Äänentoisto nyt ja 10v. sitten (kaiuttimet)

kre

Käyttäjä
Liittynyt
4.6.2007
Viestejä
8 056
Aikaisemmalla mdf-kommentillani tarkoitin lähinnä perinteisen ihanteen (=jäykkä, värähtelemätön, kuollut) kotelorakennetta. MDF:llä normikaiuttimen kotelon saa vallan kuolleeksi ja jäykäksi käyttämällä riittävän paksua materiaalia sekä sisäistä tuentaa.

Sehän on sitten ihan tapauskohtaista, onko kuollut vai värähtelevä kotelo parhaimman kuuloinen. Subbarini soi vallan tymäkästi 44 millisestä MDF:stä tehdyssä kotelossaan, toisaalta omalla tavallaan hienosti soi myös Gradientin Laura ohuet vanerikyljet väristen. Molempi parempi. Jos haluaa rakentaa sellon, kitaran tai soivan kaiutinkotelon, niin siihen en lähtisi mdf:ää laittamaan.

HM:ssä oli joskus juttu erilaisista kotelomateriaaleista kuuntelutesteineen, kiinnostuneiden kannattaa lukea tuo.
 

jjahifi

Käyttäjä
Liittynyt
24.2.2007
Viestejä
16 293
Kaupunki
Kaarina
^^Pasi K... Hey, come on. Lue mitä kirjoitin. Kirjoitin:
1. kotelossa käytetyllä materiaalilla on vaikutus kotelon värähtelyyn ja sitä kautta myös ääneen. Ei siinä tarvitse edes kuunnella, eron tietää olemassaolevaksi ennen kuuntelua --- eli kirjoitin, että eroa on eikä eron olemassaolon toteamiseksi tarvitse eroa kuunnella.
2. eron kuultavuus onkin sitten ihan toinen ja tapauskohtainen juttu --- eli se, miltä ero kuulostaa tai miten kuultava ero on, on toisenlainen ja tapauskohtainen juttu. En ottanut kantaa siihen, että mikä materiaali kuulostaa parhaalta tai millaisia ovat materiaalien erot muuten kuin toteamalla eron kuultavuuden ja luonteen olevan tapauskohtainen juttu.

En ainakaan itse löytänyt tekstistäni kohtaa, jossa olisin sanonut jotain siitä, että värähtelyjä ei kannata tutkia.

Normaaleihin kohteliaisuussääntöihin kuuluu, että ei väitetä toisen kirjoittamaksi jotain sellaista, mitä ko henkilö ei ole kirjoittanut. Eiköhän mekin noudateta moista sääntöä?

t. jjahifi
 

tutkija

Käyttäjä
Liittynyt
7.8.2006
Viestejä
383
Huile de Serpent sanoi:
Älkäähän nyt provosoituko. Tutkija vain halusi kertoa uusista kaiuttimistaan, joiden kotelot ovat puuta ja elementit erikoiset.

kaiuttimet ovat kylläkin vanhat ;)

tykkään myös vanhoista huonekaluista, jotka kestävät käyttöäkin, toisin kun uudemmat lastulevykehitelmät ;)

ps. edellisissä infinityn kappa 8 rupesi vituttamaan, kun elementtien kiinitysruuvit pyörivät tyhjää lastulevyisessä etuseinässä
 
P

Pasi Karhunen

jjahifi,

vähemmän ivailua ja enemmän asiaa viesteihisi niin tällaiset OT:t jää vähemmälle. Itse sain ainakin parista viestistäsi sellaisen käsityksen että pidät esim. sitä BBC:n tekemää tutkimusta ihan tyhjänpäiväisenä puuhasteluna.

Mutta se siitä, jatkakaa keskustelua mielenkiintoisesta aiheesta, en häiriköi täällä enää tämän enempää.

t: Pasi
 
Ylös