Aktivoinnista?

Sementti

Käyttäjä
Liittynyt
11.8.2006
Viestejä
1 362
Kaupunki
Kerava
Nyt saattaa tulla kysymys sarjassa tyhmät sellaiset ;)
Tässä pohdiskelin niin miksikös yleensä (lue aina) pitäisi olla kaksi päätettä (2 tie) jotta tähän lähdetään? Eikös yksi vahvari pystyisi esim. naimin aktiivijakareita ajelemaan bi-wiretettynä?
Luulisi että näinkin saavutetaan etuja, esim. tasonsäädöt?
Muuttuuko kajareiden impdeanssi yms.?
 
En oikein ymmärrä kysymystäsi. Jos kysymyksessä on aktiivikaiuttimet, niin ne sisältävät yleensä itsessään päätevahvistimet jokaiselle kaiutinelementille joten erillistä päätevahvistinta ei tarvita. Ainoastaan etuvahvistin tai jokin muu äänilähde josta voi säätää äänenvoimakkuutta.
 
Sementti sanoi:
Tässä pohdiskelin niin miksikös yleensä (lue aina) pitäisi olla kaksi päätettä (2 tie) jotta tähän lähdetään?

Täsmennän samalla tässä muitakin aihetta läheltä liippaavia termejä:
Bi-amp: kahdella päätevahvistimella ajetaan passiivisen 2-tiekaiuttimen molempia elementtejä erikseen.
Bi-wire: passiivikaiuttimen diskantille ja bassolle tulee omat (tai haaroitetut) kaiutinkaapelit samalta vahvistimelta.

Aktiivikaiuttimista tulikin jo yllä oleva vastaus...sitten on vielä aktiivijako, jonka joku muu saa halutessaan selittää.
 
Aktiivisesta jakosuotimesta suoraan wikipediasta:

Aktiivinen jakosuodin sisältää signaalia vahvistavia komponentteja, lähinnä transistoreja tai niitä sisältäviä mikropiirejä (operaatiovahvistimia, OPA), jotka tarvitsevat sähkövirtaa toimiakseen. Passiivinen suodin ei tarvitse sähkönsyöttöä, mutta sillä voi vain vaimentaa signaaleja. Aktiivisessa suotimessa taajuuksien erottelu tapahtuu ennen signaalin vientiä päätevahvistimelle. Etuina on mahdollisuus säätää jakotaajuutta, vahvistusta ja muita parametrejä helpommin kuin passiivisen suodattimen tapauksessa, haittapuolena oman päätevahvistinkanavan tarve jokaiselle kaiuttimen elementille, sekä vaatimus sähkönsyötöstä suotimelle.
 
Aktiivinen kaiutin voi erityisesti brittiterminologiassa kyllä rakentua myös ulkoisten päätevahvistimien varaan. Mutta lähtökohtaisesti aina niin, että kaiuttimelle on olemassa dedikoitu aktiivisuodin, joka voi olla integroituna (korttina) pääteasteessa tai kytketään erillisenä lootana päätteiden ottopuolelle, ja kaiuttimessa itsessään ei tehdä lainkaan passiivisia suotoja.
 
^ Mitä nyt Gradientin 'aktiivi' Revoissa, joissa 1/3 jakosuotimesta on passiivisesti toteutettu.. Mä olettaisin, että aktiivijakarin antama signaali on aina pakko viedä kajareihin erillisillä vahvistimilla. Erillisillä, ei välttämäti erilaisilla.
 
Kyllä, esim. Naimilla aktiivisuodin SNAXO (+poweri), josta signaali jaetaan kahdelle (tai mallista riippuen kolmelle) stereopäätevahvistimelle (tai 4 tai 6 monovahvistinta), jotka sitten ajavat suoraan kaiuttimen diskanttia ja bassokeskiäänistä erikseen (kolmitieratkaisussa tietysti disu, keskari ja basso), ja välistä on tosiaan poistettu tuo kaiuttimen aikaisempi passiivinen jakosuodin, joka esim. Allae-kaiuttimessa on erillinen ulkoinen möykky.

Niin, ja meiltä Suomestahan löytyy mm. Gradient Revolutoin, joka A-versio toteutetaan hieman samaan tapaan ulkoisella aktiivisuotimella.
 
^^ totta, aina on se poikkeus. Tuollainen on tavallaan puoliaktiivi (koskapa se on osittain passiivi siis).
 
I
poppa-joe sanoi:
^ Mitä nyt Gradientin 'aktiivi' Revoissa, joissa 1/3 jakosuotimesta on passiivisesti toteutettu..
II
Mallas sanoi:
Tuollainen on tavallaan puoliaktiivi..

Jotta en taas kirjoittaisi kaiken ymmärryksen yläulkopuolelle,
lainaan erinomaista suomenkielistä manuskaa :

http://www.gradient.fi/file_download/16/AktRevoFIN.pdf
"Aktiivisuuden muita etuja

Aktiiviversiossa passiivisten jakosuodinkomponenttien määrää on karsittu minimiinsä. Vain diskantinja keskiäänialueen jako on tehty passiivisesti. Bassovahvistin ohjaa suoraan bassoelementtejä ja kartioliikkeen kontrolli on paras mahdollinen. Basson tasonsäädön ansiosta aktiivimallissa kaiuttimen keskialuetta ja diskanttia ei tarvitse vaimentaa, jolloin elementtien herkkyys voidaan käyttää täysin hyödyksi."


Tuo viimeinen virke(kin) on tärkeä. Eli että valitulla aktivointitavalla säästetään/voitetaaan ko. konstruktiossa paljon enemmän kuin 1/3 jakosuotimesta. Puoliaktiivikin on melkein vähättelevä, hyvä ettet semiaktiiviksi 'haukkunut' ;)

yst.t. ' RIF '
 
Ja samaa asiaa englanniksiksi Salisburyn vinkkelistä:

The crossover is connected between the preamplifier and power amplifiers. Each power amplifier is then connected directly to the appropriate loudspeaker drive unit, and only handles one frequency band. This allows better control of the drive unit resulting in more accurate music reproduction. As there is no passive crossover no amplifier power is wasted and information loss is minimised.
 
Ok, kiitos vastauksista. Kuten vähän epäilin kysymys oli hyvin lähellä tyhmää sellaista :p
Olin jotenkin ymmärtänyt että tuon naimin aktiivijakarit tulis tohon Allaeen kiinni tuon passiivijakarin tilalle päätevahvarin jälkeen.
Eli ei onnistu :D
 
Mun mielestä ihan hyvä kysymys Sementtiltä ja hyviä vastauksia myös. Hifiharrastajat-yhdistys ja tämä keskustelupalsta on mun mielestä juuri tälläisten juttujen takia hieno asia. Eli kaveria autetaan ja jos jokin asia on epäselvä niin kysymään vaan. Enkä usko, että Sementti on ainoa jota tuo kysymys aktivoinnista on askarruttanut.
 
Klingsor sanoi:
Mun mielestä ihan hyvä kysymys Sementtiltä ja hyviä vastauksia myös. Hifiharrastajat-yhdistys ja tämä keskustelupalsta on mun mielestä juuri tälläisten juttujen takia hieno asia. Eli kaveria autetaan ja jos jokin asia on epäselvä niin kysymään vaan. Enkä usko, että Sementti on ainoa jota tuo kysymys aktivoinnista on askarruttanut.

word.
 
Aktiivisesta jakosuotimesta ja sen eduista on aika kattavasti kirjoitettu täällä. Kannattaa lukea ajatuksella.
 
silmaauki sanoi:
Eikös Linnilläkin ole jokin passiivikaiutinmalli(sto?), jonka voi päivittää aktiiviseksi?
Eiköhän ne lähestulkoon kaikki mallit saa aktiiviseksi. Maksaa vaan toki vatun paljon riippuen tietysti Linn-vahvistuksen tasosta ja kaiuttimista (montako kanavaa tarvitaan).
 
Näinpä. Omalla kohdalla pääsin vielä suht edullisesti 2-tie kaiuttimilla ja Majik sarjan vahvistuksella (4-kanavainen pääte+4 aktiivikorttia) mutta esim. Linnin lattiamalli Majik 140 (4-tie) tarvitsee jo 8 kanavaa aktivoimiseen (4 per kaiutin) + 8 aktiivikorttia päätteisiin. Ei olla enää halpaa lystiä :-\

Linn kirjoittaa aktivoinnista seuraavaa:

http://www.linn.co.uk/why_go_aktiv
 
Back
Ylös