Äänikuvan ja kanavaerottelun suhde?

JanJ1

Käyttäjä
Liittynyt
3.8.2006
Viestejä
413
Vaikken mittaustuloksia pahemmin luekkaan, yritän löytää syytä erään (muilta osa-alueiltaan) loistavan putkivahvistimen pehmeään äänkuvan piirtoon. Kolmiulotteisuutta ja tilaa löytyy, mutta esim. laulajan 'pää' on omaan makuun liian iso ja epämääräinen.

Eli kun monessa vahvistimessa mitattu kanavaerottelu heiluu 80dB paremmalla puolella, tälle vahvistimelle oli mitattu 46dB. Tarkoittaako tuo siis sitä että kanavat 'vuotavat toisiinsa', niin ettei tarkkaa äänikuvaa voi syntyä?
Vai onko kanavaerottelulla edes tekemistä äänikuvan kanssa? Eikös vinyylilläkin ole 'vain' 60dB:n luokkaa?

Jos äänikuvan tarkkuudella ja kanavaerottelulla on suora syy-yhteys, tuleeko tuo alhainen lukema täysin käytetystä putkimallista ja tai kytkentäkaaviosta, vai voiko sitä parannella laadukkailla NOS-putkilla tai konkka/resistori/johdotus -modauksilla?
 
Vaikea nyt mennä sormella osoittamaan, että tuosta se äänikuva syntyy, kun vinyylin kanavaerottelu on luokkaa 25-35 desibeliä, eli "aika surkea", ja silti vinyyliltä löytyy joskus todella makeita stereokuviakin, eikä varsinaista päällekuulumista kuitenkaan tapahdu. Eli en usko siihen, että kanavaerottelun ja stereokuvan välillä olisi mikään suora yhteys. Tottakai niiden pitää erottua, mutta kuinka paljon, sitä en tiedä.

Luulisin enemmänkin, että kyse on vaihekoherenssista. Ihmisen kuulohan erottaa suunnat kahden korvan vaihe-eron perusteella. Tähän voit kyllä mahdollisesti saada konkkavirityksillä tai putkenvaihdoilla jotain parannusta aikaiseksi, mutta varmaksi en voi sanoa mitään. Vahvistimen vaihevasteeseen kun putkosen tapauksessa tuottaa epälineaarisuutta vielä päätemuuntajakin.

Noin pieni kanavaerottelu on kyllä melko merkillinen. Todennäköisesti tuo syntyy siitä, että saman kaksoistriodin sisällä vahvistetaan jossain vaiheessa molempien kanavien signaalit. Tällaisessa tapauksessa ylikuulumista voi hyvinkin tapahtua. Temppu on silti aika yleinen, putket kun eivät ole kuitenkaan ilmaisia. Tapahtuupa tätä transistoripuolellakin (kaksoisoparit stereoparina) mutta siellä seuraukset eivät ole niin vakavat.

Asia on kyllä mieltäni askarruttanut jossain määrin, mutten kuitenkaan ole tässä harrastuksessa niin äänikuvien perään. Sen verran tosin vaadin, että ääni vaivattomasti irtoaa kaiuttimista, mutta muuten en niin ihmeemmin niitä metsästä. Tulee, nääs, yleensä kuunneltua ihan liian rennossa asennossa sellaseen.
 
Back
Ylös