78 RPM linkkejä

kuzma

Hifiharrastaja
Liittynyt
21.12.2006
Viestejä
5 472
Kaupunki
Kuopio
Modernien hifiharrastajien järjestämän noitarovion uhallakin :D aloitan tällaisen 78 rpm levyihin suuntautuneen ketjun. Jospa tämä ei täällä vinyylialueen sisällä aiheuttaisi sen suurempaa nikottelua?

Aihe alkoi kiinnostaa minua viime vuonna, kun sain sekalaisessa vaihtokaupassa itselleni Tex Ritterin savikiekon. Tuolla se levyhyllyssä edelleen odottaa sopivaa soitinta. Olen myös tuskastunut joihinkin cd-muotoon tärvättyjen klassisten tallenteiden huonoon äänenlaatuun. 1970-luvun reprovinyylinä esim. Miliza Korjus kuulostaa vielä jumalaisen ihanalta, mutta 2000-luvun "tuplarepro"-cd:llä hän kuulostaa laulavan alavireisesti. Hyi hitto! Tänään sain lisää vettä myllyyn Pirkan savikiekkomyynti-ilmoituksesta. Joten....

Jos täältä löytyy savikiekkoharrastajia, voisitteko laittaa tämän viestin jatkoksi hyviä nettilinkkejä, kiitos! Tässä pari linkkiä, joihin törmäsin tänä iltana:

Englantilainen harrastaja, sivut sisältävät mm. savikiekkojen hintaoppaan:
http://www.jabw.demon.co.uk/jabw~1.htm

Saksassa toimiva 78rpm levyjen nettikauppa:
http://www.78rpm.org/index.php?key=hauptseite_en&wwwusr-2100954=8030865f2ea45905fc86380c3e6e7775

Erityisesti kiinnostaisi käyttökokemukset 78rpm soittimista, joilla voi soittaa savikiekkoja. Ei sen tarvitse olla mikään torvigramofoni, vaan mieluiten sellainen soitin, jonka saa (vai saako?) ostettua uutena tai vähän käytettynä järkihintaan.

Kertokaa myös selkokielisesti, minkälaisia levyjä uusilla 78rpm soittimilla (esim. Pro-Ject:lla on 78rpm malleja) voi ja ei voi soittaa. Olen saanut aikaisemmin sen verran ristiriitaista tietoa, etten tiedä ketä uskoisin.

Jussi
 
Itseänikin kiinnoostava aihe mutta huomasin sen juuri tultuani kotiin Tampereen Linux-harrastajien ravintolaillasta. Niinpä kyuittaan luetuksi ja kirjoitan lisää sitten kun en enää näe kaikkea kahtena.

Juhani
 
Ei ollutkaan selvin päin niin hyvä ajatus, tai sitten näet edelleen kahtena :D?

No, ei se mitään.

Jussi
 
Missä viipyy saviosio? :D

Minulla on yksi Caruson kiekko, mitä olisi joskus kiva päästä kuulemaan. Uskaltaisiko kokeilla AT95E:llä?
http://xs119.xs.to/xs119/07385/Caruso-Savi.jpg
Tuo tuli divarista ilman kantta. Oli joutunut LP-levyn kansien sisään kylkiäiseksi. Kotona vasta huomasin, kun pinon klassista ostin.
 
Olihan tuolla niin Shureen kuin Ortofoniinkin sopivat savikiekkoneulat. Nyt siis puuttuu enää kierroksia koneesta :D.

Eli onko niin, että mikä tahansa nykysoitin käy jos siinä on 78RPM, ja savikiekkoneula?
 
Kierroksia puuttuu täälläkin. Miten tuon 95E:n kanssa on, että uskaltaako kokeilla mitä siitä ainoasta levystäni kuuluu? Hajoaako jotain? 45 kierroksella ja sormella lisää vauhtia meinaan. =) Ai niin mutta kun se on hihnavetoinen, voisi hihnan poistaa.
 
Kiitos :)

Ensimmäinen linkki lähtikin ihan perusteista, ja heti heräsi kysymys:

To Play 78s you need the Following Equipment:

1. A turntable with variable speed adjustment, covering a range from about 60 to 90 rpm. Several are available to do this.
2. A good quality tone arm, containing a stereo cartridge, and styli that have been retipped for playing 78s.
3. An amplifier, preferably one capable of selecting mono as well as stereo. Ideally, it should have a facility for reproducing the different equalisations used in the 78 era.

Mitä kummaa tuo viimeinen lause tarkoittaa, myöhemmin tekstissä mainittua 78-levyjen basson runsautta ja diskantin vähyyttäkö? Että pitäisi vielä olla 78-levyille sopiva RIAA:kin. Woihan Wenäjä!

Jussi
 
Vs: 78

Että pitäisi vielä olla 78-levyille sopiva RIAA:kin.
... tai oikeammin 'savikiekoilla käytetyille esikorjauksille sopiva toistokorjain', koskapa juuri 78:ja ne useimmiten eivät ole, eikä niitä monestikaan kaiverrettu RIAA-korjauksella :D vaan eri firmoilla oli omat ideansa nopeudesta ja esikorjauksesta.
 
Suo siellä, vetelä täällä :D. Monimutkainen aihe tuo tuntuu olevan.
 
jussikoo sanoi:
Suo siellä, vetelä täällä :D. Monimutkainen aihe tuo tuntuu olevan.

Onhan siinä omat hifistelyn paikkansa tuossakin, mutta tosiasiassa alkuun pääsee simppelisti: hankkii 78rpm soittimen (vanha Dual, Thorens, Lenco, BSR... tai uusi Rega 78 tai Project Debut + muutossarja), siihen käypäsen rasian (vanha Shure 75, Ortofon) johon saa 78-neulan - tai uuden vastaavan dedikoidun 78-rasian joita löytyy ainakin Regalta, Shurelta ja Gradolta. Nuo variaabelit toistokorjaukset saa aikaiseksi halvimmin 'jätelavalta blokatulla'R :D perus-eq:lla, ideaalisesti sellaisella jossa on muutama muistipaikka (näitä oli muinoin ainakin Technicsillä ja Yamahalla).

Nopeuden helppo säätö katsottaisiin kyllä soittimessa plussaksi, ainakin KAB myy stroboskooppilevyä jossa laaja kierroslukualue. Modifioitu Technicsin SL-1200mkII on ilmeisesti varsin toimiva ratkaisu, siinä on solidi rakenne, helposti vaihdettava rasia / kelkka (tosi shellakkafanilla on läjäpäin erilaisia neuloja ja rasioita) ja hyvin toimiva nopeuden säädin.

Dedikoituja esivahvistimia erilaisin toistokorjauksin olen nähnyt ainakin Graham Sleen valikoimissa.


edit: linkkejä lisätty

http://www.kabusa.com/STROBE.HTM
http://www.kabusa.com/m1200.htm#mod1
http://www.gspaudio.co.uk/preamps/jazzclub.htm
http://www.project-audio.com/main.php?tech=debut&cat=turntables&lang=en
http://www.rega.co.uk/html/planar78.htm
http://www.gradolabs.com/product_pages/78_cart.htm
 
Ei ole tämäkään aihe vielä unohtunut, iski vain krooninen rahapula :D.

Tekeeköhän tällaisella veivattavalla mallilla mitään (paitsi että se olisi suorastaan jumalattoman kaunis sisustusesineenä):

IMG_2998.jpg


Tammea, 1900-luvun alkupuolelta, ei tietoa merkistä tai valmistajasta (ei näy ainakaan päällepäin). Hintapyyntö oli jotain 500 equa, kommentti toimivuuteen että kyllä soi ja kovaa. Myytävänä Suomessa. Neuloja tuntuisi saavan ainakin Saksasta. Osaakohan näitä esim. kelloseppä korjata, jos joku jousi pimahtaa viimeisen kerran...?
 
78rpm

Kellosepät nimenomaan noita laittelee, ja neuloja saa kyllä ihan suomestakin.
 
En tiedä miten tämä savikiekkojen RIAA korjaus oikeaoppisesti menee mutta levypuodissa olemme testailleet omassa myynnissä olevilla soittimilla ihan vain neulaa vaihtamalla ja hyvältä soundaa, ja näinhän se tehtiin myös silloin kun vinyyli syrjäytti pikkuhiljaa savikiekon, useissa senaikaisissa soittimissahan oli vain sellainen kääntöneula, ei niissä kikkailtu minkään korjausten kanssa.

Nythän ei voida tietenkään puhua mistään hifistä mutta eiköhän savikiekkoharrastajille ole oleellisinta että voivat kuunnella aarteitaan ylimalkaan.

Monti

AH Records
http://www.ahrecords.fi/
 
Olikohan joskus ammoisina aikoina rakennusohjeet RIAA:N "korjaussarjasta" jossa oli nupilla valittavissa eri käyriä ? TM ehkä ? Korjaukset on silloin lähinnä korvakuulolta tehtäviä. Muistaisko joku toinen meistä vanhuksista jotain.
Wellonen
 
Back
Ylös