Äänessä "vikaa", mutta missä syypää?

fkuti

Käyttäjä
Liittynyt
18.10.2006
Viestejä
23
Hei kaikille,

Aloittelijaksi itseni vielä lasken, vaikka laitteston arvo onkin jo muutaman euron. Tarvitsen hieman suuntia ja mielipiteitä mihin tästä eteenpäin ??? Musiikkina "rytmi"-jazz ja pop. Sijoittelu on tilassa aika helppoa. tällähetkellä n. 220cm ja seinistä n.50cm.

Laitteistoni on seuraavanlainen:
Arcam FMJ A32
Arcam FMJ CD33
Amphion Argon1

Välikaapelina joku halpa taralabs tms. (eli välikaapelit on vielä kuuntelematta) kaiutinkaapelina Goertzin MI 2. Goertzi toi mielestäni rauhallisuutta lisää ja tasapainoa, mutta söi dynamisuutta hieman. en tiedä, erot eivät olleet suuret entiseen kaapeliin (joku halppis kupari), mutta kuitenkin oli.

niin ja se asia joka häiritsee on musiikkia kuunneltaessa sen raakuus ja kylmyys. Siitä selvästi puuttua jotain. jotain sellaista avoimuutta ja keskialueen erottelua ja mukavuutta. Olisiko syypää vanhoissa Argoneissa? Niitähän on moitittu juuri tietynlaisesta kirkkaudesta? nyt äänessä on esillä lähinnä ääripäät. diskantti ja bassot. tietynlainen syke puuttu. en hae mitään rega ja naim sykettä vaan sitä mihin Arcamit pystyy. Hankala selittää.

Seuraavaksi ajattelin hankkia kajarit. Niitä tulen kuuntelemaan kotona. Ykkösenä listalla Monitor Audion GS10:t ja Argon2set.
Onko kellään kokemusta Arcam + GS10!?. Tarkoituksena olisi siis saada käytettyä hyväksi Arcamien potentiaali. Jos sellaista niissä edes on. Uskoisin että on. Koekuuntelun perusteella nekin valitsin.

Kuinka siis tästä eteenpäin (onko suuntani oikea jos lähden kaiuttimia vaihtamaan) ja onko vastaavanlaisia kokemuksia ko. laitteilla. Betoni seinät ja kajareiden edusta ilman mattoa voi tietenkin vaikuttaa asiaan myös negatiivisesti. Akustiikkaakin voisi miettiä.

Ystävällisin terveisin ja kiitos! :)
Fkuti
 
Moro,

minulla on samanlainen vahvistin + FMJ CD36 + Sonus Faber Grand Piano Home lattiakaiuttimet. Välipiuha Transparent Music Link, kaiutinkaapelit Supra Ply metrilakua (Transpaa ajattelin kokeilla kunhan löytyy käytettynä sopuhintaan).

Minun laitteistoni (Arcamit) kuulostaa ehkä hivenen viileältä, mutta ei se missään tapauksessa raaka tai kylmä ole. Tai sitten en ymmärrä mistään mitään. Aloittelijaksi tosin tunnustaudun minäkin, enkä ole koskaan kuullut Regaa tai Naimia. Minulla oli pari vuotta sitten koekäytössä joku Cambridge Audio uutuusvahvistin, sitä sanoisin raa'aksi ja kylmäksi. Lähti heti paluupostissa takaisin, Arcamia sensijaan ei tarvinnut palauttaa ;)

Sonus Faber toi edellisiin 15v vanhoihin Missioneihin verrattuna paljon lisää lämpöä ja mukavaa pyöreyttä, ja muutenkin Arcamit heräsivät henkiin. Kyllä minä kokeilisin jotain kaiuttimia ennenkuin lähdet koko etupäätä vaihtamaan. Jollei siitä ole kohtuutonta vaivaa.
 
Ehdottomasti kuuntelun arvoiset kaiuttimet, vahvat, nopeat ja tasapainoiset, melkein kupera preesens vailla pientäkään loudnessia. Kävin syksyllä niitäkin kuuntelemassa, mutta kaupat tein Image 402 siroista lattiakaiuttimista kaytettyinä. GS kympit olisivat ehkä kelvanneet ja ainoina ne antoivat edes vähän vastusta Imagelle. Tosin kuuntelu oli aika nopea ja häiriintynyt...ja tapahtui eri tiloissakin ja laitteistolla näiden kahden välillä. Preesens oli kumminkin mukavan täysi ja hyvinvoipa. Kuuntelussa oli Zeppelinin Physical Graffiti ja Joni Mitchellin Both Sides Now orkesteriteos.

Kaiuttimeni ovat analyyttiset (ainakin joku toinen niitä niin kuvaili=). Vaikka ne ovat melko paljon suuntaavat, tietty koleus kuuluu usein. Siinä auttaa lähemmäs meno täydellisesti. Akustiikka on aivan hirveä betonihuoneessani, mutta paranneltua saa helposti paljon. Ei ole vielä perusjututkaan kunnossa.

En tiedä olenko mikään aloittelevakaan hifisti, mutta musiikin kuuntelija ja harrastaja varmasti. Omista laitteista vuodesta 1983. Peruskuparit kaapeleina ja silleen, mutta mielestäni puuhun mennään tyvestä näin: kuuntelupaikka ja akustiikka, kaiuttimet. Varsinkin tietyn perustason jälkeen ('hyvä' vahvistin ja soitin - kukapa sitä huonoilla viitsisi =).
 
Omien kokemusten mukaan Arcamilla on aavistu taipumusta kuvailtuun toimintaan eli hieman viileään äänenväriin. Veikkaisin että Amphionit eivät ole paras mahdollinen pari noille vermeille ja lopputuloksesta saattaa aavistuksen raa'an kuuloinen tulla. Ainakin omaan makuuni näin luultavimmin kävisi.. :) kannattaa silti kokeille hieman sijoitusta eli lähinnä suuntauksen muuttamista, sillä saattaa hieman parannusta tilanteeseen tulla. Myös kevyt akustointi saattaa tulla kysymykseen jos sellaista ei ole vielä olemassa ja sen avulla voisi dempata hieman keskialuetta ja yläpäätä.

Jos päivitys on vaihtoehto niin kannattaa varmaankin ottaa kotiin kokeille paria erilaista kaiutinta, ehkä hieman tummemman ja lämpimämmän sävyisiä mieluummiin..
 
Eikö monesti suositella juuri ottamaan Arcamit Amphionien pariksi. Kyllä veikkaan että vika on tuolla kaiutin puolella ja niiden sijoittelussa. Amphionit ovat aika tarkkoja sijoittelun suhteen. Kannattaa kokeilla sellaista että suuntaa kaiuttimet selkeästi ohi kuuntelupaikasta.
 
Omaan korvaan Arcam + Amphion yhdistelmä on liian analyyttinen. Huonot äänitteet ovat todellakin huonoja ja hyvät hyviä. Tämän takia jää moni musiikillisesti hyvä äänite kuuntelematta :( Itse omistin aikanaan Argon2:t ja myyntiin lähtivät juurikin tuon analyyttisen toiston takia.

Mutta kannattaisi ehkä kokeilla Dynaudion A52SE tai Contour-sarjan kaiuttimia. Näillä homma voisi alkaa toimimaan. Tällaista settiä en kyllä ole kuullut, mutta eihän niiden lainaan hakeminen mitään maksa :)
 
antvarh sanoi:
Mutta kannattaisi ehkä kokeilla Dynaudion A52SE tai Contour-sarjan kaiuttimia. Näillä homma voisi alkaa toimimaan. Tällaista settiä en kyllä ole kuullut, mutta eihän niiden lainaan hakeminen mitään maksa :)

Tuommoisia Contour-sarjan kaiuttimia kävinkin kuuntelemassa, tuossa männä viikonloppuna ja mulla ei ainakaan ole muuta kuin hyvää sanottavaa niistä. Toisti yllättävän matalallekin suht pienessä kuunteluhuoneessa. Itselleni ne ei olkkariini varmaankaan riittäisi, mutta muuten olivat oikein erottelevat ja hyvä-ääniset kaiuttimet. Toimi mainiosti rankemmallakin rockilla ja toisaalta myöskin Accapella laulannalla. Mitään pahaa sanottavaa mulla ei semmoisista ole. On vielä tyylikkään näköisetkin. Perhana. Taidan olla vähän ihastunut niihin. :)

Tuota noin. Pätkähtipä päähäni semmoinenkin idea, kuin putki-trankku hybridi vahvistin. En tiedä, kun en ole noita amphionin kaiuttimia kuullut, mutta kuhan nyt pölähti päähäni, että saattaisi tuollainen vahvistinkin tuoda sitä puuttuvaa lämpöä kehiin, niin ei tarvitsisi kajareita vaihtaa?

Fiksummat kertoo, jos on huono idis testata tämmöistä?
 
Hei ja kiitos kommenteistanne :)

Ajatukseni nayttisi siis olevan samansuuntaisia kanssanne. eli uusia kaiuttimia vain koekuuntelemaan. ja hyva nain, ettei tartte tosiaan vahvaria ja soitinta vaihtaa "turhaan". Onko kellaan juuri noista gs10sta ja arcameista kokemusta, se kiinnostaisi. Ulkomaan foorumeilla jotain loytyy, mut ne haiskahtavat aina jotenkin ylimalkaisilta. vaikkakin olen itsekin sinne jotain kommenteja laittanut.

Eli Argon 2set voisivat tosiaan olla vahan liian kovat. palailen asiaan viela myohemmin, nyt pitanee rientaa luennolle...laittaako viela vain ehdotuksia! kokeilen tuota kaiuttimien suuntausta viela enemman ohi kuuntelupisteen, jospa silla olisi apua.

niin syy miksi olen kiintynyt tuohon gs10iin johtuu siita, etta sen kuunteleminen oli positiivinen yllatys. tykkaan erottelusta, mutta en halua olla sen raakaa tai analyyttista. vaan avointa ja puhdasta. gs10 kuulosti keskialueelta ja yla alueelta juuri sellaiselta todella avoimelta ja tarkalta. mutta ei mielestani vienyt sita tylsaksi tai kylmaksi. dynaudiot, ainakin vanhemmat ja halvemmat ei focus sarjalaiset ei mielyta. focus 140 voisi olla siis kuuntelunarvoinen tai contour, mika ettei. myos PMC nayttaa nauttivat arcamin luottamusta niin ja tietty se malli jota en nyt ulkoamuista. niilla on se jalkakajari, avantgarde m3 tai jotain.

Ystavallisin terveisin
Fkuti
 
Argonin kakkosversiossa on mm. diskantti uutta tuohon vanhaan nähden. Muistaakseni mitä olen ykkösiä kuullut joskus aikaa taaemmin, ja lukenutkin, on siinä huomattavasti kakkosta räikeämpi yläpää. Mutta kakkosellekin suosittelisin mielummin putkipäätteitä kuin piitä. Putkien yläpään heleys tasapainottaa kivasti sen äkkiseltään turhan ärhäkän diskantin ja tuo hieman lisää läsnäoloa. Mielestäni nimittäin kakkonenkin on vielä soinniltaan hieman turhan etäinen.

Penaudion Rebeleitä ja Gradientin Preludea/Lauria suosittelen myös kuuntelemaan. Itse juuri sain kuunnella hetki takaperin Dyniksen Focus 110:t, joista ei minulle Preluden korvaajaa vielä synny. Mainio kaiutin, mutta turhan pyöreä ja hieman mielistelevä makuuni. Penan rebel2 sijoittuu soinniltaan aikalailla noiden välimaastoon. Kiva sekin. Preludet pysyy. Makuasioita.

Itse en kyllä kuulemiani arcameita välttämäti parittaisi amphionin kanssa. Enkä myöskään roteleita. A-luokkaiset vahvistimet tuntuvat olevan paras ja varmin valinta. Ne kaipaavat hieman lämpimän etupään.
 
mkutvonen sanoi:
Penaudion Rebeleitä ja Gradientin Preludea/Lauria suosittelen myös kuuntelemaan. Penan rebel2 sijoittuu soinniltaan aikalailla noiden välimaastoon. Kiva sekin.

Itse omistin Rebel2:t ennen nykyisiä Dynaudion A42:a ja omasta mielestä eivät kyllä toimineet transistorivahvistimen kanssa läheskään niin hyvin, kuin olisi voinut odottaa. Putkivahvistimella en ole kyseisiä kaiuttimia edes kuullut.

Vaikka Penaudiot ovat ulkoisesti äärimmäisen kauniit (mielipide), niin niiden hinta/laatusuhde ei valitettavasti ole kohdallaan :(

Omaa korvaani nuo A42 miellyttävät vaivattomuutensa takia ja eivät ole niin sijoituskriittiset nykyisessä asunnossa verrattuna Penaudioihin.
 
Minulla on Rebel2/Chara -yhdistelmä ja ainakin minusta vaihto transistorivahvistimesta (primare A 10) hybridiin (Unison SR-1) toi ääneen lämpöä ja miellyttävyyttä. Aikanaan kun ostin Rebel2:t niin vertasin niitä kotonani Dynyn Audience 52 SE:hen. Minun korviini Pena toimi paremmin. Makuasioitahan nämä ja musiikkimakukin vaikuttaa. Itse kuuntelen paljon klassista, jazzia ja muuta akustista kamaa ja niillä Pena on parhaimmillaan.
 
fkuti sanoi:
se asia joka häiritsee on musiikkia kuunneltaessa sen raakuus ja kylmyys. Siitä selvästi puuttua jotain. jotain sellaista avoimuutta ja keskialueen erottelua ja mukavuutta. Olisiko syypää vanhoissa Argoneissa? Niitähän on moitittu juuri tietynlaisesta kirkkaudesta? nyt äänessä on esillä lähinnä ääripäät. diskantti ja bassot. tietynlainen syke puuttu.
Kahdet kyseisen merkin kaiuttimet omistaneena veikkaisin että vika on kaiuttimissa.
 
ahaapalainen sanoi:
Minulla on Rebel2/Chara -yhdistelmä ja ainakin minusta vaihto transistorivahvistimesta (primare A 10) hybridiin (Unison SR-1) toi ääneen lämpöä ja miellyttävyyttä. Aikanaan kun ostin Rebel2:t niin vertasin niitä kotonani Dynyn Audience 52 SE:hen. Minun korviini Pena toimi paremmin. Makuasioitahan nämä ja musiikkimakukin vaikuttaa. Itse kuuntelen paljon klassista, jazzia ja muuta akustista kamaa ja niillä Pena on parhaimmillaan.

Nimenomaan. Itsekin olen kuullut positiivisia kommentteja Penaudion ja putkivaffin/hybridin yhdistelmästä. Vaikka Rebel onkin epäherkkä kaiutin, niin en usko sen aiheuttavan ongelmia putkilaitteiden omistajille.
 
Sanoisin että kaiutinvaihdolla olisi helpoin tuo ongelma korjata.

Minulla on ollut sekä FMJ A32 (mielestäni pehmeä ja hienostunut sävyltään, joskin myös hieman viileä) että FMJ CD33 (kirkas mutta oikein sävykäs soitin) kotona ja uskallan väittää että nuo kaksi yhdessä antavat jo melko hyvän pohjan laadukkaalle setille ilman sen suurempia ongelmia, pientä räväkkyys- ja dynamiikkavajetta lukuun ottamatta. En lähtisi ensimmäisenä etsimään "puuttuvaa" keskialuetta putkista tai muusta elektroniikasta, olen sitä jo tehnyt Dynaudion kaiuttimilla vuoden verran ilman sen merkittävämpiä saavutuksia. Silti väittäisin Dynaudiota Amphionia aavistuksen sivistyneemmäksi myös tuon keskialueen osalta, saatikka sitten diskantin.

Dalin kaiuttimia (Ikon -> Mentor -> Helicon -> Euphonia lompakon paksuuden mukaan etenemällä) suosittelen lämpimästi (isolla ällällä) kokeiltavaksi, voi olla varsinainen "täyskäännös" Amphioniin nähden. Dynaudio voi toimia myös ihan hienosti Arcamien kanssa ainakin tuoden räväkkyyttä, mutta jääden kuitenkin neutraalin "kylmäksi".

Penaudiosta sanon että diskantin taso on ongelma studiotavaralla. Hyvin tehdyillä levyillä ja sivistyneemmällä musiikilla erinomainen toistin kuitenkin.
 
Minulla on muuten setissäni tuo Jannen yllä mainitsema Arcam FMJ A32 (ja ihan se sama Jannelta ostettu yksilö vielä :) ). Laadukas vahvain ja vielä kun edullisesti sai... Kaiuttimina - alunperin väliaikaiseksi tarkoitettu ratkaisu - Naimin vanhat Introt. Mukavat pöntöt ja voipi sijoittaa melkein seinään kiinni - hyvä pointti koska vapaata tilaa on aika hintelästi täällä. Kaapeleina ihan tavallista metrikamaa. Mutta koska nuo tuntuivat skulaavan niin hyvin yhteen, niin miksipä sitä vaihtelemaan ainakaan muutamaan vuoteen. Ei mitään rasittavuutta ja raakuutta mielestäni. Tai mitäpä minä noista sävyistä ja minkään valtakunnan *endeistä ymmärrän. Minun pikkumestaani ja kerrostaloasuntoon oikein passeli systeemi missä hyvien levyjen kera viihtyy vähän liiankin kanssa...
 
Janne sanoi:
Hyvin tehdyillä levyillä ja sivistyneemmällä musiikilla erinomainen toistin kuitenkin.

Ihan mielenkiinnosta... Mitä on sivistyneempi musiikki? ???


J
 
Jarkko sanoi:
Ihan mielenkiinnosta... Mitä on sivistyneempi musiikki? ???


J

Se on varmaankin semmoista musiikkia, jossa ei karjuta tai muuten vaan ryskätä ihan hirveesti :D

- Jaakko
 
No vaikkapa Maho neitsyt ei sitten taida olla tätä sivistyneempää musiikkia? Tai, no sivisty ne vissiin livenä aina keikan loppua kohden, kun soittajat vähitellen sammuivat lavalle ja meteli laantui...

J
 
Ajattelin "sivistyneellä" tätä hyvin hissimusiikki/plimplom-akustinen/klassinen/jazz/kuoro/jne. osastoa, itse kun kuuntelen ihan kaikkea kirkonpoltosta kehtolauluihin niin ei voi optimoida settiäkään ja pitää olla yleispätevämpää :D
 
Back
Ylös