45/3 modaaminen rakenteeltaan avoimemmaksi.

Dambuilder

Käyttäjä
Liittynyt
9.12.2009
Viestejä
764
Lähinnä tähän Kimmoston juttuun(alhaalla lainausmerkein varustettuna) vastaten, ja miksei muutenkin, kuinka mahtaisi toimia noin teoriatasolla ratkaisu, jossa osan takasäteilystä päästäisi läpi. Käytännön toteutus voisi olla sellainen, että keskiääni"kotelon" taakse pitäisi tehdä samantyyppinen kookas aukko, kuin kotelon sivuillakin on. Ja sitten esim. kokeilemalla omaan huoneeseen/makuun soveltuvaa määrää takasäteilystä esim. jakamalla vuorivilla lohkoihin, joita poistamalla/lisäilemällä sopiva tilanne saavutettaisiin. Tämä tietysti kasvattaisi tehovastetta keskitaajuuksilla, mutta avartaisi varmaan ääntäkin mukavasti huoneissa, joissa bassotoisto on korostuneella tasolla(itsellä juuri tämä tilanne, joka kyllä helpottuu suurelta osin refleksiaukon tukkimisella huonemoodeja lukuunottamatta)? Lähinnä se, että onko keskiäänikotelon takaseinä tälläkään hetkellä mitenkään olennainen äänen tasapainon kannalta? Tietääkseni koko keskiäänialue saadaan matalimmiltakin osin vaimennettua siihen villaan, joten ei kai sillä niin väliä, jos sahaan kotelon takaseinät saman tien auki ja aloitan testailun...?

"Otin jokseenkin turhaan 45/3:n hampaisiini, koska sehän ei ole kunnolla/varsinaisesti pystysuuntaava kajari. Keskialueen keila on hyperkardioidi, jota on vaimennettu takaa. Alempi jakokin on niin korkealla, että lattiadipistä tulee jalustakajarimaisen täysi. 5 ms aikaikkunalla mitatussa 300 -> 600 Hz pomppaa noin 17 dB, joten ei kannattaisi hehkuttaa suoria vasteita lattiaheijastus huomioiden. Tuo saadaan muutaman dB:n sisään "oikeasti" pystysuuntaavilla - ottamatta kantaa siihen onko se hyvä asia vaiko ei.

Eipä mulla ole noista mahdottomasti mussutettavaa. Kaikki vasteet on tuunailtu Pekkamaisen huolellisesti. Etuvasteessa on huomioitu alapään ympärisäteilevyyttä, joten tehovasteeseenkaan ei synny porrasta >160 Hz. Etukeilaa ei kavenneta kesken keskialueen, joten tehotaso pystyy päällä noin 2 kHz asti - kuten mielestäni pitääkin.

Subjektiivisessa mielessä takasäteilyn puuttuminen keskialueelta alkaen voi olla joillekin mieleinen juttu - toisille taas ei. Kerran olen 45/3 kuullut, mutta eivät toimineet ollenkaan ko. huoneessa. Selvästi liikaa betonia ja pieni tila suhteessa alapään tehovastekompensointiin.

Uudemmilla Tuomeloilla tarkoitin MB-D08.

Väärä ketju tälle keskustelulle, joten jatketaan DIY-puolella mikäli tarpeen."
 
K

ksaunisto

Takaosa olisi oltava kokonaan vaimennettu, jottei siirtolinjaisuus muodostaisi vahvistuneita kailotuksia. Vaimennusaine saisi olla selvästi vuorivillaa kevyempää, esim. levyvanua, jotta taka-aaltoa syntyisi hiukan myös keskarin kaistan yläpäähän. Keskarikaistan sisäinen tasapaino tulee todennäköisesti hiukan muuttumaan, jolloin paine suodinviilauksiin kasvaa. Keskarikaistan alapäähän voi jäädä kardioidimaista bukeeta, koska jaon alueelle syntyy monopolin ja dipolin yhdistelmä. Eli ihan täyttä taka-aaltoa ei välttämättä synny keskarikaistan alapäähän vaan puhtaampi dipolimaisuus painottuu kaistan keskivaiheille (yläpää hukkui vaimennukseen).

Kaikkeahan voi kokeilla, mutta virityksiltä ei kannata ensisijaisesti odottaa parannusta vaan sitä toista :D
 

kolsja-4

Käyttäjä
Liittynyt
24.1.2009
Viestejä
1 968
Kaupunki
kotka
Mulla on leikattu kaiuttimiin vuoraus vanhasta vaahtomuovi paljasta ja hyvin homma pelaa. niitä saa vaikka kierrätys keskuksesta tai kirpparilta.
 
Ylös