Äänenvoimakkuuden tasaaminen

sterna

Hifiharrastaja
Liittynyt
11.11.2007
Viestejä
2 950
Kaupunki
Kerava
Olen ripannut kaikki CD-levyni tietokoneelle. Olisi mukavaa, jos ei tarvitsisi koko ajan säädellä äänenvoimakkuutta. Yleensä vanhat levyt soivat paljon hiljaisemmin kuin uudet tappiin vedetyt. Minulla on ohjelma (MP3Gain), joka tasaa kappaleiden väliset äänenvoimakkuuden erot MP3:silla. Kyseinen ohjelma ei muuta itse kappaletta vaan lisää tag-tietoihin äänenvoimakkuustiedot. Ainakin WinAmp osaa hyödyntää tätä ominaisuutta, mutta osaavatko MP3-soittimet hoitaa asian? Onko kenelläkään muuta kuin mutu-tietoa?
 
Itse olen kokeillut Foobar2000 -softalla tuota ominaisuutta nimeltä Replaygain. Sen käyttäminen heikentää selvästi äänenlaatua joten jättäisin käyttämättä.
 
Tässähän olisi sokkotestin paikka, itse en huomaa mitään eroa alkuperäisen MP3:sen ja käsitellyn välillä. Eikä nuo MP3-soittimet muutenkaan mielestäni ole HiFi-laitteita, joten pieni laadun huononeminen ei minua haittaa läheskään niin paljon kuin jatkuva äänenvoimakkuuden säätely. Ei sen puoleen eihän minulla vielä edes ole mitään MP3-soitinta.
 
lator sanoi:
Itse olen kokeillut Foobar2000 -softalla tuota ominaisuutta nimeltä Replaygain. Sen käyttäminen heikentää selvästi äänenlaatua joten jättäisin käyttämättä.
Miten perustelet tuon heikentymisen? Replaygainin arvoja laskettaessa teosta ei enkoodata uudelleen. Laskennan tuloksena olevat arvot ovat soittimelle ohjeena, millä voimakkuudella teosta toistetaan. Kannattaa myös pitää foobar2000 aina uusimmassa versiossa, tällä hetkellä (27.7.2008) tuorein versio näyttäisi olevan 0.9.5.4.
 
manni sanoi:
Miten perustelet tuon heikentymisen?
No jos korvilla kuullut erot eivät kelpaa perusteluksi niin vaikkapa sitten digitaalisen äänenvoimakkuuden säädön lisääminen signaalitielle ei voi ainakaan äänenlaatua parantaa.
 
Itse en ole huomannut mitään merkitystä tuolla foobarin repleygainilla.
Ei kyllä tasaa mitään, Hiljaset soi hiljaa ja kovat kovaa.
Ärsyttää kyllä kun saa aina olla säätämässä volaa..
 
Vaikka käsittelet musiikkitiedostot Replaygainilla ja niiden tageihin jää niistä arvot, täytyy sinun vielä Foobarista erikseen laittaa Replaygain päälle että noita tietoja käytetään. Varoituksen sana kuitenkin, että pienimuotoisempi musiikki jossa on paljon dynamiikkaa, esimerkiksi Patricia Barberin äänitteet, kuulostavat sitten aivan julmetun kovalta Replaygain päällä. Sama koskee suurinta osaa klassisesta musiikista. Kannattaa olla siis tarkkana mihin asentoon potikan unohtaa jos pistää Replaygainin Foobarista käyttöön. Samoin se, että kaikki soittolistan tiedostot sisältävät Replaygain informaation.
 
Jaa ne pitää käsitellä, Luulin että riittää kun klikkaa fuubarista tuon ominaisuuden päälle.
Tosin flacceihin tuo ei taida tehota muutenkaan?
 
Toimii flaceissa, mutta älä käytä sitä ominaisuutta vaan säädä edelleen sitä potikkaa kuten ennenkin.
 
Käsittääkseni toi käsittely ei pilaa musa tiedostoja, Jos ajan repleygainilla kokeeksi parit kipaleet?
Pitäähän tätä kokeilla.
 
Ei niille tiedostoille mitään harmia aiheudu, ainoastaan jos laitat Replaygainin käyttöön soittimen asetuksista niin digitaalinen äänensäätö sotkee signaalitien.
 
Mites muuten ASIO, Mulla kun on toi käytössä.
Tuonhan pitäis työntää kaikki täysin käsittelettömänä (vaikea sana).
Vai salliiko toi repleygainin käyttämisen?
 
Foobar2000:n volume säätö on suhteellisen laadukas. Sisäisesti foobar käsittelee äänidataa 64-bittisinä liukulukuina, joten kovinkaan paljon pyöristysvirheitä ei pääse käymään. Mutta mikä oikeasti tarvitaan tuon replaygainin kanssa on 24-bittinen ulostulo.

Yksi bitti vastaa 6db lisää dynamiikkaa, eli ne ylimääräiset 8 bittiä antavat 48db lisää headroomia volumesäätöön 16-bittiselle äänelle. Kun volume on 100% niin nuo bitithän on aina nollia ja tulevat käyttöön kun volumea alennetaan. Eli bittejä ei silloin hukukaan mihinkään verrattuna 16-bittiseen ulostuloon. Replay gainin kanssa voimmakkuuden muutokset pyörivät välillä -11db - +5db, joten siitä 8 bitistä tarvitaan käytännössä max 3 bittiä hyötykäyttöön.

edit: foobarissa on se oma replay gain scanner, jolla voi kirjoittaa gain informaatiot musiikkitiedostojen metadataan. Musiikkitiedostojaan ei kannata lähteä pilaamaan lopullisesti muuttamalla varsinaista dataa.
 
Sanottakoon vielä tuosta foobar2000:n ReplayGainista, että kannattaa olla tarkkana, että millä asetuksilla scannin vetää läpi. Asetuksella "as tracks" softa tasaa kaikkien biisien väliset volyymierot, kun taas "as albums" asetuksella tasataan levyjen väliset erot, eli levyn kappaleiden väliset erot (joita on luonnollisesti tarkoituskin olla) säilyvät ennallaan.

Nuo cd-levyjen väliset volaerot on kyllä naurettavan suuria. Muistaakseni esim. Jethro Tullin Heavy Horsesin ja RHCP:n Californicationin ero oli reilusti yli 10 desibeliä. Koita siinä sitten koneelta soitella muzakkia järkevästi ilman replaygainia.

Ja tosiaan en minäkään ole tuon huomannut äänenlaatuun mitään vaikuttavan, KOSS:n Porta Pro -luureilla tosin tulee läppärin musat lähinnä kuunneltua, tiedä sitten löytyisikö niitä eroja paremilla vehkeillä.
 
Back
Ylös