16bit 44.1khz vai 24bit 192khz

Ei välttämättä. Moni DAC muokkaa signaalia sisäisesti käsittelyssä aiheutuvien virheiden pienentämiseksi. Jos DAC ei itse tee tätä ja sen tekee ulkoisesti, niin lopputulos voi silti erota jopa edukseen normiresoluutiosta. Toisaalta jos DAC upsamplaa saamaansa signaalia normaalitilanteessakin, niin kyse voi olla siitä kumpi tekee homman lopputuloksen kannalta paremmin, DAC vai tietokone. Jos taas DAC upsamplaa vielä korkeammalle kuin suurin sallittu sisään otettava signaali, niin tietokoneella tapahtuvan upsamplauksen jälkeen voi tapahtua vielä toinen upsamplaus. Se onko lopputulos kummassa tapauksessa subjektiivisesti paremman kuuloinen ei ole itsestään selvää. Kokeileminen auttaa.

Siellä minäkin sitten varmasti olisin, koska mielestäni muutokset signaalin käsittelyssä ja filtteröinnissä aiheuttavat kuultavia muutoksia.

Tässä ollaan varmaan totuuden äärellä, ehkä. Ainakin, jos uskotaan oman DACcini suunnittelijaa. Minun dacista on poistettu oversamplaus ja digitaalifiltteri. DAC pystyy kuitenkin käsittelemään 24/192-tavaraa ja itseasiassa suunnittelija suositteleenkin resamplaamaan kaikki bitit 24/192-muotoon tietokoneen päässä, ellei sitten materiaali ole jo valmiiksi 24/192. Olen kokeillut 16/44 vs resamplattu 24/192 ja kyllä tuo jälkimmäinen on selkeästi parempi. Kannattaa lueskella intternettiä, esim computer audiophile-foorumia. En ala nyt vääntämään asiasta, koska en koe tarvetta todistella kuulemaani, mutta kehotan kokeilemaan. Voi toki olla, että oma DACcini tuo resamplauksen edun esille nimenomaan siksi, että DAC ei käsittele bittiä muuten kuin tekemällä sen perus D/A-muunnoksen ja nimenomaan tähän on pyritty, jotta saadaan mahdollisimman hyvä lopputulos äänellisesti.
 
Viimeksi muokattu:
Enpä erityisesti keneltäkään. Kuka tahansa voinee vastata.
 
Viimeksi muokattu:
eikös toslinkki oo rajottunu 24bit 96Khz kun taas coaxiaali taipuu 24 192khz asti ? jota ite tulee käytettyä
 
eikös toslinkki oo rajottunu 24bit 96Khz kun taas coaxiaali taipuu 24 192khz asti ? jota ite tulee käytettyä
Ei. Tai siis alunperin Toslink oli speksattu vaan 20/48 asti, mutta nykyään se tukee teoriassa kaikkia nykyisiä yleisiä formaatteja. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö yksittäiset toteutukset olisi rajoittaneet sitä mitä Toslinkille suostutaan antamaan. Siirtotienä se on kuitenkin kykenevä jos toteutuksessa ei ole tingitty liikoja ja kaapelit on kunnossa. Tämä siis S/PDIFfin tiimoilta.
 
jaa mut netissä jokapaikassa ainenkin toslinkista sanotaan Usb and digital coax are capable of 24/192 but not digital toslink it's only capable of 24/96
 
jaa mut netissä jokapaikassa ainenkin toslinkista sanotaan Usb and digital coax are capable of 24/192 but not digital toslink it's only capable of 24/96
Et ole vissiin ihan joka paikasta kuitenkaan lukenut. Mutta kai tuo 96 toimii lähes aina, 192 vaan jos komponentit on kunnossa. Toslinkkiin ei kyllä yleensä ihan hirveästi panosteta, joten ei se sit suoriudukaan. Esim. mun telkusta oli melkoisen tappelun takana saada edes 48:a ulos luotettavasti.
 
eikös toslinkki oo rajottunu 24bit 96Khz kun taas coaxiaali taipuu 24 192khz asti ? jota ite tulee käytettyä
Käytännössä asialla ei kuitenkaan ole merkitystä. Autovertauksin puhuen meillä on siis kaksi autoa, joista toisella pääsee kuuttasataa ja toisella tuhattakuuttasataa. Sinänsä suuri ero, joka kuitenkin sijaitsee kaukana havaintokykymme ulkopuolella.
 
jaa mut netissä jokapaikassa ainenkin toslinkista sanotaan Usb and digital coax are capable of 24/192 but not digital toslink it's only capable of 24/96

Näin luvataan. Todellisuudessa jos lähetin ja vastaanotin ovat tuota vaatimusta tiukemmin toteutettu. Joku väittää, että merkitystä olisi myös kaapelilla eli sen olisi hyvä olla lasikaapeli eikä halpismuovi, vaan tuokin taitaa olla pääasiassa huttua (laserilla hajonta olisi merkityksellisempi asia, mutta kuluttajalaitteiden leditoteutus ei ole niin arka tuollaisille puhumattakaan näistä vedonpituuksista).
 
Kyllä optisella saa läpi 24/192 ihan hyvin. Riippuu toki varmaan laitteista (esim. lähettääkö laite sitä ja pystyykö toinen vastaanottamaan sitä) ja kaapelista (ja kuinka pitkä ja kuinka mutkalle se on vedetty).
-Itselläni striimerin ja dacin välissä suht edullinen optinen kaapeli, toimii kun on vain lyhyt pätkä ja loivalla kurvilla. Ihan halpis piuha joka yleensä edullisten laitteiden mukana tulee, ei toiminut mitenkään, ainoastaan 24/96 tuli läpi.
 
Joku väittää, että merkitystä olisi myös kaapelilla eli sen olisi hyvä olla lasikaapeli eikä halpismuovi, vaan tuokin taitaa olla pääasiassa huttua (laserilla hajonta olisi merkityksellisempi asia, mutta kuluttajalaitteiden leditoteutus ei ole niin arka tuollaisille puhumattakaan näistä vedonpituuksista).
No jotkut väittää että kaapelilla ei ole väliä, mutta mulla itselläni toiminta parani hyvällä muovikaapelilla, verrattuna useaan halpaan muovikaapeliin, ihan metrin vedollakin. Toki toisessä päässä oli tuolloin se mun kaamean huono telkku ja toisessa järkyttävän nirso M-DAC. Mutta siis kaapelin vaihtaminen parempaan vaan sai homman pelaamaan. Tiedä sitten oliko kyseessä paremman muovin parempi optinen suorituskyky, paremmat liittimet vai noiden yhdistelmä. Varmaan lasikin olisi toiminut, mutta on muoveissakin eroja.
 
Minulla on modaus CD-soittimessa ja siihen saa nyt syötettyä USB:llä signaalia DA-muuntimelle suoraan. Akain soitin kuitenkin itse upsamplaa CD:n signaalin nelinkertaiseksi ja sillä 176,4 kilohertsin näytteenottotaajuudella DA-muunnin toimii parhaiten. Modaus olisi ollut liiankin vaikea toteuttaa ennen nelinkertaistusta ja sen takia teen sen tällä hetkellä PC:llä Jriver Mediacenterillä. Korvin kuultavasti kuitenkin on eroa vieläkin fyysisen CD-levyn ja digidigin välillä. Jotain Akain nelinkertaistus siis tekee minun makuuni paremmin kuin PC, mitähän se voisi olla?
 
^ onko usb erotettu galvaanisesti cdn dacistä? Voisko ero selittyä/poistua jos analogiseen puoleen ei sotkeudu noisea PCltä. Täysin luulotus mutta näistä ollut palstalla juttua aina silloin tällöin.
 
^ onko usb erotettu galvaanisesti cdn dacistä? Voisko ero selittyä/poistua jos analogiseen puoleen ei sotkeudu noisea PCltä. Täysin luulotus mutta näistä ollut palstalla juttua aina silloin tällöin.

Voisin kokeilla toki tuoko erilaiset USB-kaapelit tai ifi-purifierit muutosta, mutta en usko. Jotenkin uskon eron tulevan topologiasta ja tekniikasta millä tuo nelinkertaistus toteutetaan. Tämä vaan taitaa olla aika tyyris asia todentaa millään tavalla?
 
Vaikea sanoa. Itse en ole koskaan usb/pc juttuja kokeillut. Yhdellä kompinaatiolla (transport - dac) coax vs optinen kuulosti erilaiselle mutta enempi kokeilu eri tranporteilla mutta samoilla johdoilla tuotti tuloksen, jossa vain tosiaan tuon yhden laitteen coax kuulosti erilaiselle. Muut, oli sitten optinen tai coax kuulosti identtiselle. Päättelin että kyseessä on jokin sähköinen juttu,maalenkki tai muu joka sottasi analogia asetetta. Se "erilainen" oli coax ja kuulosti ärhäkkäämmältä ja kirkkaammalta. Seitin ohut ero mutta sama tila ja setti yli 15v niin kyllä sen havaitsi.
 
Kiitos vertaistuesta. Täälläkin on ollut sama setti aika kauan, mutta ei ihan noin pitkään. Ero ei ole aivan seitinohut, vaan CD vie voiton jopa huomattavasti, kun sitä kokeilee. Digidigi vuorostaan on jatkuvassa kuuntelussa helppoudellaan. Hankala tosin sanoa kuinka suuri ero oikeasti on, mutta kyllä vieraatkin se on ovat pistäneet merkille.
 
Back
Ylös