Akustiikka-aiheista keskustelua

Tilanne
Keskustelu on suljettu.

Knight Rider

Käyttäjä
Liittynyt
27.8.2006
Viestejä
976
Kaupunki
Mikkeli
Paljon kirjoitellaan tälläkin palstalla laitteista ja niiden soinnista sekä yhteensopivuudesta keskenään. Harva kuitenkaan kirjoittelee akustiikasta, kaiuttimien sijoituksesta, yms. soinnin kannalta erittäin oleellisista asioista yhtään mitään! Tuntuu kuin akustiikan ja kaiutinsijoittelun merkitys olisi jotenkin unohdettu. Sama pätee mittaushommiin. Tietoa ei hirveästi herunut kun joskus aikaisemmin kirjoittelin omista ongelmistani mittauksiin ja kaiutinsijoitteluun liittyen. Onko teillä niin hyvät kuunteluhuoneet että noihin seikkoihin ei tarvitse panostaa, vai mistä on kysymys? Luulisi nyt jokaista kiinnostavan millä keinoilla ja konsteilla saadaan esim. kaiuttimista paras sointi irti ja ääni viritettyä huippuunsa, tilassa kuin tilassa.
 
Voipihan tuo olla että akustiikka on aina niin paikallista että siitä on vaikea tehdä yleispäteviä päätelmiä. Jokainen huone, jokainen sisustus ja sijoittelu on eri projekti. Itse olen tässä nyt aktiivisesti akustoinut jonkin aikaa ja kirjoitin tuonne DIY puolellekin diffuusori aiheen.

Nyt on meneillään akustointiprojektin loppusilaus eli absorboivien akustiikkalevyjen sijoituksen päättäminen. Takaseinään diffuusorien väliinkö vaiko kattoon... vaiko molempiin... projektiin on aiemmin kuulunut kaiuttimien sijoittelun kokeilua, kirjahyllyn rakentamista namipisteen taakse, verhoilua, diffuusoreita, kaluste valintoja... Jokainen uusi asken on tullut otettua juuri ao huoneen sen hetkisen tilanteen pohjalta.
 
Totta. Akustointi on hyvin paikka- ja kaiutinsidonnainen asia. Ei ole yleispätevää vastausta tähän.
Jälkikaiunta-aika, aikaiset viiveet, bassojen korostuminen/vaimeneminen sekä kuuntelupaikka ovat kovasti sidoksissa huoneeseen ja käytettyyn kaiuttimeen - sen säteilykuvioon ja ekstensioon.

Täsmennä ongelmasi, niin on helpompi antaa suuntaa.

-128-
 
Minusta aktiivisella ajolla saadaan paras irti kajareista.
Samalla huoneongelmat yleensä katoavat lähes kokonaan.

Mutta aktiivisysteemi toki maksaa selvästi enemmän.
Sointi on aivan toisesta luokasta, jos vehkeet ovat hyviä.
Ja syötetty signaali hyvälaatuinen - muuten äärimmäisen
kamalaa, se sointi.

Ossi
 
Toisinkuulija sanoi:
Minusta aktiivisella ajolla saadaan paras irti kajareista.
Samalla huoneongelmat yleensä katoavat lähes kokonaan.
Tämä on edelleen väite, joka on mielestäni aivan huuhaata ja Ossi mielestäni sekoittaa kaksi täysin eri asiaa.

Joitakin ongelmia toistossa tuo aktiivipuoli saattaa omalla tavallaan auttaa (vrt. taajuuskorjain) eli tiettyjä äänen osa-alueita saadaan säädettyä ongelmakohtien mukaan -> toisto varmasti paranee alkuperäiseen. Kuitenkin vahvistin se on aktiivisysteemissäkin, mikä sitä kaiutinta pistää työtä tekemään ja jos kaiuttimesta sama äänenvoimakkuus tietyillä taajuuksilla (pieni taikka iso) ilmoille tulee niin se huonemoodit ja heijastukset herättää ihan niinkuin vastaava passiivinenkin systeemi vastaavassa tilanteessa.

Huonemoodit, heijastukset ja kaiut ovat akustiikan näkökulmasta ovat todellakin huoneen ominaisuuksia, joita ei aktiivisysteemi pysty korjaamaan. Tämän voi tehdä vain akustoimalla. Aktiivisysteemillä siis voidaan muokata sitä kaiuttimelle tulevaa signaalia ja sen kautta lopputulosta, mutta ei ne huoneongelmat sieltä mihinkäänsalaperäisesti katoa, niitä vain kierretään. Huoneongelmat minun nahdäkseni ovat huoneen ominaisuus ja niille ei voi vaikuttaa muuta kuin akustoimalla esim. vaimentamalla ja hajottamalla sekä itse ääntä että heijastuksia..
 
Littunatelkkari sanoi:
Totta. Akustointi on hyvin paikka- ja kaiutinsidonnainen asia. Ei ole yleispätevää vastausta tähän.
Jälkikaiunta-aika, aikaiset viiveet, bassojen korostuminen/vaimeneminen sekä kuuntelupaikka ovat kovasti sidoksissa huoneeseen ja käytettyyn kaiuttimeen - sen säteilykuvioon ja ekstensioon.

Täsmennä ongelmasi, niin on helpompi antaa suuntaa.

-128-

Ei ole mitään varsinaista ongelmaa. Kunhan vain ihmettelin keskustelun vähyyttä tällä saralla. Itse olen paininut akustiikka ja sijoitteluongelmien kanssa niin paljon että tiedän kuinka tärkeistä asioista on kyse. Samassa huoneessa voidaan esim. väärällä kaiutinsijoittelulla pilata toisto täysin, kun taas näkemällä vähän vaivaa ja tekemällä mittauksia voidaan päästä ihan hyvää lopputulokseen.
 
Ihan aiheellinen keskustelun aihe. Siis se, että miksei ole keskustelua niistä aiheista mistä olisi ehkä eniten syytä keskustella :)

Aktiivi-"ajon" (mitä tällä nyt sitten tarkalleen tarkoitetaakaan) paremmuusväite akustiikan hallinnassa oli myös aika kummallinen, suorastaan epälooginen ja erityisesti "kokeneelta harrastajalta". Mitä jos saadaan Lähteestä sitä puhdasta signaalia ja sitä lähdetään sitten vääntelemään aktiivijakosuotimilla, josko se suodin toimiikin samalla "melodiakompressorina".

Niin kuin Mika jo totesikin, akustiikka on sarja tapahtumia sen jälkeen kun laitteisto on jo tehnyt tehtävänsä. Jos halutaan aktiivista melunvaimennusta, se kuuluisi minusta tehdä jossain muualla kuin hifi-setissä.
 
Niin ja kuten mainittu helpoin ja ehkä jopa palkitsevin näistä keinoista on se sijoittelun kokeileminen. Jokainen huone kuitenkin toimii omalla tavallaan kun sen mihinkä tahansa pisteeseen tuupataan tietty äänilähde -> sijoittelulla saadaan aikaan suuria eroja ja sen jälkeen sitten voi miettiä sitä ensimmäisten heijastusten vaimentamista niin seinien kuin lattiankin osalta jos niillä on vaikutusta käytetyllä kuunteluetäisyydellä jne..
 
Itse olen laittanut cd-hyllyt seinälle siihen kohtaan, johon kaiuttimen ensimmäiset heijastukset osuvat. Toiseen hyllyyn olen tehnyt vaahtomuovista muotopalat levyjen taakse. Tällä olen hakenyt mahdollisimman säännöllisen epäsäännöllistä muotoa, josta ei ääni ainakaan suoraan heijastu. Toinen hylly on vielä melko tyhjä. Molemmat ovat sellaisia lokeromallia. Tyhjempää olen täyttänyt lokero kerrallaan. Ts. on täysinäisiä lokeroita ja tyhjiä säännöllisen epäsäännöllisesti. Muutossa tehdyssä remontissa laitoin Halltex-levyt tiiliseinälle. Vuosi sitten tehdyssä remontissa tuli lattiaan parketti muovimaton sijaan. Parketin päällä paksu käsinsolmittu villamatto. Rivitalo on muuten lastulevyseinillä, vain asuntojen väliset seinät ovat tuplatiiliseiniä. Kuunteluhuoneen ja naapurin välinen seinä on harjan ylittävä tuplatiiliseinä, ns. palomuuri. Naapurissa pari pikkupentua, enkä ole koskaan kuullut pihaustakaan naapurista. Äänieristys kunnossa, ainakin siihen suuntaan. Omaan asuntoon päin sitten ei. Ovi kiinni ja maltillisempaa volyymiä lääkkeeksi...

Kaiuttimen paikkaa on hierottu pitkään ja systeemiä viilattu muutoinkin sopivammaksi huoneeseen. Systeemin osaset ovat kyllä hankittu sattumalta, mitään ei ole juuri tuohon huoneeseen valittu kuuntelemalla. Vahvistin ja kaiuttimet on kyllä kuuntelemalla valittu, mutta eri tilassa. Muut on sitten sokkona käytettynä hankittu. Levysoitin on kehujen perusteella valittu...

Akustiikkalevyjä olisi vielä tarkoitus kokeilla kaiutinten taakse jääväälle paljaalle seinälle. Muutoin olen yrittänyt hajottaa ääntä, en vaimentaa. Bassovaimennuksesta huolehtii kevytrakenteiset seinät ja suuri vinyylikaapisto.
 
Akustiikka on kyllä vaikea aihe, ja jos haluaisi oikeasti akustoida huoneen oikein viimeisen päälle hyvin niin tarvitsisi jonkinverran perehtyä akustoinnin perusasioihin, jotta lopputulos olisi hyvä. Tämä siis jos hommaa alettaisiin ns. ammattimaisesti hioa. Jokainenhan voi aika turvallisesti akustoida muutamalla järkevästi valitulla akustolevyllä sekä tietysti pääasiassa huonekaluilla ja ylipäätään kalustuksen asettelulla. Näin ei voi kovin pahasti mennä metsään, sillä hyvä akustointihan ei tarkoita äärimmäistä dempaamista, jolla soundi helposti menee vaan huonoksi..

Toi ossin väite aktiivijärjestelmän huoneongelmia vähentävästä vaikutuksesta on kyllä sinällään (oltava) väärä, koska eipä se tosiaan huoneen ongelmiin suoraan voi vaikuttaa, mutta ymmärrän kuitenkin väitteen hiukan tulkitsemalla, koska ainakin itselläni aktivointi teki sen että bassopään (jossa ne huoneongelmat monesti korostuu) kontrolli parani, eli samallahan basso muuttui hiukan "kuivemmaksi". Tämä aiheutti sen, että näennäisesti bassoilla olleet huoneen aiheuttamat möykyt eivät tunnu hyökkäävän niin pahasti silmille. Lisäksi tietysti ääni sinällään muuttuu useimmiten tarkemmaksi/paremmin seurattavaksi.

Systeemin osaset ovat kyllä hankittu sattumalta
Heh, ite voisin sanoa siinä mielessä samaa, että kun käytettynä tavaraa olen ostellut niin monesti se menee järjestyksessä osta - kokeile. :) Mutta toisaalta, jos ei tavara miellytä/toimi halutulla tavalla, niin ilman suurta rahallista menetystä voi pistää edelleen myyntiin. Uutta ostaessa sitä tietysti kannattaa olla perusteellisempi testauksessa. Varmistaa ettei ostakaan sopimatonta palaa.
 
Yksi akustoinnin pulma on se mihin sillä pyritään. Luomaan hyvin soiva tila vaiko mahdollisimman kaiuton tila. Jos kuuntelee materiaalia, jossa ei ole äänitystilan akustiikkaa mukana voi hyvin soiva parantaa musiikin seurattavuutta mutta jos kuuntelee hyvässä akustiikassa äänitettyä esim kamarimusiikkia on turha lisätä oman huoneen kaikuja ja silloin vaimennus tuottanee paremman lopputuloksen... mutta kukapa meistä kuuntelisi vain yhden tyyppistä musiikkia...
 
Itselläni on kaiuttimet kulmasijoituksella, niinkuin Jannellakin taisi olla. Siinä on se hyvä puoli että heijastuksia tulee kuuntelupaikalle vähemmän. Kuuntelelen vielä varsin läheltä jotta suoraa ääntä tulee mahdollisimman paljon. Asia jota olen miettinyt niin pitäisi kokeilla laittaa kaiuttimien taakse jotain paksua vaimentavaa matskua, joka vähentäisi bassojen heijastuksia. Kannattaisikohan kokeilla ihan vaan akustointilevyä?. Voi olla että bassoheijastuksia ei paljoakaan tule koska seinät on kipsilevyä.
 
pirkka sanoi:
Yksi akustoinnin pulma on se mihin sillä pyritään. Luomaan hyvin soiva tila vaiko mahdollisimman kaiuton tila.
Jeps, tuota koetinkin tuoda esille.. stereokuuntelussahan mahdollisimman dempattu tila ei ole mikään optimi. Jos käytössä olisi joku oikea musiikkikäyttöön suunnattu monikanavaformaatti (esim. >6 kanavaa), niin silloin mennään siihen dempatumpaan suuntaan. Stereokäytössä kuitenkin huonetta tarvitaan tukemaan kahden kanavan toistoa, jolloin optimi sijaitsee jossain ihanteellisen jälkikaiunta-ajan ja sopivaksi säädetyn "huonevasteen", sekä heijastuksien hallinnan kohtiilla.. Varmaan muitakin huomioitavia asioita. Kaikkea on varmaan vaikea optimoida ilman kunnollista mittauskalustoa ja asiantuntemusta.

Ainoaksi vaihtoehdoksi jäänee siis sijoittaa kaiuttimiin joiden kiinnostus huonetta kohtaan ei ole niin suuri kuin tavallisesti.. :p
 
Seuraavassa Hifimaailma lehdessä on mielenkiintoinen artikkeli CARA huoneakustiikkaohjelmasta. Itselläkin on tuo ohjelma, mutta en ole käyttänyt sitä vielä kertaakaan. Hifi lehdessä oli aikoinaan juttua CARA:n vanhemmasta versiosta ja muistaakseni se todettiin oikein hyväksi. Itsellä tuo huone on sen verran monimutkainen muodoiltaan ja rakenteiltaan, että epäilyttää saako sitä mallinnettua lähellekään oikein...

Kehottaisin kyllä testaamaan ihan kevyttäkin akustointia. Bassotaajuuksien hallintaa tarvitaan kyllä levy- tai reikä/rakoresonaattoreita, mutta kyllä hyvillä akustointilevyilläkin pääsee pitkälle. Esim. Ecophonin Master levyt (60*120*4 cm, 6 kpl) maksavat vain hieman yli 100 euroa laatikko. Jos peukalo ei ole aivan keskellä kämmentä, kannattaa rakentaa edes testin vuoksi pari diffuusoria. MDF levyä saa valmiiksi sahattuna kohtuulliseen hintaan ja kokoamisessa ei juuri muuta tarvitakaan kuin liimaa ja ehkä jonkinmoinen saha.
http://kotiweb.kotiportti.fi/audiovideo/akustiikka/QRD/QRD.html

Mielestäni tuo QRD diffuusori ja akustiikkalevyt ovat kaiken lisäksi hienon näköisiä ja voihan ne aina päällystää sopivalla kankaalla (huom. takaseinä).
http://kotiweb.kotiportti.fi/audiovideo/munht/panoraama3_isompi.jpg

Ja tottahan toki akustointia voi testata vaikka minkälaisilla kotoa löytyvillä härpäkkeillä. Tässä yksi mielipuolinen esimerkki:
http://www.dvdplaza.fi/forums/attachment.php?attachmentid=2164&d=1076531897
 
Aktiivinen systeemi ei poista huoneperäisiä ongelmia sen paremmin kuin passiivinenkaan ellei siihen ole suunniteltu huonekorjainta.
Molemmissa systeemityypeissä voidaan kyllä tehdä "akustisia korjauksia"suotimen ja tunnetun huonevaikutuksen avulla.Passiivisissa kaiutinsysteemeissä se ei kyllä ole läheskään niin hallittavissa kuin aktiiviversiossa.
Huonekorjaimissa ainakin Tanskalainen Tact ja DEQX(USA?)ovat tietääkseni kehittäneet pisimmälle aktiivista huonekorjausta.
http://www.lyngdorf.com/ContentId/367/Default.aspx
http://www.deqx.com/DEQX-room-correction.html
Muitakin kehitelmiä maailmalta kyllä löytyy.
Pelkkä kauittimen aktiivisuus ei tarkoita sitä että se ei aiheuttaisi huoneperäisiä ongelmia.

Itse toteaisin näin lopuksi että huone on ongelma ja se ei ole.Huoneen tuomat edut täytyy käyttää hyväkseen ja haitat minimoida.Voi olla kerettiläistä mutta näin minä teen.

Kari Nevalainen kirjoitti muuten hyvän artikkelin aiheesta taannoin entisessä Hifilehdessä.
 
Poistin tästä Toisinajattelijan kommentin ja vastaukset siihen. Toisinajattelijan kommentti ei pyrkinyt osallistumaan rakentavasti keskusteluun vaan sisälsi lähinnä toisten halveksintaa. Pyydän että keskustelussa pysytään asiassa ja jätetään toisten loukkaaminen.

Ylläpito
 
No niin, Pirkka sitten harrasti taas luokkajakoa raskaalla kädellä...
 
Onko ideoita siihen mitä kaiuttimien taakse kannattaisi laittaa jos halutaan vähentää seinästä tulevia heijastuksia jotka tekevät kuoppaa bassojen vasteeseen?
 
Itse lähtisin ensimmäiseksi täyttämään bassokuoppaa etsimällä kaiuttimille optimaalisempaa sijoittelua... mutta olet varmaan jo parhaan kompromissin löytänyt.
 
Onko ideoita siihen mitä kaiuttimien taakse kannattaisi laittaa jos halutaan vähentää seinästä tulevia heijastuksia jotka tekevät kuoppaa bassojen vasteeseen?
Mille taajuudelle se tarkalleen ottaen asettuu?
Taitaa mennä rankempaan rakenteeseen jos bassoa pitää tappaa.Kuoppaahan on helpompi sietää kuin vastaavaa korostusta.Mutta ongelma kuoppakin periaatteessa on.
 
Tilanne
Keskustelu on suljettu.
Back
Ylös