Aika Uggly kaiutin

thomas_s

Käyttäjä
Liittynyt
7.8.2006
Viestejä
1 031
Hassu kaiutinidea.

Nomexkartioinen Peerless HDS 8" tuntuu toistavan nätisti niin ylös että tekisi mieli kokeilla miten kaksitiekaiutin onnistuisi siltä pohjalta. Ajatuksissa ei ole kotelokaiutin, vaan takaa avoin ratkaisu. Kaksi tuollaista 8" dipolina riittää kokeilujen perusteella yllättävän hyvin, joten ajattelin kokeilla miten pärjää yhdellä elementillä jos se on lattiassa kiinni. Logiikkani mukaan lattian läheisyys parantaa herkkyyttä bassoilla keskimäärin 6db, ehkä käytännössä kuitenkin vähemmän. Diskantti tulisi korvan korkeudelle, jolloin äänikuva asettuu oikealle tasolle. Diskantiksi olen alustavasti ajatellut Peerless V-line DX25TG 05-04 (Hinta 29e ja resonanssitaajuus 650Hz). Takadiskantti on myös ollut mielessä. Takadiskantin kanssa elementtien kokonaishinnaksi tulisi 137e/kaiutin ja ilman takadiskanttia 108 euroa.

Tässä kuva, joka kertoo enemmän kuin monta sanaa. Mun mielestä aika hauskan näköinen, kenties hieman Martin Logan inspiroitu. Kokonaisleveys on muistaakseni 22cm ja syvyys noin 33cm. Korkeutta on metrin verran. Työnimenä on Uggly. (uggla=pöllö) :)

index.php



Ongelmia ja ajatuksia
1. Diskantti ja midbasso ovat kaukana toisistaan. Ääni muuttuu kuuntelukorkeuden mukaan koska pystysuuntainen suuntakuvio liuskottuu. Tämän kanssa ajattelin että voi elää. Filosofia tässä on se, että vapaakenttävaste ja tehovaste ovat tärkeämpiä kuin suuntakuvion tasaisuus.
Toinen riski on, että elementit eivät kunnolla integroidu kun äänet tulevat eri suunnista. Uskon kuitenkin että tämä asettelu toimisi kohtuullisesti.

2. Jakotaajuus ja jakojyrkkyys on kokonaan auki. Lähtökohtaisesti kuitenkin voi olettaa että jakotaajuuden on oltava aika alhainen jolloin diskantti voi joutua koville. Tuossa Vifan V-line diskantissa on hintaan nähden kaunis vaste ja matala resonanssitaajuus mutta käytäntö osoitta miten alas jaon voi laittaa.

3. Basson riittävyys on kysymysmerkki, mutta koska minulla jo on noita 8" elementtejä pääsen kohtuullisen hyvin testaamaan toimintaa etukäteen.
Monet koteloimattomat laajakaistaelementit tarjoavat jo 8" koossa aika muhkean toiston, tosin kookkaassa baffelissa. Suunnittelussa olen aika paljon lähtenyt ulkonäöstä liikkeelle enkä siitä halua kovin paljon tinkiä. En halua leventää ja syventää rakennetta niin paljon että se haittaa ulkonäköä.

4. Bassoelementin takana oleva rakenne on vielä epäselvä. Mahdollisesti sen voisi jättää avoimeksi ja täyttää ainoastaan vaimennusaineella resonanssien estämiseksi. Suuntakuvio voi silloin olla epämääräinen mutta voi se silti kuulostaa hyvältä(?). Resistanssikotelokin olisi mahdollinen, sellaista en ole koskaan rakentanut. Testattavaa riittäisi. Isoin haaste on varmaankin toiston ulottaminen tasaisena riittävän ylös.

5. Takadiskantti voisi minusta olla hyvä juttu koska se kaventaa aladiskantin keilaa, jolloin sen yhdistäminen 8" elementti helpottuu. Ellei sitten takadiskantti samalla aiheuta muita ongelmia.
Takadiskantin takia diskanttitolpan on oltava yli 5cm syvä. Muuten diskantit joutuisi laittamaan eri korkeuksille. Ehkä sekin toimisi, mutta kyllä samalla korkeudella oleva takadiskantti on omien aivoitusten mielestä oikeaoppisempi.

6. Basson ja diskantin keskinäinen etäisyys muuttuu kuunteluetäisyyden (ja tuolin korkeuden) mukaan. Suotimen jyrkkyydestä riippuen voi olla että etäisyyttä pitää voida säätää. Säätö tapahtuisi joko diskanttitolppaa kallistamalla tai siirtämällä. Piirroksessa elemetit ovat suunnilleen time-aligned 2,5-3m kuunteluetäisyydelle, eli diskantin etulevy on jonkun sentin kauempana kuuntelupaikasta kuin basson etulevy.
Myös bassoelementin kuuntelukulma muuttuu kuunteluetäisyyden mukaan. Jotta yläpää ei vaimenisi liikaa läheltäkään kuunneltaessa olen ajatellut kallistaa bassoelementtiä reilusti taaksepäin. Bassoelementin kallistuskulma on pirroksessa 12 astetta, diskanttitolpan 5 astetta ja kangaskehikon kulma jotain siltä väliltä.

7. Passiivisuotimeen tulee iso kela, varmaan 6,8 tai 8,2mH. Ilmasydämisenä tällainen on jo todella hintava ja resistanssi jää aika suureksi. Elementin toisto ulottuu kuitenkin aika ylös joten kelan on oltava hyvälaatuinen. Aktiivitoteutus olisi tietenkin paras, mutta silloin katoaa yksinkertaisuus ja hintaakin tulee lisää.


En kyllä ole varma rakennanko tällaiset, koska olisi muutakin rakennettavaa. Hauska projekti tuo kuitenkin olisi. Mun mielestä on hauskinta suunnitella silloin kun on selkeitä rajoitteita, kuten koko, hinta, elementtien määrä jne. Ja hauskuutta lisää myös se että toteutus poikkeaa normaalista. Yleensä on vaan olemassa ihan selkeät syyt miksi siitä tavallisimmasta ratkaisusta on tullut tavallinen, eli normaalista poikkeaminen johtaa helposti metsään.

Kommentit ja alasampumiset ovat tervetulleita.


[ylläpito on poistanut liitteen]
 
alasampumiset: :)

-keskialue värittyy lattian läheisyyden takia
-jakotaajuudesta riippuen vaste poimuttuu pystysuunnassa niin että korvat pannaan ruuvipenkkiin.
-basso on lattiaa akustisesti "lähellä" aina
-ääni(kuva) kuulostaa tulevan matalalta(?)

Eli jännältä 8) näyttää, ei muuta kuin rototyyppaa.
 
kekexx sanoi:
-keskialue värittyy lattian läheisyyden takia
Olen tehnyt kahdet 2.5 tie kaiuttimet, jossa bassoelementti on lähellä lattiaa ja se toimii yllättävän hyvin. Tuntuu jopa että keskialue on tasoittunut kun elementti on niin lähellä lattiaa että vasta aika korkeilla taajuuksilla lattian kautta kulkeva ääni on merkittävästi erivaiheista suoraan ääneen nähden. Mutta se oli 2.5 tie toteutus ja siinähän ylempänä oleva toinen elementti auttaa asiaan. Tässä tuo lattian rajassa oleva elementti toistaa ylemmäksi, joten ei tuo varmaan ihan ongelmatonta ole. Suuntaaminen yläviistoon kohti kuulijaa varmaan pienentää ongelmaa hieman.

-jakotaajuudesta riippuen vaste poimuttuu pystysuunnassa niin että korvat pannaan ruuvipenkkiin.
Tuota pitää yrittää välttää riittävän alhaisella jaolla. En itse tykkää siitä että pieni pään liikuttaminen vaikuttaa ääneen merkittävästi.

-basso on lattiaa akustisesti "lähellä" aina
Lattian lähellä oleva basso on hyvä herättämään seisovia aaltoja, mutta suuntaavus auttaa varmaankin tähän. Jos basso toistuu puhtaasti ilman resonointia ja säröä en usko että se kovin helposti paikallistuu liian alas.

-ääni(kuva) kuulostaa tulevan matalalta(?)
Tämäkin on osittain jakotaajuudesta riippuvaa. Toivottavasti toimii... liian alhaalta tulevaa ääntä ei mielellään kuuntele.


Mutta kiitos alasampumisista. Hyviä ajatuksia!
 
>>Lainaus
-basso on lattiaa akustisesti "lähellä" aina
Lattian lähellä oleva basso on hyvä herättämään seisovia aaltoja, mutta suuntaavus auttaa varmaankin tähän.>>

Aattelin lähinnä tota toivomaasi 6dB korostusta, koska ainakin matalimmilla taajuuksilla basso korostuu lattian takia aina. (siis normaalillakin sijoituskorkeudella. )

--

Tulee muuten mieleen diskantin tilalle joku pikkulaajakaista(esmes tb871 vai mikä se oli), jolla päästään n. 400Hz, tuo korjaisi monta ropleemaa tossa toteutuksessa. Tietysti tämähän ei ollut alkuperäinen ajatuksesti..
 
Röyhkeä veto olisi laittaa HDS-205 lattialle. Homma pelaa liki 1 kHz saakka täysin peilaavana, jos elukka on niin alhaalla kuin mahdollista, eli keskipiste noin 115mm lattiasta. Jako olisi mahdollista vetää jopa yli 1 kHz ilman keskialueen sotkeutumista. Toinen elementti heti päälle ja noin 17 asteen kallistus kohti kuulijaa, niin lattiaheijastus on jalostettu vain hyötykäyttöön elementin koko tehokaistalla. Ääni voi kyllä kuulua alaviistosta, mutta ongelman siitä tekee vasta oma asenne.

Pystyresonansseja saisi hillittyä ylöspäin dipolimaisella tai muulla vuotavalla rakenteella.

Jaon paikkeilla sattuma pitkälti sanelee kuuluuko suoraa ääntä vai heijastusta. Jos jako on riittävän jyrkkä (vaikka 48 dB/okt) ja ylhäällä, mahdollinen katkos jää hyvin paikalliseksi - sekoittuen ja tasoittuen heijastusten vaikutuksesta. Liian suuntaava yläpää tai vaimennettu huone saattaisi hukata jotakin.
 
kimmosto sanoi:
Röyhkeä veto olisi laittaa HDS-205 lattialle.

Joo, sitä olen miettinyt, etenkin kun hds-sarjan elementeissä on kaksi sivua viistetty pois niin tuo olisi ihan houkutteleva. Olen kuitenkin tuohon malliin piirtänyt elementin pystyasentoon. Mutta ei sekään huononna asiaa montaa senttiä.

Homma pelaa liki 1 kHz saakka täysin peilaavana, jos elukka on niin alhaalla kuin mahdollista, eli keskipiste noin 115mm lattiasta. Jako olisi mahdollista vetää jopa yli 1 kHz ilman keskialueen sotkeutumista.

Jep, ja jos elementtiä nostaa ylemmäksi niin se sotkeutumisen taajuusraja alenee. Voi vaikka kuvitella että lattia on peili. Jos kuuntelupaikalta katselee kaiutinta näkyy kaiutin, sekä sen peilikuva nurinpäin lattiassa. Ääntä tulee aika laajalla taajuuskaistalla sekä kaiuttimesta että sen peilikuvasta. Eihän sellainen voi normaalikaiuttimella (80-100cm korkeudella elementit) kuulostaa hyvältä. :) Elementti lattian rajassa taas näyttää peilikuvansa kanssa yhtenäiseltä elementiltä.

Näitä voi miettiä muillakin tavoin. Tässä kaksi vaihtoehtoa:

A: 10cm lattiasta oleva elementti - lattiaheijastus sotkee >1kHz aluetta
B: 100cm lattiasta oleva elementti - lattiaheijastus sotkee >100Hz aluetta.

B-vaihtoehdon hyötyjä voi kyseenalaistaa:

On tietenkin totta että A-vaihtoehdossa heijastuva ääni on vähän voimakkaampi koska suoran ja heijastuneen äänen matkaero on niin minimaalinen. Mutta ei se lattiaheijastus B-vaihtoehdossakaan ole kovin merkittävästi vaimentunut. Eli mielestäni ääni sotkeutuu siinäkin lähes yhtä merkittävästi ja vielä laajemmalla taajuusalueella.

Ajallisesti heijastuma on B-vaihtoehdossa enemmän viivästetty mutta onko siitäkään merkittävästi etua kun viivästys on kuitenkin niin pieni?

B-vaihtoehdossa ääni kuuluu oikealta korkeudelta, mutta korvat aistivat äänen suunnan enemmän diskanttielementin perustella.

A-vaihtoehdon mahdolliset edut:

Lattiaheijastus ei sotke ääntä merkittävästi 0-1kHz alueella.

Paksu matto vaimentaa lattiaheijastusta paremmin 1kHz kun 100Hz.

Voi myös miettiä kattoheijastuksen vaikutusta. B-vaihtoehdossa kattoheijastus ja lattiaheijastus sotkevat ääntä suunnilleen samalla taajuusalueella kun taas B-vaihtoehdossa matkaero kattoheijastuksen ja lattiaheijastuksen välillä on aika merkittävä.

A-vaihtoehdossa lattiaheijastus käytetään hyödyksi, eli se nostaa elementin herkkyyttä melko laajalla taajuuaslueella.

Sillä taajuuaslueella kun lattiaheijastus alkaa sotkea toistoa alkaa myös elementin kartio suunnata enemmän, mikä pienentää lattiaheijastuksen vaikutusta. Tämä vaikutus on suurempi mitä enemmän elementtiä suuntaa yläviistoon. Periaatteessa elementin voisi suunnata jopa vähän kuuntelupaikan yli jolloin lattian kautta heijastuisi vielä vähemmän >1kHz ääntä.

----
Tosin myönnän mielelläni että ihan tavallinen kaksitie-jalustakaiutin voi kuulostaa erittäin hyvältä. Kaikesta huolimatta :). Kaiuttimissa on aina isoja heikkouksia ja on vaikea tietää mitkä asiat kannattaa laittaa kuntoon muiden asioiden kustannuksella. Kun jotain parantaa tulee aina uusia heikkouksia tilalle.
 
thomas_s sanoi:
Sillä taajuuaslueella kun lattiaheijastus alkaa sotkea toistoa alkaa myös elementin kartio suunnata enemmän, mikä pienentää lattiaheijastuksen vaikutusta. Tämä vaikutus on suurempi mitä enemmän elementtiä suuntaa yläviistoon. Periaatteessa elementin voisi suunnata jopa vähän kuuntelupaikan yli jolloin lattian kautta heijastuisi vielä vähemmän >1kHz ääntä.

Tätäkin ajatusta on helppo kuvata mieltämällä lattiaa peiliksi. Jos elementti on lattian rajassa suunnattuna yläviistoon, on sen peilikuva vastaavasti suunnattu alaviistoon.
 
kekexx sanoi:
Tulee muuten mieleen diskantin tilalle joku pikkulaajakaista(esmes tb871 vai mikä se oli), jolla päästään n. 400Hz, tuo korjaisi monta ropleemaa tossa toteutuksessa. Tietysti tämähän ei ollut alkuperäinen ajatuksesti..

Olen sitäkin miettinnyt. Jos käyttää yläpäässä laajakaistaa voisi toisaalta myös käyttää isompaa bassoelementtiä. Noita 8" elementtejä minulla on jo hyllyllä. Laajakaista-yläpäällä tuosta tulisi ihan eri kaiutin. Samankaltaista muotoilua voisi kuitenkin varmaan käyttää.

Minun makuuni kaiuttimessa saa olla myös se ihan oikea diskanttielementti. Vaikka laajakaistaelementtissä paljon hyviä puolia onkin...
 
Hei Thomas

Hyvältä näyttää projekti. Pidä meidät mukana kehityksessä.
Tuosta vifan diskantista, ajattalin itsekin hommata kyseistä elementtiä tulevaan projektiin. Kommenteja saa antaa vifastakin :)
8'' luultavammin tulee omaankin kajaariin mutta vanhempaa peerlessiä (csx).
Tuli hiljattain kokeiltua myös tuota maata möyrivään kaiuttimen sijoittelua ja toimiihan se mallikkaasti.
Jos jollain on vielä kokemuksia peerlessin 4'' hds keskiäänisistä alkaa olemaan kaikki informaatio kasassa mitä tarvitsen.
 
Back
Ylös