Äänivarren laakeri

mike61

Käyttäjä
Liittynyt
29.3.2009
Viestejä
334
Kaupunki
Imatra
Lainasin tämän kuvan koska siinä on vähän samanlainen laakeri systeemi kuin Denonin da-401:ssä.Kysymys koskee pientä klappia joka tuntuu kun varresta vetää varovasti edestakaisin.Kiristin hyvin vähän tuota sisempää ruuvia joka menee sinne laakeri pesään, klappi hävisi mutta vastaavasti varren pysty liike meni jäykäksi joten löysäsin sen ennalleen.Onko tässä säädössä mitään nyrkkisääntöä.Ruuvin toinen pää on kuin neula niin auttaisiko jos sitä kastaisi öljyssä?Varsi oli kuitenkin käyttämättä jonkun vuoden ja nyt ollut kuukauden päivät taas toiminnassa.
 

silmaauki

Hifiharrastaja
Liittynyt
1.8.2006
Viestejä
17 809
Kaupunki
Tois pual jokke
Vs: ÄÄNIVARREN LAAKERI

Mihin suuntaan sitä klappia on? Suoraan ylös nostaessa vai vedettäessä varresta ulospäin vai jotain muuta?

Mikä varsi sinulla on?

PS. Älä huuda, kyllä täällä harrastajat kuulee muutenkin.
 

mike61

Käyttäjä
Liittynyt
29.3.2009
Viestejä
334
Kaupunki
Imatra
Varsi oli toi Denon DA-401,klappi tuntuu varresta vedettäessä vaakasuorassa edestakaisin sama koskee myös pystysuoraa liikettä eli ruuvien kohdalta kun sormilla nostaa ja laskee niin tuntuu pieni väljyys.Kokeilin myös toisesta varresta missä on saman tyylinen laakeri niin siinä on kanssa pieni klappi.Nämä väljyydet ovat kuitenkin tosi pieniä.Liitteenä kuva ja ongelma kohta.
 

mike61

Käyttäjä
Liittynyt
29.3.2009
Viestejä
334
Kaupunki
Imatra
Tuon vinylenginen olen tsekannut ja brochure on vähän kuin myyntiesite eli teknistä tietoa jne...Manuaali oli englanniksi mutta siinä ei mainittu tuosta mitään.Tätä on sen verran vähän käytetty ettei kulumisestakaan voida puhua,ja kaikki momentit oli tehtaan jäljiltä siihen asti kunnes tiukkasin sitä sisempää neulapäistä ruuvia joka uppoaa sinne laakeripesään.Pesässä on luullakseni jonkinlainen miniatyyrinen kuulalaakeri systeemi.Ulompi ruuvi lukitsee sitten tämän sisemmän paikoilleen.Jossain netissä olen nähnyt kuvan missä tälläinen varsi on purettu ihan osiksi vaan en löytänyt sitä enää.Täytyy jossain vaiheessa ottaa toi irti soittimesta ja tutkia asiaa tarkemmin.
 

jiteko

Käyttäjä
Liittynyt
26.12.2006
Viestejä
1 465
Kaupunki
Jyväskylä
Voit tuota koittaa kiristää. Jos tuo keskiruuvi on teräväpäinen niin luulen siellä olevan ympyrään aseteltuja laakerikuulia varren puolella sellaiseen koloon aseteltuna. Tuo välys voi olla että rasvat on valuneet pois tai sitten vain joku on liikkunut. Itse olen tuon tapaisia kiristänyt käsivaraisesti mutta melko tarkkaa puuhaa että varsi pysyy herkkänä.
Tarvitset kaksi työkalua. Toisella pidat kiristysruuvia paikoillaan ja toisella kiristät keskiruuvia. Vedät herkällä kädellä kiinni että välys katoaa. Löysäät hiukan ja kiristät sitten kiristin mutteria pitäen keskitappia paikoillaan. Löysäät siksi koska muistelen että keskiruuvi tahtoo kiriä lukituksen laiton yhteydessä. Teet tuota kiristystä löysäystä kunnes varressa ei tunnu klapia mutta varsi liikkuu kevyesti. Kanattaa katsoa kannoista keskitapin asentoa ja tehdä niitä kiristyksiä/löysäyksiä sitä seuraillen. Pikku muutoksella tulee iso ero. Kaikki herkällä kadellä koska nuo pikkulaakerit ei kestä montaa kiloa pistekuormaa vioittumatta.
 

mike61

Käyttäjä
Liittynyt
29.3.2009
Viestejä
334
Kaupunki
Imatra
Homma selvä eli ongelma ratkesi laakerin puhdistuksella ja tipalla öljyä,sitten ihan vähän lisää tiukkuutta.Purin systeemin ja laakeripesä oli täynnä jotain ruskeaa töhnää.Ne pois ja öljyä sinne niin alkoi toimimaan.
Kiitokset avusta.
 

TapsaS

Käyttäjä
Liittynyt
5.8.2006
Viestejä
2 148
Kun tuon tyyppisestä laakerista on välys pois, on se jo liian kireällä. Välyksen tulee olla mahdollisimman pieni, mutta sen tulee siellä kuitenkin olla. Eli älä poista kaikkea välystä.

t. Tapsa
 

mike61

Käyttäjä
Liittynyt
29.3.2009
Viestejä
334
Kaupunki
Imatra
En poistanut väljyyttä kokonaan vaan siihen jäi edelleen pieni välys.Se oli vähän kuin pyörän laakeri,jos laittaa liian tiukalle niin pyöriminen loppuu.Ne sisemmät neulapäiset ruuvit laitoin pelkästään sormilla sen minkä meni ja lukitus ruuvit sitten hiukan avaimella kiristäen.Mutta välys on nyt varmaan puolet pienempi eikä häiritse minua.
 

jiteko

Käyttäjä
Liittynyt
26.12.2006
Viestejä
1 465
Kaupunki
Jyväskylä
Tuollainen laakeri ei paljoa välystä kaipaa kun lämpeneminen olematonta. Sormilla kun ei tunne klapia vartta keikuttamalla niin välykset ok. Jos tuntee jotakin kolinaa niin on minusta liian löysällä. Stereokuva ja tarkkuus kärsii liian isoista välyksistä. Tässä pitää tietenkin pitää huoli että varsi liikkuu kevyesti, muuten alkaa mennä muustä suunnasta osia rikki ja ääni menee kierolla levyllä hassuksi kun neula ei pysy urassa...
 
Ylös