Aktiivisubwooferin liittämisestä stereojärjestelmään?

  • Keskustelun aloittaja Sammolaw
  • Aloituspäivämäärä
S

Sammolaw

Eli kaipaisin hieman apua epäselvyyteen. ???

Eli tarkoitus on saada aikaan toimiva 2.1-järjestelmä. Vahvistimena Marantz integroitu, jossa ei ole pre-outia (liitännät: remote in/out, tape in/out, cd-r/md, processor in/out ja tietysti phono, cd, tuner, sekä aux 1 ja 2).
Käsittääkseni ainoaksi tavaksi saada subbari settiin kiinni on vahvistimen kaiutinliitännöistä subwooferin speakerlevel in:iin..?

Eli, millä tavalla seuraavista kytken subwooferin?

1.-Pääkaiuttimien ollessa kytkettynä vahvistimen A-kanaviin, kytken subille menevän kaiutinjohdon toisen pään vahvistimen A-kanavan Left+- liitäntöihin ja johdon toisen pään subissa oleviin Speakerlevel in:n Left+- liitäntöihin?

2.-Pääkaiuttimen ollessa kytkettynä vahvistimen A-kanaviin, kytken subille menevien kaiutinjohtojen toiset päät vahvistimen A-kanavien Left+- ja Right+- liitäntöihin ja johtojen toiset päät subissa oleviin Speakerlevel in:n Left+- ja Right +- liitäntöihin?

3.-Kytken toisen(Right) pääkaiuttimen vahvistimen A-kanavan Right+- liitäntään. Vedän vahvistimen A-kanavan Left+- liitännöistä johdon subin Speakerlevel in:n Left+- liitäntöihin. Tämän jälkeen subin speakerlevel out:n Left+- liitännästä johto toiseen(Left) pääkaiuttimeen?

PÄÄPIIRTEISSÄÄN KIINNOSTAA TIETÄÄ:

Tuottaako subwoofer 1. tavassa integroidun A-kanavan toisiin lähtöihin kuormaa, joka ei ole hyväksi vahvistimelle tai yleisesti äänenlaadulle?

Tuleeko mahdollista suurta epätasapainoa kanavien välille?

Syöttääkö vahvistin tapauksessa 1 ja 2 tehoja subille ja mikäli syöttää, käyttääkö subwoofer sitä? Vai onko kyse pelkästä signaalista subwooferille?

Mikäli 1. kytkentätapa on mahdollinen, tarvitseeko 2. tavan toista johtoa lainkaan?

Yleisen sijoittelun kannalta olisi minulle hyvä mikäli 3. tapaa ei tarvitsisi käyttää, mutta onko se ainut keino?

Onko muita kytkentämahdollisuuksia??


Kiitokset etukäteen asiallisia neuvoja antaneille! ;)
 
Suosittaako subbasen valmistaja jotakin tiettyä liitäntää?

Itse käyttäisin tapaa 2. Ja käsittääkseni subbari ei kuormita vahvistinta. Fiksummat korjatkoon.

Ainakin itselläni subbarin signaali on ryöstetty juuri kaiuttimien käyttämistä vahvistimen lähdöistä, eikä mitään ongelmaa ole koskaan ilmennyt.
 
Lisäksi voi huomata, että normaalin kaksikanavaisen (stereo) vahvistimen A ja B kaiutinliitännät ovat rinnan kytketyt vahvistimeen. Kyse on siis vain tuplaliittimistä ja on aivan sama kytkentä kyseessä laittaako jotakin kiinni kaiutinparin liitäntään vai viereisiin vapaisiin vastaaviin liittimiin. (Tämä vähän varsinaisesta kysymyksestä irrallaan.)

Subbarista en omaa kokemusta. Jos vahvistimessa olisi pre-out silta (tai muunlainen pre-out) siitä voisi luullakseni myös ryöstää signaalin, linjatasoisen ja volumea tottelevan. Rec-out liitäntää voisi myös kokeilla ja se taas ei tottelisi volumepotikkaa. Erona kaiutinliitännän käyttöön on ainakin vaihe-ero; meneekö signaali ylimääräisen pääteasteen kautta vai ei. En tiedä onko tällä käytännön (havaittavaa) merkitystä subin ja pääkaiuttimien sovittamisen suhteen, mutta sellaista saa silloin tällöin lukea että jompi kumpi on ollut parempi, riippuen kokonaisuudesta.

Usein tyydytään vain (stereoparin) toisen kanavan käyttöön subbarin lähteenä. En oikein kyennyt (laiskuutta) lukemaan tarkasti kysymyksiä. Huomasin kuitenkin että taidettiin puhua subbarin left ja right sisäänmenoista. Minkälainen subbari on kyseessä? Sen vahvistimessa on ehkä monokytkentä, niin että se yhdistää vasemman ja oikean signaalin? Miksei silloin laittaisi stereona sisään, vaikkei eroa kuulisikaan. Äänitteistä se kuitenkin periaatteessa on kiinni, onko eroa.

Jälleen varmasti aiheen vierestä: kaksikelaisia subbarielementtejä on myös olemassa ja niihin voi kytkeä toiseen vasemman ja toiseen oikean kanavan.
 
K J Manner sanoi:
Usein tyydytään vain (stereoparin) toisen kanavan käyttöön subbarin lähteenä. Sen vahvistimessa on ehkä monokytkentä, niin että se yhdistää vasemman ja oikean signaalin? Miksei silloin laittaisi stereona sisään, vaikkei eroa kuulisikaan. Äänitteistä se kuitenkin periaatteessa on kiinni, onko eroa.

Vielä useammin EI tyydytä ruokkimaan subbaria vain toisella kanavalla. Bassotaajuudet eivät ole miksattu levyillä valmiiksi monoksi. Netti, luotettava tietolähde :D
 
En väittänyt mitään yleisimmästä! Nämä juttuni käsitykseni on ihan yhtä luotettavista (vähän tai enemmän) jutuista muodostuneita kuin sinunkin juttusi on. :D

sepi_1 sanoi:
Bassotaajuudet eivät ole miksattu levyillä valmiiksi monoksi.

Ei tietenkään, kuka semmoista kuvittelisi. Oletko todennut asian kuuntelemalla eli kuunnellut yhden kanavan kautta subbaria vaihdellen oikeaan ja vasempaan? (Äänitteestähän se tietysti täysin on kiinni, onko lopputulos missä määrin erilainen - jatkuvasti tai paikoin..)
 
Eli lisäyksenä tähän, subwoofer on Wharfedale powercube 10+.

Mallissa mikä itselläni on löytyy tosiaan 4kpl speakerlvl in ja 4kpl speakerlvl out liitäntöjä, toisin kuin jotkut sähköiset manuallit näyttävät ilmoittavan.
 
Sammolaw sanoi:
4kpl speakerlvl in ja 4kpl speakerlvl out liitäntöjä

Jaa tuota, siis outteihinkin voisi laittaa pääkaiuttimet. Luullakseni siinä on täysi yhteys in - out ja subin vahvistin vain varastaa signaalinsa siinä sivussa. Onko mallissa vielä ylipäästösuodin sitten, suodattamaan pääkaiuttimia, juuri tämän liitännän kautta?

Taitaa olla runsaudenpulaa liitäntämahdollisuuksissa. Mutta nyt täytyy jäädä kuuntelemaan muita. En tajunnut kolmea vaihtoehtoa, mitä selitit. Toivottavasti itse sait omista turinoistani jotain tolkkua. :)

Audioholicia juuri näissä tarvitaan. Heti takaisin, hopi hopi! (saahan tietoa hyvin tosin aina Audiokarmastakin)
 
K J Manner sanoi:
Jaa tuota, siis outteihin voisi laittaa pääkaiuttimet. Luullakseni siinä on täysi yhteys in - out ja subin vahvistin vain varastaa signaalinsa siinä sivussa. Onko mallissa vielä ylipäästösuodin sitten, suodattamaan pääkaiuttimia, juuri tämän liitännän kautta?
Valitettavasti en osaa nyt tältä seisomalta vastata tuohon ylipäästösuotimeen liittyen. Erilaisia säätimiä on Volume, crossover freg.säädin ja vaiheenkääntö(?) 0-90-180-0, loput perus nappulat kuten virtakytkin ja aikakatkaisin.
 
Moi!
Googettamalla löytyy valmistajan sivut, joilta löytyy tietoa lontooksi sekä kaavakuvat kytkennöistä.
http://www.wharfedale.co.uk/images/ranges/manual_17.pdf
Käsittääkseni joko vedät vahvistimelta samoista liittimistä kuin varsinaiset kaiuttimetkin omat piuhat subille, siis molemmilta kanavilta. Toinen tapa on viedä kaiutinjohdot subin kautta kaiuttimille.
Tuo crossover on subin oma jakosuodin jolla siis leikataan asetusta korkeammat äänet pois rasittamasta elementin kuormaa, se ei siis vaikuta varsinaisten kaiuttimien saamaan signaaliin.
Viisaammat korjatkoon jos alen pahasti metsässä ???
Juha
 
K J Manner sanoi:
Jaa tuota, siis outteihinkin voisi laittaa pääkaiuttimet. Luullakseni siinä on täysi yhteys in - out ja subin vahvistin vain varastaa signaalinsa siinä sivussa. Onko mallissa vielä ylipäästösuodin sitten, suodattamaan pääkaiuttimia, juuri tämän liitännän kautta?

Audioholicia juuri näissä tarvitaan. Heti takaisin, hopi hopi! (saahan tietoa hyvin tosin aina Audiokarmastakin)

Holikki popsii banaania vielä tämän kuun. Jos subia syötetään kaiutintasoisesti ja vedetään sitten sen kaiutinulostulosta piuhat kaiuttimiin niin äänestä suodattuu alimmat pois passiivisesti. Lopputulokseen täten vaikuttaa liitettävien kaiuttimien sähköiset arvot.
 
sepi_1 sanoi:
Jos subia syötetään kaiutintasoisesti ja vedetään sitten sen kaiutinulostulosta piuhat kaiuttimiin niin äänestä suodattuu alimmat pois passiivisesti. Lopputulokseen täten vaikuttaa liitettävien kaiuttimien sähköiset arvot.

Siis kaiuttimen impedanssi (impedanssikäyrä) määrää tarkemman jakotaajuuden. Onko aktiivisubeissa usein (tai vielä useammin=) kiinteä passiivinen ylipäästösuodin tässä kohden vai puhutko kenties kuitenkin kyseessä olevasta subista?
 
K J Manner sanoi:
Siis kaiuttimen impedanssi (impedanssikäyrä) määrää tarkemman jakotaajuuden. Onko aktiivisubeissa usein (tai vielä useammin=) kiinteä passiivinen ylipäästösuodin tässä kohden vai puhutko kenties kuitenkin kyseessä olevasta subista?

Kaiutintasoinen suodatus on Veloisssa kiinteä ja tuskin muissakaan säädettävä. Jos on tarve suodattaa pääkaiuttimilta bassoja pois niin olisiko tuo linjatasoinen suoto hellävaraisempi, vähemmän "romukuormamainen"?
 
Hmm.. Linjatasoiseen suodon järjestämiseen tarvittaisiin jo vähän erillisemmät etu- ja pääteasteet.

Miten tämä Wharfedale suodattaa sen kautta kytkettyjä kaiuttimia (vai suodattaako todella?) on tietysti helppo kokeilla kytkemällä kaiuttimet sen kautta ja kuuntelemalla pistetaajuuksia subin volume alhaalla.

K J Manner sanoi:
Rec-out liitäntää voisi myös kokeilla ja se taas ei tottelisi volumepotikkaa. Erona kaiutinliitännän käyttöön on ainakin vaihe-ero; meneekö signaali ylimääräisen pääteasteen kautta vai ei. En tiedä onko tällä käytännön (havaittavaa) merkitystä subin ja pääkaiuttimien sovittamisen suhteen, mutta sellaista saa silloin tällöin lukea että jompi kumpi on ollut parempi, riippuen kokonaisuudesta.

Ainoa linjatasoinen liitäntämahdollisuus on tuossa Marantzissa rec-out (tape-out). (Processor- liitäntää en tunne lainkaan, mikä lie?)
 
Back
Ylös