Akustiikka-asiaa

  • Keskustelun aloittaja PPU
  • Aloituspäivämäärä
P

PPU

Tallaisen aiheen laitoin.

Kohta aiheesta hieman lisää juttua mutta ensin ihan käytännön kysymys.

Ajattelin kiinnittää 10x10cm MDF 3mm palat akustiikkalevyjen (Echopon master SQ) nurkkiin joihin teen reiät seinä- ja kattokiinnitystä varten.
Voisiko jopa tavallinen puuliima toimia tässä MDF levyjen kiinnityksessä vai mikä olisi paras?

DIA kertoi kiinnittäneensä alulevyjä akustiikkalevyyn kontaktiliimalla mutta tuntuisi että MDF tapaukseen voisi löytyä parempikin liima. Akulevy on hyvin huokoista joten pitääkö konu siinä kovin hyvin ylipäätään?
 
Pahoittelen postausta väärään ketjuun.

No tuo akustiikkalevyliima on aika lupaavan oloista :D

Tuli kyllä porukoilta aika tylyä kommenttia levyistä kun viritin niitä väliaikaisesti sivuseiniin ja kattoon. Menee kuulemma olkkari piloille. Soundillinen vaikutus oli kuitenkin niin hyvä että nuo pitää koittaa pitää keinolla tai toisella. Pitäisi vissiin keksiä jotain ryijyä tms. noiden päälle.
 
Pasi P sanoi:
Pahoittelen postausta väärään ketjuun.

Ei haittaa... toivottavasti siirto oli kohdallaan. Kun luen liimoista ja reikien tekemisestä niin ajatus kulkeutuu oitis DIY osastolle ;)
 
Bostik Maxi Bond oli oikein hyvää asennusliimaa :D

Kattoon ja akkulevyynh laitoin pienet koukut. Nippusiteellä sitten kiinni, kuten kuvasta näkyy.

Saa nähdä tuleeko näille purkutuomio, ei tuo maailman esteettisin hökötys taida olla..

[ylläpito on poistanut liitteen]
 
Hyvä yritys. Voi olla että ainakin nippusiteet joudut lyhentämään...
 
Ihan siististihän nuo on asennettu. Meillä on vähän samaa ongelmaa, mitään ei saisi mihinkään pistää ettei mene sisustus pilalle, ihan sama kaikuuko se sitten arkikäytössäkin tautisesti kunhan näyttää hyvältä. Tässä suhteessa tuota naisten logiikkaa en kyllä ymmärrä mitenkään...

Tuliko diffuusoreita kokeiltua? Millaisia vaikutuksia tuolla nyt sai aikaan? 1kpl 60x120cm levyä sivuilla, näyttäisi olevan about keskarin ja diskantin korkeudella, ja kaksi katossa?

Minusta ainakin nuo Ecophonin levyt on kyllä niin siistejä että niitä voisi hyvin pitää jopa sisustuselementteinä. Joissain paikoissa nähnyt päällystettyinä haluamallaan kankaalla jolloin sisustusaspektiakin olisi mukana. Vähän ilmarakoa levyjen väleihin ja seinään, sopiva valo siihen ja avot, tilataidetta. :D

Jussi
 
Joo, levyt on 60x120cm sivuseinillä ja katossa, ensimmäisen heijastusten kohdalla. Sivuseinän levy on optimaalista hieman ylempänä noiden sohvien takia, alareuna 92cm lattiasta eli keskiäänisten keskipisteen kanssa samalla tasolla. Yleisenä havaintona tuosta tuntuisi olevan jonkin verran soundin yleistä selkeytymistä, erottelukyvyn kohenemista. Mistään dramaattisesta asiasta ei ole kuitenkaan kysymys.

Ainakaan toistaiseksi en ole havainnut minkaanlaista elävyyden, diskantin säihkeen tms. heikkenemistä, mitä olen noilla akulevyillä pelännyt. No, noiden määrä on niin vähäinen ettei ne toki voikaan huonetta vielä kovin muuttaa. Paljas akustiikkalevy heijastelee ylintä diskanttia eli diffuusio ilmeisesti alkaa heiketä 4khz jälkeen (Echopon ilmoittaa diffuusiokertoimen vain 4khz asti). Tämä voi olla hyväkin asia tällaisella suuntaamattomalla diskantilla eli imaistaan sitä laajan säteilyn aluetta levyyn mutta anetaan ylemmän diskantin säihkyä vapaammin.

Takaseinälle nuo akulevyt eivät näyttäisi olevan välttämättä hyvästä, siinä vaikutti jonkilaista avaruuden tunnun menetystä tapahtuvan, tai sitten vaan kuvittelin. Kuitenkin ymmärtäisin jotta tuohon dipolin etu-takasäteilytasapainoon ei juurikaan passaisi mennä puuttumaan imevällä akustoinnilla. Diffuusoreja en ole kokeillut vielä mutta varmaan laitan niiitä ainoastaan takaseinään.

Tawe,
Kiitos rehellisestä mielipiteestäsi :D
 
Viralliset kommentit meiltä: "Ihan karseet, mutta valkoiseksi maalattuun kattoon kävisivät paljon paremmin (itse olen samaa mieltä). Mustat piipat pois."
 
Kyllä nuo kattolevyt taitaa joutua tiputtamaan alas..
Tulipahan kokeiltua :D

Joku puupintainen diffuusori tuolla ehkä menisi.
 
Minä taidan sitten olla siinä vähemmistössä, jonka mielestä nuo on aivan asiallisen nököiset ja antaisin olla katossa killumassa. Levyt tuovat omalla tavallaan hyvin kontrastia aavistuksen tummuneeseen puiseen kattoon, jota IMHO EI_MISSÄÄN_NIMESSÄ kannata alkaa valkoiseksi maalaamaan kun se on hieno juuri tuollaisenaan.. :D
 
Joo, katon valkaisu olisi varmaan sisustuksellisesti hyvä ratkaisu kaikin puolin. Ongelmana on vain oma wanhanaikaisuuteni ja muutenkin ymmärtämättömyyteni sisustusasioista. Minä tykkään ajan patinoimasta, aidosta puupinnasta. Vaikka olisi vain oksaista mäntylautaa. Liian valkeissa ja avarissa huoneissa minulle tulee steriili(?) olo :-\
 
Eikös sitä jo saakin tuntea steriiliyttä, kun on jo pari jälkeläistä ;)
 
Toki, objetiivisesti ajateltuna :D
Muttei sellainen tunne silti kivalta tunnu >:D
 
Jaa ei vai, jos muksut on jo tehty niin eikös ne hikoa siellä jalkovälissä jo ihan turhaan kuumana kesäpäivänä? Kylässä käydessä voisi ristiä jalkansakin ilman (tunnon)tuskia ja äänialan nousemista oktaavilla. Monenlaisia hyötyjä.

Onko tämä ketju muuten noin yleensä akustointiasiaa vähän kuten DIY kuulumiset ketju vai dedikoitu tähän akustointiprojektiin? Tiedustellaan nyt etukäteen ennenkuin paskotaan omilla harhoilla. :p

Jussi
 
Jussi Toivanen sanoi:
Jaa ei vai, jos muksut on jo tehty niin eikös ne hikoa siellä jalkovälissä jo ihan turhaan kuumana kesäpäivänä? Kylässä käydessä voisi ristiä jalkansakin ilman (tunnon)tuskia ja äänialan nousemista oktaavilla. Monenlaisia hyötyjä.

Onko tämä ketju muuten noin yleensä akustointiasiaa vähän kuten DIY kuulumiset ketju vai dedikoitu tähän akustointiprojektiin? Tiedustellaan nyt etukäteen ennenkuin paskotaan omilla harhoilla. :p

Joo joo, käytännöllistä on. Mutta ei edelleenkään tunnu kovin kivalta. Jos et usko, kokeile itse :D

Minun tarkoitus oli perustaa tämä ketju ehdottomasti ja nimenomaan kaikenlaiselle akustiikka-asialle.

Omasta akustoinnista nyt ei jutuntynkää ketjuksi asti riitä, ellei pohdita sterilointia pidempäänkin..
 
Niin kun tuossa on tuota pannari-ideaa muutamasta oikeaoppisesta harrastajasta poiketen edelleen haudutellut. Orion vaikutti oikein yleispätevälle ja muutenkin pätevälle toistimelle. Valitettavasti tuo nykyinen huonejärjestys ei oikein salli huoneen pitkittäin sijoittelua ja kuuntelua. Tai ehkä se voisi onnistua mutta siihen ei passaa etukäteen ainakaan tuudittautua. Ongelmaksi muodostuisi kuitenkin nykyinen kalustus vaikka pelkän kuuntelun niinpäin kääntäisikin. Eli kajauttimen alaosat, bassot, jäisi toinen sohvan toinen TV tason ja TV:n taakse. Siinä on sitten kaikkea sälää josta tulee pienellä viiveellä heijastuksia. No etuna olisi se että sivuille jäisi betoniseinät, eteen ikkunaseinä puusäleiköllä ja taakse kylppärin ohut seinä.

Mutta käytännön tilanne olisi siis se että kuuntelusuunta olisi huoneen pitkää sivua vasten. Kohtisuoraan kaiuttimesta (30 asteen kulmassa seinään verrattuna) etuseinään saisi inhimillisesti semmoiset 120cm tilaa. Kuuntelupaikan takana tila on kuitenkin kortilla ja sohvan 10-15cm siirto irti seinästä toisi kuupan ehkä puoli metriä seinästä. Ei siis ihan niitä ideaalitilanteita. No sivuille jäisi sitten hulppeasti tilaa ja käytännössä jos peileillä alkaa katsella ensimmäiset heijastukset tulee normaalien lattian ja katon lisäksi etuseinältä hieman kaiuttimien sisäpuolelta ja tietenkin suoraan kuuntelupaikan takaa.

Ja tästä sujuvalla aasinsillalla kysymykseen: jos tuota 120/50cm etäisyyttä haluaisi keinotekoisesti parantaa, mikä olisi paras tapa ja miten se tulisi toteuttaa?

Käsittääkseni diffuusorit olisi parhaasta päästä "suurentamaan" huonetta mutta miten suuria niiden pitäisi olla ja miten alas niiden pitäisi ulottua että toivottu efekti saadaan aikaan? Olettaen että kaiutin kuitenkin toistaa eteenpäin koko kaistaa (kuuntelupaikan takaheijastus) ja johonkin 2-2,5Khz saakka myös etuseinää kohti. Vaikka eikai se ylimpien diffuusointi tai vaimentaminenkaan mikään ongelma ole.

Hallituksen parissa on esitetty Ecophonin levyjen käyttö ja ne on kyllä kieltämättä oikein sisustusystävällinen vaihtoehto. Semmoinen ja päälle joku rimoitus diffuusoimaan? Ei vain taida kovin alhaalta diffuusoida.

Bassopään suhteen tuo etuseinäetäisyys ei pitäisi olla ongelma. Ei ole tarkoitus toistaa kovinkaan alas dipolilla joten ainakaan se vasteen ylempää laskeminen ei pitäisi muodostua näiltä osin ongelmaksi.

Jussi
 
Jussi Toivanen sanoi:
...pannari-ideaa muutamasta oikeaoppisesta harrastajasta poiketen edelleen haudutellut...

Sinä vääräoppinen pannarin hauduttelija >:D

Aseta pannarien keskilinja 354 cm päähän toisistaan ja 120 cm etuseinästä. Sitten kuunteluetäisyys 200 cm:iin. Pikkuisen on leveä kuuntelukolmio, mutta 1. kertaluvun etuseinäheijastus on hukassa :p

No, tämä ei ollut vastaus kysymykseen - anteeksi häiriköinti.

Edit: Jos osoittautuu että pannarit kärsii tai jopa pitää kääntää ristiin esim. 15 asteen kulmaan kuuntelijaan nähden, niin välimatkan voi kuristaa 314 cm:iin. Tuon pitäisi olla jo lähempänä mahdollista kolmiota.
 
Back
Ylös