Äänirasian tyyppi

  • Keskustelun aloittaja ssr
  • Aloituspäivämäärä

ssr

Käyttäjä
Liittynyt
26.2.2007
Viestejä
135
Kaupunki
Kinkomaa
Moi.

Olen tässä laitellut levysoitinta pitkästä aikaa käyttöön ja käynyt muutaman uuden vinyylin kaupasta. Nyt vain olen alkanut miettiä, minkähän tyyppinen äänirasia, MM vai MC, mulla sitten oikein on. Varaston perukoilta löytynyt soittimeni on Technics SL-BD3 (ostettu 1989) ja siinä on äänirasiana Technics SP03. En vain löytänyt rasiasta merkintää onko se MM vai MC ja pikainen selailu netissä ei paljastanut näin vanhoista (?) vermeistä juuri mitään. Uuden vahvistimeni RIAA on MM rasialle.

Toinen ongelma levarissani on pyörimisnopeuden selkeä huojuminen. Mietin voisiko huojunta johtua 18 vuotta vanhasta hihnasta, vai onko soitin vielä sen verran keskinkertainen (maksoi vuonna 1989 762 mk), ettei näissä soittimissa vielä kierrostaajuudet oikein pysy tarkkana?

Mietin siis tässä lähtisinkö rasian ja neulan vaihtoon ja kenties ostaisin uuden hihnan, vai harkitsisinko mahdollisesti uutta soitinta, sikäli kun into vinyyliin syttyisi uudelleen näin useamman vuoden tauon jälkeen...

-Samppa
 
ssr sanoi:
En vain löytänyt rasiasta merkintää onko se MM vai MC ja pikainen selailu netissä ei paljastanut näin vanhoista (?) vermeistä juuri mitään. Uuden vahvistimeni RIAA on MM rasialle.

Jos se soi ilman että nuppia tarvitsee kääntää aivan kaakkoon se on MM-rasia, mikä muutenkin on kaikkein todennäköisintä.

Juhani
 
Riippuu myös vahvistimen levysoittimen esivahvistimen toteutuksesta, miten väärin liitetty ilmenee. MM yhdistettynä MC liitäntään voi myös ilmetä lähinnä tummana sävynä, jossa ylemmät taajuudet ovat huomattavan vähäisiä. Käänteisenä sitten mitenhän se ilmenisi.. ??? Olen todennut asiaa vain MM-rasian kanssa erilaisilla vahvistimilla ja eräässä ei väärä liitäntä juurikaan vaikuttanut äänenpainetta vähentävästi.

Mutta vetohihnaan. Katso minkälainen se on ja sitten löytyisikö vaikka tuolta sopivaa. Siitähän se voi olla kiinni, eikä maksa montaa euroa.
 
Kiitoksia nopeista kommenteista.

No, ei sitä nyt aivan kaakossa tarvitse luukuttaa. CD soisi samalla volalla hieman lujalla, muttei nyt mitään älytöntä. Ja kiitoksia hihnalinkistä. Eipä nuo nyt ihmeitä näytä maksavan, joten ihan hyvin voi ainakin kokeilla!

-Samppa
 
On tavallista että cd soi kovempaa. Avaa soitinta ja puhdista. Voi olla siitäkin kiinni. Missä hihna kulkee, voisi olla hyvä spriillä pyyhkiä. Olen joskus saanut lisäaikaa hihnaan myös pyyhkimällä sitä. (nauhurin kumihihna)
 
K J Manner sanoi:
Avaa soitinta ja puhdista. Voi olla siitäkin kiinni. Missä hihna kulkee, voisi olla hyvä spriillä pyyhkiä.

Moottori on piilossa levylautasen alla ja hihnaa ei ole lainkaan näkyvissä. Kurkkasin hieman sisällä ja puhalsin pahimmat varaston pölyt pois soittimesta samalla kun otin sen esille. Soitintasapaino ei ole missään nimessä tumma, ennemminkin alimmat bassot ovat hieman ponnettomia verrattuna CD:hen. Muuten soi ihan rauhallisesti ja siististi. Eikä yläpää ole mikään missään nimessä räikeä, tms.

-Samppa
 
Etkö nostanut levylautasta pois vaan sen rei'istä vain katselit? Tai älä nyt tällä perusteella rupea irrottelemaan, kun en tunne laitetta. Täytyyhän hihna olla lautasen ympärillä jollain lailla. Mitä pohjan kautta näkyy?
 
Omassa soittimessani huojunta lakkasi, kun puhdistin ja voitelin keskitapin laakeroinnin.
 
K J Manner sanoi:
Etkö nostanut levylautasta pois vaan sen rei'istä vain katselit? Tai älä nyt tällä perusteella rupea irrottelemaan, kun en tunne laitetta. Täytyyhän hihna olla lautasen ympärillä jollain lailla. Mitä pohjan kautta näkyy?

Joo, olen kurkannut lautasen alle ihan perusteellisestikkin - tosin tahattomasti. Olin aikoinaan muutossa huolimaton. Levari jäi vähän labiiliin asemaan ja keikahti reippaasti pakettiin laittamisen yhteydessä. Tällöin levylautanen tuli kolinalla lattialle ja hihnat sun muut lentelivät ympäriinsä. :mad: No, tulipahan tällöin vähän putsattua pölyjä ja tutustuttua soittimen sisuskaluihin.

Hihnan sain laitettua ihan helposti paikoilleen. Levylautasessa on kumimaton alla reikä kehän reunalla. Ensin laittaa hihnan lautasen keskustan ympärille ja lautasen paikoilleen. Sitten reikä tuodaan moottorin kohdalle ja laitetaan hihna paikalleen. (Näin se muistaakseni meni, hetki tästäkin episodista on vierähtänyt.)
 
Minulla on vähän samanlainen ongelma kuin tämän ketjun aloittajalla: kaivoin vinyylisorvin TOSI pitkän ajan jälkeen naftaliinista ja nyt ihmettelen kun minulla on rasioita enemmän kuin muistinkaan! Paikallaan on Ortofon VMS 20 E ja irrallaan omissa rasioissaan laatikosta löytyi Ortofon VMS 3 E, Coral MC 88 E ja AKG P8ES.

Kertokaas te tietävämmät, mikä rasia minun näistä kannattaisi valjastaa käyttöön. Osassa eivät neulat näytä priimakuntoisilta. Kai näihin vielä neuloja saa?

Ai niin, levari on Thorens TD 145 MkII.
 
Back
Ylös