15" Basslite Eminence / 10" Dayton HO ja viivantynkä laajiksia

hoffa

Sepittäjä
Kaupallinen toimija
Hifiharrastaja
Liittynyt
11.2.2007
Viestejä
6 668
Kaupunki
Joensuu
On sellainen seuraava projekti ollut muhimassa tovin, mikä paukkaisi kivasti ja murisisi mukavasti.

Jonkun aikaa olen seuraillut noita dipolibasso-keskustelujakin ja tuo http://www.eminence-speaker.com/bassguitar_speaker_detail.asp?model=BASSLITEC2515&speaker_size=15&SUB_CAT_ID=5 15" on jäänyt mieleen parhaiten omaan käyttöön sopivana elementtinä. Se tulisi etulevyyn pultatuksi ja sen takasäteilyä söisi sitten Daytonin 10" HO -malli:

-http://west.zeraw.biz/aaninen/protot/mallinnus/daytoninmallinnus.png
-http://www.parts-express.com/pe/showdetl.cfm?Partnumber=295-462

Eminencen herkkyys olisi mukavan riittävä jo yhdellä elementillä kardioidissa. Dayton puolestaan mahtuisi pieneen koteloon suljetussa. Yläpäätä paukuttaisi luultavasti 4 kaksituumaista Peerlessin laajakaistaa. Niitten "viivan pituus" sattuisi aika lähelle pystysuunnassa tuon Bassliten poikkipinta-alaa, joten pahaa tehovastehäröä ei tulisi vertikaalisesti. Lattiaheijastuksen eliminointia jossain määrin kylläkin lievällä viivamaisuudella sillä alueella jolla se itseäni eniten häiritsee. Basson puolesta pitää vielä miettiä että olisiko pystysuuntaavuutta hankittava jotenkin rakenteellisesti (eli syömällä offaxis-vastetta myös vertikaalitasossa). Voi tosin mennä jo melkoiseksi kikkailuksi ainakin alimmilla oktaaveilla.

Jakotaajuudet menis suunnilleen siten, että Dayton monopolissa alipäästetään 150 hertsin tienoilta (suunnilleen sinne asti saa toimimaan Bass
Koodi:
lite/Dayton -kardioidin) ja Eminence toistaisi alhaalta aina 400-500 hertsiin asti. Mahdollisesti ylipäästettynä jos sellainen tulee tarpeen. 400-500 hertsistä ylöspäin kaistaa jatkaisi Peerlessin laajakaistat dipolissa. Kaikenkaikkiaan suuntakuvio alkaisi siis alhaalla kardioidina (ehkä käytännössä monopolina alta 30 hertsiä) ja muuttuisi loivasti 150 hertsin yläpuolella dipoliksi.

Tavallaan Basslite olisi dipolibasso, jonka bafflesteppiä korjattaisiin akustisesti takana olevalla monopolilla. Samalla takasäteily syötäisiin pois alimmilta taajuuksilta, jostan naapureiden olettaisi tykkäävän.

Nyt tähän ketjuun voisi pistää epäkohtia yms. kilkkeitä ja ajatuksia mitä kullekin tulee mieleen. Projekti on vielä melko alussaan varsinkin kun rahotus on ihan hukassa toistaiseksi.
 

hoffa

Sepittäjä
Kaupallinen toimija
Hifiharrastaja
Liittynyt
11.2.2007
Viestejä
6 668
Kaupunki
Joensuu
Päässäni pohdin tuon 1.5-tie basso-osan jakosuodinta ja mietin, kuinka se olisi järkevä toteuttaa. En LspCadilla saanut mielessä pyörivää kytkentää mallinnettua niin piti SwitcherCadiin tutustua:

22.12.2009.png


Ns. keskiäänenä toimiva 15" Basslite toistaisi alas asti ja se alipäästettäisiin 2. astetta. Takamonopolissa oleva 10" alipäästettäisiin jo 150 hertsin tienoilta 1. astetta sekä vielä samalla kelalla kuin Basslite 500 hertsin kohdilta.

Etuina näkisin ko. kytkennässä lyhemmän lankamäärän Bassliten sarjakelalla, kun se jakaa käytännössä pienempään kuormaan (Basslite ja 10" rinnan). Näin säästetään kuparissa ja tehohäviössä.

Mikähän lienee yleinen periaate noissa 2.5-tie kajareissa tuon alimman kaistan jaossa?


Ainiin. Joku tuon näköinen kötös tulisi ulkonäöltään:

dimetrik.jpg
 
Ylös