Aktiivista passiiviksi - kannattaako...

Matias.

Käyttäjä
Liittynyt
3.4.2008
Viestejä
301
Kotistudio meni talon myötä ja käyttämättömäksi jäi vähän laitteita. Alapäänä Beyma 10G40 Hypex DS2 vahvistimen kera omassa kotelossaan. Mideinä Beyma 8G40 ja didkantteina Beyma SMC2012/N. Jälkimmäisten vahvistimina oli 2 kpl Alto Mistral 400 Ab luokan päätettä ja jakosuotimena Alton 3 -tieaktiivijakosuodin. Äänenlaatu aktiivina yllättävän hyvä ja dynaaminen. Edellinen setti Genen 8020:t plus Genen 7050 bassoyksikkö menivät heti myyntiin kun sain nuo valmiiksi.
Myin nurkissa pyörineet AW Alut pois keväällä. Ei olisi pitänyt. Nyt olisi tarvetta olohuoneeseen passiivikaiuttimille kaksikanavavahvarin perään. Ku nuo omatekemät Beymat on tehty huolellisesti hifimentaliteetilla ja ne on viilutettu plus etulevy massiivimahonkia niin siinähän olisi salonkikelpoiset kaiuttimet. Mutta niissä ei ole jakosuodinta. Vahvari/jakosuodin/mikseriräkki ei mahdu mihinkään olohuoneessa ja niiden säätäminen vaatii mikserin luona olemista nii ajattelin tehdä jotkut rakennussarjakaiuttimet. Mutta eipä niitä nyt ole oikein tarjolla sellaisia kovinkaan montaa mielenkiintoista. Ehkä se Uraltonen 6.5 piste....hmm. mutta jos tekisi noihin vanhoihin kaappeihin passiivisuotimet...? Kannattaakohan? Aktiivina soivat hyvin cd levyiltä kun jakotaajuus oli 1800 -2000 hz. 3000 jaolla keskiäänet alkoi jo vähän häiritsemään ja 5k kuulosti jo pa-kaiuttimelta. Tuohon voisi tietysti tehdä 2 khz jaolla vaikka 12 db perussuotimen ja sarjavastuksella tai vakioresistiivisellä kytkennällä tehdä diskantin sovituksen midbassolle sopivaksi. Tällaisiahan tuli tehtyä 80- ja 90-luvulla. Ehkä ne kokemukset painaa vielä että en suin päin ryhdy hommaan. Pystyykö jollain ohjelmalla suunnittelemaan vähä spesifisempää suodinta joka ottaisi huomioon myös noiden elementtien teknisiä arvoja? Joku online ohjelma kun en enää omista tietokonetta. Ainoastaan Android tabletin. Mielipiteitä ja hyviä neuvoja?

 
Viimeksi muokattu:
Millasen jakarin toi sun diy tarttee?
Hankit sellasen aktiivijakarin/etusen ja 6-kanavaisen päätteen.
 
Kaksitiejakosuodin tuohon yläpään kaiuttimeen missä midbasso ja diskantti on. Subosasto eri kotelossa toiminee sellaisenaan.
 
Kaksitiejakosuodin tuohon yläpään kaiuttimeen missä midbasso ja diskantti on. Subosasto eri kotelossa toiminee sellaisenaan.
Paljos saa olla budjetti?
Luulisin, että sulla on tiedossa tähän käyttöön kelpaavia kapineita. Vaikkapa Lyngdorf.
 
Kiitokset linkeistä. En kyllä ymmärrä yhtään miten nuo liittyvät oman projektini pohtimiseen ja se mahdolliseen toteuttamiskynnykseen. Suunnitelmanihan oli arvioida ja kysyä neuvoa kannattaako perinteisten kela + kondensaattorijakosuotimien tekeminen esille tuomiini elementteihin kotelossa joita olen aikaisemmin ajanut aktiivijaolla ja erillisillä päätteillä.
 
Tietokone olisi kätevä suotimen suunnitteluun. Tokihan tuon voi tehdä silleenkin, että kokeilee ja mittaa vasteen tabletilla.

Bassolle vaikka alkuun sarjaan joku 2 mH kela ja elementin rinnalle 2 ohm vastus + 10uF konkka sarjaan.(en sitten lupaa, että nuo stetsonista heitetyt suotimen arvot toimii, tuo on aika tyypillinen bassokeskarin toisen asteen suotimen kytkentä kolmella osalla ja tuon suuruusluokan arvoilla, voi olla myös ihan väärät arvot ja/tai toimimaton kytkentä tuohon elementtiin/elementtipariin..)

Sitten vaan puhelimella mittaa vasteen ja säätää sitä paremmaksi uusilla osilla. Kun bassokeskari on valmis niin sitten mittailee diskanttia yksin ja bassokeskarin kanssa.

Disulle voisi laittaa aluksi vaimennusta vaikka 8 dB ja suotimeksi alkuun pelkkä konkka. Tuota vaimennusta joutunee säätämään mittaamisen jälkeen muutamia desibelejä johonkin suuntaan.

Basson ja diskantin vaihetta joutunee säätämään myös valitsemalla sopivia suotimien astelukuja sekä etsimään sopivaa napaisuutta. Alkuarvaus olisi tuo suodin ja elementit kytkettynä kumpikin "samoin päin".

Tämä alkuarvaus voi sitten olla myös ihan pöpelikössä ;)

Jos kaikki menee kuin strömsöössä, niin kuudella osalla saa suotimen.

Tällä menetelmällä on kaiuttimet suunniteltu ennen vituixcad ym. ohjelmien aikakautta. Toki mittavehkeenä on ollut joku muu kuin android tabletti

En osaa vastata, että kannattaako tehdä passiivisuodin noille. Tässä olisi aloitusreitti semmosen tekemiseen täppäriä mittalaitteena käyttämällä. Mitään teknistä estettä ei ole miksei nuo elikot toimisi myös passiivisuotimilla.
 
Viimeksi muokattu:
ilman mitään mittauksia/softaa aika hakuammuntaa.. osta kasa keloja vastuksia konkkia, ja kokeile... luvassa hyvin monia iteraatioita eikä sittenkään lopputulos ole varma.
Online-ohjelmilla saa aikaan jotain, mutta kun ne ei ota huomioon elementtejä. vain ideaalisuotimia.
 
Tuota mietin itsekin että taitaa tulla vain vähän sinne päin eikä ääni ole lähelläkään sitä mitä oli aktiivijaolla toteutettuna.
 
Nykyään on plateamppeja integroiduilla dsp-etusilla, jotka voi laittaa samaan koteloon tai erilliseen "linnunpönttöön". Hypex ja miniDSP.
 
Tuo plate amp voisi olla yksi vaihtoehto kyllä. Pitää katsoa mitä ne kustantavat....
 
Tuota mietin itsekin että taitaa tulla vain vähän sinne päin eikä ääni ole lähelläkään sitä mitä oli aktiivijaolla toteutettuna.
Kyllähän se ääni on vahvarista riippuen jopa parempi, jos aktiivina oli käytössä ali/ylipäästöt eikä mitään equtuksia kaverina.
 
Joo. Näin se on kuuntelunikin perusteella. Nuo vahvistimet ja jakosuodin ovat minulla räkkiversiona ja niistä halusin tässä olohuonelaitteistossa eroon. Lisäksi mikseriin tulee joku häiriöääni kun television HDMI johto on kiinni kotiteatterivahvistimen HDMI portissa. Tuon kaapelin ansiosta kotiteatterivahvistimen kytkeytyy päälle slavena samalla kun laittaa television tulille ja television kaukosäätimen volumekin komentaa kotiteatterivahvistinta. Taitaa olla paras pitää tuo aktiivijärjestelmä erillisenä ja hankkia olohuoneeseen jotkut passiivikaiuttimet.
 
Tuommosilla voisi aktivoida ne olemassa olevat yläpäät ja nätit harrastekajarit säilyisi käytössä.


Disclaimer: en tunne noita moduuleita sen tarkemmin tai niiden toimintaa. Lähinnä vaan idea, että tommonenkin saattaisi toimia.
 
Back
Ylös