akustiikka suunnittelua

javakalle

Käyttäjä
Liittynyt
25.3.2007
Viestejä
1 776
Kaupunki
Lohja
oon ostamassa kämppää jossa gyproc seinät ja 5 m korkea betoniolkkari. kävin siellä eilen ekaa kertaa ja puhekin kaikuu.

kuka suunnittelee ja toteuttaa edukkaasti ja hyvin tommosten tilojen akustointeja?

onko kokemuksia?
 
Laitat nyt sinne ensin jotain kalustukseen viittaavaa paikalleen.

Jos edelleen kaikuu, ainakin akukon.fi tekee. ja muista - mieluummin hyvin, kuin halvalla. Kokemusta on.
 
kämppä on kalustettu tällä hetkellä, sehän tässä huolettaakin. mattoja oli aika nihkeesti, niillä voi aika paljon saada aikaseks, mutta muuten katto on kuin kirkossa. ei puutu ku urut.

täytyy kysästä akukonista, saa nähdä minkälainen konkka tulee.
 
Kun kyseessä on lähinnä kaikuisuuden vähentäminen, niin ei välttämättä tarvita akustointifirmoja. Toki esim. Akukonin kautta saat varmasti hyvin toimivan ratkaisun.

Laittamalla kattoon akustointipaneeleita saat jo paljon aikaiseksi. Seinille ryijyjä tai kangastauluja (joiden sisään akustointipaneelia).
 
mistä saa sisustusystävällisiä akustiikkapaneeleja? ei kiinnosta pistää mitään kananmunankennon näköstä settiä kattoon...
 
javakalle sanoi:
mistä saa sisustusystävällisiä akustiikkapaneeleja? ei kiinnosta pistää mitään kananmunankennon näköstä settiä kattoon...

itse tilasin Saksasta http://www.thomann.de. Löytyy suomalaiset sivut, koko palvelutapahtuma hoitui erittäin ammattimaisesti, kuljetuskustannukset 20 euroa. Katso studiolaitteiden alta Akustiikka elementit.

Tilasin Primacoustic tuotteita, yllättävä tehokas etuseinä/takaseinä heijastumiin. Jopa niin, että sain aikaiseksi liiankin kuolleen takaseinän. Heiltä löytyy myös kattoelementtejä.

vcap
 
TKKlla tehtiin vuonna 2006 aiheeseen liittyvä diplomityö:
Pekka Taina: Pientalon huoneakustiikan parantaminen.

Työ löytyy TKKn kirjaston sivuilta,
http://lib.tkk.fi/Dipl/2006/urn007857.pdf

Työssä tarkasteltiin kolmea asuntoa, joissa oli korkea olohuone. Näistä mitattiin akustiikka ja mittausten perusteella suunniteltiin akustointi. Mittausjärjestelmien ja mallintamisen kuvaus työssä on vähän teknisempää, mutta akustointisuunnitelmat ja mittaustulokset ovat mielestäni varsin selkeitä.

Meidän asunnossamme on vinokattoinen, korkea olohuone, joka jatkuu (myöskin vinokattoiseen) keittiöön. Kaiutinten takana on pari neliömetriä Ecophon Master SQ:ta; näiden asennuksen jälkeen olohuoneen kaikuisuudesta en ole havainnut olevan haittaa arkielämän kuin musankuuntelunkaan suhteen; keittiön lähekkäin olevat kovat pinnat aiheuttavat enemmän hälyisyyttä.

Kaiutinten etäisyys toisistaan on about 180 cm, etäisyys takaseinään ja toisella sivulla olevaan ikkunaan vajaa metri. Diskanttielementin ja ikkunan välissä on viherkasveja. Kuuntelupaikka on sohvalla parin metrin päässä kaiuttimista, takana on 2 m korkea kirjahylly. Ecophonia saisi kenties tulla pari palaa lisää, mutta niitä on vähän hankala tuohon sijoittaa.
 
Hyvä linkki, kiitos.

Luku 2.4 : Olohuone kuuntelutilana.
plaa plaa

Diplomityö hifistä :D
Omani sain vääntää jostain aivan muusta turhasta :p
 
mmajander sanoi:
Vastaavan ongelman sain ratkaistua teettämällä n 20 mm paksun sellupinnan olohuoneen kattoon. Vei pahimmat kaiut mennessään. Loput sai kuriin tauluilla ja huonekaluilla.

Ohessa linkki: http://www.acoustic-scandinavia.com/index.html

Mika

Kun tuo kattopinnan akustointi kiinnostaa varmaan monia kuuntelutilan kaikuisuudesta kärsiviä, niin kerrotko suunnilleen, mitä hintaluokkaa tuo pinnoittaminen oli. Vaatiiko erikoisporukan, vai voiko normaali huoneistoremppaa tekevä yritys käyttää heidän aineitaan? Soveltuuko jo olemassa olevan olohuoneen kattopinnan (ruiskutettu kalkkimaali) päälle vai pitäisikö entinen pinta poistaa?
 
Ruiskuttaminen vaatii huoneen tyhjentämisen. Tämän jälkeen seinät ja tarvittaessa lattia suojataan muovilla. Sellu ruiskutetaan kattoon ja kuivuminen voi viedä parikin päivää, säästä ja kerroksen paksuudesta rippuen. On hyvä muistaa, että esim n 2 cm kerros vaatii sähkörasioihin korotusrenkaat. Jälki on kuin valkoista corn falkesia/juuri satanutta nuoskalunta. Meillä katto on 4-4,5m korkealla, eikä tavallista rosoisempi pinta haittaa.

Pinta, jolle sellu ruiskutetaan, on syytä puhdistaa. Katon kyseessä ollessa esim. maalaus ennen ruiskutusta voisi olla hyvä vaihtoehto. Muuten sellussa oleva vesi imee lian ja voi tuoda lievää kirjavuutta pintaan. Itsellä kävi juuri näin. Uusi pinta tehtiin kuitenkin takuutyönä.

Hinta 50 neliön työlle oli 2500 euroa. Työ vei päivän meillä se tehtiin muuton yhteydessä, joten tyhjentäminen ei ollut ongelma. Uskoisin, että riittää, kun tila on työn ajan tyhjä. Parin päivän ajan pitää tuulettaa kosteutta pois. Hinta tuskin paljoa vaihtelee tilan koon mukaan, sillä päivän duuni se on joka tapauksessa. Laitteistoja on tuskin kovinkaan monella firmalla, itse en löytänyt muita toimittajia.

Decocoat-pinta on todennäköisesti vähemmän 'märkä' operaatio. Pinnasta saa myös tasaisemman ja massaa voidaan myös sävyttää.

Jälkikaiunta pieneni huomattavasti. Tyhjässä huoneessa ei meinannut saada puheesta selvää, jos puhuja ja kuulija olivat huoneen eri päissä. Käsittelyn jälkeen ero oli todella suuri.
 
toi on aika mielenkiintoisen kuuloinen vaihtoehto. kuullostaa vaan aika lopulliselta jos ei olekaan tyytyväinen lopputulokseen ja haluaa kokeilla jotain muuta. on joskus käynyt niinkin tässä harrastuksessa...

mulla taitaa mennä katto ecophon frost verhoiluun, mut ajattelin kysästä ammattimiehen katsomaan tilan ja suosittelemaan ratkaisut.

onneks tässä ehtii juonimaan kaiken näköisiä ratkaisuja, muutto vasta kesäkuun alussa.

Pihassa on myös 70 neliön lämmin tila joka on mitoiltaan ja materiaaleiltaan kuin luotu kuuntelutilaksi... ajattelin sinne leffateatterin pykätä kun on rahaa. mut kuunteluhuonetta siitä tuskin tulee, muu elämä kärsii jos isäntä istuu pihakämpässä kaikki illat.
 
Muistaisin jossain nähneeni ikkunoihin kiinnitettävää kalvoa jolla vähennetään esim liikenteen melua. Jos joku tietää, niin infoa tänne kiitos. Samaan asiaan liittyen, niin mitä kikkoja on vähentää suurista ( n1.8x1.8 ) ikkunoista läpi tulevaa melua. Leikkasivat penteleet tuosta kadun ja talon välistä pari puuta oksistaan typistetyiksi ja taustamelu kasvoi huomattavasti. :mad:
 
Tämmöisiä rakentelin itse, katossa vanerilevyä johon porattu reiät, alla ecophonin levyjä koolausten välissä. Jos vasara, pora ja saha pysyy kädessä, kannattaa etsiä käsiin vanhoja hifi-lehtiä vuodelta 2002(muistaakseni) siellä oli sarja huoneiden akustoinnista, akukonin Ulin avustuksella. Mielikuvitusta kun löytyy, saa elementit sopimaan sisustukseenkin.

[ylläpito on poistanut liitteen]
 
corleone sanoi:
Tämmöisiä rakentelin itse, katossa vanerilevyä johon porattu reiät, alla ecophonin levyjä koolausten välissä. Jos vasara, pora ja saha pysyy kädessä, kannattaa etsiä käsiin vanhoja hifi-lehtiä vuodelta 2002(muistaakseni) siellä oli sarja huoneiden akustoinnista, akukonin Ulin avustuksella. Mielikuvitusta kun löytyy, saa elementit sopimaan sisustukseenkin.

Juma***ta siellä on iso-Almarro. 8)

Itsekin juurikin miettinyt, että vois suunnitella tulevaan asuntoon DIY-reikäresonaattoriseinää/-kattoa koska ne tunnetusti ovat pikkaisen kalliita valmiina.
 
Niin on :D :D :D
Juu, kyllä ne halvemmaksi tulevat, kyllähän niihin työtunteja upposi, mutta lopputulos oli oman maun mukainen. Kattorakenne tuli maksamaan n.150€. Kyllä reikiä poratessa hiki tuli, mutta oli se sen arvoista.
 
Back
Ylös