Äänivarren pituuden merkitys ja päivittääkö vaiko eikö?

mkutvonen

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
4 198
Kaupunki
Orimattila
Olenhan tässä jäänyt pähkäilemään tuon nykyisen Pro-Ject 1xpressionini kanssa, että voiko tuo 0,4 tuumaa lyhyempi varsi tehdä kuinka pahaa äänelle? Kun esim. RPM5:ssä ja Xperiencessähän on molemmissa standardi 9" äänivarret, ja tuolla omalla yhdistelmälläni (1Xpression + Sumiko Bluepoint no2) vielä lievästi läsnäoleva sisimpien raitojen sibilanssi hieman häiritsee varsinkin metallimusiikkia kuunnellessa. Sen tuo soitin jo todisti, että vinyyli astui settiini asumaan pysyvästi, eikä mikseenkään väliaikaisesti.

Mutta hieman nyt askarruttaa, että toisiko jo pelkkään RPM5 superpackiin päivittäminen riittävän selkeästi kuultavan parannuksen ääneen jotta tuo olisi perusteltavissa? Äänivarsi olisi pidempi, MDF-lautanen todennäköisesti alumiinia parempi, virtalähde kuuluisi kauppaan ja mukana olisi vieläpä ihan kohtuullinen ortofonin MC-rasia. MM-rasiaa en tietääkseni tahdo. Hintaansa nähden aika kova paketti, ja rasianvaihto olisi tänä vuonna joka tapauksessa edessä.

Regan P7:n Lyra Dorianilla toisin kotiini sen enempiä miettimättä, mutta kun hintaa saisi päivityksellä - rasian kanssa - maksimissaan olla n. 1200€, joten jo P5 on hintaluokan ulkopuolella. Eli Pro-Jectin 2Xperience SP olisi vielä hintaluokassa...

Minkäs hintaisia nuo Scheut ovat? Tässä hintaluokassa tuskin kehtaa ruveta katselemaan mitään jousitettuja vaihtoehtoja? Entäs onko kokemuksia Thorens TD-800 -pyörittimestä? Tuota olisi kruunuradiolla tarjouksessa.

Vai tuoko tuo äänivarsi sitten ylipäätään tähän asiaan mitään eroa? Teoriassahan 8,6 tuumainen kääntyy enemmän mutkalle sisäraidalla kuin 9" tai 12" varsi. Tottakai tavara on loppua kohden tietysti myös tiheämmällä, mutta jos vielä varsi kääntyy saattaen rasian epäedulliseen asentoon lisää se varmasti loppupuolen säröä omalta osaltaan...
 
Itselläni olisi käytössä molemmat varret se 8,4'' alumiiniseos ja 9c varsi. Voisin noita tässä kesän mittaa vähän testailla että onko kuultavia eroja meikän korvalle. Ilmeisesti sinulla on päivitysaikataulu kumminkin sen verran kiireellinen, että minun testailuista ei taida vielä olla apua tähän hätään..

Jyri
 
Pöh. Köyhillä on kiire, mulla ei ole varaa siihenkään. Opiskelija...

Tuohan on hiilikuituvarsi, mikä tuossa Xpressionissa on, en tiedä eroaako kuinka paljoa vastaavasta alumiinivarresta. Hyvä varsihan tuo teoriassa on tuon hintaisessa soittimessa. Mutta askarruttaa paskarruttaa silti, että toisiko se loivempi kääntymiskulma levyn sisäraitoja kohden silti jotain parannusta... Onko sinulla, Jyri, vielä samaan runkoon nuo molemmat varret? Kuulostaa ihan mielenkiintoiselta vertailulta.
 
Kakat tuolla puolella tuumalla mitään väliä ole, mikäli optimaalinen geometria saavutetaan rasiaa asennettaessa. 3" tuumaa lisää toisi jo jonkinlaista parannusta.

-i
 
Teoriassa tuo 0.6" pitempi varsi sattaisi aiheuttaa hieman vähemmän säröä sisemmillä urilla (inner groove distortion), koska varren levyn yli pyyhkäisemä kaari (arc) on loivempi ja mahdollisesti tällöin rasian kulmavirhe himpun pienempi jos rasia on kohdistettu oikein. Mutta kuten Sellakin tuossa sanoi, käytännössä ero on olematon, koska asennettaessa rasiaa, molemmissa todennäköisesti efektiivinen pituus (from stylus tip to pivot) on hyvin sama loppujen lopuksi. Toisessa rasia asettuu hieman enempi eteen päin, hieman erilaisessa kulmassa, ja toisessa päin vastoin.

Merkittävää äänenlaadullista eroa ei tuo asia yksin tuo. Yleensä pitempi varsi on myös efektiiviseltä massaltaan hieman raskaampi (9" vs 12"). Parempi vaiko huonompi? Riippuu käytettävästä rasiasta, sen joustavuuskertoimesta yms.. Ja tuossakin hyväksyttävä haitari on suuri, resonassin tulisi asettua 8-12 Hz tuntumaan, ja tämä toteutuu monilla kombinaatioilla.

Noiden edellä mainittujen äänivarsin suurin äänellinen ero joutuneet suurimmaksi osaksi materiaalieroista (alumiini vs. hiilikuitu), ja niihin liittyvistä eroavaisuuksista konstruktioissa. Millään vertailuilla ei voi noin erilaisten varsien kohdalla selvittää millainen on tuon pienen pituuseron tuoma vaikutus ääneen.
 
Tawe selitti hyvin. Mietin kuitenkin sitä kuinka tuo ns. pidempi varsi kohdistetaan. Minun soittimeen optimi olisi tuo ~8.4¨ tuumaa, mutta käytössä on ~9¨tuumainen Regan RB 250.
Todellakin rasian saa kohdistettua, mutta se asettuu hahlossa aivan laakerinpuoleiseen päähän. SME:n kohdistinsapluunalla rasian saa tuohonkin asennettua. Tällöin levyn yli pyyhkäisevä kaari on noin 4-5mm kauempana kuin varren istutuksen ollessa oikeassa paikassa lautasen keskitappiin.

Varren oikealla asennuspituudella on tässä tapauksessa sentti eroa. Se mitä tapahtuu pidempi varsi valittaessa on todella vaikea sanoa. Pahimassa tapauksessa rasiaa ei saa oikeaan ajokulmaan kuin reilusti kääntämällä, tai ei sitten ollenkaan. Ääneen vaikutus voi olla suuri. Tawe mainitsi hyvin tuossa Projectin tapauksessa varren materiaalin todennäköisesti vaikuttavan suurimmaksi osaksi.
Itse valitsin varren ensin ja pyörittimen sitten, ei välttämättä järkevää. Tiesin kuitenkin pyörittimeen käyvän ja siinä käytetyn Regan vartta. Minulla on asennuslevy myös pidemmälle (oikealle) asennuspituudelle, mutta käytän kuitenkin
alkuperäistä Audiomecan asennuslevyä ja varsi on nyt todellakin lähes sentin lähempänä lautasta.

http://www.enjoythemusic.com/montreal2001/sunday/
 
Seppo, nyt kun sulla on noi mitat ja geometriat mitä ovat, niin älä käytä SME:lle tai muulle valmiille mitoille suunniteltua protractoria - homma ei toimi. Hanki Baerwaldin metodiin perustuva two-point protractor - saat parhaan ja toimivan kompromissin kun käytät sitä oikein.

Esim:

HFNRR_prot.jpg
 
Tawe sanoi:
Seppo, nyt kun sulla on noi mitat ja geometriat mitä ovat, niin älä käytä SME:lle tai muulle valmiille mitoille suunniteltua protractoria - homma ei toimi. Hanki Baerwaldin metodiin perustuva two-point protractor - saat parhaan ja toimivan kompromissin kun käytät sitä oikein.

Esim:

HFNRR_prot.jpg

kiitos vinkistä. Tulossa on uusi kalikka alumiinista sille oikealle asetukselle. Lapsuudenkaveri sorvaa vielä jostain muustakin aineesta lisää näitä. Kohta (joskus) selviää onko sillä materiaalilla mitään väliä.
 
Mitenkäs teillä, muut vinyylimaanikot, on tuon sisempien urien särön kanssa? Minkäslaisen vehkeen sitä joutuisi hankkimaan, että tuon saisi kuulumattomiin? Muistaen tuo 1200€ katto. Mitenkäs esim. Regan RB250:llä varustetuissa soittimissa tämä kuuluu? Ja millä rasioilla? Esim. Scheun Cellon saisi kyseisellä vipstaakilla ihan kohtuuhintaan. Mukana oli vielä joku minulle tuntematon Empiren rasia, tiedä noista sitten...
 
Se Scheu on varmasti ihan hyvä soitin. Riippuu varmasti todella paljon mihin sitä vertaat, mutta muista aina hintaluokka. Scheunkin hintaluokassa on eri tavalla soivia soittimia, mutta muista ettei kukaan "meistä" tiedä "oikeasti" mitä olet hakemassa. Silti en jaksa uskoa että Scheu:ssa löisi rahojaan paskaan, hyvin työstetty laakeri, tasaisesti pyörivä dc-moottori jne. Ominais-soundin puolesta varmasti puu-plinttiset soittimet soivat eri tavalla, mutta soivatko paremmin? Vain sinä voit vastata noihin kysymyksiin, koska kysymyksessähän on sinun tuleva soittimesi.

Torvelohörhelö
 
No sikäli kun tässä ollaan päivittämässä (mikään ei ole niin varmaa kuin se, että kaikki on epävarmaa), on hakusessa sellainen mahdollisimman puhdas soundi, ja mieluiten myös dynaaminen. Tuo nykyinen sumiko/project -setti ehkä hieman uhraa puhtautta ja kuunneltavuutta tarkkuuden alttarille. Luonnollisempi se on kuin CD, mutta varsinkin tuo sisemmille raidoille kasvava sibilanssi toisinaan jää kaivelemaan. Oikeastaan kaipaan ensinnä suuntaa sille, minkälaista yhdistelmää pitäisi katsoa, että tuosta viimemainitusta ainakin pääsisi eroon. Varsinkin kun joitain soittimia on tosi hankala saada demolle...
 
mkutvonen,

Asiallinen kauppias lainaa sinulle soittimen kotikuunteluun, joten ei huolta ettetkö tietäisi mihin olet rahojasi pistämässä. Jos kauppias ei voi toimittaa sinulle soitinta, niin unohda koko juttu. Sikaa ei pidä säkissä ostaa. Itse olen toiminut yhden brittiläisen maahantuoja/valmistajan kanssa, joka on aina antanut tyytyväisyystakuun. Jollet ole tyytyväinen, niin saat rahasi takaisin. Älä myöskään sinä vaadi yhtään vähempää kauppiaaltasi, sinun tehtäväsi ei ole olla sponsori vaan tyytyväinen asiakas. Jos kauppiaasi ei voi luvata edellistä, kyseessä ei ole ammattitaitoinen kaupias, joten vältä ammattitaidottomia kauppiaita.

Torvelohörhelö
 
Joo, ei kotikuuntelu mikään kovin tuntematon käsite ole. Se on vaan eri juttu, onko laitteita maassa ja jos ei, niin kauanko niitä täytyy odottaa.
 
mkutvonen,

Jos on ns. "tulipalo perseen alla", niin suosittelen ottamaan yhteyttä joko Kruunuradioon tai Audiostaariin. Molemmista em. paikoista löytynee demokappale vaikkapa Michellin TecnoDeck:istä kotikuunteluun hyvinkin nopeasti. Muilta toimittajilta saatat joutua odottamaan hieman pidemmän aikaa sopivan yksilön löytymistä kotikuunteluun.

Torvelohörhelö
 
Tecno on ikävästi hintaluokan yläpuolella. Tuossa hintaluokassa katse kääntyisi varmaankin Regan P5:een. Tai sitten ei. Missäs kaikki Pro-Ject RPM5:n omistajat luuraavat? Hinta (superpack...) ainakin olisi houkutteleva. Sikäli kun sitäkään hintaa olisi vapaana... Vaikeaa on elämä opiskelijan...
 
mkutvonen sanoi:
Tecno on ikävästi hintaluokan yläpuolella. Tuossa hintaluokassa katse kääntyisi varmaankin Regan P5:een. Tai sitten ei. Missäs kaikki Pro-Ject RPM5:n omistajat luuraavat? Hinta (superpack...) ainakin olisi houkutteleva. Sikäli kun sitäkään hintaa olisi vapaana... Vaikeaa on elämä opiskelijan...

No ei se ole helppoa virkamiehelläkään. Mitä siis levarivalintaan tulee...
 
Rupiaa kohta mietityttään jotta pitäskö sitä vaan ostaa tohon MDF-lautanen ja uus rasia... Ja käyttää loppuhynkky levyihin... Pitänee järjestää kuuntelutilaisuuksia itselleen.
 
Pikku ongelma ???
Laitoin uuden rasian Pro-ject RPM 5:seen ja asensin rasian wally tractorilla http://www.simplyblack.net/WVC/index_wally.html

Pro-jectin varren pituus on 230mm ja tossa wallyssä lähin mitta on 229mm. Sain rasian kohdistettua muuten oikein,
paitsi overhang jäi liian lyhyeksi. Yritin asentaa sen tolla 229 mitalla. Levylautasen alussa se on kohdallaan, mutta levylautasen lopussa se on n.1,5 mm liian kaukana wallyyn piirretystä viivasta. Pitäisi saada rasiaa pikkasen eteenpäin mutta säätövara loppuu kesken.

Kuinka suuri merkitys tolla overhang mitalla on?
 
Ei ole paljoa merkitystä mitä se overhang on jos rasian alignment on muuten oikein (tällöin myös overhang asettuu usein automaattisesti oikein). Sun tapauksessa kulmavirhe saattaa nyt kasvaa niin suureksi, että sisäurilla tulee säröä - riippuu siitä miten tuon rasian kulman olet siihen määrittänyt...
 
Kyllä toi rasia näyttäis muuten olevan oiken kohdistettu. Tossa wallyssä on varrenpituudet 229mm, 233,15mm, 235mm jne.... eli ei ole ollenkaan tolle 230mm varrelle tehty mittoja.
 
Back
Ylös