5.1 kaiutinprojekti

Jyrki_H

Moderaattori
Hifiharrastaja
Liittynyt
6.8.2006
Viestejä
26 260
Kaupunki
Oulunsalo
Päätin viimein dokumentoida jo toista vuotta vanhan kotiteatterikaiutinprojektini. Haluan julkaista tämän tänne, koska toivon sen madaltavan kynnystä DIY-rakentelun aloittamiselle. Täällä kun näkee toinen toistaan hienompia tuotoksia, joten on ehkä paikallaan näyttää myös hieman vähemmän tinkimättömiä projekteja. :D

Lähtökohtana tälle projektille oli varastoon jääneet muuttolaatikoina käytetyt kuljetuslaatikot, jotka oli valmistettu 8 mm vanerista. Silloinen "kotiteatterini" koostui Creativen 5.1 tietokonesetistä, joten huomattavaa parannus olisi saavutettavissa varsin pienellä panostuksella. Kaiuttimien rakennetta miettiessäni otin lähtökohdaksi kaiuttimien tulevan sijainnin TV-huoneen tasolla, sekä keskikaiuttimen mahtumisen tuolloin harkinnassaolleen taulutelevision eteen kuvan peittymättä. Pöytätason ja kuvan alareunan välinen matka tyypillisissä jalustalla seisovissa taulu-TV:eissä on noin 15 cm, joten tämä määräsi kaiuttimien korkeuden. Syvyys taas määrittyi siitä, että kaiuttimien ja taulutelevision täytyi mahtua tasolle peräkkäin.

Kaiuttimien rakennetta miettiessäni en halunnut haukata liian suurta palaa kerralla. Mikäli kyseessä olisi monitieratkaisu, täytyisi minun käyttää valmista rakennussarjaa. Tämä siksi, että vasteiden ja säteilykuvioiden sovittaminen yms. jakosuotimien suunnitteluun liittyvä tekisi projektista kertaluokkaa monimutkaisemman, eikä minulla ole aikaisempaa kokemusta aiheesta. Koska kotelon perusmuoto tulisi olemaan matala ja leveä, ei rakennussarjoista olisi löytynyt sopivaa vaihtoehtoa. Päädyin siis full range -elementin käyttöön, jolloin voisin välttää jakosuotimen kokonaan.

Koska tarkoituksena oli pitää budjetti mahdollisimman alhaisena, etsin elementtejä lähinnä Tang Band:n valikoimista. Tässä vaiheessa homma lähti ensimmäisen kerran käsistä, kun postista noudettiin 5 kpl. CSS FR-125S -elementtejä. Netissä surfatessani vakuutuin tämän elementin laadusta. Lisäksi löysin valmiita vastekäyriä erikokoisille koteloille, joten kotelon suunnittelu olisi helpompaa.
FR125sealed-tn.gif

Pienessä suljetussa kotelossa vasteeseen tulisi pientä korostusta 100 Hz tienoille ja sen jälkeen nopea romahdus. Noin 90 Hz jako subbarille olisi siis mahdollinen. Hiukan korkea, mutta kotiteatterikäyttöön riittävä.
 

Liitteet

  • CSS-FR125S.jpg
    CSS-FR125S.jpg
    159,9 KB · Katsottu: 22
Takakaiuttimet halusin korvien korkeudelle enkä yläviistoon. Päädyin siis sohvan molemmin puolin seisoviin lattiamalleihin. Samalla voisin hyödyntää suurempaa kotelotilavuutta bassovasteen hyväksi. Koska kaiuttimet tulisivat seinän viereen, pidin rakenteen suljettuna.

Koska kotelojen seinämateriaali olisi vain 8 mm paksuista, oli tuennan tarve ilmeinen. Suunnittelin siis kotelojen sisälle eräänlaisen matrix-rakenteen. Kallistin etulevyjä hiukan taaksepäin, koska kaiuttimet tulisivat suhteellisen alas. Innostuin myös viistämään oikean ja vasemman kaiuttien etulevyjä kesimmäistä kuuntelupaikkaa kohden, minkä vuoksi kaikki etukaiuttimet ovat erilaisia. Takakaiuttimien etulevyt ovat suorat. Etulevyn täytyisi olla tukevampi. Jälleen alkuperäinen idea budjettiratkaisusta koki kolauksen, kun ostin etulevymateriaaliksi liimakoivua. Myös työkalujen suhteen oli tarkoitus pärjätä mahdollisimman pitkälle jo olemassaolevilla. Suurimmaksi investoinniksi työkalurintamalla muodostui yläjyrsin. Käsisirkkelille olisi ollut tarvetta, koska minulla on vain sähkökäyttöinen pistosaha, jolla on erittäin vaikea leikata suoraan.
 

Liitteet

  • Matrix.jpg
    Matrix.jpg
    246 KB · Katsottu: 23
  • Vaneri.jpg
    Vaneri.jpg
    210,8 KB · Katsottu: 25
Seuraavaksi vuorossa oli koteloiden liimaus ja vaimennusaineella täyttö. Matrix-rakenne ja suljettu kotelo vaativat vaimennusaineen asentamisen osittain jo liimausvaiheessa. Käytin melko paljon polyesterivanua, sekä vaahtomuovimattoa, koska etukaiuttimien kotelot ovat elementille liian pienet ja pyrin näin lisäämään kotelojen tehollista tilavuutta.
 

Liitteet

  • Kotelo_ja_fyllit.jpg
    Kotelo_ja_fyllit.jpg
    205,9 KB · Katsottu: 16
  • Kotelon_liimaus.jpg
    Kotelon_liimaus.jpg
    185,7 KB · Katsottu: 15
Etulevyjen liimauksen jälkeen vuorossa oli koteloiden hionta ja käsittely Osmo Colorin vahalla. Sitten loput fyllit paikoilleen, kaapelointi ja terminaalien asennus.
 

Liitteet

  • Vaahtomuovi_ja_kaapeli.jpg
    Vaahtomuovi_ja_kaapeli.jpg
    143,7 KB · Katsottu: 13
  • Kaapeliterminaalit_ja_johdotus.jpg
    Kaapeliterminaalit_ja_johdotus.jpg
    68,2 KB · Katsottu: 13
  • Etulevyt_ja_vahaus.jpg
    Etulevyt_ja_vahaus.jpg
    202,9 KB · Katsottu: 19
Takakaiuttimien seinille innostuin sahaamaan 45-asteen viisteet, mikä teki sahaamisesta vielä entisestään vaikeampaa. Tästä syystä kotelot ovat vähän joka suuntaan kierot. Kotelon sisälle tein myös tukirakenteita, mutta etuseinää en tukenut. Jouduinkin sitten liimaamaan etuseinään vanerisuikaleen, kun se kumisi selvästi rystysillä koputellessa. Kaiuttimissa oli myös tilaa hiekkakammiolle, joten täytin alaosat puhallushiekalla ja liimasin kotelot umpeen.
 

Liitteet

  • Lattiakajari_sisätuet.jpg
    Lattiakajari_sisätuet.jpg
    241,8 KB · Katsottu: 16
Ohessa kotelon osat, sekä villojen ja kaapeleiden asennusta.
 

Liitteet

  • Lattiakajarit_fyllit.jpg
    Lattiakajarit_fyllit.jpg
    170 KB · Katsottu: 20
  • Lattiakajari_osat.jpg
    Lattiakajari_osat.jpg
    119,9 KB · Katsottu: 20
Sitten hiekat sisälle, etulevy kiinni ja Osmo Coloria pintaan.
 

Liitteet

  • Lattiakajarit_vahaus.jpg
    Lattiakajarit_vahaus.jpg
    154,1 KB · Katsottu: 26
  • Lattiakajarit_hiekkakammio.jpg
    Lattiakajarit_hiekkakammio.jpg
    130,3 KB · Katsottu: 22
Subbarin suhteen pyörittelin mielessäni erilaisia budjettiratkaisuja. Perusratkaisu Peerless SLS tak XLS -elementillä ja edullisella plate ampilla oli vahvimpana mielessä. Hintaluokka nousi kuitenkin n. 400 euroon, eikä tätä halvemmalla tuntunut saavan mitään riittävän hyvää. Taas pieni high-endisti heräsi sisälläni ja valintani päätyi Rythmik Audion DS-1200 -settiin. Hinta tulleineen ja postikuluineen meni yli 600 euron, mutta tulipahan sitten sellainen laite, jonka voisi laittaa vaikka olohuoneeseen.

Subbarin koteloksi ei 8 mm vanerista ole, joten täytyi keksiä jotain muuta edullista. Ratkaisun tarjosi halpa mäntyarkku.
cf46ab16b3adc69abca342c9feed7222.jpg

16 mm mäntylevy ei toki olisi riittävän jäykkää, joten tein 8 mm vanerista sisätukia ja valoin kotelon sisään hiekkahartsiseoksen.
 

Liitteet

  • Subbari_hiekkahartsi#2.jpg
    Subbari_hiekkahartsi#2.jpg
    171,9 KB · Katsottu: 628
  • Subbari_hiekkahartsi.jpg
    Subbari_hiekkahartsi.jpg
    123,8 KB · Katsottu: 20
Kotelosta tuli erittäin jäykkä ja pienten mitoistusvirheiden korjausten jälkeen sain elementin ja vahvistimen asennettua paikoilleen. Kotelon pohjaan lisäsin huonekalujalat.
 

Liitteet

  • Subbari_elementti.jpg
    Subbari_elementti.jpg
    127,6 KB · Katsottu: 21
  • Subbari_plateamp.jpg
    Subbari_plateamp.jpg
    220,2 KB · Katsottu: 282
No mitä projektista jäi käteen? Tarkoituksena oli rakentaa hyvälaatuinen, mutta matalan budjetin kaiutinsetti. Komponentteja hankkiessani en pystynyt vastustamaan kiusausta ostaa hieman parempilaatuisia ja kalliimpia osia. Äänenlaadullisesti setti on toiminut erinomaisesti. Toki pienet 4.5-tuumaiset kaiutinelementit pienissä ylidempatuissa koteloissa eivät pysty tuottamaan kovin paljon potkua esim rock-musiikilla, mutta elokuvissa ja peleissä äänentoisto toimii erittäin hyvin. Subbari on erinomainen. Olen jo pitkään harkinnut sen kokeilemista olohuoneen musiikkisetissä, mutta tämä vaatisi melko suuret järjestelyt kaapelointien ja säätöjen osalta, enkä ole viitsinyt hommaan ryhtyä. Takakaiuttimia kokeilin olohuoneessa niiden valmistuttua ja niiden bassovaste riittää jo perusmusiikinkuunteluun. Voisivat toimia yllättävän hyvin musiikintoistimina esimerkiksi pienessä kerrostalo-olohuoneessa.

Lopputuloksena surkeasti viimeistellyt kotelot, joissa huippuluokan komponentit. Eipä nuo viimeistelyvirheet kuitenkaan arkipäivän käytössä häiritse lainkaan.

index.php
 
Ihan kivalta näyttää. Mikä tästä tekee vähemmän tinkimätöntä, on sentään viimeistelty loppuun asti. Tuleppa mun olohuoneeseen vilkasemaan sitä järjetöntä kasaa bonkkia, puoliksi kasattuja laitteita ja kaapelimyttyjä mitä on erinäisten kokeilujen jälkeen nurkkiin jäänyt :).

Tärkeintähän näissä hommissa (kai) on olla ite tyytyväinen. Mulla on se ongelma, että varsinkin sillon on vaikea hyväksyä mitään virheitä :).

-AL
 
Oliko tuo plate amp myös Rhytmikin? Mietin vain että eikö nuo yleensä asenneta erilliseen ilmatilaan subbariin nähden. Mutta mukavan oloinen projekti kyllä. TV:n päältä bongasin mustan palkin, mutta kesti vähän aikaa löytää Wii. Hetken jo luulin, että töllössä on vain erillinen morkula yläosassa.
 
Gretch sanoi:
Oliko tuo plate amp myös Rhytmikin? Mietin vain että eikö nuo yleensä asenneta erilliseen ilmatilaan subbariin nähden. Mutta mukavan oloinen projekti kyllä. TV:n päältä bongasin mustan palkin, mutta kesti vähän aikaa löytää Wii. Hetken jo luulin, että töllössä on vain erillinen morkula yläosassa.
Plate amp on Rythmikin, siinä on se servopiiri mukana. Vahvistin on suunniteltu ilmatiiviiksi ja laitetaan samaan ilmatilaan, myös valmistajan omissa kotelopiirrustuksissa.
Minulla olisi myös Time Crisis 4 PS3:lle ja siinä on IR-lähettimet ruudun molempiin yläreunoihin. Pitäisi varmaan hankkia vielä Wii Speak ja Eye Toy, niin saisi telkkarin päällisen täyteen. :D

Subbarin päällä on pari kivilaattaa ja vahvistimen jalkojen alla on palat hiirimattoa, mutta siltikin vahvistin pärähtää välillä sopivan subbaritaajuuden soidessa.

@leino_antti: Ei nuo kotelot ole todellakaan hyvin viimeistellyt. Musta väri kätkee paljon, eikä nuo päivittäisessä käytössä enää häiritse.
 
Back
Ylös