Äänirasian surina/hurina

suckho

Käyttäjä
Liittynyt
4.4.2007
Viestejä
2 670
Kaupunki
Vantaa
Ostin tuossa vasta uuden vahvarin (Denon AVR-2809) entisen (Yamaha RX-V650) tilalle ja sit tuli säädettyä samalla kaikenlaista, piuhoja yms, uusiksi. Sitten törmäsin sellaiseen lievään ongelmaan että vinyyliltä kuuluu pieni tasainen surina/hurina, jota mielestäni ei ennen kuulunut. Lisäksi subbari "lepattaa" jonkin verran tosi matalaa taajuutta jota ei kuulu. En ole varma johtuuko tämä samasta hurinasta mutta näin epäilisin, sillä en muista aiemmin tuollaista lepatustakaan havainneeni. Ilmiö tulee esiin helpoiten levyn alussa/lopussa/biisien välissä tai muuten hiljaisella kohtaa, musiikin alta tuo oikeastaan kuulu, mutta subbari saattaa silti lepattaa. Surina kuuluu molemmista kanavista ja vain kun neula kyntää levyä, ei muuten.

Soitin on Project Debut III johon on vaihdettu alkuperäisen metallisen levylautasen tilalle akryylinen. Muuten kyseessä on vakiopeli, eli rasiana on Ortofon OM 5E. RIAA:na on Project Phonobox II ja vahvarina siis tuo yllä mainittu Denon AVR-2809. Kajareina on Tannoy Sensys 1:t ja subina BK XLS 200.

Yritin selvitellä tuota ongelmaa kokeilemalla vahvarin phono inputtia Phonoboxin sijaan, mutta se vain hieman vähensi ongelmaa, ei poistanut. Aiemmin jo olin todennut että pidin huomattavasti enemmän Phonoboxin äänestä, joten tuo Denonin phono-in ei ollut muutenkaan todellinen vaihtoehto, sulkipa nyt pois RIAA:n osuuden.

Sitten huomasin että jos nostan anti-skate punnuksen sormella ilmaan (ts. otan sen pois) hurina/surina käytännössä häviää. Kokeilin myös säädellä neulapainoa mutta se ei juurikaan vaikuttanut. Mikähän tässä mahtaisi olla ongelman nimi..? Tuo rasia on ollut nyt aika aktiivisessa käytössä n. 1.5 vuotta, olisikohan tällä osuutta jo asiaan vai tuokohan tuo Denonin vahvari esiin jotain mitä Jammu ei tuonut..

Mielessäni on muutenkin liikkunut uuden äänirasian hankinta ja olen seuraillut tuota halvempien rasioiden erot ketjua ja vähän muitakin. Tällä hetkellä eniten kiinnostaisi juttujen perusteella tuo Denon DL 110 rasia (tai ehkä 160). Osaakos joku heittää kommenttia näiden käypäisyydestä Projektiin? Jossain sanottiin että ei tykkää metallisesta levylautasesta mut sitä ongelmaa mulla ei oo, eli mites sopivuus muuten tuohon varteen, soittimeen ja RIAA:han? Musiikkityylinä on enimmäkseen rock eri muodoissaan, ihan perus dire straitsista ja pink floydista äärimmäisempään metalliin ja räkäisempään punkkiin ja trashiin. Ja kaikkea siltä väliltä. Tai jos on muita ehdotuksia rasiaksi tuossa 50-150e luokassa niin olen kiinnostunut..
 
Sulla on jonkunasteinen maattohäikäles siellä. Onko soittimen maadoituspiuha a) ehjä b)vedetty oikeaan paikkaan?

En keksi juuri syytä, miksei DL-160 toimisi tuossa, jos kerran levylautanen on vaihdettu. Se on helposti melko kirkas rasia, mutta kuitenkin hintaluokkansa parhaimmistoa, mikäli tuo kirkkaus ei setissäsi ylly liian pahaksi. Tai ainakin niistä mitä minä olen kokeillut.
 
Tuota maadotustakin minä vähän epäilin ja kokeilin kaikenlaista mutta en saanut oikein mitään eroa aikaiseksi.. Pitäsköhän katkoo sitä piuhaa päästä ja laittaa se haarukka liitin uudelleen paikoilleen jos se siitä olis, vähän kyllä epäilen.. Tuossa Debutissa sukkaa kun nuo kaikki piuhat on soittimessa kiinteesti kiinni.

Jos soitin oli Phonoboxissa kiinni, maadoitin sen ruuviin, jos taas suoraan Denonissa niin maadoitin siihen. Kaikki virrat (vahvari, RIAA, soitin, subi, dvd) tulee samasta jatkojohdosta. Aiemmin mulla oli levarin virta otettu Yamahan vahvarin persuuksista, mutta Denonissa on vaan yksi virran ulosotto (Jammussa 2) niin siinä on nyt vaan DVD soitin kiinni. Kokeilin kyllä laittaa levarin virran siitäkin mut eipä se auttanut.

Mitenkähän kirkas tuo DL 110/160 mahtaa olla OM 5E verrattuna, koen itse sen olevan jo aika kirkas enkä haluaisi mennä enempää siihen suuntaan.. Tuon OM:n suhteen allekirjoitan kyllä ongelmat korkeampien keskiäänien kanssa ja jonkinlaisen säröytymisen sisäraidoilla.
 
-Ei tuo Denon DL-160 ole tota Ortofonia kirkkaampi. Ortofon on vaan Denonia paljon ohuempi ääninen ja bassoltaan keveämpi.
Denon DL-160 saa mun äänen ehdottomasti. Se on ainakin täällä ollut mukavan freshi ja tasapainoinen, sekä tiukka/ napakka bassoinen joka just metallimusalla on itselleni tärkeää (ärsyttävää kuunnella mitään löysää pahvilaatikko tuplabasari lätkytystä)

-Mitä tulee tuohon hurinaan, niin kannattaa kokeilla myös irrottaa se levarin maajohto vahvarista. Joskus toimii paremmin ilman.

-Subbarin lepatukseen auttaisi varmaan vahvistimen subsonic filterin kytkeminen päälle. En tosin tiedä onko tuossa sun Denonissa sitä (mahdollista kuitenkin jos siinä RIAAkin on). Nyky vahvaimissa kun ei oo enää aina levariliitäntöjä vakiona, ni nää vinyyliin liittyvät varusteetkin tuppaa sitte puuttumaan. Eipä se useimmiten haittaa... ...kunnes niitä oikeasti sitte tarvisi :-\
 
Tuo sinun kuvaus Denon vs. OM 5E kuulostaa juuri siltä mitä olen hakemassa. Käsittääkseni 110 ja 160 on aika pitkälti samoilla linjoilla.

Olen kokeillut tuota maajohtoa eri tavoin, ja kuten sanoin se ei tunnu vaikuttavan. Tämä tietysti voisi viitata siihen että se on kaput, mutta en oikeastaan keksi miten se olisi voinut muualta poikkasta kuin tuosta ihan kärjestä liittimen juuresta.. Täytyy tutkia kunhan ehtii kotia.

Joo subsonic filtteriä ei ole vahvarissa eikä RIAA:ssa. Kai noissa on muutenkin vähän se ongelma että saattavat sitten viedä niitä kuuluvia bassojakin mukanaan.
 
-Omaa kokemusta ei ole DL-110 mallista, mutta hintaero ei niin hirveä 160:sen välillä ole, että jos lompakko vaan kestää niin ota varmuuden vuoksi se 160:nen. Englannista postikuluineen ite tilasin tasan satasella. Välillä on ollu allekin ja välillä taas vähän yli... ei muuta ku saksan, brittien ja usan Ebayta läpikäymään ;)

-Koita ny viel liikutella niitä äänirasian (maa) johtoja jos sattuu vaikka jotain kökköä olemaan siellä varren piuhoituksessa. Kuuluuko hurina muuten molemmista kajareista?

-Toki subsonic filter vie ne alimmat bassot mennessään (riippuu vähän mistä kohtaa kussakin laitteessa filtteri on säädetty leikkaamaan) mut eikös vinyylillä ne alimmat ole jo miksauksessa poistettu tuon jyrinän välttämiseksi (voin olla väärässäkin)??? Varmaan basson kontrolli pysyisi parempana filtterin kanssa...
 
Schucko:

"Ostin tuossa vasta uuden vahvarin (Denon AVR-2809) entisen (Yamaha RX-V650) tilalle ja sit tuli säädettyä samalla kaikenlaista, piuhoja yms, uusiksi. Sitten törmäsin sellaiseen lievään ongelmaan että vinyyliltä kuuluu pieni tasainen surina/hurina, jota mielestäni ei ennen kuulunut. Lisäksi subbari "lepattaa" jonkin verran tosi matalaa taajuutta jota ei kuulu. En ole varma johtuuko tämä samasta hurinasta mutta näin epäilisin, sillä en muista aiemmin tuollaista lepatustakaan havainneeni. Ilmiö tulee esiin helpoiten levyn alussa/lopussa/biisien välissä tai muuten hiljaisella kohtaa, musiikin alta tuo oikeastaan kuulu, mutta subbari saattaa silti lepattaa. Surina kuuluu molemmista kanavista ja vain kun neula kyntää levyä, ei muuten."

riku.ruisku:

"Toki subsonic filter vie ne alimmat bassot mennessään (riippuu vähän mistä kohtaa kussakin laitteessa filtteri on säädetty leikkaamaan) mut eikös vinyylillä ne alimmat ole jo miksauksessa poistettu tuon jyrinän välttämiseksi (voin olla väärässäkin)Huh? Varmaan basson kontrolli pysyisi parempana filtterin kanssa".

5.1:

Jos vahvistimessa ei ole subsonic filtteriä niin on mahdollista että subsoninen signaali alkaa kierttää akustisesti kaiuttimista neulaan ja tämä sitten saa aikaan kyseisen kuvatun lepatusilmiön. Kultaisella 70-luvulla tällainen ilmiö oli havaittavaissa erityisesti tavaratalojen "hifi-osastoilla" (uskokaa pois ... sellaisia oli silloin). Jos akustinen kierto tapahtuu kuuloalueella niin silloin syntyy tyypillisesti kumiseva kiertoilmiö bassoalueella sillä tämä kierto on usein yhteydessä huoneen seisoviin aaltoin.

Eli hyvässä systeemissä tulee aina olla vaimennus alle 20Hz signaaleille. Eikä soitinta kannata laittaa huoneen seisovan aallon maksimiin.

Alle 50Hz signaalit on monoa koska niitä ei voi mekaaniseen äänilevyyn fyysisten rajoitusten vuoksi muuten kaivertaa. Tämä ei välttämättä vaikuta kiertoilmiöön.

Surina/hurina vaikuttaa todellakin maadoitusongelmalta. RIAA-asteen vahvistus on sitä luokkaa että maadotusten kanssa pitää olla hyvin huolellinen. Juttua monimutkaistaa myös tuo erillinen RIAA-aste eikä integroidun vahvistimen kanssa varmaan olisi mitään ongelmia.

t. 5.1

PS. Yksi epätodennäköinen vaihtoehto on tietysti se, että akustista kiertoa tapahtuu myös kuuloalueella muuallakin kuin bassoalueella. Silloin sulla on todella kova vahvistus ... mut ei se voi olla mahdollista. Skoopilla näkis taajuuden ...
 
Ai ... niin vielä ... tietysti hurina tulee mukaan signaalitiehen juuri ennen sitä suurinta vahvistusta
eli levari - RIAA yhdistelmän maadotuksesta. Paristokäyttöinen RIAA olis muuten aika idioottivarma.
Jos mulla olis vielä grammari talossa niin mulla olis sellainen.

5.1
 
Ei tuossa mistään jylinästä tai akustisesta kierrosta ole kyse. Todistin tämän nyt vielä varmuuden vuoksi kuulokkeilla, vaikka olin siitä varma jo etukäteen. Kuulokkeilla tuo hyrinä kuuluu myös selkeästi.. Täytyy kai tutkia noita maadoitusasioita..
 
Nythän tämä tais ruveta ratkeemaan... Näyttäs siltä et tuo hurina resonoi kuitenkin moottorista.. Pitääpä laittaa kohta kuva tuosta jos jotain kiinnostaa..
 
Eikai se maadotusongelma ole, jos se kuuluu vain kun neula on levyllä? Moottori kuulostais paljon loogisemmalle vaihtoehdolle.
Mulla hurisi vanha rasia, mutta se otti selkeästi vieressä olevasta vahvistimesta häiriötä. Hurina katosi, kun vaihdoin parempaan (erityyppiseen) rasiaan.
 
Näin minäkin sen päättelin. Näyttäs siltä et tuo moottorin ääni tulee vartta pitkin rasialle.. Jos otan hihnan pois niin ääni on hiljaisempi, mutta jos laitan hihnan aluslautaselle niin sitten kuuluu kovempaa.. Akryylilautanen ei enää paljoa vaikuta, mutta ei se ainakaan hiljennä ääntä. Alkaa vähän tuntumaan siltä että uusi vahvistin tuo tuon äänen esiin selvemmin kuin vanha jammu tai sitten rasialle on tapahtunut jotain ja se reagoi tuohon herkemmin kuin ennen... En tiedä oliko vain kuvittelua mutta tuntus että tuo vähän väheni kun roplasin moottorin kiinnityksiä, se roikkuu sellasten kuminauhojen varassa.
 
suckho sanoi:
Ei tuossa mistään jylinästä tai akustisesta kierrosta ole kyse. Todistin tämän nyt vielä varmuuden vuoksi kuulokkeilla, vaikka olin siitä varma jo etukäteen. Kuulokkeilla tuo hyrinä kuuluu myös selkeästi.. Täytyy kai tutkia noita maadoitusasioita..

Niin se kaiuttimen kartion väpätys on 100% varmasti akustista takaisinkytkentää ... olen se niin monet kerran nähnyt. Filtteri pitää olla kunnossa.

Kuulokkeilla sitä ei tietenkään kuule kun sitä takaisinkytkentää ei silloin ole.

Hurina ja surina on siitä erillinen juttu, joka voi olla maadoituksesta johtuva tai, kuten jo ounastelitkin, ihan vaan soittimen aikaansaama ... kyseessähän on nyt kuitenkin teknisesti yli sata vuotta vanha mekaaninen äänentoistomenetelmä jolla on edelleen ne samat vanhat rajoituksensa.

5.1
 
Sen verran vielä Denonin rasioista että DL-110:hän on testattu Hifi lehdessä (4/1988) ja keskinkertaiseksi todettu. Uskon 160:sen olevan huomattavasti parempi sijoitus ;)
 
Heh.. Toisaalta monien lähteiden mukaan 110 vs 160 ei ole hirveästi eroa, mutta jotain kuitenkin.. Kuten aiemmin oli puhe, saksassa hinnat näkyy olevan luokkaa 95e vs 130e joten enköhän kallistu siihen 160:een jos tilaan..
 
Just "korjasin" yhden Pro-Jectin levarin hurinan. Aiheutui tosiaan moottorista ja sen ripustuksesta. Tuo DC-moottori ei pyöri tasaisesti vaan pykälittäin ja siten koko moottori värisee huomattavasti. Siksi moottori eristetään levysoittimen rungosta tavalla tai toisella.

Kaverin soittimessa tuo kumilenkki jonka varassa moottori roikkuu meni hieman väärästä kohtaa moottorin laipan välistä. Se kiersi liian kaukaa ja oli siis liian kireällä. Siirsin kumilangan menemään lähempää moottorin puolaa, jolloin lenkki löystyi hieman ja hurina loppui.
 
Juuri samasta ongelmasta oli kyse. Täytyy vielä tutkia paremmalla ajalla jos sitä saisi vielä paremmaksi. Totesin että tuo ripustus on erittäin herkkä muutoksille ja sormella hipaisukin saattaa muuttaa sitä resonanssia ihan pysyvästi. Ei siis mikään ihme jos soitinta siirrettäessä moottorin ripustus muuttuu ratkaisevasti.

Netistähän löytää paljon tarinoita Debut III koskien että hurisee/eipäs hurise/kylläpäs hurisee/jne, tämän kokemuksen valossa olen melko varma että suurin osa noista johtuu juuri tuosta moottorin ripustuksesta jonka toimivuus on sitten tuurista ja kuun asennosta kiinni.
 
Hurraa halvoille DC-moottoreille levysoittimissa!
 
En kyllä keksi miten tuosta hurinasta pääsisi 100% eroon, todennäköisesti ei tällä soittimella ja moottorilla mitenkään, mutta keksinpä silti luovan ratkaisun joka ei täysin poista ongelmaa mutta vähentää hurinaa merkittävästi.

Huomasin että kun moottoria painoi sormilla runkoa vasten (josta se siis normaalisti on irti ja roikkuu kumirenksuilla ilmassa) hurinan taso tippui merkittävästi. Sikäli tämä on vähän nurinkurista kun kaupan paketissahan moottori on ruuvveilla tiukasti kiinni rungossa ja nuo ruuvvit käsketään moneen otteeseen ehdottomasti irrottaa ennen käyttöönottoa. No vaikka tämä ratkaisu nyt ei ihan by-the-book olekaan niin tarkoitushan pyhittää keinot ja niinpä ruuvasin moottorin takaisin runkoon kiinni. Demppasin sitä vähän tuollaisilla vaahtomuoviläpysköillä ja tein kosteusvoide purkin kannesta rikat väliin, liekkö noista mitään iloa, mutta ovatpahan siinä koristeena. Normaaeilla kuunteluvoimakkuuksilla hurinaa ei enää kaiuttimien kautta huomaa kuin ehkä ihan läheltä, kuulokkeilla vähän paremmin, mutta silti se on huomattavasti vähäisempää.

Tuossapa vielä liitteenä kuvat tästä purkkavirityksestä (oliskohan se muuten purkalla pysynyt ja vaimentunut paremmin...)

Edit: tuli vielä sellainen mieleen että olisikohan auttanut kun ois irrottanut tuon kuminauhavirityksen kokonaanja jättänyt pelkillä ruuveilla.. No ei jaksa tänään säätää enää, mutta voisi vielä kokeilla sitäkin..
 

Liitteet

  • 1.jpg
    1.jpg
    75,7 KB · Katsottu: 6
  • 2.jpg
    2.jpg
    66,2 KB · Katsottu: 5
  • 3.jpg
    3.jpg
    55,5 KB · Katsottu: 6
Back
Ylös