Akkuvirtalähde alkuperäisen verkkolaitteen tilalle?

Denali

Hifiharrastaja
Liittynyt
9.5.2009
Viestejä
12 838
Kaupunki
Salo
Kuvan tyyppiset OEM verkkolaitteet eivät varmaankaan ole paras tapa hoitaa laatulaitteen powerointia.

sophos-spare-power-adapter-red-15red-15w.jpg


Oletteko korvanneet tuollaisia akuilla? Minkälaisia haasteita voisi tulla eteen? Oikeat jännitteet, napaisuudet ja kapasiteetti tietysti, mutta onko mitään vähemmän itsestään selvää huomioitavaa? Jossakin toisessa ketjussa puhuttiin liiallisesta virranantokyvystä. Onko siitä muuta haittaa kuin, että poweroitavan laitteen vikatilanteessa akussa ei ole älykästä virran rajoitusta, vaan se saattaa pahentaa vaurioita?
Akullahan pääsisi eroon sähköverkon häiriöistä, rippelistä ja tietysti riippuvuudesta verkkosähköön.
Voisiko käyttöjännitteen tipuminen akun varaustilan laskiessa olla ongelma esim. DACin kanssa?
 
ei virranannolla pitäs olla muuta haittaa kuin vikatilanne. Sulaketta sopivaan paikkaan. Ellei powerointia ole rakennettu notkuvan syötön varaan (ei kuulosta järkevältä).
Ähh, muoks. joo, akuista lähtee virtaa ja paljon, ja jos syöksyvirta aiheuttaa ongelmia, niin sitten on ongelmia :)
Nyt riippuu miten se dac on rakennettu, jännitteen lasku vaikuttaa. Siis varmasti dacin tulossa mitä tuo syöttää on regulointi, ja nyt on siitä kiinni mikä sen regulaattorin tulojännitealue on.
Toisaalta jos laatulaitteen syöttö on rakennettu immuuniksi tuon halppistöpselipowerin ongelmille, niin... mutta toki akut poistaa vielä lisää ongelmia (ne verkkösähkön pörinät yms).
 
nyt olis kiva tietää tuon kapistuksen jännite ja virta. siitä vois arvailla meniskö esim lineaariregulla akkujen lähtöjännitteen säätö.
 
Itselläni oli Chordin Qutest hetken aikaa perus USB powerbankin perässä (5v, 2,1A). Vaihdoin se iFi:n iPoweriin, kun alkoi tympimään powerbankin latailu 😊
 
Mitä "ihmeellistä" noissa iFi:n powereissa on, muuta kuin markkinointipuheet? Korkeampi hinta mutta näyttävät ihan perusmuuntajilta.
 
nyt olis kiva tietää tuon kapistuksen jännite ja virta. siitä vois arvailla meniskö esim lineaariregulla akkujen lähtöjännitteen säätö.
Yksi mielessä oleva DAC on Linnenberg Vivace - 15V, >2A, regulated. Toinen on Focusrite Scarlett 18i8 - 12V, 1.25A DC. Sitten olisi MuFi X-Can v3 kuulokevahvistin - tuon powerin speksejä ei ole nyt käsillä, enkä jaksa kontata.
 
nuo syö jo kyllä kohtuudella sähköä. joten lineaari lämpiää aika huolella. ei ihan triviaalia. ja hakkuri taas vie idealta pohjaa, saa senkin hiljaiseksi, mutta vaatii paljon enempi työtä.
 
Akullahan pääsisi eroon sähköverkon häiriöistä, rippelistä ja tietysti riippuvuudesta verkkosähköön.
Ajattelitko ladata akkua aurinkokennolla ? :p
 
Yksi mielessä oleva DAC on Linnenberg Vivace - 15V, >2A, regulated. Toinen on Focusrite Scarlett 18i8 - 12V, 1.25A DC. Sitten olisi MuFi X-Can v3 kuulokevahvistin - tuon powerin speksejä ei ole nyt käsillä, enkä jaksa kontata.
Siis noi on vissiin powerin kyljessä olevat lukemat? Todellisuudessa laitteen kuluttama virta on huomattavsti alhaisempi. Luulen, ettei ne laitteet kuumene kymmenien wattien teholla?

Joten jotkut sopivasti korkeamman jännitteen valmiit akkupaketit ja niille laturi/laturit vaikka hobbykingistä. Sitten vaan lineearisena regulointi, kannattaa laittaa lowdrop-versiot, jotta toimii mahdollisimman pienellä jännite-erolla regulointi. Esim Analog devicen valikoimista löytyy hyviä (ex. Linear) reguja.
 
^Vivacen lukema on ohjekirjan suositus, mikäli haluaa käyttää muuta kuin omaa poweria. LDO olisi varmasti hyvä ratkaisu.
 
Tuollaisia hakkuritekniikalla toteutettuja töpselipowereita on moneen lähtöön. Jotkut läpäisevät EMC-vaatimukset ihan OK ja jotkut taas eivät vaikka kyljessä onkin CE-merkki. Jälkimmäinen ryhmä saattaa oikeasti olla huono ja sopimaton audiosysteemin osaksi jos mukana on häiriöille herkkiä laitteita. Kunnolla tehty hakkurivirtalähde on hiljainen ja häiriöpiikit ovat niin pieniä ettei vahvistimen tms. sisäisellä virtalähteellä ole vaikeuksia suodattaa niitä pois.

Paitsi hakkurin toiminnasta johtuvia häiriöpiikkejä, näistä voi päästä audiolaitteeseen myös verkkotaajuista häiriövirtaa Y-konkkien läpi. Y-konkkia ei voi kokonaan jättää poiskaan sillä ilman niitä CE EMC-vaatimusten läpäisy olisi todella vaikeaa mutta laitteen rakenteesta riippuen Y-konkkien koko vaihtelee ja parhaissa laitteissa niistä tulevat häiriövirrat ovat niin pieniä ettei niistä ole haittaa. Tällaisia ovat mm. medical-käyttöön hyväksytyt powerit joissa vuotovirtaspeksi on paljon tiukempi (<0.1 mA) kuin muissa vastaavissa. Tässä esimerkki:

Tuosta siis löytyisi ainakin 15 V versio Denalin DACiin. :)

Tutkin enemmänkin DigiKeyn valikoimaa ja sieltähän löytyi hyviä vaihtoehtoja myös omaan RIAA-purkkiin medical-spekseillä. Tyypillisesti Medical-hyväksyttyjen laitteiden datalehdet ovat yksityiskohtaisia; kaikki suojaukseen ja turvallisuuteen liittyvät asiat kerrotaan jopa Y-konkkien kokoa ja elkojen valmistusmaata myöten.
 
Kiitoksia ideoista. Tämä rupeaa menemään silla tavalla jo hiukan ohi, että nimenomaan akkukäyttö kiinnostaisi. Esim. Linnenbergillä on erillinen PliXir-merkkinen aika massiivisen oloinen virtalähde. Pärjään sillä hyvin verkkokäytössä. PliXir:stä on vaikea löytää tietoa. Firma valmistaa nykyisin lähinnä UPS:n tyyppisiä laitteita. Tuolla kokoonpanolla DAC:ia näyttäisi olleen myynnissä ainakin Singaporessa, vaikka sekä DAC:n valmistaja että powerin valmistaja ovat saksalaisia.

Sen sijaan noille muille mainitsemilleni laitteille noista medical powereista voisi olla hyötyäkin. (y)
 
jos nyt olisi vaikka 15V ja 1A: li akuilla (4.2 täynnä/3.4 katkaisu). 4 sarjassa=16,8V akut täynnä, ja katkaisu tapahtuisi jossain 15.5V kohdalla (eli 3.875V/akku).
täytenä lineaariin hukkatehoa 16.8-15*1A=1.8W. hallittavissa kyllä. mutta tyhjäksi noita akkuja ei saisi koskaan. jos laskisi 5 kennolla, eli 17 akut tyhjänä, ja 21V täytenä, hukkatehoa täydellä akkupaketilla 6W ja tyhjällä 2W... menisi se tuokin toki. mutta vaatii hyvää jäähdytystä jo. nopeasti illalla laskettuna, en jaksa nyt tarkistaa viimeisimpien Li- pohjaisten akkujen tarkkoja jännitteitä. Tällainenhan on piinats hakkurille(sopiva buck, ja hyötysuhde 95%...), mutta jos sen jättäisi pois...
Medical powerit vois olla hyvä vaihtoehto, ne kun on paljon tarkemmin syynättyjä ...
 
Minulla on lääkintälaitteen poweri kitaravahvistimen (Roland Microcube) syötössä. Plussana se, ettei ole minkäänlaisia häiriöääniä, hurinoita. Ja sen uskaltaa jättää päälle valvomatta vs jotkut Aliexpressin roinat.
 
Maailmallahan jotkut ovat nettijuttujen kertoman mukaan ajaneet pieniä D-luokan vahvistimia kotioloissakin akuilla välttääkseen muuntajan kautta tulevat epätoivottuudet.
 
Back
Ylös