2-kanava toisto ei kykene lähellekään todellisuutta ?

  • Keskustelun aloittaja PPU
  • Aloituspäivämäärä
P

PPU

"The best one can hope for with 2-channel sound reproduction is the illusion of listening into the recording venue. Physics does not allow the accurate reproduction of the original sound field with only two speakers.
"
http://www.linkwitzlab.com/conclusions.htm

Voiko asiaa enää rehellisemmin ja selkeämmin sanoa?
 
Eipä oikein. Onhan tuo ollut tiedossakin. Toisaalta tuo vaatii myös laadukkaan monikanavaisen äänitteen jollaisia läheskään kaikki eivät ole. Ja edelleen jos ajatellaan tallenteen olevan laadukas millaisen kompromissin siinä tekee pysyessään 2-kanavaisessa systeemissä vaikka sen noin periaatteessa tinkimättömämmin saisikin aikaan? Aika raju kompromissi sekin on. Nimenomaan vain kahden kanavansa osalta. Mutta tämä tietenkin vain sillä oletuksella että mahdollisimman tarkka 1:1 renderointi esityksestä kiinnostaa. Voihan sieltä kuunnella monoäänelläkin vaikka mitä kilkatuksia ja saada fiilikset musiikista ei siinä mitään.

Mutta mitenkäs tämä liittyy DIY puuhiin? :)
 
Jussi Toivanen sanoi:
Mutta mitenkäs tämä liittyy DIY puuhiin? :)

Siksi kun DIY-insinöörin sanomisilla on arvoa tasan 0 muissa kuin DIY-ketjuissa ;)

Itse asia on ollut itsestäänselvyys jo stereon alkuajoilta asti. Eihän vertikaalista eikä takakenttää ole edes yritetty saada mukaan. Haaste onkin siinä, saadaanko ne huoneen ja kaiuttimien avulla rakennettua niin ettei itse musiikin toisto kärsi. Ja onko niiden rakentaminen edes tarpeellista, jos on tarkoitus kuunnella musiikkia.
 
Eipä tämä aihe oikein liity mihinkään. Mitään en ollut ottanut kun postasin..
:-\
 
Niin. Onhan se ns luonnonmukainen mielenkiintoinen juttu. Tietysti ensimmäinen kysymys ennen sen tarkempia pohdintoja on se onko se tarpeen. Siis 1:1 luonnonmukaisuus ja sen tavoittelu. Siinä tulee kuitenkin heti alkuun vastaan lähdemateriaalin rajallisuus. Laadukkaita 5.1 tallenteita tietääkseni on jonkun verran mutta toisaalta sekin on erittäin rajallinen menetelmä ja sallii periaatteessa vain kaksiulotteisen avaruuden (syvyys ja leveys). Korkeus pitäisi vielä saada siihen mukaan. Ja sitten jos ajatellaan että 99,xx% maailman musiikkimateriaalista on stereona satunnaisella laadulla onko se sen arvoista? No riippuu varmaan mitä kuuntelee. Nykyaikaisesti tallennettuna esimerkiksi klassista löytyy tietääkseni aika paljon SACD hybrideinä. Joku asiaan enemmän tutustunut osannee sanoa materiaalipuolesta enemmän?

Periaatteessa lähelle 1:1 voisi päästä rakentamalla pallon jonka sisällä herra ja hidalgo tahdon (tai kovan viinan oton) voimalla levitoi. Pallon sisäpinta äärettömän täyteen äärettömän pieniä pistelähteitä äärettömällä dynamiikalla ja rajoittamattomalla taajuuskaistalla. Sitten palkata siihen joku Griesinger suunnittelemaan softa ja tallennusmenetelmä jolla tuohon äärettömään elementtimatriisiin saadaan mallinnettua ideaalisella tavalla toistettavaa materiaalia. Käyttämällä eri määriä pistelähteitä saadaan eri kokoisia äänilähteitä eri puolille kuuntelijaa.

Nyt täytyy kyllä todeta etten ole näin la aamusta oikeasti ottanut mitään. Silti pukkaa näin vihmerää ideaa. Kuka laskisi montako fysiikanlakia tuossa jo rikottiin? Huoh. :p
 
Ääh.. Jätkät ei vaan osaa. Vähän mielikuvitusta kehiin, niin kyllä se Jennifer Lopez pölähtää siihen olkkariin laulamaan ja persettään heiluttamaan. :)
 
Matti Lehtinen sanoi:
Ääh.. Jätkät ei vaan osaa. Vähän mielikuvitusta kehiin, niin kyllä se Jennifer Lopez pölähtää siihen olkkariin laulamaan ja persettään heiluttamaan. :)

Niin tai eihän tämä ole kuin köyhien ongelma. Jos on rahoissaan palkkaa sen Lopezin olkkariin laulamaan ja persettään pyörittämään. Lopezista en itseasiassa tiedä mutta tietääkseni ainakin Rolling Stones olisi joskus tehnyt hääkeikan jollekin raharikkaalle. Siinä alkaa olla jo asennetta vaikka puhtaasti pääomalla kai se oli onnistunutkin. Vai liekkö ollut vähän suhteitakin että on saaneet aikataulut yhteen?
 
Jussi Toivanen sanoi:
Niin tai eihän tämä ole kuin köyhien ongelma. Jos on rahoissaan palkkaa sen Lopezin olkkariin laulamaan ja persettään pyörittämään. Lopezista en itseasiassa tiedä mutta tietääkseni ainakin Rolling Stones olisi joskus tehnyt hääkeikan jollekin raharikkaalle. Siinä alkaa olla jo asennetta vaikka puhtaasti pääomalla kai se oli onnistunutkin. Vai liekkö ollut vähän suhteitakin että on saaneet aikataulut yhteen?

Joo. Tuon Rollari homman olen itsekin jostain lukenut. Mikäs siinä olis ollessa jos Brown Sugarit ja Satisfactionit pärähtäisivät livenä juhannuksena pihalla. :)

Takaisin asiaan.

Mä vähän uumoilinkin, ettei Pasi ollut ihan pelkkää kansalaisluottamusta nauttinut, kun oli yön pikkutunteina pohtinut hifin syntyjä syviä. :)

Kyllä mä uskoisin, että oikeassa tunnelmassa hyvän laitteiston äärellä, maukkaan live-levyn säestyksellä sitä voi ajatuksissaan heilahtaa sinne paikanpäälle nauttimaan esityksestä, vaikka se fysiikan lakeja vastaan sotisikin. Tuo Jussin pallo hommeli oli ihan hyvä "idea". Mihinköhän sitä pääseekään muutamien vuosien kuluttua, vaikkapa kunnollisilla silmälappuvideoilla ja kuulokkeilla? Saattaa olla vielä elämyksiä edessä tulevaisuudessa?
 
Matti Lehtinen sanoi:
Kyllä mä uskoisin, että oikeassa tunnelmassa hyvän laitteiston äärellä, maukkaan live-levyn säestyksellä sitä voi ajatuksissaan heilahtaa sinne paikanpäälle nauttimaan esityksestä, vaikka se fysiikan lakeja vastaan sotisikin.

Pääsee ja voihan 2-kanavaista systeemiäkin maustaa tuon äänikuvallisen informaation suhteen. Köykän Ortoperspektalla saa varsin hyvää aikaan. Toimivia levyjä on taas rajallinen määrä mutta niinhän niitä on aitoja monikanavaisiakin. Monet nykymusiikit kun ei ota iloa irti edes stereosta. Lähes monohumppaa.

Ja voihan tuota elämystä tosiaan maustaa sopivilla nautintoaineilla. Punaisella pastillilla tiukkenee basso ja parilla vihreällä levahtaa ääniavaruus aivan uusiin sfääreihin. Tämä, kuten jatkuva alkoholin käyttökin (lääkkeheksi tai audiovisuaalisiin enhancereihin), saattaa johtaa ikävään riippuvuuteen mutta hei, eihän sitä nyt ihan kaikkea voi vaatia. :D

Mihinköhän sitä pääseekään muutamien vuosien kuluttua, vaikkapa kunnollisilla silmälappuvideoilla ja kuulokkeilla? Saattaa olla vielä elämyksiä edessä tulevaisuudessa?

No scifin puoleltahan löytyy äkkiä ihan soveliaita variantteja. Matrix tyyliin töpö takaraivoon ja mielen siirtyminen virtuaaliselle tapahtumapaikalle tai sama fyysisessä muodossa Star Trek holokannen tyyliin. Tekniikka vain raahaa hieman visioista jäljessä... Siihen saakka joutuu tyytymään Rollareihin livenä. ;)
 
No scifin puoleltahan löytyy äkkiä ihan soveliaita variantteja. Matrix tyyliin töpö takaraivoon ja mielen siirtyminen virtuaaliselle tapahtumapaikalle tai sama fyysisessä muodossa Star Trek holokannen tyyliin. Tekniikka vain raahaa hieman visioista jäljessä...

Äläs nyt Jussi oo tuommoinen. ;)

Silmälappuvideoitahan saa jo kaupasta. Reilun kymppitonnin taitavat maksaa. Ollaan viihteen parissa näissä hommissa ja jokainen tietää mitä peliteollisuus on tehnyt tietotekniikalle. En mä näkis minään Scifinä, noita ehdottamiani juttuja. Olen nyt 25.V poitsu ja veikkaisin, että kun kämppäni on maksettu, niin kodinkoneeni omaavat IP - osoitteen ja olen verkossa kännykälläni nopealla yhteydellä missä vaan.

En näkis mitenkään mahdottomana ideana, notta kännykän kautta langattomasti katselisin silmälappuvideoillani elokuvia, tai live taltiointeja bändien keikoilta monikanava äänellä hyvillä kuulokkeilla. Soittelisin kiukaalleni pokkana töistä lähtiessä, notta menee päälle ja kaikkea sen semmoista. :)

Jos nyt ketään kiinnostaa, niin paine-ilmalla toimivan auton tilauslistalla on jo meikäläisen nimi. Hinta tulee olemaan kymppitonnin päältä ja kompuralla hoidetaan tankkaus muutamassa minuutissa. Tämäkään ei ole Scifiä, vaan ihan nykypäivää. ;)
 
Matti Lehtinen sanoi:
Äläs nyt Jussi oo tuommoinen. ;)

En minä sitä piruiluna tarkoittanut. Tiedän kyllä että silmälappuvideot on olemassa ja kehittyvät edelleen. Tietääkseni Finnairillakin on joku sen tyyppinen mediacenter. Tulee vain niin harvoin liikuttua koneella ettei noitakaan tiedä. Vai liekkö vasta kehitysasteella en tiedä. Eli päähän käypä värkki jolla voi katsoa leffaa tai kuunnella musaa ilman että vieressä potentiaalisesti nukkuva reissukaveri ei häiriinny eikä nuoriso hätkähdä potentiaalisen K-15 tai K18 materiaalin luomista audiovisuaalisista ärsykkeistä. No ellei vieressäistujan käytös ala sitten ilmaista asiaa. Kuolausta, ärjyntää tai paskaista naurua.

Nuo mainitsemani esimerkit ovat vain noita scifipuolella esiin tulleita pitkänlinjan visioita joista tekniikka oikeasti on reilusti jäljessä. En tarkoittanut niitä minkäänlaiseksi vastavedoksi olemassa olevia tai lähiaikoina realistisesti ilmestyviä laitteita kohtaan.
 
Olen kyllä linkwitzin kanssa eri mieltä. Binauraaliset äänitteet ovat 2-kanavaisia ja ne ovat tällä hetkellä ainoa tekniikka, jolla voidaan kuvitella lähestyttävän täydellisyyttä lähivuosina. Monikanava on binauraaliseen verrattuna vain lisäkaiuttimilla kikkailua.
 
Matti Lehtinen sanoi:
Ok. Mää kun luulin, että nyt se rupes vittuilemaan. :)

Sitä näkyy tuota sawolaista tulkinnanvaraisuutta jäävän noihin juttuihin ihan vahingossa. :p
 
Jussi Toivanen sanoi:
Sitä näkyy tuota sawolaista tulkinnanvaraisuutta jäävän noihin juttuihin ihan vahingossa. :p

Ääh. Kyllä se tämä Lehtisen tapaus täällä vihdissä on vaan sitä yksinkertaista laatua, vaikka työ sawolaiset kyllä olettekin vähän kieromman puoleista sorttia. :)
 
Onhan niitä olemassa ja kehitteillä kaikenlaista. Tuolainen virtuaalimaailma tms. vain ei periaatteellisella tasolla oikein itseä kiinnosta. Ei me keinotekoisia elämyksiä nykyistä enempää tarvita vaan vähemmän. Todellisuus on aika hyvin unohtunut jo nykyiselläkin menolla. Muovista keinotekoisuutta lähes kaikki tyynni koko tämä länsimainen kulttuuri ja kutakuinkin p****stä.. No, se siitä nottei mene liiaksi off-topikiksi.

PS. nyt en oo sitte oikeasti mitään ottanu :D
 
Pasi P sanoi:
nyt en oo sitte oikeasti mitään ottanu

Siis että kehtaat selvinpäin tänne kirjotella?!! Häpeä! Paranna heti tapasi.


Muuten mikäs saa kuvittelemaan että muutaman lisäkanavan lisäys tekisi toistosta todellisen? Entäs ylhäältä tulevat äänet?
 
Eikös jollakulla (en yhtään muista nimeä) suomalaisella ole oma monikanava systeemi ja hän tuottaa levyjäkin omalla äänityssysteemillään. Tietääkö kukaan?
 
hatiol sanoi:
Eikös jollakulla (en yhtään muista nimeä) suomalaisella ole oma monikanava systeemi ja hän tuottaa levyjäkin omalla äänityssysteemillään. Tietääkö kukaan?
Markku Lulli-Seppälä (?) Oma kahdeksankanavainen äänitys ja toistojärjestelmä.
90 luvulla Hifilehdessä esiteltiin. Kaiuttimet ihan nurkissa. Kait ainakin erikoinen systeemi.
Silloin kirjoitettiin muistaakseni että kuutisenkymmentä levyä tehnyt.
Ja levymerkki MILS, ei ML joka on Musiikki-Laiho. Siksi muistan tämän kun eka kerran törmäsin tuohon Musiikki-Laihoon, niin ajattelin/muistelin tuon olevan tämä kyseinen äänittäjä. Muutaman levyn (CD) ostin, ja aivan luokattoman huonoja olivat. Tällöin luin kys. artikkelin uudestaan ja sain tämän verran selville...

...tässäpä valmiiksi googletettuna kyseisen henkilön kotisivu.
 
Back
Ylös