Äänivarren efektiivisenmassan suhde rasian massaan

jhyvarinen

Käyttäjä
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
1 048
Vaikka erimassaisia rasioita on tullut oman soittimeni varteen soviteltua useampia, en aiemmin juurikaan ole ajatellut niiden sopivia suhteita toiminnan suhteen, toki resonanssitaajuuksia yms on tullut laskettua ihan mielenkiinnosta.

Omana perustelemattomana ajatuksenani on ollut että varren tulee olla raskaampi kuin rasia mikä mielestäni on tuntunut loogisemmalta kuin toisinpäin. Kuinkas asia oikeasti tulee ollakaan?

Kiinnostuin tuosta koska olen katsonut kevyttä Breuer 8c vartta hiukan sillä silmällä :)

Onkos kellään tällä foorumilla minkäänlaista kokemusta noista vivuista??


T.JH
 
Haulla löytynee jonkin verran keskustelua aiheesta tältäkin palstalta, mutta tästä pari linkkiä jotka käsittelevät aihetta:

http://www.gcaudio.com/resources/howtos/tonearmcartridge.html

http://www.theanalogdept.com/cartridge___arm_matching.htm

Noista löytyy kaava, jolla voit laskea varsi-rasia-yhdistelmän muodostaman resonanssitaajuudeen. Ihanteellista on siis saada taajuus tuohon 10Hz korville. Rasioissa tämän suhteen massaa ehkä merkitsevämpi seikka on naulavarren joustavuuskerroin.
 
Juu tiesin tuon joustavuuskertoimen jne, mut jankkaan nyt vaan tuota rasian massan suhdetta varren massaan L. onko hajatelmani ollu oikeilla urilla??? sekä mahdolllisia kokemuksia tuosta Breuerin vivusta.

Suomeks kiitos, en viitsi ruveta noita lontoonkielisiä sivustoja nyt kahlaamaan 8)

Kolmen pikkujoulun kiirastulessa ei jaksa kovin syvällisiä alkaa miettimään :D


T.JH
 
Kiitos vaan asiantuntijalle joka suoraan yhteyttä ottaen väänsi asian sopivasti rautalangasta utuisen päivän kunniaksi :D

Case klosetissa.


T.JH
 
jhyv sanoi:
Kiitos vaan asiantuntijalle joka suoraan yhteyttä ottaen väänsi asian sopivasti rautalangasta utuisen päivän kunniaksi :D

Case klosetissa.

Älä nyt vielä keissiä sulje! Olisi ollut mukava itsekin kuulla vastaus uteluusi.
 
Samaa mieltä. Kun kertoo mitä tietää tietää, saa aina palkinnon. ;)
 
Sen verran alkaa taas "pyryttää" etten viitti enää keskittyä kirjallisiin asioihin..... ehkä myöhemmin...... lyhyesti:- jos saat varren "nollattua" vastapainolla rasian massan ollessa mitä hyvänsä, saattaa se jollaintapaa toimiakin 8)


Ei sitten Breuereista ole mitään kokemusta kenelläkään???


T.JH
 
jhyv sanoi:
lyhyesti:- jos saat varren "nollattua" vastapainolla rasian massan ollessa mitä hyvänsä, saattaa se jollaintapaa toimiakin 8)

Kiitos. Eli rasian massalla on merkitystä ainoastaan osana resonanssitaajuuden laskutoimitusta, kunhan varressa on sopivan kokoinen vastapaino.

[ot]Tuossa Denonissani niitä vastapainoja on peräti neljä erikokoista. :p [/ot]
 
Jhyv,

Jos haluat kokemuksia Breuerin varresta, niin kysy Porin Pekalta. Hänellä pitäisi olla joku Brinkman:nin johdannainen, joka perustuu Breuerin vipuun. En usko, että kenelläkään muulla tässä maassa on kokemuksia edes "lähes" Breuerista.

Hörhelö
 
Palkinto perustuu elämänoppiin, jossa kaikki annettu palautuu jossain muodossa vastavuoroisesti takaisin. :)
 
Että pannaan hyvä kiertämään? Tuntuu palautuvan toisessa muodossa takaisin :mad:


T.JH
 
Vastaus tuohon alkuperäiseen kysymykseen on selvä, mutta ei kovin yksiselitteinen. Sen jälkeen kun olet kiinnittänyt rasian tukevasti varteen ei sinulla ole kuin yksi kokonaisuus, jonka tehollinen massa on se mikä se on. On siis aivan sama onko paino rasiassa vai varressa sen jälkeen kun se on yksi kokonaisuus.

Aivan toinen asia on sitten painopisteen sijainti ja sen vaikutus teholliseen massaan. Jos sinulla on ultrakevyt varsi ja siinä painava rasia niin homma on aivan eri, kuin jos sinulla olisi esim. tyvestä painavammassa varressa kevyt rasia, vaikka systeemin kokonaispaino olisi sama.

Nämä varsiasiat ovat toistaiseksi vielä aika hyvin fysiikan lakeja noudattaneet, vaikka aina välillä näkee muutakin väitettävän :).

t. TapsaS
 
Back
Ylös