Aktiivi- ja passiivikaiuttimien sijoittelusta

  • Keskustelun aloittaja OPT
  • Aloituspäivämäärä

OPT

Käyttäjä
Liittynyt
4.8.2006
Viestejä
75
Kaupunki
Helsinki
Omistan Genelecin 1032-aktiivikaiuttimet, joita käytän siis aivan normaalissa kotikuuntelussa, vaikka ovatkin tarkoitetut tuonne ammattipuolelle studiomonitorointiin. Olen ollut tyytyväinen analyyttiseen ja tarkkaan soundiin, myöntää täytyy, että olen kuullut melko vähän todella huippuluokan passiivikaiuttimia, mitä nyt joskus joissain liikkeissä, mutta eivät ole suuremmalti vakuuttaneet, enkä ole toistaiseksi jaksanut raahata niitä kotikuunteluunkaan. Mutta näemmä hifilaitteidenkin kanssa käy välillä niin kuin auton kanssa; uutta ja parempaa olisi saatava. Lähinnä nyt askarruttaa kuunteluhuoneena toimiva pienehkö kerrostalon olohuone (18m2) ja kaiuttimien sijoittelu; sijoitteluun sopii ainoastaan toinen pitkä seinä ja kaiuttimien väliksi n. 2m, lisäksi kaiuttimet on mahdollista irrottaa seinästä n. 50cm. Genelecit toimivat itseasiassa loistavasti näillä mitoilla; bassot pystyy säätämään kytkimillä sopivaksi, eikä se kumise ja ulottuu alas, syvyysvaikutelmassa häviää, mutta tämä johtunee ilmeisesti juuri takaseinän läheisyydestä. Olenkin miettinyt onko järkevää sijoittaa useita tuhansia euroja erilliseen vahvistimeen ja passiivisiin kaiuttimiin, jos ne eivät toimi kyseisen kuunteluhuoneen sanelemien ehtojen mukaisesti? Yleensäkin tuntuu, että aktiivikaiuttimet ovat jotenkin pannassa tällä foorumilla, tai sitten ihmisillä ei vain ole omakohtaista kokemusta niistä, varsinkaan kotioloissa, jos jollain on, niin olisi kiva kuulla. Vai eikö niitä oteta todesta 'luonnonmukaisen' äänen kuuntelussa :)
 
Aktiivisuus/passiivisuus ei sinällään (tokikaan) vaikuta kajarin huonekäytökseen millään tavalla mutta tietenkin monipuolinen säädettävyys voi joskus olla suureksikin eduksi.
Eihän aktiivikaiuttimet missään pannassa ole, niitä vain on kohtuullisen vähän tarjolla.
Itse olen omistanut parisen vuotta aktiiviset Linkwitz Orionit, suurella tyytyväisyydellä. En tosin osaa sanoa onko tuosta tyytyväisyydestä itse aktiivisuuden ansiota sinällään muu kuin että basson tasoa pienimuotoisesti on tullut rukatuksi. Kyllä se kokonaistoteutus on se ratkaiseva asia eikä aktiivi-passivi vastakkainasetelma. Epäilemättä jotkut passiivikajarit toimisivat sinullakin hyvin ja toiset huonommin. Säädettävyyden puute voi aiheuttaa tosin huomattavasti enemmän eri asioiden, erityisesti sijoittelun haarukointia.
 
Back
Ylös