Aktiivijako ja diskantin suojaaminen

Matias.

Käyttäjä
Liittynyt
3.4.2008
Viestejä
301
Työn alla on kaiuttimet joissa alapäänä on Beyman 8G40 ja yläosastoa hoitelee Beyman SMC-2012/N.
Tarkoitus ajaa signaali aktiivijakosuotimen läpi ja sen jälkeen kummallekin omalla vahvistimella.

Tuli tuossa mieleen kun diskantin eteen ei tule varsinaista kondensaattori/vastus -hässäkkää että voikohan se oikein hyvin kun kytkee diskantteja ajavan vahvistimen päälle? Eli millä taajuudella mahdollinen kytkentärusahdus tulee jos aktiivijako on asetetettu esim. 4000 herziin?
 
En murehtisi tuosta mikäli vahvistin on yhtään asiallinen, eli etusen mykistimet ja päätteen lähtöreleet löytyy. Yleensä dynaamiset elementit sietävät hyvin virtakatkojakin, jolloin mykistykset saattavat myöhästyä. Konkkaa kannattaa harkita vakavasti lähinnä nauhaelementeillä. Edes magnetostaatit eivät vaikuta tarvitsevan konkkasuojauksia.
Mikäli päädyt konkkaan, niin mitoitus pari oktaavia jaon alle eli 1 kHz. Arvoksi tulee 22uF.
 
Kiitokset kommentista. Tuota konkkaa varmistukseksi olinkin vähän ajatellut. Jos joku joskus kytkee diskantille vahingossa täyden kaistan niin ei hajoa. Toisaalta vaikuttaa vähän diskantin vaiheeseen heikentävästi.
 
Konkka ei vaikuta heikentävästi vaiheeseen, mikäli lopullinen suoto mitoitetaan akustisten vasteiden mukaan - niinkuin muutenkin pitäisi. Yksi mahdollisuus on mitoittaa konkka 1.asteen ylipäästöksi (5.6uF), ja laittaa aktiivipuolelle 3.asteen Butterworth @ 4 kHz. Tuo antaa kokonaisuutena erittäin lähelle sähköisen LR4 ylipäästön, mikäli elementin impedanssi pysyy kohtuullisen vakiona. Mitoitusta varten kannattaa kuitenkin tarkastella akustisia vasteita, koska niistä näkyy lopullinen taso sekä vaihe.
 
Ei tartte peljätä disun pauketta jos on vähänkään asialtaanen vahvain (=asiallisesti suunniteltu). Olen pärjännyt myös omatekoisilla (UCD&GB) vahvaimilla ilman lievääkään disupaukkua.

Edit. Siis pärjääminen tarkoittaaa 3-ch aktiivikajaria ilman kaiutintason kikkaretta.
 
Back
Ylös