Äänivarsijohto, millainen sen tulisi olla?

jiteko

Käyttäjä
Liittynyt
26.12.2006
Viestejä
1 464
Kaupunki
Jyväskylä
Ajattelin tehdä äänivarsijohdon kun yhdestä sorvista sattuu puuttumaan piuha. Ajatuksena oli alunperin tehdä ihan paukkulanka pinni viritys vanhasta purkulevarin johdosta mutta kun liitinpuolelle kaapinpohjata löytyi pari Eichmann Silver Bullet Plug RCA-liittimiä ja diniksi löytyi Clearaudion mötikkä niin varmaan kannattaa laittaa sille välillekin jotakin järkevää.

Eli mitä ominaisuuksia hyvältä äänivarsijohdolta kaivataan. Millainen rakenne antaa parhaan tuloksen, saako/pitääkö olla sarjaresistanssia, miten kapasitanssi? Millainen maadoitus ja mistä päästä se pitäisi tehdä? Millainen hyvän kaapelin siis tulisi olla ja vaikuttaako rasia piuhan rakenteeseen?
 
MC-rasia ei juurikaan välitä kapasitanssista, joten esim. letitetty johto toimii. MM-rasia sitä vastoin on hyvin kriittinen kapasitanssin arvolle, joten löysästi kierretty pari, tai ihan koaksiaali toimii paremmin.

Hyvä esimerkki yleispätevästä äänivarren liitoskaapelista on tässä.

d-502-hS.jpg
 
Tuollainen vdh piuha löytyy jo :)

Elikkä punosta ei voi ajatellakaan yleispäteväksi kaapeliksi vaan joku häiriösuojattu parikierre olisi parempi.
 
jiteko sanoi:
Elikkä punosta ei voi ajatellakaan yleispäteväksi kaapeliksi vaan joku häiriösuojattu parikierre olisi parempi.

Jos yleispätevyys tarkoittaa toimivuutta sekä mm- että mc-rasioiden kanssa, ei voi.
Tuo vdH on samaa tavaraa jota tulee SME V:n mukana, ja se on varmasti valikoitu tarkoin insinöörikriteerein 'maailman parhaan' universaaliäänivarren kumppaniksi. Sen rakennetta ja speksejä voinee näinollen turvallisesti pitää johtonuorana yleispätevälle sähköiselle varsijohdon käytökselle.

Itse käytän eräässä soittimessa Incogniton kaapelia RB300-varressa, samaa löytyy mm. Michell TecnoArmin uumenista. Kyseisen kaapelimateriaalin valmistaja on (ainakin ollut) Cardas.
 
Mistäpäästä noitten maadoistus tulisi tehdä? Itse olen tykännyt viedä paksulla piuhalla maan varteen ja liittää kaapelin häiriösuojauksen varrenpäähän jolloin riaan päässä häiriösuojaus on irti. Pidin joskus myös toisinpäin mutta tuota olen pitänyt parempana.
 
Varsiliittimen keskimmäisestä pinnistä voi vetää suojasukan kiinni, jolloin se maattaa varren rakenteet tyypillisesti. SME:n tulkintahan on se, että keskipinnistä vedetään viides johto haarukalle RCA-liittimien viereen, ja RCA-liittimien kuoret otetaan yhteen toiselle haarukalle, joita voi sitten tarpeen mukaan vetää maihin tai antaa kellua.
 
Onkohan tässä ollut ollenkaan puhetta äänivarsijohdoista. Sen sijaan kyllä välijohdoista.
 
Vs: Äänivarsijohto, millainen sen tulisi olla?

ealab sanoi:
Onkohan tässä ollut ollenkaan puhetta äänivarsijohdoista.  Sen sijaan kyllä välijohdoista.

Äänivarsijohto, hmm, sillä voidaan kai tarkoittaa joko a) varren sisäistä johdotusta, tai b) nimenomaisesti äänivarsikäyttöön tehtyä ulkoista kaapelia, josta tässä selkeästi on kyse (Clearaudio DIN -> Eichmann rca), tai c) näiden katkeamatonta yhdistelmää.
 
Kyllä minä käsitän äänivarsijohdoksi nimenomaan sen joka lähtee rasialta ja päättyy esin levarin kotelon pohjalle, runkoon tai menee esivahvistimella.
 
Kaikki mahdolliset pitkät, pätkät, liitokset ja liitoksemattomuudet välillä rasia-levysoitinetuaste ovat minulle äänivarsijohdotusta. Eli vaikka kyseessä olisi rca-rca -tyyppinen "välijohto", joka tulee levarion ja etusen väliin, on siinä mielessä äänivarsijohto, että sen sähköisissä ominaisuuksissa tuo käyttötarkoitus on huomioitava.
 
Olisiko sitten sekaannusten välttämiseksi seuraavat nimikkeet kelvollisia: äänivarren johto ja äänivarsijohto/ liitosjohto/välijohto?
 
Itse olen kuvitellut että varren sisäinen johto mainitaan aina erikseen sisäisenä. Pelkkä äänivarsijohto on ollut ulkoinen. Tietenkin voisi käyttää termejä kaapeli ja johtimet.
 
Mulla on Pro-Ject Debut III johon haluaisin a) lyhyemmän b) irrotettavan piuhan. Purin tuon soittimen yksi ilta ja siinä on äänirasialta tulevat ohuet johdot juotettu kiinni sellaiseen metalliseen hässäkään jonka toiseen puoleen on juotettu RIAA:lle menevien RCA kaapelien johtimet. Ajatus olisi että juotan tuon alkuperäisen piuhan siitä irti (koskematta niihin äänirasialta tuleviin johtoihin) ja sitten kolvaan tilalle lyhyet 5cm pätkät joihin laitan RCA naarasliittimet (Biltema 35751). Sitten teen samasta piuhasta lyhyet (n. 20cm?) piuhat RIAA:lle ja päihin RCA urosliittimet (Biltema 35750). PhonoBoxII RIAA on mulla ihan soittimen vieressä enkä haluaisi siihen välille mitään johtokieppejä joten ihan lyhyt piuha riittää.

Nyt sitten askarruttaa että mikä olisi sopivaa piuhaa metritavarana (ja mistä sitä saa Tampereelta)? Äänirasiana mulla on OM-5E, mutta Denon DL-160 on jo postissa tulossa. Ilmeisesti äänirasian ja RIAA:n arvoilla on paljonkin väliä piuhan valintaan, mutta on lievästi sanottuna jäänyt hieman epäselväksi mitä arvoja piuhassa pitäisi tuijottaa ja millainen rakenne olisi paras? Häiriösuojaus tietysti pitäisi ainakin olla kohdallaan. Ilmeisesti erilaiset mikrofonikaapelit on aika sopivia, mikäli olen oikein käsittänyt?

Tasker C850?
http://www.yeinternational.fi/index.php?main=64&productCat=1331&productID=4700

Cordial CMK 222 SW?
http://beatman.fi/product_details.php?p=87

Mitään satasien hintaisia letkuja minä en tuohon laita, laatu saisi olla vähintään yhtä hyvä kuin Pro-Jectin vakiopiuhassa, mielummin parempi, mutta ei ainakaan huonompi. Onko kommenttia/vinkkiä millaista letkua tuohon kannattaisi hankkia..?
 
suckho sanoi:
Ajatus olisi että juotan tuon alkuperäisen piuhan siitä irti (koskematta niihin äänirasialta tuleviin johtoihin) ja sitten kolvaan tilalle lyhyet 5cm pätkät joihin laitan RCA naarasliittimet (Biltema 35751). Sitten teen samasta piuhasta lyhyet (n. 20cm?) piuhat RIAA:lle ja päihin RCA urosliittimet (Biltema 35750).

Itse jos tuohon hommaan ryhtyisin niin tekisin sinne soittimen alle kuvan tyylisen paneelin mihin tulisi ne liittimet kiinni ja liittimiin juottaisin suoraan ne ohuet rasialta/äänivarren sisältä tulevat johdot. Mutta jos siihen ei halua ryhtyä niin sitten itse unohtaisin nuo irrotettavat johdot ja laittaisin sen uuden (laadukkaamman) n. 25cm johdon kiinteänä.

Debut_III_USB_Outa.jpg
 
Vastaavan laitoin, vuosia sitten, Sony PS- T33:een. Bilteman runkonaarailla. Välijohtona Tasker C-850 Bi:an WBT- kopioin, johdolla mittaa noin metri. Ei hurinoita. Ei äänenlaatu ainakaan huonontunut ja miksi olisikaan. Hyvää: levarin saa helposti poistettua, kunhan nappasee liittimet irti. Ei tarvitse eri tasolla olevaa vahvistinta repiä.
 
Ei taida tuota runkonaaras RCA:ta enää Biltema myydä.. Tuollainen paneeli olisi kyllä yksi vaihtoehto, mutta vaatisi toki vähän enemmän askartelua.. Täytys tutkia saako tuohon nykyiseen muoviboksiin porattua reiät liittimille..
 
Elektori Tampereella myy tuota Tasker C850 letkua, taidanpa siis hakea pätkän sitä ja Bilteman kullitetut liittimet.
 
Onko noita DIN-liittimiä useita erilaisia? On on , mutta millaisia? Suoria ja 90 asteen kulmaisia. Jos tekisi johdotuksen Roksaniin kokeeksi.

EDIT: Ilmeisesti Roksaniin kuuluu SME type DIN plug.
http://www.analogueseduction.net/ac....net/acatalog/Tonearm_Cables.html&CatalogBody
Tuolla alhaalla :
Roksan High Definition Tone Arm Cable Ref: ROKTAC

As used in the Roksan Artimiz and Tabriz Zi, This cable makes a very significant difference to the Nima and Tabriz tonearms. Also suitable for all tonearms using a straight connector

With SME (straight) style connector


Price: £151.70 (Including: VAT at 15%)
 
DIN-liittimissä kannattaa huolehtia, että ottaa oikealla jaotuksella olevan 5-pinnisen liittimen. Niitä löytyy ihan peruspätevinä muovirunkoisina ja mullakin on sellaisia kullattuina metalliosiltaan. Kunnollisia liittimiä ei kovin moni valmistaja tee ja ne sitten maksaa taas aika lailla. Valmistajia on esim. Cardas, SME, VdH ainakin..

Regan varsissa olen tehnyt uudelleenjohdotuksia nyt jo jonkun verran. Aika montaa johdintakin on tullut matkan varrella kokeiltua. Pääosin käytän Cardasin The Tone Arm -kaapelia. Viimeisimmät asiakastyöt olen tehnyt täysin suorina rasialta RCA-liittimille. Olen siis poistanut välistä kaksi erilaista jatkoa. Heti kun johtimet tulevat ulos putkesta, päälle tinattu kuparisukka. Siinä kulkee samalla maa. Näistä on tullut asiakkaiden mielestä varsin hyviä. Liittimiksi olen käyttänyt mahdollisimman kevyitä malleja.
Olen käyttänyt ulkoisena johtona myös punosta, jonka päälle vaan kuparisukka. Toimii - etenkin kapasitanssinsa suhteen MM-rasioilla. Molempia sekä kuparia että hopeaa on tullut kokeiltua.

Putken sisäinen johto tulee olla mahdollisimman ohutta ja taipuisaa, säikeistä johdinta. Usein yksisäikeinen jää liian jäykäksi, ainakin Regalle. Tuossa yhden ihan toisenlaisen projektin kohdalla olisi hyvinkin voinut käyttää myös yksisäikeistä eli vaihtelee soittimittain.

Ulkoiseksi johdoksi on käytetty paljon esim. star quad -tyyppisiä nelijohtimisia kaapeleita, joilla saa koko homman toteuettua yksissä kuorissa. Tasker on hyvä mutta letkuja menee kaksi. Samoin Cordial.

Muutamat asiakkaat ovat noita runkoliittimiä laittaneet soittimiinsa ja miksei, jos vaan sopiva paikka niille on. On helpompi kyllä. Soundin puolesta suosisin "yhtä puuta" johtona.

-Kimmo-
 
ATD sanoi:
Itse jos tuohon hommaan ryhtyisin niin tekisin sinne soittimen alle kuvan tyylisen paneelin mihin tulisi ne liittimet kiinni ja liittimiin juottaisin suoraan ne ohuet rasialta/äänivarren sisältä tulevat johdot. Mutta jos siihen ei halua ryhtyä niin sitten itse unohtaisin nuo irrotettavat johdot ja laittaisin sen uuden (laadukkaamman) n. 25cm johdon kiinteänä.

Joo meni vähän kantapään kautta opiskeluks tämä mut onnistupa lopulta..

Eka ostin Tasker C850 letkua pari metriä ja 2 paria uros RCA liittimiä ja 1 pari naaras (mallia kullanväriset metalliliittimet, niinku bilteman). Sit juotin jotku 10cm pätkät soittimeen ja siihen ne naarasliittimet. Sitten tein 2 lyhkästä uros-uros piuhaa.. No tässä vaiheessa totesin että ostin väärät urosliittimet, olis pitäny ostaa ne isommat ja ne piuhat meni vähän persiilleen. No kyllä ne sit lopulta toimi, mutta sitten huomasin perustavanlaatuisen mokan. Naarasliitinten ulkokuorihan on suoraan kiinni rasialta tulevasissa maa piuhoissa joten kun nuo liittimet on 10cm piuhassa niin nehän ottaa sit aina yhteen.. *DOH*

Vahingosta viisastuneen juotin sitten nuo piuhat soittimesta irti ja heitin kaikki osat odottamaan käyttöä hamaassa tulevaisuudessa.

Hain sitten liittimet, 2 kpl Neutrikin RCA uros liittimiä (jotka muuten on todella hyvät), ja juotin toisen pään suoraan soittimeen kiinni. Nyt piuha ei sit oo edelleenkään irrotettava mut lyhyt se ainakin on, piuhan mittasin vinyylin kannella ~12" mittaseks soittimen reunasta. Vaikutuksesta ääneen en osaa sanoa kun väliä entiseen oli pari päivää, mutta ainakin siitä entisestä johtokiepistä pääsi eroon ja soi hyvin.
 
Back
Ylös