida ämyrin taakse sijoitetulla akustiikkalevyllä juurikaan pystyä vaikuttamaan, ellei sitten käytetä kymmenien senttien paksuuksia.

Tuo on kyllä valitettavasti totta. Mitä paksumpi sen parempi kuitenkin.
 
rajani sanoi:
Kun tässä kysyttiin kokemuksia ja en tuohon akustoinnin teoriaan ole vielä kovin syvälle perehtynyt, mutta ajattelin silti kertoa omista kokeiluista. Etuseinällä on levyjä niin että lattiasta 120 cm korkeuteen saakka koko etuseinän alaosa+nurkat on peitetty levyillä ja etuseinän keskiosassa on monta levyä osittain päällekäin eli ensin levy (4 cm) sitten ilmarako (n. 5-6 cm) ja sitten levy. Ei mielestäni vaikuta liikaa korkeille taajuuksille. Levyt on sileäpintaisia Ecophon Master SQ:ta (1200 x 600 x 40 mm).

Hieman tähän tyyliin:

o <- spotti

o o <- kaiuttimet
\ _-=-_ / <- etuseinä

Miksi olet päätynyt koko etuseinän (alaosan) akustointiin? Eikö tuo syö äänestä yhtään ilmavuutta?
 
Knight Rider sanoi:
Miksi olet päätynyt koko etuseinän (alaosan) akustointiin? Eikö tuo syö äänestä yhtään ilmavuutta?

Kokeilemalla. Vastakkaisella seinällä on jo kapea kirjahylly, pari taulua ja sohva, joten se on ainoa paljas seinä lähistöllä ja halusin akustoida toisen vastakkaisista seinistä. Ilmavuus, sillä tavoin kun sen ymmärrän on kunnossa. Sohvan takana on yksi levy, jonka voi myös nostaa takaseinälle, mutta sen vaikutus oli aika pieni. Kokeilin takaseinällä kolmeakin levyä (vierekkäin, pystyssä), mutta hyödyt olivat pienet. Myöhemmin kehitän jonkin ratkaisun takaseinälle, mutta nyt se saa olla paljas. Samaten sivuheijastusten levyistä ei ollut kuultavaa iloa, joten nykyään toisella puolella on kukkia ja toisella puolella ikean pahvisia cd-laatikoita.
 
Itse on tarkoitus kokeilla etuseinälle ja sivuseinille ensiheijastupisteisiin laitettujen 100mm villavaimentimien päivitystä villa/resonaattori yhdistelmäksi. 50mm villaa, reikäresonaattori ja 50mm villaa. Tavoitteena kulmien lähelle sijoitettujen kaiuttimien sivuille ja taakse lähtevien huonemooditaajuuksien vaimentaminen. Koska vaimentimet on lähellä kaiuttimia, saa pienilläkin (90cm x 60cm) vaimentimilla katettua mahdollisimman suuren alueen pallomaisesti leviävistä bassotaajuuksista. Tällä pitäisi pystyä vähentämään tarvittavaa taajuuskorjausta. Jos homma toimii, niin sama operaatio pään takana olevalle vaimentimelle.
 
Kuva kertoo enemmän joten mitä sitä selittelemään :D Oheisella kombinaatiolla olen nyt jo aika pitkään testaillut ja vaikuttaa tähän mennessä parhaalta yhdistelmältä. Nuo sivuvaimentimet ovat aivan ehdottomat, niitä en jättäisi pois mistään hinnasta. Kaiuttimien takana heijastuspistessä olevat olen myös kokenut tärkeiksi. Jos ei muuta niin poistavat ainakin kaikua, tarkentavat stereokuvaa ja pinnassa olevat pyramidikuvioiset siis myös tuovat diskantteja paremmin esille. Pään takana olevia en ole kokenut kovin tärkeiksi. Voisi pärjätä ilmankin.
 

Liitteet

  • Kuva.jpg
    Kuva.jpg
    81,4 KB · Katsottu: 65
Moi ! Mulla on kuunteluhuoneen takaseinä täysin paljas tällä hetkellä.
Eli pehmeä iso divaani sohva vaan. Mitä kannattais laittaa?Eli sohvan yläreunasta korkeus 2m paljasta kiviseinää ja pituus osa 5m.
Toinen sivu seinä on myös aika paljas..
Mistä noita akustiikka tauluja tai vastaavia voi ostaa?
Suht järkihinnalla.

Kaiuttimet on Zu Omen laajakaistat.
 
^Osta kivivillaa ja rakenna sille lankusta kehikko, jonka vuoraat kankaalla. Tee sohvan levyinen selkänojan takaa kattoon asti.
 
Käytänpä itsekin uutta triidiä hyväkseni, vanhasta kun on tosi vaikea löytää vastausta ja kysyisin arvon raadilta vinkkiä pienimuotoiseen akustointiin saatuani laitteet vihdoin hankittua. Kyseessä siis vuokrakaksion olohuone, johon ei ymmärrettävästi isompaa akustointia rohkene tehdä, mutta uskoisin edes vähäisestä akustoinnista olevan hyötyä. Ja moni muukin aloitteleva harrastaja lienee samanlaisessa tilanteessa ja heillekin voisi tästä olla apua.

Speksejä:
Huone (suorakaide) n. 25 neliötä, "normikorkeus", tiiliseinät, laitteet ja kuuntelupaikka (sohva) vastakkaisilla pitkillä seinillä, laiteseinän kummassakin reunassa oviaukko (väli n.3,5 m), mutta kaiuttimet silti seinän kohdalla (ovista kun pitää myös kulkea). Kuuntelukolmioni on suht tasasivuinen ja sivu n. 2,8-3 metriä. Kuuntelupaikan ja kaiuttimien välissä on paksuhko matto ja pieni sohvapöytä (jolla yleensä pino lehtiä blokkaamassa heijastuksia ;)). Sivuseinustoilla toisella ruokapöytä ja toisella iso ikkuna (+ ohuehkot verhot), sen alla säilytyshylly/-taso, jossa ovet ja parvekkeen ovi. Seinillä on tauluja ja huoneesta löytyy myös muuta tätä normaaliin elämään kuuluvaa roipetta - perusolkkari siis.

Ajatuksenani oli, että sijoittaisin kaiuttimien taakse etuseinään tuota rajaniltakin löytyvää Ecophonin Master SQ:ta (120x60x4) tai muuta sopivaa tuotetta ja mahdollisesti sitten jotain ikkunattomalle sivuseinälle, jolla nyt muutama taulu. Takaseinän en uskoisi tällä hetkellä olevan ongelma. Lähinnä haen ehkä tarkennusta äänikuvaan ja näitä ketjuja luettuani uskoisin ensimmäisten heijastusten vaimentamisen olevan kohdallani se ensimmäinen toimenpide. Jos kuitenkin takaseinänkin levyttämisestä on hyötyä, niin sitäkin pitää sitten harkita.

Kaikki vinkit ovat tervetulleita ja kiitänkin jo etukäteen kommenteista :)
 
^Pyri ainakin akustiseen symmetrisyyteen. Ei ole hyväksi, jos toisella sivuseinällä on ikkuna ja toisella vaimentimia. Katossakin on ensimmäisen heijastuksen pisteet, eli sinnekin voi laittaa vaimentimia. Painavalla kankaalla vuoratut verhot ja pinta-asennettu puusälekaihdin ovat niitä sisustuksellisia akustointeja.

Jos löytyy vapaata nurkkaa ja huoneessa on basso-ongelmaa, niin sinne voisi harkita resonaattoria.
 
^Tattista vaan. Kokeilen ensin laittaa levyä kaiuttimien taakse ja tsekkaan saisinko mitenkään kattokiinnityksen onnistumaan ilman reikiä. Kaksipuolinen teippi lienee vähän liian pliisua, tosin mulla ei ole mitään käsitystä paljonko nämä levyt painavat... Kaiuttimien puoleisen seinän nurkista ei tarvitse välittää, kun siellä ne oviaukot ovat ja ylimääräiset bassot karkaavat eteiseen/keittiöön ;) Sivuseinillä on sen verran huonekaluja, tauluja yms. roinaa, myös ikkunan edessä, ettei varmasti ihan heti tarvitse niistä huolehtia. Nyt vaan sitten jostain näitä Ecophoneja tai muita levyjä (rahaa näistä kyllä osaavat pyytää) hankkimaan ja 6-8 kpl voisi olla alkuun hyvä (2-4 kaiuttimien taakse ja 4 kattoon)... Tuolta "Kuvia akustointielementeistänne"-ketjusta löysinkin jo pari hyvää ideaa.
 
Mielestäni tämä uusi ketju akustiikan ympäriltä on täysin turha,akustiikka on sen verti suuri ja tärkeä tekijä toimivassa kuunteluhuoneessa että kannatta nuo jo valmiina olevat tekstit lukea ja koettaa sisäistää niistä jotain itselleen,sielläkin on paljon pätevää juttua.Mielestäni pätevä ukko selittämään perusjutut on RealTrapsin Ethan Winer,nuo artikkelit kannattaa lukea ja videot katsoa niin tietää jo aika paljon enemmän aiheesta
http://www.realtraps.com/info.htm
http://www.ethanwiner.com/acoustics.html

Henrik.
 
^On eri asia rakentaa akustointi erilliseen kuuntelutilaan kuin parantaa olohuoneen akustiikkaa yleisen viihtyvyyden ja asuttavuuden ehdoilla. Nopealla vilkaisulla tuo Winer käsitteli asiaa enemmän erillisen ja raskaan akustoinnin näkökulmasta.

Ensinnäkin on hienoa, että akustointiin kiinnitetään enenevissä määrin huomiota hifiharrastajien toimesta. Toiseksi on hyvä, että olohuoneolosuhteisiin sopivista akustointiratkaisuista puhutaan, koska yleisesti saatavillaoleva tieto koskee melko raskaita ratkaisuja.
 
^ & ^^ Ajan takaa juuri tätä normaalin olohuoneen "edes välttävää" akustointia muun elämisen ehdoilla, sillä itselläni ei tosiaankaan ole mitään saumaa erilliseen kuunteluhuoneeseen (1,5 neliön vaatehuoneeni on tähän turhan snadi ;)) ja vuokrakämppään en voi (ainakaan ilman tod.näk. mittavaa luparumbaa) alkaa mitään raskasta akustointia rakentamaan. Tarkoituksenani oli siis selvittää mikä on se "minimivaatimus" akustoinnille, millä saadaan edes jonkinlaista hyötyä aikaiseksi. Samassa tilassa kun kuitenkin olen suurimman osan kotona viettämästäni valveillaoloajasta ja siellä pitää myös se visuaalinen viihde ja ateriatkin nauttia...

Myönnän auliisti tietojeni aiheesta olevan käytännössä olemattomat ja ilman muuta käyn perehtymässä noihin Realtrapsin ja Ethan Winerin sivuihin muiden muassa. Ummikkona olemisen vuoksi asiasta kysyinkin ja myös siksi, että täältäkin varmasti löytyy samankaltaisessa tilanteessa olevia/olleita henkilöitä, joilta sitä kokemuspohjaista osviittaa homman aloittamiseen saisi. Jotta ei muuta kuin opiskelemaan ja etsimään aluksi "acoustics for dummies"-koostetta :)
 
Back
Ylös