Yhdistyksen kaiutinrakennussarja - metrik

Olisiko näille yhdistyksen täysaktiivi-Metrikeille seuraavaa kiinnostunutta ottamaan nämä kuunteluun? Näyttää vahvasti siltä, että tänne on tulossa toiset aktiivit ihan omistukseen, niin kuuntelutila pitäisi vapauttaa niitä varten. Ja onkos tämä muuten paras paikka näiden ketjulle, kun veikkaan että iso osa harrastajista ei varmaan täällä DIY puolella liiku ollenkaan?
 
Nimimerkki hattiwatti oli saanut aika nohevasti huonekorjauksia tehtyä Metrik DIY:lle. Linkin takana on Room EQ Wizardin mdat-tiedostokin pakattuna.



1618053636217.png


1618053657372.png


1618053684157.png


1618053711161.jpg


1618053724650.png




Tila hattiwatilla on hyvä, mutta kardioidin basson kohdalla kuuntelijan takaa tulevat heijastukset bassotaajuksilla ovat aina erittäin kohtalokkaita.
 
^Kiitos🙂👍 Hiukan laiskuus meinannut iskeä kun en itse tuosta oo jaksanut päivittää. Bassopää voi mittarilla näyttää hieman heikolta alkuperäisellä kattaukselle, mut tosiasiassa korvalla jo parempi kuin esim. aiemmilla Genelec 1237A tai Avantgarde Acoustic Duo G1:llä. Muutamalla pienellä parametrisellä korjauksella per puoli tuo on mittarillakin sitten tasaisempi. Tarjoilee siis parasta bassoa, mitä koskaan tässä huoneessa kuultu.

En näkis, että takaheijastuksen on nyt ongelma. Takana on nyt huomattavan paksut Ewona-seinäkkeet vähentämässä takaheijastelua. Denalin kanssa käytyjen keskustelujenkin pohjalta oletettavaa on, että katon ja lattian heijastelut on tällä hetkellä isoin virheen aiheuttaja (200hz - 2khz), mitä tulee akustiikkaan ja noille ei ihan helposti pysty tässä kämpässä tekeen mitään.
 
Kardioidibassojen kanssa takaheijastuksella tarkoitin tuota 60 hertsin monttua, mikä johtuu yhden vektorimuotoisen äänen tulosta kaiuttimesta sekä siihen tulevan toisen vektorimuotoisen heijastuksen tulosta takaseinästä vastakkaisvaiheessa. Nämä kun summautuu, niin syntyy vaimentuma, mitä ei pysty korjaamaan muista suunnista tuleva ääni, kuten ympräisäteilevillä kaiuttimilla tapahtuu. Ainoastaan vaimentaminen takaseinällä ja matkan joko kasvattaminen riittävän pitkäksi tai lyhentäminen käytännössä nollaan auttaa. Kyseessä ei siis ole moodikäyttäytyminen vaan vektorikäyttäytyminen, mikä kardioidilla bassolla yltää alas asti. Sen takia jopa parametrisellä korjaimella voidaan nostaa sitä vaimentumaa ilman, että kuultu kokemus häiriintyy vaikka siellä kuuntelijan takaseinän rajalla se bassotaajuus on todennäköisesti erittäin voimakas, mitä on korjaimella nostettu.
 
^Hyvin kerrottu. Lisätään vielä, että tässä huoneessa on käynyt myös Spatial Audio M3T:t ja Gradient Revolutionit aktiivina eli dibolibassokaiuttimia. Niissäkään en saanut bassoa toimimaan niinkun näillä.

Perinteisellä kaiuttimella tuo bassopään monttu on ollut alempana, johon equttamalla on ollut liki mahdoton vaikuttaa. Näissä pienikin equtus ylöspäin korjaa tuota 60 hz monttua ja parasta, että basson tasoerot ison sohvan eri kulmissa ja eteen taakse liikkuen, on varsin pieniä. Tuo tasaisuuden huomaa esim. leffoilla ja myös jossain määrin musalla spotissa.
 
Vaikuttaisi siltä, ettei tässä taloudessa ole kohta yhtään kaiutinparia. Voisinkin noutaa yhdistyksen Metrik DIY:t tilapäiseksi ratkaisuksi ja miettiä samalla onko niissä kehitettävää.

@hattiwatti Käsittääkseni kaiuttimet ovat sinulla varastoituina. Miten niiden nouto onnistuisi?
 
Hattiwatilla on myös yhdistyksen akustiset lohkoketjut, tai kaksi niistä. Hän voisi tuoda nekin Saloon, koska niin on sovittu.
 
Minulta siirtyi ainakin tarve Metrik DIY:ille. Katsotaan hieman tuonnempana niiden mahdollista noutoa, jos joku muu ei ehdi ensin. Nythän sieltä saisi yhdistyksen jäsen käteävästi noudettua samasta paikasta kaiuttimet sekä akustointia kokeiluun.

Jos tässä saan reissun muutenkin aikaan, niin voin tulla hakemaan setit sitten. Tänä vuonna varmaankin.
 
Näitä ja muitakin Jussin tuotoksia ois hyvä ylläpitää, ettei vaivu historiaan. Tottakai, aina uutuudetkin on aina tervetullutta.
 
  • Tykkää
Reaktiot: ESJ
^Juu. Hienot kaiuttimet. Noiden bassotoisto ja yläpääkin hakkaa monet kaupan kotelokaiuttimet mennen tullen. Vahvistimet mielenkiintoiset säätää ja manuaalinen taajuusvasteen säädöt mahdollista. Pärjää ilman huonekorjainta tarpeen tullen.

Tilaa pikkasen vaatii ja sillai odottaa uutta harrastaa ihmettelemään ja ihastumaan. Toivoisi kyllä, että näiden historia ja kehitys jatkuisi uudella luvulla ehkä jonkun toisen käsissä.

Akustisilla seinäkkeillä selkeä vaikutus saundiin ja helppo havaita vaikutus hieman haasteellisemmassa paikassa.
 
Viimeksi muokattu:
Näitä ja muitakin Jussin tuotoksia ois hyvä ylläpitää, ettei vaivu historiaan. Tottakai, aina uutuudetkin on aina tervetullutta.
Massiivi-Metrikit eivät vaivu meillä unholaan. Aktiivit ansaitsevat varmasti jo varikkokäynnin, jossa tarkistetan nykyinen kunto.
 
Päivitys.. Hoffa ei nyt ollutkaan halukas tässä kohtaa kaiuttimia ottamaan, niin voi toisenkin harrastajan kyytiin lähteä. Yhdistyksen kautta lisätietoa.
 
Viimeisinä kehitysaskelina olen nyt veivannut Metrik DIY:ihin FIR-suotoja basso-osan ja MTM-yläosan väliin. Käänsin vahvistinmoduulin ulostulokanavat ristiin, niin sain bassoille hieman kyvykkäämmän suodon. PWR-ICE -sarjan vahvistinmoduulien DSP-tekniikka antaa ulostulokanavan 1 käyttöön 2300 tapsia FIR-suotoa varten ja ulostulokanavaan 2 vain 300 tapsia. Vaihelinearisointia en tehnyt, mutta kylläkin säädin basso-osan ja MTM-yläpään erilaisten suotojen viive-erot kohdalleen.

Aiemmin tänä vuonna tein jo kehittyneemmät passiivisuodot keskiäänien ja diskantin väliin. Elokuussa on tiedossa hifitapahtuma Joensuussa ja yritän viedä yhdistyksen Metrik DIY -parin sinne setitettynä. Varmaan harrastajia ja yhdistyksen jäseniä olisi mukava siellä nähdä levyjäänkin soittamassa ja laitan lisätietoa asiasta aikanaan tuonne paikallisen alueen osioon.
 
Periaatteessa yhdistyksen Metrik DIY:t olisivat nyt kehittyneempinä valmiit siirtymään seuraavalle kuuntelijalle.

Joensuun seudulla voin ne polttoainekorvausta vastaan toimittaa, mutta ehkä mieluiten nouto niin harrastaja kuulee kaiuttimet nykyisessäkin ympäristössä. Kaiuttimet ovat täysin aktiiviset ja niihin voi kytkeä signaalin digitaalisesti tai analogisesti ja DSP-tekniikkaa pystyy hallitsemaan PC:llä tai MAC:lla.

Edellytys Metrik DIY -kaiuttimien lainalle on Hifiharrastajat Ry:n jäsenyys. Ne kulkevat pakkauslaatikoissaan pakettiautolla tai isommalla kuomukärrillä. Nouto tai toimitus järjestyy muutaman viikon sisään, kunhan koronasta tokenen ensin.
 
Kotelot ja kaiuttimet muutenkin ovat säilyneet ihan arvoisessaan kunnossa. Itse olen hieman kahden vaiheilla, että rakennanko jemmassa olevista osista uudet itselleni passiiveina vai aktiiveina. Yhdistyksen Metrik DIY -kaiuttimet ovat siis jäsenien käytettävissä kotikokeiluihin.

1665741042464.jpg
 
Harmillisen vähän löytyi kuvia näistä, että miltä näyttää takapuolelta ja millainen tuo kotelon rakenne muuten on? :)
 
Back
Ylös