Äänirasia-asiaa - Magnetodynamic Permalloy?

Taitaa olla moving iron tyyppiä, eli magnetoitu rauta liikkuu ja kelan on kiinteässä osassa.
 
Nagaokat ovat ihan traditionaalisia moving magnet -rasioita vaihdettavinen neulayksiköineen. Termiä 'dynaaminen' käytetään yleisesti magneettisen rasian toimintaperiaatteen synonyyminä. Permalloy tuossa viittaa magneettimateriaaleihin.

MC-rasian toimintaperiaate mahdollistaa pienemmät liikkuvat massat (kelaa on kevyempi heilutella kuin magneettia) ja siten laajemman kaistan / nopeamman regoinnin / paremmat nyanssit yms yms, mutta välttämättä asia ei aina näin ole - tapauskohtaista tietoa tarvitaan. Parhaat yksittäiset mm-rasiat kuulostavat erittäin hyviltä, ja huokeimmista mc-rasioista voi saada aika rasittavan lopputuloksen.
 
Erinäisissä paikoissa Nagaoka-rasioita tituleerataan Moving Magneteiksi, yhdessä paikassa Moving Iron'iksi... Kuvien perusteella Nagaokan neulayksikkö näyttää trad. mm-neulalta kulmikkaine insert-putkineen... no, tilaus on sisällä, otetaan selvää :D
Moving Iron'in idea on siinä, että magneetin (mm) tai kelojen (mc) heiluttelun sijaan heilutellaan väliainetta, joka moduloi magneettivuota. Itse magn.materiaalissa ei tarvinne olla eroa.
 
Kiitos! Miten tuon perustekniikan kanssa on, onko oikea kanava neulan vaakaliike ja vasen pysty? Onko tavallista että oikea kanava vaimenee, jos rasian kulma ei ole oikein säädetty? Taisin huomata että ihan viime urilla lopussa oikea voimistui, mutta täytyy kuunnella vielä useammilla levyillä.
 
K J Manner sanoi:
Kiitos! Miten tuon perustekniikan kanssa on, onko oikea kanava neulan vaakaliike ja vasen pysty?


Vaakaliike on mono eli summa (m), pystyliike erotus (s). Näistä sitten muodostetaan m+s ja m-s eli a ja b, vasen ja oikea.
 
Kappas vain, mukava tietää. Huomasin myös ettei väärästä kulmasta ollut kyse, vaikka se hienosäätöä vailla vielä onkin. Yhden levyn lopulla oli vain oikealle äänitetty enemmän sooloa =). AT95E ei liene myöskään kovin herkkä tässä suhteessa. (Lisäksi nyt ottaessani käyttöön vanhaa uutta vahvistinta, phonotiellä on ollut vielä häiriöitä nimenomaan oikealla. Tuntuu käytössä paranevan nuo kytkimet, ja taisin saada jo kuntoonkin, mutta voisi hommata puhdistusainetta joskus. edit. taas tuli tuo häiriö, mutta nyt näyttää siltä että sehän piru onkin levysoittimen RCA-plugi mikä on huonona! )

Minkä Nagaokan tulit tilanneeksi?
 
K J Manner sanoi:
Kiitos! Miten tuon perustekniikan kanssa on, onko oikea kanava neulan vaakaliike ja vasen pysty?

Modernissa stereolevyssä on 90 asteen kulmassa ovela V muotoinen ura, jonka toinen syrjä on vasen ja toinen oikea kanava, ja molemmat sisältävät toisistaan riippumattomasti sekä pysty- että sivuttaissuuntaista modulaatiota. Mono-äänite sisältää vain sivuttaisuuntaisen liikkeen. Stereo uran V-muoto on tavallaan kompromissi, sivuttaissuuntaista liikettähän levylle mahtuu vaikka kuinka, mutta pystysuuntaan ei - "kääntämällä" kaivertavaa terää 45 astetta (urasta tulee V:n muotoinen) saadaa lisätilaa pystyliikkeelle, mutta vaakaliikkeessä hieman hävitään.
 
Vs: Äänirasia-asiaa - Magnetodynamic Permalloy?

K J  Manner sanoi:
Minkä Nagaokan tulit tilanneeksi?


Taitaa olla tulossa MP50, varasuunnitelmana MP30 jos ei 50'stä löydy - jompikumpi noista kuitenkin. Homma menee epävirallista reittiä, yksi keskieuroopan kontakti lupasi tuollaisen hommata Hollannista. Kiva kiva, tulee käyttöä mm-phonoasteellekin taas.
 
Lainasin toisaalta.

K J Manner sanoi:
Mutta asiasta toiseen, onko sillä jotain väliä, jos rasia on 'high output'?
Mallas sanoi:
Rasia on high ouput kun liikutaan sellaisissa antojännitetasoissa, että voidaan käyttää mm-ottoa.
jhyv sanoi:
Juu, toiset pitää parhaana kombinaationa nimenomaan high output mc- rasiaa, jossa heidän mielestään yhdistyy mm-ja mc rasioiden parhaat puolet.

Eipä ymmärrys vielä tullut.

Niitä rasian antojännitteitä näyttää vain olevan koko kirjo eikä mitään kahta vakiota. Sitäkin ihmettelen, että miten nämä kaikki erilaiset voidaan yleensä sovittaa vain kahdenlaisiin vahvistinliitäntöihin. Kun minulla on mm-rasia ja kokeilen mc-liitäntää (tai mc-asentoa vivusta kääntäen) huomaan että vahvistuksen määrä on vain yksi muuttuva asia ja toinen on taajuusvaste. Vahvistimen mc-piiri on tummempi ja se vahvistaa vähemmän. Silloinhan mc-rasian anto täytyy olla voimakkaampi ja kirkkaampi eli olettaisin nimitykseltään high output.
 
Ymmärtääkseni mm-rasian antojännite on suurempi (voltteja) kun taas mc-rasioissa (millivoltteja), eli mc tarvitsee suuremman vahvistuksen kuin mm-rasia. MM-rasioilla vahvistuskerroin on noin 45 ja mc:llä about 60, ja siten jos mm-rasian kytkee mc puolelle soi aivan älyttömän kovaa. Voisi ehkä ajatella että tossa tapauksessa signaali yliohjautuu voimakkaasti.


T.JH
 
Vs: Äänirasia-asiaa - Magnetodynamic Permalloy?

Moving Magnet tuuppaa ulos parisen millivolttia tai niillämain (jotkut jopa 5-6mV), ja tykkää 47 kilon ottoimpedanssista. Low output taas tarjoaa puolisen millivolttia, ja (usein) mieluiten about sadan ohmin kuormaan. Sitten on niitä extra-hyper-masokistirasioita  :D joista ei irtoa kuin 0.15mV tai allekin ja impedanssiakaan ei tarttis olla olla kuin muutama ohmylä, mutta ne on sitten jo spesiaalimpia.
 
jhyv sanoi:
ja siten jos mm-rasian kytkee mc puolelle soi aivan älyttömän kovaa. Voisi ehkä ajatella että tossa tapauksessa signaali yliohjautuu voimakkaasti.

Ei se siltä kuulosta ollenkaan. Mm-rasialla kun laitan vahvistimen mc:n päälle, ääni hiljenee paljon. Varsinkin keski- ja korkeammat äänet vaimenevat paljon, bassot ovat suurinpiirtein samalla tasolla. Kokeilin jo kahdella vahvistimella asiaa (Luxman 55A ja Marantz PM-80).

Mallas sanoi:
Moving Magnet tuuppaa ulos parisen millivolttia tai niillämain (jotkut jopa 5-6mV), ja tykkää 47 kilon ottoimpedanssista. Low output taas tarjoaa puolisen millivolttia, ja (usein) mieluiten about sadan ohmin kuormaan. Sitten on niitä extra-hyper-masokistirasioita :D joista ei irtoa kuin 0.15mV tai allekin ja impedanssiakaan ei tarttis olla olla kuin muutama ohmylä, mutta ne on sitten jo spesiaalimpia.

Nuo mainitut Nagaokat ovat taas sitten tällaisia: Output voltage 1 kHz: 2.5mV (5cm/sek) 3mV (5cm/sek) 4mV (5cm/sek) 5mV (5cm/sek) 5mV (5cm/sek) Kaikki säädetyt 47 kOhmille
 
Kiitos Mallas tarkennuksesta, sekoitin Voltit ja Millivoltit. Jokatapauksessa mc-rasian tarvitsema vahvistus on suurempi kuin mm-rasian käsittääkseni.

T.JH
 
Miksi mm-rasian signaali selvästi vahvistuu enemmän mm-liitännässä kuin mc-liitännässä, siinä mysteeri. ???
 
Vs: Äänirasia-asiaa - Magnetodynamic Permalloy?

"...ja siten jos mm-rasian kytkee mc puolelle soi aivan älyttömän kovaa. Voisi ehkä ajatella että tossa tapauksessa signaali yliohjautuu voimakkaasti."

K J  Manner sanoi:
Ei se siltä kuulosta ollenkaan. Mm-rasialla kun laitan vahvistimen mc:n päälle, ääni hiljenee paljon.


Joissakin vahvistimissa (edullisemmissa yleensä) mc-liitäntä on tehty yksinkertaisesti lisäämällä gainia n 20 dB, mutta kuorma pysyy mm:n 47 kilossa (ei-optimaalinen tilanne mc:n kannalta, tuo). Tällöin mm:stä mc:lle napsauttaminen yksinkertaisesti lisää signaalin tasoa, ja voi johtaa yliohjaantumiseen.

Oikein toteutettu mc-otto taas paitsi lisää gainia (vahvistusta), myös muuttaa impedanssin tuonne 100-150 ohmin alueelle (tyypillisesti), jolloin 47 kiloon viritetty mm-rasia menee tukkoon - yläpää katoaa ja signaalin taso putoaa (koska ottoimpedanssi on liian pieni kelojen impedanssiin nähden).
 
No niin, tästä tulikin mieleeni kuinka bassoelementit hajosivat vuonna 1992 kun oli hurjasti juhlivaa väkeä talossa ja minä poissa. Olivat luukuttaneet Yamahallani mc-asennossa, koska sillä tuntui tulevan enemmän potkua! :D Se olikin selvästi erilainen mc-toteutus siinä kuin nykyisissäni, ääni koveni mutta myös tummui.
 
Back
Ylös