300B SET vahvistimet

ju-sa

Hifiharrastaja
Liittynyt
8.8.2006
Viestejä
584
Kaupunki
00730
Moi,

Mulla on pidemmän aikaa pyörinyt mielessä hankkia Omega Super 6 Alnico XRS -kaiuttimien eteen sopiva putkivahvistin. Muutama eri malli eri putkityypeillä (KT88, EL84, 300B) on käynyt kotona koekuuntelussa ja suurimman mielenkiinnon on herättynyt Nousevan Auringon maassa valmistettu integroitu, jonka pääteasteesta löytyvät 4 x 300B -putket. Tehoa tuo pukkaa ilmoille 20 W per kanava at 8 Ohm eli Omegan herkkyydellä(92 W at 8 ohms) pärjää komeasti nykyisessä kuuntelutilassa.

Arwon harrastajilta tietämättömänä kysyn kokemuksia 300B -putkiin liittyen. Niiden hintataso asettaa omat rajoituksensa ns. "tube rolling" -kokeiluille, joten putkien laatu ja kesto kiinnostavat. Millaisiin käyttötunteihin niillä olette päässeet? Ilmeisesti normaalilla käytöllä (muutama tunti päivässä) niiden kestoikä lienee yli 5 vuotta mutta putki(valmistaja)kohtaisia ja vahvistinkohtaisia eroja löytynee ???

Kaikki kokemukset 300B putkista ja SET-vahvistimista kiinnostavat ja otetaan mielenkiinnolla vastaan :)

T. Jukka
 
Moi Jukka,

ensiksikin pari kysymystä: oletko kuunnellut Omega kuutosia Leben 300X:llä? Kysyn, koska L. Chockos pitää tästä kombinaatiosta vallan kovasti. Toinen kysymys, saako udella tuon Nousevan Auringon maan 300B -integroidun merkkiä ;)?

Minulla oli Omega 8:ja ajamassa custom made SE300b-peli, jossa JJ:n röörit. Tosin ei noilla soitettu kuin puoli vuotta, mutta toimivat toki siihen saakka ainakin vailla ongelmia..muutoinkin järkevän hintainen ja hyväsaundinen rööri. Kesti vertailun ainakin ko. peliin asennettuna KR:n Ballooneihin, myös 300BXLS:ään. Olivatha KR:t toki hienostuneemmat, mutta balanssihan se loppujen lopuksi ratkaisee. Käyttöiästä sen verran, että eiköhän mainitsemallasi käyttöesimerkillä todellakin päästä kuuntelemaan ongelmitta vuosia. Muistaa tottakai täytyy, että tuubit ovat tietenkin yksilöitä ja kyllähän niitä saattaa kosahtaa..NOSputket varsinkin (no, miksei myös uustuotantoputkissa tällaisia feiluureja voisi ilmetä).

Hauskaa sinällään, että olet päätymässä tai ainakin harkitsemassa 300B putkosta juuri kuutosille. Kuutosen tone kun on hyvin vahva eikä se piirrä niin tarkasti vaan maalailee musikaalisin vedoin :), voi se joillakin kombinaatioilla jopa jäädä hieman pidättyväiseksi, jopa tummasointiseksi (hieman). Tämä tietysti on sellainen systemsynergy issue tietenkin. En tietenkään sano, etteikö 300B voisi olla juuri "se" vahvistin kokoonpanossasi (varsinkin, jos olet näin jo kokenut). Tiedän kuitenkin, että sopivilla johdoilla varustettuna EL84 -putkisen värkin (eikä tarvitse välttämättä olla SE -peli,esim.Leben) nopeus, napakkuus, sävykäs keskialue ja helähtävän kimmeltävä yläpää herättävät kuutosen eloon. Hieman runsaampisointinen EL34 (itselläni tällä hetkellä italialainen PSE EL34) miksei myöskin, mutta on ehkä enempi parempi match Omega 8:n kanssa.

En nyt paljoa inputtia kysymyksiisi valitettavasti pystynyt tuomaan, mutta piti purkautuman kuitenkin ;).

Onnea vaan vahvistimen etsintään!

jouni
 
Sekoitan hieman pakkaa omilla kokemuksillani, jotka eivät olleet ihan jounin luonnehtimilla linjoilla. 300b-putkosista JJ soi taannoisella pääteelläni kaikkein "sieluttomimmin", ollen kuitenkin varsin neutraali ja hyvinkin dynaaminen tapaus. Se myös kohisi kokeilluista vähiten. Mainittakoon, etteivät juuri mitkään röörit tuoneet taustakohinaa sanottavasti. Itse Emission Labsin putkia kuulematta, tilaisin sellaiset Mitrolta kylmiltään. Parihinta on noin 400 euroa, eli huomattavasti edullisempi kuin monessa muussa paikassa Euroopassa.
 
Svoo sanoi:
Sekoitan hieman pakkaa omilla kokemuksillani, jotka eivät olleet ihan jounin luonnehtimilla linjoilla. 300b-putkosista JJ soi taannoisella pääteelläni kaikkein "sieluttomimmin", ollen kuitenkin varsin neutraali ja hyvinkin dynaaminen tapaus. Se myös kohisi kokeilluista vähiten. Mainittakoon, etteivät juuri mitkään röörit tuoneet taustakohinaa sanottavasti. Itse Emission Labsin putkia kuulematta, tilaisin sellaiset Mitrolta kylmiltään. Parihinta on noin 400 euroa, eli huomattavasti edullisempi kuin monessa muussa paikassa Euroopassa.

Olen samaa mieltä noista JJ:n 300 B:sta. Itse vaihdoin sellaiset TJ Full Musiciin. Soundi parani huomattavasti. Kannattaa noitakin ensiksi kysyä Mitrolta.

t. Tapsa
 
Oma pointtini oli tossa JJ -maininnassa, että tarjosivat erittäin tasapainoisen saundin suhteessa hintaan. Sielukkuutta ja hienostuneisuutta KR:t toki tarjoilivat enemmän, kuten varmasti myös TJ Full Music, EML, WE300B!, Sophia Princess Mesh ym., kuitenkin jopa siinä määrin, että kattauksesta ja musiikkityylistä riippuen kysyy, tuliko jotain goodieseja jo liikaakiin.. ;)

jouni
 
Jos 300B -putki ei pysty tarjoamaan sielukkuutta ja hienostuneisuutta, niin se on lajityyppinsä luopio. Mutta toisaalta: JJ:tä noin dekadin paremmat KR ja EML eivät minun kirjoissani kuulu 300B -perheen hienostelijoihin. Sen roolin varaisin orkkikselle eli WE:lle.

Tämä tästä.

yst.terv: jaffae
 
Vielä sen verran, että KR:n Balloonhan on aikamoinen hienostelija ainakin minun kirjoissani :) (onhan se hyvin lähellä tietävien lähteiden mukaan WE:tä..), saman valmistajan BLXS ei niinkään hienostele - se ampuu kovilla, se on tykki! :D

jouni
 
Jep jep. Yhtä monta kokemusta kuin on kirjoittajaakin. Kaikki pallot ovat vielä ilmassa ja aika näyttää mikä nappaa. Sen verran olen matkan varrella oppinut, että vahvistimen soundiin vaikuttavat putkityypin lisäksi niin monet muut tekijät, että ota siitä nyt sitten selvää: etupää, kaapelointi, kaiuttimet, musiikkimaku ja mieltymykset äänen suhteen - eli kuuntele itse omilla laitteillasi omassa tilassasi ja omilla levyilläsi ja päätä kuulemasi perusteella - näinhän sen menee.

Kiitos kaikille kommenteista - matka jatkuu kohti määränpäätä!

T. Jukka
 
Back
Ylös