Acoustic Research -kaiuttimet,onko nykyään vastaavaa

Franssales

Käyttäjä
Liittynyt
2.1.2009
Viestejä
15
Vaikka näyttääkin siltä, että minua ei voi sanoa hifistiksi - alle puolen tonnin Yamaha-perussarja tuntuu riittävän musiikkinautintoon oikein hyvin, mitä itsekin olen ihmetellyt - niin yksi asia on jäänyt vaivaamaan menneiltä vuosikymmeniltä.

Acoustic Research teki aikanaan kaiuttimia, joissa varsinkin bassopuoli oli pistämättömän tarkka. AR-7 oli kova sana koulukavereiden kirjahyllyissä.

Tehdäänkö nykyään mitään, joka olisi periaatteiltaan vastaava rakenne? Ellei, onko joku kaiutinsarja/kaiutin AR:n manttelinperijän maineessa?
 
Taisivat Henry Klossin firmat eli ainakin AR ja KLH tehdä pääasiassa "Acoustic Suspension" -tyyppisiä kaiuttimia eli kyseessä oli suljettu kotelo jossa bassoelementtiä kontrolloi ilmajousi. Onhan noita suljettuja koteloita vieläkin, mutta sitä en osaa sanoa noudattavatko ne muuten Sir Henryn oppeja.

Yksi rajoittava tekijä on tietysti kotelon muoto ja koko, sillä nykyään suositaan siroja, etulevyltään kapeita eli sisustuksellisia kaiuttimia. Sisustuksellisiksi noita vanhoja jenkkikaappeja ei oikein kehtaa sanoa, vaikka muuten mainioita ovatkin. Suljetun kotelon alapään ulottuvuus taas on suoraan suhteessa kotelon kokoon. Etulevyn leveys taas määrää basso elementin suurimman sallitun halkaisijan, jolloin kovin suuret elementit eivät oikein tule kyseeseen.
 
Back
Ylös