5.1 äänien downmix stereoksi

dmt

Käyttäjä
Liittynyt
14.7.2008
Viestejä
13
Huomenet!

Entisenä 5.1 käyttäjänä, nykyisenä stereo-setin omistajana minua on alkanut vaivaamaan yksi asia;
Surkea lopputulos, kun monikanavaäänet "alasmiksataan" stereoksi.
Kokemukseni perustuvat lähes ainoastaan elokuvan katseluun tietokoneen kautta ja vlc-ohjelmalla, mutta käsittääkseni tämä downmixaus on lähes identtinen kaikissa toistimissa, software tai ei. Kertokaa jos olen väärässä :)

Se mikä lopputuloksessa potuttaa on se, kuinka kaikki syvyystilainformaatio onnistutaan tuhoamaan poikkeuksetta, aivan kuin siitä ei olisi enää toivoakaan koska kysessä on stereoääni. Downmixattu ääni kuulostaa siltä, että kumpikin takakanava ja niiden tuoma tilavaikutelma vain summataan samanpuoleisen etukaiuttimen signaaliin, ja tämä lienee totuuskin?

Asia alkoi vaivata katseltuani vähän vanhempia tv-sarjoja kuten X-Files, ja huomattuani miten hieno äänimaailma niissä on saatu aikaan. Vain kahta kanavaa käyttäen.
Olenkin nyt vahvasti sitä mieltä, että jo 2k euron budjetilla voidaan saavuttaa huomattavasti miellyttävämpi äänimaailma - myös elokuvissa- kun panostetaan kahteen kanavaan 5.1:n sijasta (olettaen, että akustiikka on kunnossa).

Googlella leikkiessäni törmäsin tälläiseen laitteeseen: http://www.broadcast.harris.com/product_portfolio/product_details.asp?sku=Down_Mix
Olisikohan tuosta mihinkään.. Vai onkohan laite yhtä säälittävä, kuin kaikki muut vastaavat ratkaisut kotiteatterivahvistimissa. Kaikkia en toki ole kuullut, mutta ne joita olen eivät kestäneen kriittistä kuuntelua kolmea sekuntia kauempaa.
 
Kyllä minusta vaan 2.0 setillä elokuvat on äänellisesti ankeita. Dynamiikkaa leikkaantuu lähes kokonaan, eikä mitään äänien kiertoja ym ole. Lisäksi on istuttava aivan kaiuttimien välissä. Korkeintaan 1 henkilö voi katsoa elokuvia kohtuullisella ''laadulla''
 
Kävin Finnkinon teatterissa ja kyllä siellä oli latteammat äänet kuin kotona 2.1:llä. Yrittivät vielä peittää sitä huonoa latteaa ääntä soittamalla liian kovaa samalla kun subbari päristi tuolia. Monikanava perustuu siihen että sitä latteaa ääntä toistetaan monesta kaiuttimista, jolloin pitäisi seurata jonkinlainen Wow-efekti, mutta samanhintaisella 2-kanavaisella päästään usein parempaan äänenlaatuun. Teatterista puuttuu se 2-kanavaisen vahvistimen ilmavuus. Pointti oli että 2-kanavaisen kattauksen voi saada toimimaan.

Meillä vaimo ei tykkää dynamiikasta ja pistää aina välillä vähän hiljemmalle, kun hiljaisien ja voimakkaiden kohtauksien ero kasvaa liian suureksi.

(Teatterissa leffakokemusta huononsi vielä sekin että vieruskaveri haisi vanhalle viinalle :mad:)
 
Kyllä minulla vain stereovahvistimella katsottuna leffat on lähes samaa tasoa, kuin television kaiuttimilla. Parempi äänenlaatu vain. No antaa se dynamiikkaa enempi, mutta ei kunnolla. neljällä kaiuttimella on jo aika hyvä. 5.1 on sitten varmaankin paras. Puhe tulee keskeltä ja dynamiikkaa piisaa. Helikopterin laskeutuminen tuntuu siltä, kuin pitää ja esim aseen lippaanvaihto tapahtuu ''voimalla'' ja ''diskantit'' rätisee hyvin. 2.1 setillä vähän sama, kuin digilähetyksiä katselisi. Tämä nyt näin kärjistettynä.
Minulla hoitaa Stereovahvistin tällä hetkellä pääkaiuttimien esivahvistuksen ja kotiteatterivahvistimella sitten säätelen kaikki. 4.1 elokuville ja peleille tällä hetkellä
 
Hyvä 2.0 setti hakkaa heikon 7.1 setin 100-0. :-\

Onkos ketjun aloittajalle ffdshow tuttu? Sieltä voisi löytyä kokeilemisen arvoista ominaisuutta.
 
Totta kai hakkaa, mutta jos ensin kuuntelee kahdella kaiuttimella ja sitten hankkii kunnon vahvarin ja kaiuttimet 5.1, niin johan parantuu.
 
Stereovahvistin on Ca 840a v1 ja monikanava Denon avr-2808. Kaiuttimet Usher v-601
Tuo 2ch-leffajuttu kokeiltu Ca 640a v2.
 
Back
Ylös