Accuphase

Peter F

Käyttäjä
Liittynyt
26.5.2008
Viestejä
122
Kaupunki
Hanko
Taas uusia kokemuksia

Accuphase 213
Kuten olen edellisen laitekeskustelun https://foorumi.hifiharrastajat.org/showthread.php?46795
alussa todennut, että alla olevat huomiot pätee minun kokoonpanossa, joten ei pidä tehdä liian pitkille meneviä johtopäätöksiä miten mahdollisesti jossakin toisessa kokoonpanossa toimii.
Ennen kaikkea oman kokoonpanon erikoisuus on kaiuttimien asettamat vaatimukset vahvistimelle esim. metrin läpimittaiset keskiäänitorvet joissa driverin ja vahvistimen välillä ei ole jakosuodinta.
Suuri herkkyys taas omalta osaltaan tarkoittaa, että vahvistimen on oltava todella hiljainen.


KOKOONPANO
Michell Gyrodec / Technoarm, Goldring G1042, Bellari VP 129 - Marantz 65MKII "vintage CD" - Altmann BYOB DAC- Accuphase 213 - Avantgarde Duo Omega Alnico 16ohm, 107dB

VIRTASUODATUS:
CD pyöritin, sekä Bellari syötetään PS audion Duet Power Center kautta.
Avantgarden Päätevahvistimia syötetään suojaerotusmuuntajan kautta.
Kaapeleina käytetty vakio häiriösuojattuja Supran LoRad.
Altmann DAC toimii 12V akulla, eikä tarvitse suodatusta.

Vahvistimen syötössä ei käytetty suodatusta (ei tarvitse ja säilytetään maksimaalinen dynamiikka)

KAAPELIT:
Kaiutinkaapelit: Audioquest Midnight 2 hyperlitz Biwire
Välikaapelit: Crystal Cable Piccolo

KUUNTELUHUONE:
Kuunteluhuoneena toimii normaali kalustettu 30 neliön olohuone

MUSIIKKI:
CD / Vinyyliä
Jukka Perkko, Antti Sarpila, Nina Simone, Ella Fitzgerald, Dian Krall, Emma Salokoski, Johanna Kurkela, Lisa Ekdahl, Tracy Chapman, Viktoria Tolstoi, Paul Simon, Viktoria Mullova Vivaldi, Bach, Beethoven, jne. jne.



Taustaksi miksi päädyin kertomaan tästä kokemuksesta muille alan harrastajille on ehkä tyyppiesimerkki siitä miten nykyisellä internet aikakaudella aloitetaan jostakin ja päädytään johonkin mihin ei todellakaan ajateltu päätyvämme alun perin, joskus positiivisessa mielessä ja joskus hairahtaen väärään suuntaan. Tästä kehkeytyi omalta osalta kuitenkin erittäin positiivinen kokemus, joka tulee kestämään pitkään.

Tuossa jokunen aika sitten hain Googlella muiden kokemuksia Altmann BYOB DAC:ista ja päädyin mielenkiintoiseen ketjuun, jossa kaveri etsi täydellistä integroitua: http://www.audiocircle.com/circles/index.php?PHPSESSID=h5sologtt6tuvcc6nss9q7c0u3&topic=49214.200
Siinä kaveri oli vuoden kestäneen seikkailujen jälkeen päätynyt jostain syystä Accuphase integroituun.
Samaan aikaan sain käsiini Hifi+ no 62 (uusimman) lehden jossa vertailtiin erilaisia DAC:eja, josta olin kiinnostunut. Luettuani DAC vertailut selaisin lehden loppuun ja huomasin, että siinä oli mielenkiintoinen kolmen sivun arvio Accuphase 213 integroidusta.
Siinä vaiheessa oli jo aika käydä vähän tarkemmin läpi nettiä aiheesta Accuphase ja todeta, että ei löydy poikkipuolista sanaa, päinvastoin varsinkin saksalaisten toimittajien lähes ylisanoihin menevien testien muodossa.

Pakkohan tuo oli hakea kokeiluun varsinkin kun sellainen löytyi Helsingistä

LAATU
Laatu ja viimeistely on todella laadukasta.
Ainoa jotenkin liian vaatimattoman kuvan suhteessa muuhun varustukseen ovat kaiutinliittimet, jotka ovat perusnaparuuveja.

Stereplay totesi omassa testissään mm. seuraavaa laadusta:


“Then we encounter some very expensive input
relays featuring gold-plated dual- contacts made of silver. Well, this is perhaps a
speciality that owners of the E-213 may appreciate only in many years to come
because they would never cause any problems.
It's also fact that Accuphase's current feedback topology works substantially
more accurate than a feedback loop based on voltage regulation. “

HILJAISUUS
Yöllä kun ainoastaan tontut ovat hereillä voit hiipiä vahvistimesi viereen ja kuunnella muuntajan mekaanista hurinaa, tai sitten, kuten tässä tapauksessa ei kuulu sitten yhtään mitään. Sitten voit jatkaa matkaa kaiuttimien eteen ja korva kiinni elementeissä ei edelleenkään kuulu yhtään mitään.
Voisi luulla tämän toimivan akuilla.


ULKONÄKÖ
Tämä on vähän ”love or hate” asia sikäli, että uskon minun olevan helpompi pitää tästä champagne retro tyylistä, kun on itse ollut läsnä 70-luvulla, jolloin mm. Luxmanilla ja Marantzilla oli samanlaisia ajatuksia ulkonäön suhteen.

VARUSTUS:
- kaukosäädin
- sävynsäätimet (luonnollisesti ohitettavissa)
- balanssi
- -20dB mute kytkin, joka erittäin käyttökelpoinen hiljaa kuunneltaessa
- balansoidut tulot
- korttipaikka, johon voidaan asentaa phono etuvahvistin, tai AD muunnin


KUUNTELUKOKEMUKSET

Lopulta se ainoa asia, jolla on jotain merkitystä, eli äänelliset kokemukset ja sitä kautta elämän tarkoitus= Be Happy !

Accuphase on todella tarkka olematta rasittava. Kun puhutaan äänimaailmasta ja elämyksistä, jota se parhaimmillaan tarjoaa, niin ei voida puhua absoluuttisilla arvoilla. Se on se syy miksi en osta mitään kuuntelematta omassa kokoonpanossa. Jos uuden laitteen tuoma elämyksellisyys on enemmän kuin edellisten, niin siitä on kokemukseni mukaan melko mahdoton luopua, jos jotenkin saa taloudelliset luvut kohdalleen.

Ohessa muutama erinomaisuus joka tulee mieleen:
- kolmiulotteisuus
- yhtenäinen ja laajalle levittäytyvä äänimaailma
- uskomattoman nopea iskuäänissä ja transienteissa
- puhallininstrumentit kuulostavat aidoilta (kuinka vaikea onkaan toistaa uskottavasti esim. trumpetti kotioloissa )
- sysimusta hiljaisuus jonka päälle äänimaailma rakentuu.
- DYNAMIIKKAA!, Avantgardet eivät suuren herkkyytensä tarvitse äänenpaineen takia kuin watin tai kaksi mutta tässä tapauksessa se on puhtaassa A – luokassa, koska vahvistin tarvitsee harvoin, tai ei koskaan siirtyä AB -moodiin.
- rytmi ja mukaansatempaavuus
Hyvänä merkkinä pidän sitä, että vaimo alkaa jammailla yhtäkkiä ihan mielettömästi tuolla keittiön puolella, Kun Antti Sarpila (25th anniversery) bändeineen ryhtyy jammailemaan olohuoneessa.
Olen lopettanut pyrkimyksiä analysoida kovin tarkasti sitä tai tätä osa-aluetta ja tarkkailen onko musiikilla vaikutusta omaan olotilaan ja hyvinvointiin ja sen jälkeen esimerkiksi vieraiden käyttäytymistä.

YHTEENVETO
- levy loppuu liian lyhyeen
- tekee mieli nostaa kuunteluvoimakkuutta sen sijaan, että asteittain laskee sitä
- ei esiinny kuunteluväsymystä vaikka kuuntelee koko päivän/ illan
- huomaa kuuntelevansa musiikkia kovemmalla
- tekee mieli soittaa aina vain lisää musiikkia
 
Mahtavaa Audiomania! Olet löytänyt Onnen. Pidä siitä kiinni.
Ja muista mennä keittiöön sen jammaavan mamman tykö. Se on parasta.

:) v-a
 
Kiitos minua kiinnostavan ketjun aloittamisesta. Minäkin olen päätynyt Accuphasen kalustoon (vahvistin, viritin ja cd-soitin) melko hengästyttävän laiterumban jälkeen. Perustelut tulivatkin todella hyvin ilmi arviossasi. Accuphase on harvoin kenenkään ensimmäinen laite, mutta varmaankin monella viimeinen. Nyt ei ole tarvetta vaihtoon, ja Accuphasen laitteethan kestävät isältä pojalle 8)
 
Kiitokset hyvästä "artikkelista". Tuosta ei itse asiassa olisi pitkä matka sellaiseksi, voisi heittää melkein suoraan tuonne artikkeleihin. Joka tapauksessa sitä harkittua ja taiten pureksittua todellista Sisältöä foorumille mitä haluaisi nähdä enemmänkin pelkän chattailun lisäksi.
 
Khyyllä, alkusyksystä on tarkoitus katsella uutta vahvistinta ja iso A vetää puoleensa...
Mutta, olen noita vahvistimien speksejä lueskellut ja ihmettelin, että miten ihmeessä vahvistin imee sähköä vajaan 50w idlenä. Sitten tajusin että näissä vahvistimissa ei taida olla stand-by tilaa ollenkaan, joten se idle on siis virrat päällä tekemättä mitään.
No, jos oikein ymmärsin ja stand by:ta ei ole käytössä, niin miten Accuphase toimii kun virrat laitetaan päälle? Onko se heti soittokunnossa? Oma Primareni, jos sen laittaa kylmästä päälle niin menee vähintään 15min ennenkuin ääntä tulee ulos minkä takia se on lähes aina stand-by tilassa.
---
Tod näk tuolla reippaalla idlelläänkin Accuphase veisi kokonaisuutena vähemmän sähköä kuin Primare odotellessaan vuorokauden ympäri.

---
Entäpä sitten yleinen ääniteystävällisyys, onko kyseessä sellainen musiikin läpivalaisin ja vain hyvät kuulostavat hyviltä, vai tuleeko kompressoidumpikin ulos kuunneltavana?
 
Accuphaseissa on mekaaninen virtakytkin eli virtoja ei saa päälle ja pois kaukosäätimellä. Heti ne ovat soittokunnossa.

Pidän itse Accuphasen vahvistimia yleispätevinä ja se on yksi syy miksi valitsin tämän merkin. Kaikki materiaali toimii hyvin. Audiomanian mainitsema hiljaisuus oli melko mielenkiintoinen ensikokemuksena, sillä musiikki tuntuu tulevan "ei mistään". Kun nupin kääntää kaakkoon, saattaa sieltä kaiuttimesta jotain kuulua, jos korvan vie lähelle. Ehkä.

“I became aware of the incredibly low noise floor. In fact, there is no noise floor … This is accompanied by a realization that I was listening to the lowest distortion output I had ever heard.” - Bill Epstein, Accuphase E-450 review
 
moi
yleensä a-luokasta se on a-luokka tai ei.että se jossain vaiheessa on b luokka .taitaa olla a-luokan väärinkäyttöä,japanilaisilla on taipumus tehdä näitä a-b luokan vahvistimia.
ter. reiska
 
Kiitos kommenteista ja nyt vasta huomasin tuon artikkeli kohdan kun etsin. Olisi tosiaan voinut lähetellä siihen suuntaan.
Harmittavan vähän noita näyttää siinä olevan tosiaan.

Saa tämänkin siirtää sinne jos vaikka moderaattori suostuu.

Sihvikselle: Accuphase on kylmästä käyttövalmiina kuudessa (6) sekunnissa.
Äänellisiä eroja en ole vielä pystynyt bongaamaan kylmän ja hetken päällä olleen välillä, mutta pidän muutenkin vähintään sellaiset 30min. laitteet päällä ennenkuin lähden tosimielessä kuuntelemaan.

mitä tulee "ääniteystävällisyyteen", niin en ole vielä parempaan törmännyt.
Kokemuksesta voin sanoa, että on itsellä ollut aikoinaan sellaiset todella kalliit kokoonpanot, jotka piti olla viimeisen päälle hyvät ja olivatkin.
Todellisuudessa olin tyytyväinen kuunnellessani 10% minun levyistä...

Nyt käy päinvastoin; on mielenkiinoista käydä läpi ja "löytää" uudelleen ns. huonot äänitteet.
 
Accuphase oli minullakin kiikarissa pidemmällä aika-akselilla. Audiomania, sinulla nuo kaiuttimet tekevät paljon. Mainitsemasi kolmiulotteisuus saattaa johtua jopa kaiuttimien suunnitteluperiaatteista ja herkkyydestä, sekä tietenkin tilasta.
Accuphasen toimintaa vahvistimena voisi oikean kaluston kanssa luonnehtia sanalla järkyhtämätön. Uusimipen Accuphasen vahvistimien lievä kuulaus ei välttämättä sovi kaikille, mutta tuokin ominaisuus on hyvin pitkälti kiinni oheiskalustosta ja kuuntelumateriaalista.

Tässäpä Accuphase:
1095073620.jpg


Ja tässä köyhän miehen Accuphase:
1_gr_eb_PMA2000AE_inside1.jpg


Hieno peli tuo sinun vahvistin. Toivon, että siitä riittää iloa pitkäksi aikaa.
 
ikis ; Niin, siis kyse on kahdesta eri asiasta onko vahvistin suunniteltu toimimaan koko ajan A-luokassa kuten isommat Accuphaset.
Vai toimiiko vahvistin A-B luokassa, jossa hyvin pienellä teholla vahvistin toimii ensin A-luokassa, jotta vältytään ylimenosäröltä P ja N transistoreiden välillä. Eli sen takia päätteen biasointia säädetään sen verran isolle, että sekä P, että N transistori johtaa yhtä aikaa, jolloin, sekä P, että N transistori toimii A luokassa tiettyyn pisteeseen jolloin P ja N siirtyy toimimaan omilla alueillaan, jolloin ollaan siirrytty B-luokkaan.
Asiaan voidaan vaikuttaa säätämällä päätteen biasointia ja mitä herkemmät kaiuttimet, niin sitä suurempi äänenpaine. esim. 1w/1m =107dB voidaan hyvinkin tuottaa tavallisella AB päätteellä toimien ainoastaan A-luokassa.

Voi sen näinkin sanoa:
Class AB
Here the two active elements conduct more than half of the time as a means to reduce the cross-over distortions of Class B amplifiers. In the example of the complementary emitter followers a bias network allows for more or less quiescent current thus providing an operating point somewhere between Class A and Class B. Sometimes a figure is added, e.g. AB1 or AB2, with higher figures implying a higher quiescent current and therefore more of the properties of Class A.

Ei mennä sen syvällisemmin aiheeseen, koska sillä ei ole merkitystä.
 
moi
se mua on aina ihmettänyt muutama watti a-luokassa varsinkin japanilaisilla.vahvistimentekijöillä.taitaa olla enemmän myyntikikka.accuphase tekee oikeita a-luokan vahvistimia,mutta niiden hinta taitaa olla sitten eri luokkaa.

sitä tuskin pystyy kuulemaan eroa kun se on a-luokassa,ja vaihtuu b-luokkaan.sitä ei taida oikein pystyä vertaamaan sun tapauksessa taitaa tasot olla kohtuulisen kovat kun,siirtymä b-luokkaan tapahtuu.
ter,reiska
 
Joo, ei todellakaan voi kuulla milloin vahvistin siirtyy A:sta B-luokkaan, mutta kun säädetään bias, eli päättransistoreiden lepovirta liian alhaiseksi, jollon syntyy helposti kuultavaa ylimenosäröä.
Sen olen itse moneen kertaan kuullut ja todennut, aikanaan, kun työskentelin huollossa, sekä myöhemmin muutamaa luokkaa isompaa päätettä rakentaessa / säädettäessä.
 
Mielenkiintoinen & hieno arvio!

Foorumi tarvitsee juuri tällaista kunnollista, omiin kokemuksiin perustuvaa sisältöä. Thumbsup.
 
Kirjoitan itsekin hieman kokemuksia Accuphasen laitteista, koska Audiomania ystävällisesti aloitti tämän ketjun. Tiedän että Accuphasea on muutamalla harrastajalla, mutta niiden omistajat pitävät melko vähän melua itsestään. Harvalla kuitenkaan löytyy tätä merkkiä ensimmäisten laitteiden joukossa, mutta siitä pitää toki huolen myös hintalappu. Ehkä mielenkiintoisin hankkimistani laitteista on integroitu vahvistin E-450.

Olen 25 vuoden aikana käynyt läpi melkoisen vahvistinrumban. On ollut NAD, Marantz, Yamaha, Sony, Denon, Meridian, Rotel, Densen vain muutamia luetellakseni. Nämä ovat siis vain omistamiani laitteita, koekuuntelussa on ollut paljon muitakin. Toissavuoden lopussa viimein päätin hankkia Accuphasen, josta tiesin pitäväni, mutta jonka kallista hintaa hieman pelkäsin. Minulla oli tuolloin Densenin huippuvahvistimet, joiden äänestä pidin kovasti. Valitettavasti noiden yksilöiden sähköinen toimivuus ei vastannut äänenlaatua.

Minulla oli ennen Densenien hankintaa pitkässä koekuuntelussa Accuphase E-308. Kuuntelin sitä DP-67:n kanssa. Hiljaisessa ja pimeässä huoneessa tajusin, mistä näissä laitteissa on kysymys. Koska tausta on täysin äänetön, eivätkä laitteet pidä myöskään meteliä, ei hiljaisessa huoneessa ole kuin musiikki. Kokemus oli minulle melkoinen elämys ja muutama tunti vierähti siltä istumalta. Raha kuitenkin ratkaisi vielä silloin, mutta toissajouluna päätin lopettaa leikkimisen ja kysyin itseltäni mitä oikeasti haluan.

E-450 on 25 kiloa painava ja teholtaan 2 x 180W kahdeksaan ohmiin koko taajuusalueella. Se on valmistajan tehokkain integroitu vahvistin. Päädyin tähän malliin, koska kookkaat Dynaudion kaiuttimeni eivät tule vähällä toimeen. Lisäksi Temptationeiden kuorma on vahvistimelle melko hankala, joten E-450 herätti luottamusta tässä suhteessa. Toisin kuin Audiomania edellä mainitsi toisesta vahvistimesta, E-450:n kaiutinterminaalit ovat järeimpiä koskaan näkemiäni. RCA- ja balansoidut liittimet on suojattu muovitulpilla. Viimeistely on täydellistä ja vahvistimen sisällä vallitsee sotilaallinen järjestys. Muotoilu on jo tavaramerkikisi muodostunutta japanilaista vintagea.

Varustelu on nykyintegroiduksi melko hyvä, mm. loudness löytyy :D Itse olen tarvinnut eniten esi- ja pääteasteen erotusta (Ext pre in) monikanavajärjestelmässä. Balansoidut liittimet on varattu cd-soittimelle ja jollekin toiselle laitteelle.

Accuphasen laitteiden ääni on mielestäni laitteesta toiseen melko samansuuntainen. Ominaispiirteitä ovat korkea erottelukyky ja hiljainen tausta. Näitähän ei moni pidä juurikaan arvossa, mutta meitä on moneen junaan. Itse pidän siitä, ettei vahvistin(kaan) toimi tulppana elämykselle. Ääni on neutraali, mikä sopii minulle enemmän kuin hyvin.

Entäpä hinta sitten. Reilut kuusi tonnia integroidusta vahvistimesta on paljon. Sitä ei kannata maksaa, jos ei ole varma siitä mitä haluaa. Itse odotin tätä vahvistinta puoli vuotta, joten ilmeisesti moni muukin on hakenut "lopullista ratkaisua".
 
Onko tuo E-450 sama malli, joka oli viime Helsingin messuilla Gradient-huoneessa? Itsellä tuli tuolla hirveä hinku taas laskeskella pennosia, ja pohtia nopeita ja tehokkaita säästökeinoja, jotta saisi accut revoja puskemaan. Yhteiskuntastatuksen muuttuminen työläisestä opiskelijaksi teki kuitenkin turhaksi nuo toiveet.
Luulen tosiaan, että Accuphasen hintataso on ratkaiseva syy miksei niitä löydy useammalta (saatikaan aloittelevalta) harrastajalta. Mutta kauniisti ne silti soi 8)
 
Ei ne Accuphaset ole sen kalliimpia, kuin muutkaan laadultaan vastaavat tuotteet ;) !
 
moi
voisko tohon vastata,että samalla rahalla saa vastaavan tasosia laitteita muilta merkeitä.
accuphase on aina ollut hiukan kallis tarkotan ettei sillä ole missään laiteryhmässä edullisempia malleja.niikuin monella muulla merkillä on.jollain muilla merkeillä pääsee mallistoon kiinni pienemmällä rahalla ja jos siihen ihastuu,niin moni siirtyy merkin sisällä kalliimpiin malleihin.
ter.reiska
 
ikis60 sanoi:
moi
voisko tohon vastata,että samalla rahalla saa vastaavan tasosia laitteita muilta merkeitä.
accuphase on aina ollut hiukan kallis tarkotan ettei sillä ole missään laiteryhmässä edullisempia malleja.niikuin monella muulla merkillä on.jollain muilla merkeillä pääsee mallistoon kiinni pienemmällä rahalla ja jos siihen ihastuu,niin moni siirtyy merkin sisällä kalliimpiin malleihin.
ter.reiska

Kunnioitan mielipidettäsi, olet käsittääkseni lähtökohtaisesti japanilaisia tuotteita vastaan, mikäli olen oikein ymmärtänyt. Voisitko kuitenkin hieman yksilöidä, mitkä seikat puoltavat "muiden merkkien" paremmuutta ja mitä nuo merkit ovat? Amerikastako?

Millä muuten itse kuuntelet? Minun on tuota pitänyt joskus kysyäkin, mutta unohdin... :)
 
Miten Milesdavis kuvailisit 308:n ja 450:n eroa? Vai oletko verrannut samalla oheiskalustolla?

Accuphasella on kyllä allekirjoittaneen silmissä sellainen no-nonsense imago, uskoakseni roimalle hankintahinnalle saa vastinetta. Eikä noita paljoa käytettynä liiku, ilmeisesti Accuun päätyvät eivät enää isompaa laiterumbaa harrasta.
 
kre sanoi:
Miten Milesdavis kuvailisit 308:n ja 450:n eroa? Vai oletko verrannut samalla oheiskalustolla?

Mielestäni niillä ei ole äänellisesti kovin suurta eroa. 450:ssa on joitain kivoja lisäpiirteitä, kuten AAVA2-potentiometri, mutta sillä en ole huomannut äänenlaadullista eroa. Molempi parempi, toisessa on vähän enemmän tehoa.
 
Back
Ylös